warning: un post foarte lung. 🙂 dar scris cu mare drag.
Am citit pe blogul Denisei un post despre o problema sociala delicata si destul de controversata: concediul de maternitate. Cat ar trebui sa fie de lung si cati bani ar trebui (sau poate nu ar trebui) sa primeasca femeile. Postul ei este aici.
Pe scurt, parerea ei este ca femeile nu ar trebui sa ceara un concediu de maternitate mai lung de cateva luni pentru ca e un lux, nu o necesitate si, cel mai important lucru subliniat de ea, ca femeile nu ar trebui sa primeasca bani de la stat in perioada de dupa nastere.
Mie imi place sa ma consider o persoana liberala, dar cred ca e doar eticheta fancy pe care imi place s-o vad pe haina mea, pentru ca in privinta multor chestiuni sunt socialista de-a dreptul. In chestiunea concediilor de maternitate, de exemplu, sunt de parere ca statul are un rol important. Sa va spun de ce.
Am auzit candva un aforism care mi-a placut: nivelul de civilizatie al unei tari se cunoaste dupa felul in care isi trateaza batranii. Sunt de acord cu asta. Si cred ca e valabila si varianta care se termina cu mamele. Nivelul de civilizatie al unei tari se cunoaste dupa felul in care isi trateaza proaspetele mamici, zic eu deci.
Intai as vrea sa spun ca desi nu am inca un copil, planuiesc sa fac unul (in urmatorii ani, nu chiar peste 9 luni) si sunt foarte entuziasmata de asta. Nu toata lumea isi doreste sa procreeze, dar mie imi place ideea si nu mi-e groaza de problemele si grijle care apar dupa ce familia se mareste. Mi se pare unul din lucrurile alea grele, dar firesti, pentru care gasesti solutii pe parcurs si care iti aduce oricum mai multe satisfactii decat dureri de cap.
Le invidiez pe femeile care au reusit deja pana la varsta mea sa faca copiii pe care si-i doreau pentru ca sunt convinsa ca e cool sa fii o mama tanara. Si e si mai usor, medical vorbind, sa duci sarcina cand esti tanara, dar destul despre asta ca nu-mi bate inca la usa postasul cu pensia! Pentru ele, femeile care au reusit asta, eu, in calitate de contribuabil, vreau sa dau o parte din impozit. Si vreau sa dau bani si pentru ziua in care eu voi face un copil si voi avea nevoie de ajutor.
Sunt foarte putine femei care si-ar permite sa nasca si apoi sa se intretina dupa nastere daca nu ar primi indemnizatie de la stat. Mai ales ca nu toate femeile care nasc sunt intretinute de un barbat. Si eu am fost crescuta numai de mama mea, iar in generatia mea sunt mult mai multe femei care cresc copii singure. Este o realitate de care trebuie sa tinem cont cand le punem la zid pe cele care stau acasa cu copilul timp de un an sau cer indemnizatii de la stat. (Apropo de asta, sa nu imi spuneti ca si pensia alimentara se pune: multi barbati nu o platesc sau, chiar daca o platesc, cuantumul pensiei este o gluma proasta).
Cred ca a face copii este in primul rand un miracol pentru o familie si un mare lucru pentru societatea noastra. Mi se pare ca cel mai trist lucru din lume ar fi sa faci avort din cauza ca nu iti permiti sa cresti copilul sau ca vei fi data afara de la serviciu daca intri in concediu. Cred ca o astfel de decizie trebuie sa vina din motive mult, mult mai serioase.
Eu am fost foarte dezamagita si chiar revoltata cand legea s-a modificat si s-a decis ca femile sa nu mai beneficieze de un concediu de martenitate de 2 ani, ci de numai 1 an. Eu cred ca daca poti sa stai cu copilul timp de 2 ani este un lucru minunat. Cred ca noi toate ar trebui sa avem acest drept. Putem, desigur, sa nu ne folosim de el, sunt femei care, si cand era legal sa stai acasa 2 ani, reveneau mult mai repede la serviciu. Nici eu nu imi imaginez cum ar fi sa stau acasa atata timp, dar vreau sa am acest drept. Pentru ca nimeni, nici toate promovarile din lume, nu-ti dau inapoi primii ani din viata copilului tau.
