Diverse

despre suparare

Dacă sunt mai multe feluri de supărare după gradul în care îți dorești să nu mai exiști, atunci aș zice că avem, în ordine crescătoare, așa:

– supărarea productivă, aia vie, în care nu numai că nu vrei să dispari, ci vrei ca întreaga lume să știe că exiști, că ești, că ești supărat, mai precis, și spargi și urli și nu ai stare nici măcar cât să spui ce te supără. E o supărare dăunătoare doar dacă o lași să stea în tine, ca un acid care îți mănâncă stomacul. Dacă o lași să iasă, dacă o vomiți, trece într-o zi, ca o beție cruntă împreună cu mahmureala de a doua zi.

– supărarea convulsivă, aia care provoacă hohote de plâns, o deshidratare groaznică și dureri musculare de la atâta zguduire dătătoare de lacrimi. E neplacută la vedere, deoarece transformă omul într-o rămă care se zvârcolește în chinuri. Când te lovește, își dorești să dispari măcar un pic, până când simți că poți respira din nou.

– supărarea seacă. Asta-i cea mai păcătoasă. Te stoarce de energie, de căldură, de viață. Ca un cancer, te lasă gol pe dinăuntru. Îți ia dorința de a vorbi, de a explica, de a mânca, de a râde, plânge, urla. Trece greu, dacă putem spune că trece. Pentru că o astfel de supărare, odată ce și-a găsit loc în tine, nu mai moare, ci mori tu, puțin câte puțin, cu fiecare izbucnire violentă a ei.

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply
  Gabi
  11/11/2009 at 11:02 AM

  Cred ca ultima se numeste depresie 🙂

 • Reply
  Ruxandra
  11/11/2009 at 11:11 AM

  desi cred ca marea majoritate trece prin ultul tip de suparare, mie-mi place supararea productiva… 😀

 • Reply
  andressa
  11/11/2009 at 11:14 AM

  nu sunt sigura. dupa intelegerea mea, depresia are o motivatie bizara, nu e declansata de ceva anume, e vorba de o nemultumire fata de sine si restul lumii, in timp ce supararea este ceva determinat ca in timp si ca motivatie. “esti suparat”, “iti trece”, “ce te-a suparat?”, in timp ce la depresie se spune impropriu “ce te-a deprimat?”, de fapt tu te deprimi, nu te deprima ceva. am i making any sense? 🙂

 • Reply
  sabinaland
  11/11/2009 at 12:26 PM

  @andressa depresia poate fi declansata de ceva anume, o intamplare trista (sau mai multe combinate), care iti provoaca o stare prelungita de tristete, care da in nemultumire fata de sine si de restul lumii, cum zici tu. de fapt, cred ca de cele mai multe ori e provocata de ceva anume, numai ca uneori nu vezi sau nu vrei sa recunosti cauza.

  • Reply
   andressa
   11/11/2009 at 12:32 PM

   @sabinaland:
   aha… da, poate asa e, nu mi-am pus problema asa.

 • Reply
  MissCliche
  11/11/2009 at 1:10 PM

  @ sabinaland: Si alteori poti recunoaste cauza, dar nu prea ai ce sa schimbi, cum sa o depasesti (cum ar fi un deces, pierderea unui loc de munca etc). 🙂

  Eu prefer prima suparare, care se rezolva cu doua pahare de vin. Ca apoi ma culc si-mi trece pana a doua zi.

  • Reply
   andressa
   11/11/2009 at 3:43 PM

   @MissCliche:
   si eu o prefer, dar ea nu ma prefera pe mine! 🙂

 • Reply
  Laly
  11/11/2009 at 1:36 PM

  Uf, da` tare bine le-ai descris, cred ca ai trecut pe-acolo once…

  • Reply
   andressa
   11/11/2009 at 3:42 PM

   @Laly:
   nu recunosc nimic! 😛

 • Reply
  jocker12
  11/11/2009 at 7:21 PM

  depresia este provocata de lipsa de serotonina din creier…
  poate fi tratata cu diferite medicamente care pot echilibra nivelul de seroonina prin dezinhibarea glandelor care o produc…

  este biologie fetelor….
  mai avetzi astfel de necunoscute, intrebatzi un doctor de specialitate, care sint sigur ca are mult mai multe detalii pentru voi…..

 • Reply
  Paula
  11/11/2009 at 9:25 PM

  Teoretic nimeni si nimic nu merita atita suparare. In special seaca!

 • Reply
  Ostap Bender
  12/11/2009 at 1:59 PM

  Daca tot vorbeam de suparare…vroiam de mult sa te intreb: stii sa dansezi precum fata din filmuletul de pe linkul de mai jos?
  http://muscaderahat.blogspot.com/2009/11/as-putea-sa-stau-si-un-cu-ochii-in.html

 • Reply
  claudiu
  12/11/2009 at 5:44 PM

  eu cochetez in general cu primul tip. o karma inexplicabila ne leaga :))
  al treilea insa, mi se parea cel mai nasol. te dezumanizeaza.

 • Leave a Reply