Diverse

Gustul Poloniei

Cand eram in Varsovia (pentru cei noi pe blog, asta era anul trecut), vedeam pe toate gardurile reclame la Pizza Dominium. Aveau lant de magazine prin toata Polonia. Am si mancat la ei, cand eram in Cracovia in vacanta de Ziua Mortilor (sarbatoare catolica importanta pe 1 noiembrie). Pizza e cam scumpa, e bunicica, supele insa (zupy) sunt foarte bune.

Acum Pizza Dominium s-a deschis la Bucuresti!  Am facut lista la serviciu cu ce vor colegele mele dupa ce am facut lobby (“Unde mancam eu in Polonia! E foarte misto!”) si am constatat dezamagita ca nu pot comanda! Site-ul nu este gata, preturile nu pot fi accesate decat pentru restaurantele din Polonia (ceea ce e amuzant, de fapt!). Mai am rabdare cateva zile.

Va recomand zurek (este trecut bors in meniul lor), o ciorba cu ou fiert speficic poloneza si va marturisesc ca eu evit pierogi (fie va vor placea la nebunie, fie le veti uri!).

Abia astept sa se deschida si la noi restaurantele mele preferate de acolo: Marak si Sphinx. Soon, very soon, we shall eat the Polish way!

You Might Also Like

36 Comments

  • Reply
    w
    15/10/2007 at 1:09 PM

    aaa, da, am mancat si eu la sphinx. bun!

  • Reply
    zmagoo
    15/10/2007 at 2:07 PM

    Si eu .. ceafa de pui. Excelenta!

  • Reply
    sin
    15/10/2007 at 3:20 PM

    la ultimul curs avut in varsovia, un tip de acolo mi-a zis ca pierogi sunt chestii tradtionale poloneze aduse de rusi cat au fost sub incidenta cortinei de fier :))

  • Reply
    Tudor
    15/10/2007 at 3:55 PM

    Ma enerveaza globalizarea excesiva. De acord, este interesant sa mananci ceva diferit, dar pe de alta parte, cand hainele, mancarurile, cadourile, sarbatorile samd incep sa devina globalizate, nu mai are nici un farmec. Am fost la Londra si puteam cumpara “Salam de Sibiu” din supermarket.

    Ca sa nu mai vorbim de traditionalul: vai, s-a deschis magazinul X, sau pizzeria Y, hai sa mergem sa aruncam RONii nostri direct acolo. Pe langa faptul ca suntem siliti sa platim curentul electric la italieni, telefoanele la francezi sau greci, benzina la austrieci, masinile la nemti si vacantele la bulgari, numai polonezii ramasesera in dezavantaj.

    Ma rog, este putin deplasat si cam vehement acest comment, dar nu m-am putut abtine. Doar ganditi-va: cati din banii pe care ii cheltuiti ii dati pe un produs/serviciu romanesc ? Si sa mai spuna unii ca istoria nu se repeta…

  • Reply
    TwoTimesBaby
    15/10/2007 at 4:17 PM

    salariile sunt romanesti…

  • Reply
    Mihai
    15/10/2007 at 4:30 PM

    e pizzerie sau cu mancaruri traditionale? la o adica lasau pizzele deoparte, ca sunt destule in bucuresti, si mergeau pe restaurant cu specific

  • Reply
    andressa
    15/10/2007 at 5:25 PM

    mihai,
    au si pizza si paste, dar si cateva mancaruri poloneze.

    Tudor,
    n-ai decat sa mananci numai la Hanul Ancutei! 🙂 Eu cred ca atata timp ca o firma investete aici (platind chirie, impozite la noi) e un lucru bun ca se extind. Sper sa se intample asa si cu firmele romanesti (de altfel cateva deja au sedii in alte tari.)

  • Reply
    dreamer
    15/10/2007 at 5:32 PM

    ce are asta cu globalizarea Dumnezeu stie, restaurante cu specific de tot soiul sint in toata lumea de multa, multa vreme, si nu se pling de lipsa de interes.

  • Reply
    Alina
    15/10/2007 at 5:55 PM

    si se va deschide si coffee heaven, ca tot mi-ai adus aminte de lucruri-dragute-care-erau-in-Varsovia:)

  • Reply
    Pierogi
    15/10/2007 at 6:20 PM

    ‘Pierogi’ se numesc la noi coltzunashi; in anumite zone ale tarii reprezinta o mancare foarte comuna; nu mai vorbesc despre alta tari din centrul si estul europei…

    Pizza si coltunasi – so much for ‘the Polish way’.