In Spania, de exemplu, o proaspata mamica are liber trei luni dupa ce naste. Dupa aceea, o costa minimum 300 de euro pe luna sa-si trimita copilul la cresa. Si nu-mi amintesc sa fi vazut vreo spanioloaica protestand in fata Guvernului.
…A mai scris Denisa. Adevarul este ca nu ma documentase, in legatura cu asta si nu stiam ce concedii de maternitate se acorda in alte tari. Cert este ca daca intr-o tara se face intr-un fel, nu inseamna neaparat ca ala trebuie sa fie modelul si pentru noi.
Daca ma uit acum, in Slovacia sau in Cehia, mamele pot sta acasa pana la 3 ani dupa fiecare nastere. In Estonia, concediul de maternitate platit poate fi de un an si jumatate, iar in Suedia, de un an si 4 luni. Austria da de ales mamelor sa stea acasa intre un an si trei ani. Anglia ofera mamelor 90% din salariu timp de un an, iar Bulgaria 100% din salariu timp de un an si pentru inca un an salariul minim pe economie.
Mai stiu ca legislatia europeana prevede diverse alte drepturi pentru femei: cum ar fi dreptul de a lucra mai putine ore in perioada imediat urmatoare intoarcerii la serviciu sau dreptul de a fi mutata pe alt post, daca din cauza nasterii nu mai poate sa isi indeplineasca responsabilitatile. Astea cred ca sunt exemple pozitive pentru noi, daca e sa ne luam dupa altii si le compatimesc pe mamele spanioloaice.
Ce vreau sa spun este ca trebuie sa gasim solutii pentru a ajuta parintii, nu sa inventam mijloace de a-i pedepsi. Pana la urma e o perioada grea si pentru mama si pentru restul familiei, dar cu ajutorul angajatorului si al statului, copilul poate beneficia si de prezenta unuia din parinti in cea mai delicata perioada si familia poate fi sprijinita, cat de cat.
Vreti sa faceti copii? Si eu vreau, dar nu ma astept sa primesc pentru asta un salariu lunar. De-aia m-am maritat, ca sa nu astept mila nimanui – cand o sa vina copilul, are cine sa ne intretina.
… Mai spune Denisa. Eu cred ca indemnzatia aceea nu este un salariu lunar si nici mila. Este un drept al tau: este dintr-un fond pentru care ai contribuit la stat pana in omomentul nasterii si la care vei continua sa contribui pana vei iesi la pensie. Si e bine pentru Denisa ca se gandeste ca nu va avea probleme financiare, dar sunt o multime de femei (majoritatea, din pacate, in Romania) care au situatii mai dificile si au nevoie sa primeasca indemnizatie ca sa plateasca intretinerea, mancarea, curentul, telefonul si, pe deasupra, pediatrul, scutecele si toate cele necesare unui nou-nascut. Pe langa laptic, un bebe mananca o gramada de bani!
Si sa nu-mi spuneti ca ati turnat doi copii, unul dupa celalalt, pentru ca maternitatea e un lucru sublim si inaltator. Refuz sa cred ca exista femei a caror aspiratie suprema este schimbatul scutecelor.
Cred ca aici e ca la faza aia super amuzanta: “Oamenii se impart in doua categorii: cei care recunosc ca le plac manelele si cei care nu recunosc.” Eu cred ca mai exista totusi o categorie: cei carora chiar nu le plac manelele! =)) Cam asa si cu “nu cred ca ati turnat doi copii, unul dupa celalalt, pentru ca maternitatea e un lucru sublim si inaltator”: eu cred ca e foarte posibil ca unii chiar sa iti doreasca copii, oricat de ciudat li se pare altora. In al doilea rand, este treaba lor de ce au facut copii la interval de 2 ani unul dupa altul. Ce, o sa ajungem la guvernul chinez, sa limitam numarul de copii pe cap de locuito?! Daca ai contribuit la asigurarile sociale, ai dreptul sa primesti indemnizatie. Punct.
Plus ca, dupa patru ani de schimbat scutece, asa cum cum spunea Criserb, va intoarceti in campul muncii si nu mai stiti sa faceti nimic.
