Diverse

cine ajuta si se lauda

De cateva saptamani, de cand in Romania a cazut mai multa zapada de cand putem duce, multi se inghesuie sa dea exemplu si doneaza conserve pentru sinistrati.   Si uite asa, intr-un capat al drumurilor blocate aveai amarati sub zapezi, iar in celalalt capat aveai vedete care se bateau cu pumnul in piept ca au ajutat oamenii.

In asemenea momente de criza in care spiritul civic este resuscitat pentru o scurta perioada de timp stiu ca ar trebui sa aplaud entuziasmul persoanelor publice, dar nu pot sa vad generozitatea de atata grandomanie. Lipsiti complet de modestie sau simt al ridicolului, multi isi explica cu emfaza gestul de a cumpara pateu. Nici daca ar fi donat un organ nu ar fi vorbit mai apasat. “Am vazut la televizor ce se intampla si nu am mai putut rabda: am luat un taxi si m-am dus la Metro sa iau niste baxuri de pufuleti pentru bietii oameni.” Ce-o sa ziceti, ca intentia conteaza? Daca intentia conteaza, puteau sa fie mai generosi si sa le trimita sinistratilor si niste chips-uri cu paprika si niste m&m’s. Cu intentia de a le oferi ceva de rontait cand se uita la stirile despre operatiuile de salvare de la ei din judet.

Si televiziunile s-au intrecut in a ajuta sinistratii, unele mai capabile decat altele in a ascunde interesul propriu din spatele campaniilor. Campania X TV. E un rau necesar, nu? Adica trebuie sa inghitim cand auzim “Campania X TV, mergeti si donati la punctele de colectare din orasul vostru” pentru ca altfel nu ne-am mobiliza in mod eficient.

De fapt, solidaritatea ar exista si daca proiectele de colectare si donare pentru sinistrati ar fi derulate de ONG-uri si promovate (nu organizate) de televiziuni. Si nu ma refer la fundatiile patronilor de presa, ca ar fi comic. Ci la ONG-uri cu credibilitate. Atunci toate televiziunile ar promova aceleasi proiecte si nu si-ar mai face imagine pe seama unor amarati ingropati in zapada. De fapt abia atunci am vedea cu adevarat solidaritate: hai sa ajutam si atat. Fara sa ne punem sigla pe nenorocire.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  mOntecOre
  21/02/2012 at 8:29 PM

  am apucat sa vad si eu cateva minute din emisiunea lui maruta ..inclusiv faza cu pufuletii daca si tu te referi la asta. Daca ei chiar cred ca fac un bine si ca sunt generosi …de ce ne-am supara pe treaba asta? Pe mine ma supara ipocrizia dar sincer pe unii nu ii banuiesc atat de destepti incat sa isi dea seama in ce situatie penibila se pun. Si oricum campaniile umanitare se desfasoara si fara sa fie jigniti cei cu adevarat interesati sa ajute…
  Let them be 🙂

  • Reply
   andressa
   21/02/2012 at 9:56 PM

   @mOntecOre:
   Nu m-am referit doar la asta. M-am referit la tonele de prajituri si de conserve de pateu la limita datei de expirare care au fost duse prin tara. Nu inteleg de ce toata lumea se bate cu pumnul in piept ca ajuta facand campanii pe care isi pun sigla, cand ar fi mult mai decent sa faca apel la generozitatea oamenilro fara sa-si asume merita, trimitand, spre exemplu, oamenii la crucea rosie.

 • Reply
  Flavia
  22/02/2012 at 2:01 PM

  Cea mai amuzanta chestie mi s-a parut acea campanie tv care zicea ca daca ramai tu sau ii vezi pe altii blocati in zapada sa suni la ei. Hahahaha. Nu fi fraier, nu suna la 112, da un telefon la TV si sigur iti va vedea o tara intreaga degeraturile.

 • Reply
  Cristian
  22/02/2012 at 4:57 PM

  @andressa: dar ce importanță are că alea sunt la limita datei de expirare atâta timp cât n-au expirat? Doar n-ai vrea să țină până la vară.

  Un link către o filmare cu declarația plină de pufuleți se poate?

 • Leave a Reply