Diverse

nesimtire autentica la teatru

“Ce-ai făcut de exit-polluri?” este intrebarea de pe buzele tuturor.

Pe mine m-a prins la teatru, dar n-o sa va povestesc cat de proasta mi s-a parut piesa ca sa nu fie postul prea, prea de negativist.

Ma concentrez asupra unui singur lucru de criticat acum: manierele concetatenilor.

Mai, oameni buni, ca-mi place sa cred ca sunteti buni, desi asta e vremea mea, ca am 25 de ani, ce naiba, imi vine sa spun ca pe vremea mea era altfel.

Oamenii se imbracau frumos la teatru si veneau la timp. Acum pe langa faptul ca nu stii daca ai nimerit la TNB sau la Gaia sau daca oamenii merg de la teatru direct in Gaia, oamenii sunt extrem de nepunctuali.

Ca la cinema, unde sunt reclame pana la si un sfert, oricare ar fi ora trecuta pe bilet, deh, e coada la nachos!, la teatru piesa incepe la si un sfert invariabil. Oamenii vin la teatru la fix, daca nu chiar mai tarziu.

Culmea nu e asta, ci faptul ca angajatii teatrului ii lasa pe oameni sa vina la orice ora, chiar si la 30 de minute dupa ce piesa a inceput. Pai pe vremea mea se inchideau usile, nene. Nu veneai la timp, la revedere, intri la pauza. Daca e pauza!

Si nici asta nu e de fapt culmea culmilor, ci faptul ca dupa ce ca unii ajung ca nesimtitii cu intarziere de 45 de minute, mai si indraznesc sa incerce sa-si gaseasca locurile!! Isi scot mobilele sa faca un pic de lumina si lipesc ecranul telefonului de scaun ca sa-i citeasca numarul, apoi zic in soapta ”pardon, pardon” in timp ce actorii mor pe scena, se cearta, se despart, se impaca, oamenii nostri isi vad de teraba. Incep sa gesticuleze ca sa nu tipe chiar in gura mare ca cineva sta pe locul lor.

Asta e, nene, ursulet de catifea, ce se da nu se mai ia. Daca ai intarziat, locul nu-ti mai apartine. Nuuuu! Cum, dar se poate?! Daca tot a dat banul, vrea sa vada macar cum se termina!

Si ori ridica un rand intreg ca sa se aseze unde aveau locurile, ori ii si lasa in picioare in mijlocul piesei pe nefericitii care s-au bucurat de niste scaune mai ca lumea.

Plasatoarele plaseaza doar priviri inocente, in loc sa-i trimita pe aia de unde ai venit, ca din cauza lor isi uita si actorii ideea. Aaaa, unde am ramas?

Ah, da, la nesimtiti.

Si mai sunt si nesimtiti care nu-si lasa hainele la garderoba. Ca li se pare ca stau prea mult sa astepte sa si-o ia dupa spectacol, sunt sigura. Si intra cu subele pe ei, ca ciobanii, si si le pun pe spatarul scaunului din fata, sa-i stea fix in ceafa unui nefericit. Sau si le pun pe genunchi, astfel incat sala de teatru ajunge sa arate ca o autogara aglomerata.

Ma dispera acesti oameni!

Si stiti cine ma mai dispera? Aia care nu-si inchid mobilele la teatru. Nici la cinema nu e normal sa le tii deschise, dar la teatru sunt oameni pe scena! Chiar asa? Florin Piersic povestea inainte de spectacolul ”Straini in noapte” ca a luat mobilul care ii sunase unui spectactator la un spectacol si a vorbit el. Bine i-a facut.

You Might Also Like

13 Comments

  • Reply
    madMe
    07/12/2009 at 10:37 AM

    Să nu-i uităm pe cei care se simt parte din piesă şi consideră că e de datoria lor să facă diverse comentarii pe subiect (sau pe lângă) cu voce tare bineînţeles. Că altfel nu ar fi deranjul aşa mare.
    Eu, de exit-polluri, am fost la patinoar. 🙂

  • Reply
    lex
    07/12/2009 at 11:23 AM

    Si pe mine ma enerveaza, dar nu ai ce sa faci, asta e mentalitatea oamenilor. Faza asta cu telefonul este ceva de speriat: la cinematograf, la teatru, la spital, la frizer/coafor, in sala de judecata etc… 🙁
    Nu mai exista bun simt … pacat!