Despre asta chiar nu stiu ce sa spun. Nu stiu care sunt meseriile in care in 4 ani se schimba absolut totul: poate daca esti tehnician la NASA sau cercetator in nanotehnologie sau microbiologie, intr-adevar, in 4 ani se poate descoperi viata pe Marte cu un elicopter superavansat pe care nu tu l-ai inventat (so you’re screwed…) sau se pot descoperi leacuri pentru toate bolile si ramai naibii somer… =)) In fine, dincolo de glume, evident ca esti complet rupt de realitate cand vii la serviciu dupa 2 sau 4 ani de concediu de maternitate, dar, cum spuneam mai sus, eu zic sa nu pedepsim oamenii care fac copii, ci sa fim intelegatori si sa ii ajutam. Orice ar fi pierdut in anii aia (oricum a castigat alte lucruri, fie vorba intre noi!), le va recupera in cateva luni, ca doar nu a trait pe alta planeta – cu copil acasa tot citesti stirile, afli de la colegi ce se mai intampla la birou etc. Asta daca nu cumva e rocket science si… you’re screwed! =))
Denisa mai spunea ca si mama ei a crescut-o in ciuda faptului ca statul nu a fost prietenos. Noi toti din aceasta generatie putem spune asta. Am fost crescuti ok in ciuda sistemului. Dar asta vrem sa se intample si cu copiii nostri? Eu nu as vrea sa ii spun copilului meu povesti de groaza cu comunisti care dadeau ulei si zahar pe cartele sau ca despre blugi si concedii de maternitate auzeam doar de la aia care plecau in strainatate.
Ce s-a intamplat cu parintii nostri este trist si este remarcabil ca au reusit sa faca o treaba buna in asemenea conditii. Dar eu vreau mai mult de la acest sistem. Eu vreau sa stiu ca daca maine fac un copil nu raman somera, nu raman sa traiesc din economii sau pe datorie. Vreau sa fiu respectata, ca doar fac un copil, nu un act terorist! Iar respectul vine din demnitatea cu care pot eu sa imi traiesc viata in acea perioada. Sa nu-mi fie rusine ca nu am bani de pampersi sau sa imi smulg parul din cap pentru ca nu am bani sa platesc un pediatru cand copilul are febra. Suntem in secolul 21, doamnelor!
Mai sunt multe de spus despre acest subiect. Si evident, nu am discutat despre exceptii, despre acele femei care fac copii doar de dragul indemnizatiei. Am vrut sa vorbesc despre subiect din punctul meu de vedere. Pentru ca legile ma afecteaza si pe mine si vreau drepturi pentru mine si copiii mei, in primul rand, noi suntem regula, iar statul nu are decat sa gaseasca solutii pentru exceptii.
In incheiere, vreau sa va las cu un post care a primit mii de suspine si de “awwwww”-uri de la internaute. Este un post scris de un tatic foarte fericit si totodata un barbat indragiostit: el povesteste cum s-a schimbat sotia lui cand era gravida si dupa nastere. Este atat de sensibil… Mori de emotie, nu alta! Si de invidie, desigur, ca nu toate femeile au langa ele un barbat care sa le iubeasca asa.
Schimbarea la fată – cine e femeia de lângă mine?
Prima data i s-au schimbat ochii. Aveau o lumina frumoasa, venita de nicaieri. Aflase abia de cateva saptamani ca e insarcinata si Del deja incepea sa infloresca – se preschimba intr-o alta floare mai frumoasa si mai elastica. Sotia mea se metamorfoza. Eu asistam mut (si fericit) la toata evolutia asta. La mine se schimba doar cantitatea de griji din cortex in timp ce ea se reinventa. Ma simtem lasat mult in urma.
continuarea aici.
21 Comments
Liana
22/12/2011 at 4:20 PMMi se pare incredibil ca cineva poate gandi asa ca Denisa. In schimb sunt perfect de acord cu tine.
dzeta
22/12/2011 at 4:51 PMDin punctul meu de vedere, concediul de [mp]aternitate trebuie sa fie substantial – un an minim, doi ani mi se pare foarte normal.
Cit sa fii platit? Asta e mai dificil de decis. Este greu sa pretinzi ca o companie sa iti plateasca salariul timp de doi ani pentru fiecare copil – in felul asta poti sa te angajezi timp de un an, dupa care incepi sa faci copii – ca doar ai salariul asigurat. Asta e, in mare, argumentul Denisei – mi se pare rezonabil.