  • Reply
    Tudor
    15/10/2007 at 7:04 PM

    De acord cu toata lumea, de mult sunt restaurante cu specific, peste tot in lume. De acord ca plateste chirie si impozite si, aparent, aduce beneficii statului roman (daca nu plateste chirie vreunui grec sau evreu). Plecand de la acest nou restaurant, laolalta cu acel “yupii – mai avem un loc unde sa ne cheltuim banii”, am extrapolat putin ideea si am ajuns la globalizare. Asa am atins conceptul de trecut repetitiv – pentru ca, din Romania, au plecat bani si resurse spre alte zari pe tot parcursul istoriei noastre cunoscute.

    Nu sunt nici nationalist si nici vreun amarat care nu a vazut localuri in ultima suta de ani. Dimpotriva. Era doar o idee care, emisa trunchiat in trei randuri, a parut inoportuna si deviata de la subiect. Scuze.

    Si pofta buna.

  • Reply
    andressa
    15/10/2007 at 7:08 PM

    Tudor,
    situ ai dreptate. Sunt multi aomeni care cred ca globalizarea e un lucru rau. Uneori si eu cred asta. Totusi, eu ma bucur sa vad aici un restaurant din Polonia pentru ca imi trezeste amintiri placute. 🙂

  • Reply
    Tudor
    15/10/2007 at 7:17 PM

    Da Andressa,

    Decat la McDonalds sau KFC, oricum este mult mai rezonabil sa pastram banii macar in… estul Europei. Ca si fondurile de dezvoltare, care stii bine ca au o conditie: sa utilizeze contractori din UE. After all, acum se zice ca suntem europeni cu totii.

  • Reply
    andressa
    15/10/2007 at 7:25 PM

    Tudor,
    fie vorba intre noi, oricat de rea e globalizarea, poate aparitia unor competitori straini va creste nivelul serviciilor romanesti. Daca nu, prefer sa dau banii unor polonezi / francezi / americani profesionisti decat unor romani care trateaza clientul ca pe un idiot.

  • Reply
    andressa
    15/10/2007 at 7:27 PM

    Pierogi nu sunt acelasi lucru cu “coltunasii”. Eu stiu, am mancat. Seamana poate, dar sunt lucruri diferite!

  • Reply
    Tudor
    15/10/2007 at 7:42 PM

    Aici am pierdut intotdeauna: de cand eram daci ne ocupam cu “pastoritul” (ca sa ma exprim frumos) in timp ce romanii ne faceau drumuri, monumente, armuri si.. urmasi.

    Ceea ce as fi vrut sa nu se piarda din vedere este procentul imens din banii fiecaruia care iau drumul altor state: platesti la Orange? cumperi un Audi? mergi la Rompetrol (ca acum se duc banii in kazakhstan – daca pomeneai de sedii in alte tari)? Cand o sa iei urmatorii bani, fa un calcul si vezi cati bani din ceea ce cheltui se intorc in Romania.

    Suntem de vina ? Desigur. Dar intotdeauna noi, romanii, am fost asa. Cum spunea zully intr-un post: am cravata mea/ sunt pioner/ foaie verde stilp tambal/ paste vaca pe un deal…

    Scuze, aproape mi se pare si mie incredibil ca am plecat de la o amarata de pizzerie.

  • Reply
    andressa
    15/10/2007 at 9:12 PM

    Si ce daca am plecat de acolo? 🙂

    Eu cred ca tocmai ca banii se duc unde sunt serviciile / produsele bune ar trebui sa ne motiveze sa fim mai buni in afaceri si nu sa asteptam “patriotism” de la consumatori / clienti.

    Banii se duc in afara, da. Eu sustin liberalismul, sa castige cel mai bun, iar daca cei mai buni in pizzerii sunt italienii, sa zicem, sa ia ei banii!

    Oricum, banii trimisi in afara se intorc in tara, la negru, de la capsunari…

  • Reply
    Flaviu
    15/10/2007 at 10:15 PM

    Credeam ca gustul Poloniei e Zubrowka cu suc de mere 😉

  • Reply
    Cristi Roman
    15/10/2007 at 10:56 PM

    Tocmai am testat pizzeria. Apare joi acum, in Time Out.