  • Reply
    alexpreda
    07/12/2009 at 1:35 PM

    Florin Piersic are același discurs despre telefoane mobile la fiecare piesa 🙂

    înainte sala era plină la teatru (sau macar 80-90%)
    acum dacă măcar jumătate din sala e ocupata, actorii sunt foarte mulțumiți

    ăsta e motivul pentru care lumea e lăsată să intre și la jumătatea spectacolului

    • Reply
      andressa
      07/12/2009 at 2:45 PM

      @alexpreda:
      eu am gasit mereu sala plina, la toate spectacolele la care am mers. ba chiar m-am batut ca sa gasesc bilete. la figurat, desigur!

  • Reply
    Liv
    07/12/2009 at 3:06 PM

    Da, si pe mine ma scot din sarite oamenii astia, si la film, si la teatru, ajung mereu cu intarziere, si faptul ca incearca sa-si gaseasca locurile mi se pare o culme a stupiditatii si nesimtirii!

    Mai ales la film, cand s

  • Reply
    cristina
    07/12/2009 at 4:30 PM

    Este prima oara cand aud o astfel de intrebare “ce-ai facut de exit-polluri?”, poate si pentru ca imi plac expresiile civilizate, care sa dea bine intr-un articol, fie si el si postat pe un blog personal. Cred ca unele expresii sau cuvinte nu trebuie utilizate intotdeauna intr-o postare daca vrei ca oamenii sa-si faca o impresie buna despre tine, altfel totul o sa para scris special pentru un copil de 10 ani (ca sa nu mai mentionez abaterile de la subiect)

    • Reply
      andressa
      07/12/2009 at 5:19 PM

      @cristina:
      esti foarte simpatica. 🙂
      Doar se intelege ca eram ironica. Am mai scris despre intrebarile “ce faci de revelion?”, “ce faci de eclipsa?”, “ce faci de integrare?”… 🙂

  • Reply
    Raluca T.
    07/12/2009 at 5:57 PM

    @ cristina: lol! f simpatica…

  • Reply
    teatre
    07/12/2009 at 6:46 PM

    of, cata dreptate ai. dar bunul simt nu poate fi impus. poate reguli mai stricte… mai ales sa nu se permita intrarea dupa inceperea spectacolului.

  • Reply
    cvh
    07/12/2009 at 11:30 PM

    da, si eu subscriu in integralitate la ce spune cristina. adica, eu cred ca nu iti poti lua in deradere cititorii, nu ne poti privi cu atata superioritate glaciara. e incredibil! rusine! de 3 ori rusine!

  • Reply
    cristina
    07/12/2009 at 11:34 PM

    Inteleg ca esti ironica, dar prea multa ironie strica. Si poti folosi ironia si astfel incat sa ii dea unui aticol o nuanta de stil 😉 Nu stiu.. eu sunt obisnuita cu acele bloguri care au postate articole intr-o maniera mai eleganta, ca s-o numesc asa..mai office, fara imaturitate, articole care pot fi pentru toate categoriile de varsta.

  • Reply
    luminitza
    07/12/2009 at 11:34 PM

    ce inseamna exit polluri? scuze dar nu mai sunt in actualitate cu expresiile din romania si tre’ sa-mi dau un refresh, gen!

    (am auzit ca se poarta acest “gen” la sfarsitul frazei, tot e bine ca nu e “like”:-))

  • Reply
    mihai
    11/12/2009 at 12:02 PM

    @madMe
    “””
    Să nu-i uităm pe cei care se simt parte din piesă şi consideră că e de datoria lor să facă diverse comentarii pe subiect (sau pe lângă) cu voce tare bineînţeles.
    “””

    Si eu obinusiam sa blamez tipul asta de spectatori, pana am ajuns vara asta mai mult din greseala la festivalul de teatru de la Epidauros si am vazut cum erau persoane care nu se sfiau sa comenteze cu glas tare prestatia de pe scena (ma rog, asta mai spre sfarsitul piesei). Si inchipuie-ti ca erau 10,000 de oameni in tribune si ca amfiteatrul ala e astfel construit ca orice vorba venita din public se aude perfect in tot amfiteatrul. Ma rog, fiind comentariile in greaca facute nu intelegeam daca era de bine sau de rau ce ziceau respectivii 😀

  • Leave a Reply