Apoi: indiferent de ce credeti, n-am crescut intr-un sistem care nu facilita cresterea copiilor. Intrebati-va parintii. Mama a avut concediu de maternitate de trei luni (da, chiar pe vremea comunistilor), fiecare copil primea alocatie. Cresele, gradinitele, scolarizarea in general erau gratis. Avantajele erau acolo, hai sa nu ne cacam pe noi.
Pentru ziua de azi: probabil ca o obligatie acceptabila ar fi in jurul a 4-6 luni, care reprezinta timp suficient pentru a ingriji copilul in faza initiala si pentru a decide daca vrei sa te reintorci la serviciu. Dupa aceste 4-6 luni, compania nu ar trebui sa mai aiba obligatii financiare.
Dupa aceasta prima perioada, ar trebui considerate urmatoarele aranjamente pe termen mediu (pina la doi ani, poate trei):
– compania sa ofere parintelui posibilitatea de a lucra de acasa cu norma redusa (si salariul corespunzator redus) – multe meserii permit asta in ziua de azi
– statul sa gestioneze un sistem de alocatii – se cheltuieste atit de mult pe a prelungi viata batrinilor, cred ca ar fi o decizie mai judicioasa ca o parte din banii astia sa fie alocati copiilor, chiar daca ne va reduce speranta de viata cu citeva luni.
– pur si simplu parintii sa gaseasca o solutie (un singur salariu, doua salarii + cresa, etc).
Nu prea sunt in favoarea celei de-a doua variante, pentru ca din experienta mea beneficiile garantate duc la parazitism.
Dar… cel mai necesar este sa se accepte faptul ca sistemul economic actual este miop, si ca economiile pe termen scurt, realizate prin ignorarea unor aspecte umane de baza, vor ajunge sa aiba consecinte grave pe termen lung (declinul demografic si criza economica actuala sunt un exemplu).
Eu cred ca este important sa se ajunga la mica intelegere intre sef si angajat. Nu statul este cel care trebuie sa garanteze beneficiile – asta duce la furt legalizat. Intelegerea trebuie sa fie locala si de mica amploare – in felul asta toate partile implicate se cunosc, iar daca ceva nu mai merge, se poate renegocia intelegerea in mod cit de cit flexibil. Asta presupune o schimbare de mentalitate – prea multi sefi ignora aspectele umane, pentru ca nu exista nici un avantaj evident pentru ei. Punctul de vedere al Denisei e un exemplu: rescrie istoria bazindu-se pe amintiri vagi, pentru a isi sustine un punct de vedere limitat. Faptul ca astfel de oameni sunt promovati este marea noastra problema, care se poate observa in toate aspectele vietii.
Ca disclaimer: stiu cum este sa cresti un copil, iar eu am norocul sa pot sa o fac cu un singur venit. Lucrul de acasa il sugerez din proprie experienta: in primele trei luni a fost la serviciu o singura data. Asta ne-a ajutat enorm, chiar daca rolul meu se limita numai la a ma asigura ca lucrurile sunt in ordine pentru mama.
Ana
22/12/2011 at 6:02 PMMulta lume vorbeste in necunostinta de cauza.
Faptul ca n-am murit toti de foame / de infectii sau de altceva pe vremea lui Ceausescu nu demonstreaza ca am crescut intr-un mediu ok. Faptul ca noi personal am fost cumva privilegiati si ca am avut acces la mai multe lucruri nu inseamna ca au avut-o toti din tara si ca era un mediu ok de crescut un copil. Eu, copil fiind, am scapat de anemii ani dupa Revolutie cand parintii au avut de unde sa-mi cumpere medicamente de afara pe jumatati de salariu. Probabil anemiile le-am dobandit de bine ce am fost hranita copil fiind. Pe langa asta, am multe povesti care se puteau termina foarte prost datorita faptului ca ne intorceam singuri de la scoala in clasa 1, ca stateam singuri in casa pe la 4 ani (eram bolnavi si nu ne primea la gradinita).
Pe langa asta, chiar nu vreau sa pun pe hartie cati bani am dat pana acum la stat si de ce beneficiez in schimbul lor. Chiar nu cred ca ma suporta cineva intr-un mod deosebit daca ma hotarasc sa fac un copil si sa stau un an in concediu de maternitate, consider ca am platit pentru aceasta “aroganta” suficient.
Si tineti seama, eu ma consider super liberala, as fi ok sa nu se acorde nici o indemnizatie pentru nimic. Dar nici sa nu platim atatea impozite si sa nu primim chiar nimic in schimb.
Tudor
22/12/2011 at 7:47 PMWow Andressa, cat esti de romantica 🙂 Poti sa privesti situatia matematic sau emotional. Sa incerci sa imbini ambele aspecte, ca in postul tau, este imposibil. Ori faci un calcul rece care iti spune clar daca iti permiti un copil avand in vedere situatia existenta, ori faci un copil direct pentru ca ti-l doresti si atat. Privind la rece, trebuie sa te adaptezi contextului social indiferent care este acesta. Privind la foarte cald, ca tine, sunt convins ca ai face un copil chiar daca ai avea 3 luni de plata :))
Arina
22/12/2011 at 10:22 PMDumnezeule, cata ura in articolul Denisei si, mai ales, in comentarii! Wow, pur si simplu wow!
andressa
23/12/2011 at 6:32 AMNu cred ca e vorba de ura, de fapt sunt sigura ca e vorba de altceva. Probabil si ea a vazut cazuri de persoane care par sa profite de indemnizatii si uita ca de fapt nu ele sunt regula.
ana maria
23/12/2011 at 7:48 AMoare cand am uitat sa fim oameni?
“statul sa gestioneze un sistem de alocatii – se cheltuieste atit de mult pe a prelungi viata batrinilor, cred ca ar fi o decizie mai judicioasa ca o parte din banii astia sa fie alocati copiilor, chiar daca ne va reduce speranta de viata cu citeva luni.” – ???
sa nu uitam ca acesti copii sunt doctorii, muncitorii si profesorii de maine, daca nu ii facem “oameni” ce se va alege de noi? sa privim inainte si sa evoluam.
despre restul..doar un gust amar,respect parerea fiecarui om si incerc sa nu ma mai mir de nimic.
moromete
23/12/2011 at 3:06 PMAparent stiinta zice ca in jur de 10 luni e perioada cea mai buna pentru concediu mater sau pater-nal. Si scurtarea si lungirea tind sa produca deservicii copilului.
Stefan
23/12/2011 at 4:48 PMCred ca sunt trei puncte de vedere: al mamei, al angajatorului si al statului. In extremis, mama ar vrea sa stea acasa 2 ani, angajatorul ar vrea ca mama sa isi ia tot concediul anual (sa zicem 3-4 saptamani) si sa il foloseasca imediat dupa nastere. Cu statul e mai dificil: pe de o parte statul ar vrea sa dea doi ani ca da bine la vot, de pe alta parte nu ar vrea sa se bage, pentru ca franeaza industriasii.
Postul asta e cumva din punctul de vedere al mamei. Dar eu am 5 oamani angajati, patru care fac mobila manual si unul care imi tine contabilitatea, raspunde la telefoane, etc. Daca eu pierd un om doi ani, trebuie sa angajez pe altcineva “temporar” pe doi ani. Si sunt obligat de stat sa o primesc pe proaspata mamica inapi dupa doi ani, chiar daca intre timp mi-am mutat sediu mai la periferie si am concediat un om ca nu mergea bine afacerea. Intr-un fel mie imi zice statul: tu esti patron si deci ai bani si din scaunul tau de boier trebuie sa dai neaparat bani la oamenii tai, indiferent daca ei nu produc pentru tine o perioada.
Angajatorul ar trebui sa fie responsabil si sa ofere concediu de maternitate mamelor, dupa plac. Cu plata sau fara plata? Pai eu platesc oamenii pentru ce produc pentru firma, si in timpul concediului de maternitate nu prea produc pentru firma. Deci eu ca si angajator nu as plati. Si atunci intervine statul. Adica toti cei care platesc taxe pun mama de la mama, si, ca intr-o familie mare ce suntem, dam bani noii mame. Cumva statul se substituie familiei traditionale, exact din cauze ca oneori sunt mame singure.
Un ultim aspect: nu vreau sa cred ca exista mame care fac un copil doar daca au concediu platit 2 ani pentru ca au facut asta. vreau sa cred ca mamele fac un copil pentru si-l doresc, si l-ar face chiar daca ar avea 2 luni de concediu de maternitate. Eu ca si copil, cand am 12 ani, imi intreb mama: “Mama, de ce m-ai facut? Pai…pentru ca am stat doi ani acasa cu salar.” Ca societate, eu imi doresc copii facuti din dragoste, nu din dorinta de a sta 2 ani acasa.
ela
23/12/2011 at 9:02 PMProblema adusa in discutie de Stefan e foarte buna. In plus, cred ca sunt foarte multe meserii in care lucrurile se schimba destul de mult in 2 ani. Nu absolut totul, dar destul de mult incat sa fii dezorientat atunci cand te intorci dupa o astfel de pauza. Si mi se pare nedrept pentru angajator sa fie obligat sa primeasca fostul angajat inapoi dupa concediul de maternitate/paternitate.
In plus, sunt de parere ca nu ar trebui sa faci un copil daca nu iti permiti sa-l intretii.
Opinia mea e ca masurile astea fac mai mult rau decat bine. Cred ca un angajator se gandeste de 2 ori inainte sa angajeze pe cineva care oricand ar putea pleca in concediu de crestere a copilului, date fiind costurile asociate cu angajarea unei persoane noi (recrutare, invatare s.a.). Si asta le face pe femei sa piarda oportunitati. Si e nedrept pentru acele femei care nu isi doresc copii.
andressa
24/12/2011 at 5:26 PM@ela:
ok, nu faci copii daca nu iti permiti. absolut de acord. si atunci ce facem cu profesiile care castiga prost? bugetarii sa nu mai faca copii?
sa zicem ca esti profesoara de 5 ani, castigi cam 10 milioane de lei pe luna, din care abia iti platesti chiria sau intretinerea, telefonul si niste haine, ca sa nu arati ca o boschetara in fata elevilor. statul nu iti da acei 10 milioane de lei pe perioada concediului. nu mai faci copii niciodata? serios: profesoarele, politistele, doctoritele sa nu mai faca niciodata copii? mi-e frica de o asemenea lume!
O mama
24/12/2011 at 9:21 PMCred ca e mult mai simplu decat pare: statul mi-a luat lunar niste bani pentru asigurare sociala, care include si un eventual concediu de maternitate. Sa nu-mi mai ia acei bani si economisesc eu pentru concediu.
Iar legat de Denisa, ce minunat motiv sa te mariti: “ca sa nu astept mila nimanui”. Eu spre exemplu muncesc ca sa nu astept mila nimanui…nici macar a sotului.
Cristina
24/12/2011 at 10:17 PMCitesc si ma minunez! Mi se pare incredibil ! Sunt mama si am stat acasa cu copilul, 2 ani. Am platit atata constributie incat mi-ar fi ajuns sa stau 100 de ani! De ce nu ar fi trebuit sa beneficiez de acest lucru ? Denisa stie oare cat te costa un copil la cresa, gradinita, after school si asa mai departe ? Cred ca NU. Poate ar trebui sa-i spun eu, poate ar trebui sa faca un calcul sa vada cat costa intretinerea unui copil!! Sa vorbeasca in cunostinta de cauza, iar daca nu sa faca bine sa taca.
Karina
26/12/2011 at 9:08 PMAndressa, sunt curioasa daca ai analizat pana acum motivele pentru care vrei sa faci un copil(sau mai multi). Imi pari o fata destul de desteapta si as vrea sa citesc argumentele tale, poate imi vor influenta si mie perceptiile. Sunt curioasa daca gasesti cel putin un motiv ne-egoist ca sa zic asa
Cheers!
Tzipi
27/12/2011 at 6:24 AMDa, este minunat pentru bebelus, ca mama sa stea cat mai mult timp cu el. Insa nu pe banii nostri, ca nu-i cinstit. nu-i cinstit nici sa primeasca alocatie,ca nu e datoare populatia sa-i creasca ei plodul.Eu fac parte dintre cei care nu vor copii, dar care platesc taxe pentru ei.
Mama sa-si ia concediu fara plata si sa stea cat doreste acasa. Da, chiar daca mama plateste taxe la stat, ea poate face 2-3-10 plozi, dar plateste o singura taxa . Cinstit ar fi sa fie impozitata in functie de numarul plozilor : cu cat mai multi, cu atat sa plateasca taxa mai mare ( contributia aia pentru plozi ). Iar cei care nu au copiii, ar trebui sa fie scutiti de plata taxei respective : nu contribuim la fond, nu ni se vor plati alocatii pentru plozi.
andressa
27/12/2011 at 4:20 PM@Tzipi:
Ooooof, ar trebui ca, in semn de protest pentru lipsa voastra de sprijin, eu si toate femeile care vor sa faca sau au facut deja copii sa emigram si sa va lasam pe voi aici, sa va vad atunci cum e intr-o tara egoista si trista. 😛
Stefan
27/12/2011 at 4:29 PMCristina, nu iti castigi nici un prieten cu aditudini de genul: “Denisa stie oare cat te costa un copil la cresa, gradinita, after school si asa mai departe ? Cred ca NU. Poate ar trebui sa-i spun eu, poate ar trebui sa faca un calcul sa vada cat costa intretinerea unui copil!! Sa vorbeasca in cunostinta de cauza, iar daca nu sa faca bine sa taca.” Propozitii de genul asta sunt goale; nu spun nimic, dar par ca tu stii despre ce vorbesti, cu toate ca foarte bine ai putea sa inlocuiesti copilul si sa vorbesti despre pretul titeiului in Kazakhstan sau despre cat costa sa ai un laborator de cercetare, si creezi aceiasi impresie: tratezi oamenii de sus. Sunt niste forme fara fond.
Andreea, hai sa ne uitam un pic la o profesoara care castiga 10 milioane pe luna in mana cum zici tu. Sa zicem ca e casatorita. Sotul castiga 15 mil pe luna in mana. Ea lucreaza 8 luni pe an (3 luni de vacanta de vara, si inca o luna celelalte vacante conbinate). Sa presupunem in caz favorabil in care naste copilul pe 15 martie. Sta 3 luni cu el acasa in cocediu de maternitate, si inca 3 luni ca e vacanta. Copilul are 6 luni si poate fi dus la cresa, sau la parinti sau la prieteni. Catedra ei e de 18 ore pe saptamana, adica 6 ore luni, marti si miercuri, si liber joi si vineri (salariul ei pe ora este de 200,000 lei vechi, daca iei salariul anual si imparti la cate ore preda). Ea are o colega tot profesoara, poate la alta scoala) care e in aceiasi situatie. Se inteleg bine, si cand una e la scoala cealalta sta cu ambii copii cele 7 ore cat mama lipseste (o ora pe drum). Deci nu plateste cresa (asta daca nu cumva cel putin unul din cei 3 bunici care mai traiesc sunt pensionati de boala, caz in care e si mai simplu) . Din venitul lor de 25 mil pe luna, platesc 6 mil chirie (apartament cu doua camere, modest), 3 mil intretinere, 8 mil mancare (se gateste acasa, 2 milioane pe sapt), 2 milioane altele. Mai raman 6 milioane. 2 mil formula, 2 mil scutece. Parca iese cumva daca chiar vrei sa te incadrezi in buget. Intradevar mai sunt costurile de inceput, haine, carucior, etc. Dar nu e necesar sa cumperi carucior de 30 de milioane. Sunt si la doua. Mai un rodin, mai o ruda.
Sper sa nu fi gresit grosier cumva. Dar eu zic ca se fac copii si daca statul nu joaca un rol dramatic. Apropos de asta, as fi si eu interesat de ceva statistice: rata natalitatii in diferite tari in functie de cat concediu de maternitate platit au mamele. Sau chiar in Romania, pe diferite perioade de timp. Sunt curios daca cei doi ani de stat acasa pe banii statului influenteaza cumva rata natalitatii.
Stefan
27/12/2011 at 4:37 PMAndreea, daca emigrati, nu mergeti intr-o tara ca America. Sunt ZERO zile de concediu de maternitate platit.
rezia
05/01/2012 at 12:27 PM@stefan
Analiza ta nu este corecta decat la nivel teoretic.Sa discutam punctual:
Daca esti singura, fara venitul de 15 milioane al sotului (plecat pentru a se „regasi” pe sine sau, din nefericire, plecat intr-o lume mai buna)si ai o chirie de 6 milioane de platit, esti muritor de foame.Verificat.
Daca ai sotul (si banii lui) la dispozitie, trebuie sa nu fii profesor de limba romana, matematica (in general materii la care se dau teze si examene de bac)pt. ca timpul in care trebuie sa corectezi lucrari, sa lucrezi suplimentar cu elevii(neplatit si adesea impus de politica scolii si de propria constiinta) si sa te pregatesti pt. lectii depaseste cu muuult cele 18 ore pe saptamana de care spui tu si, DA, depaseste si norma de 40 de ore pe saptamana pe care o implica o profesie „obișnuita”. Si nu, nu poti corecta cu un bebelus in brate. Si nici e cazul sa mi se aminteasca de suplimentarea veniturilor din pregatiri. Nu toti profesorii fac pregatiri. Chiar si asta solicita un timp pe care nu-l ai, caci ai un bebelus, sau o disponibilitate psihica sau, pur si simplu, o solicitare exterioara. Care se poate sa nu vina.
Este interzis sa-ti comasezi orele in timpul a 3 zile.Esti obligat sa fii la scoala in fiecare zi. Daca exista cazuri in care unii profesori au reusit sa obtina un orar favorabil(in sensul precizat de tine), ei constituie exceptia, nu regula. Esti fericit daca ai un orar fara „ferestre”, ceea ce in scolile mari este aproape imposibil și presupune un statut si o vechime ce nu mai are nimic de-a face cu nou-nascutii…Poate doar in calitate de bunici…
Nu toata lumea are bunici sau prieteni care sa fie dispusi sa fie bone. Si nu are nimic de-a face cu atitudinea asociala(asta pt. cei care deja pregatesc pietrele). Este greu si pentru bunicii pensionati pe caz de boala si pentru prietena care are si ea un bebelus(imi pare rau ca tb. sa mai destram niste iluzii, dar cazurile de acest fel sunt muuult mai rare decat spun filmele americane)sa-si asume responsabilitatea de a fi ZILNIC la dispozitia ta si a serviciului tau. Chiar daca tu ai de semnat o condica, ei n-au de ce s-o faca…
Cresele in Romania sunt suprasolicitate si prioritate au copiii de 2-3 ani care urmeaza sa intre la gradinita dupa 3 ani. Copilul meu a fost dus la cresa la 1,7 luni(nu mai spun cum am reusit sa prind loc, e off-topic). Era printre cei mai mici. Mi s-a precizat in mod clar ca nu primesc copii sub un an. Da, eu am fost crescuta la cresa de la 3 luni. Din sistemul organizat de atunci azi n-a ramas mai nimic.
In America exista un foarte bine organizat sistem de baby-sitting care faciliteaza mamelor intoarcerea la serviciu:ce se pierde pe o parte, se castiga pe alta. La noi a gasi o bona buna (fara pretentia de a fi poliglota si cu pregatire in psihologia infantila)este o loterie(umana si financiara);deci referintele la SUA sunt pura cazuistica.
Cheltuielile pt. lapte si restul ies, in linii mari. Pana pe la vreo 6 luni n-am cumparat hainute. Dar ceea ce se precizeaza prin calculul tau tine de nevoile primare. Daca vrei sa-ti iei o carte, sa vezi un film sau daca, Doamne-fereste, te imbolnavesti, esti pe marginea prapastiei.
Ok, sper ca n-am fost prea obositoare. Vorbesc din perspectiva unei femei cu o viata profesionala activa(gradul I si, ulterior, titlul de doctor)care a ales sa se intoarca la serviciu la 2 luni de la nastere.Cred, cu sinceritate, ca mi-am sacrificat copilul si as vrea sa fi ales altfel.
Un an bun tuturor!
Denisa
15/02/2012 at 10:43 PMÎn sfârşit, am ajuns să citesc şi eu articolul. Îţi respect punctul de vedere şi într-o oarecare măsură sunt de acord cu ce ai scris tu.
Aşa cum ţi-am spus, nu mă adresam tuturor mamelor din România, ci în mod special celor “de profesie”, care s-au prins că e mai rentabil să stea acasă pe 800 de lei decât să meargă la muncă pentru o sumă eventual mai mică.
E plină Hunedoara de mame de-astea “profesioniste”. De ce să se mai chinuie cu program, şefi, stres, când pot sta acasă cu copiii?
andressa
16/02/2012 at 10:24 AM@Denisa:
E adevarat ce spui, si eu cunosc astfel de cazuri, dar nici nu le pot judeca. Eu cred ca sunt atat de putin educate sau contiente de sansele lor incar nici nu isi pun problema ca ar putea lucra intr-un domeniu si chiar sa aiba o satisfactie din asta. Sau traiesc in zone defavorizate unde ca loc de munca, daca ai noroc, gasesti doar sa vinzi castravezi in strada, pe frig, si atunci cred ca le inteleg decizia de a face copil dupa copil.