  • Reply
    Cristi Roman
    15/10/2007 at 10:57 PM

    Short preview: mincare foarte buna&arhisuficienta; la pizza = cele mai mari preturi din Bucuresti (25-36 lei).

  • Reply
    Tudor
    15/10/2007 at 11:52 PM

    Pai problema este ca am ramas tot acolo.

    De acord cu liberalismul pana la un punct. Sigur, ne meritam soarta, pentru ca intotdeauna am fost buni la “nu-mi spui tu mie ce sa fac”. Si tie iti place sa contra-argumentezi, nu ?

    Pana la 25 de ani, nu i-am inteles niciodata pe francezi, cu socialismul lor si nationalismul exacerbat. Acum, mi se pare ca daca tot am ramas aici, macar sa si sper ca, daca dau 36 de lei pe o pizza, macar sa fie o franciza, daca nu un local neaos.

    Am comentat azi pentru toti anii de citit 🙂 Scuze, am divagat destul.

  • Reply
    fry
    16/10/2007 at 1:56 AM

    come on, dear, Sphinx? pai asta-i just a glorified fast food, eu “mananc” la ei cate o bere doar cand merg in Galeria Mokotow pentru ca acolo se poate fuma. si am mai mancat la Sphinx in Cracovia, ca aveau cea mai bine plasata terasa din piata centrala, exact pe colt, perfect pentru people watching (si bonus, foarte departe de caii aia stinky :))

    in alta ordine de idei, despre zurek (aka “zur”) numai de bine, e un fel de supa cu rantas, afumatura, carnat si zeama de varza ca in Ardeal.

    pierogi inca n-am prestat, poate si pentru ca in restaurantul ala traditional, “Pierogarnia” (care arata bestial, btw), nu se poate fuma si n-am.

    dar hai ca mi-ai dat o idee, o sa scriu si eu despre “gustul Poloniei” in curand.

  • Reply
    Andrie
    16/10/2007 at 2:12 AM

    1. no zurek for me – nu contează că-i specific poloneză, sau se găseşte şi la noi. Nu şi nu! Respect pt cine poate îngurgita.

    2. pierogi nu sunt colţunaşi!!!!!! Or arăta ei la fel.. dar nup! Nici ăia nu-mi plac! 😀

    3. n-am dat de Dominium…nu ştiu cum, dar chiar n-am văzut-o.. poate şi din cauză că ţie nu ştiu cum să mănânci pizza într-o ţară unde sunt atâtea bunătăţuri (exceptând zurek şi pierogi :p ). La noi mai mănânci pizza ca să schimbi.. dar să stai un semestru în Polonia şi să îi dai cu pizza… nnnhhmm.

    4. iar Sphinx – secondez pe fry : mergeam la ei pentru că era ceva sigur şi ieftin (ca şi cum te-ai duce la fast food), dar în nici un caz cu specific polonez

    5. Andreea, ce firme româneşti ştii că s-au extins pe-afară? Culinar vorbind… Până şi în Suedia, cumperi sărmăluţe, şi chifteluţe, şi murături, şi fasole bătută, şi etc. în meniuri pe care scrie Mâncare cu specific bulgăresc – şi găseşte 10 feluri la magazine micuţe. Nimic românesc, în afară de vin la SystemBolaget

    6. acum că mi-am adus aminte de vin… ce goană am tras în Polonia după vinuri româneşti.. şi vorbim de extindere a specificului românesc?! măi să fie

  • Reply
    fry
    16/10/2007 at 2:59 AM

    frate, sa ne relaxam cu mitul sarmalelor, ca la polonezi astea fac parte din meniul de baza (doar ca sunt putin mai mari ca alea de la noi). pe bune, le gasesti si la raionul de food de la Real sau Auchan.

    cat despre vinurile romanesti, sa fim seriosi, in Polonia am dat doar de un brand dubios, ceva cu un nume de genul “Viata, Iubire, & stuff”, in vreme ce bulgarii sau moldovenii au rafturi intregi.

  • Reply
    Andrie
    16/10/2007 at 10:30 AM

    @fry 🙂 ţin să-ţi spun că n-ai căutat destul. În Cracovia, îţi spun şi-acum că găseşti Cotnari la magazinul de pe Zygmunta Krasinskiego colţ cu Zwierzyniecka.

  • Reply
    andressa
    16/10/2007 at 11:32 AM

    Andrie,
    nu ma refeream ca restaurante. Cat despre firme ce s-au extins in alte tari… Neogen! 🙂

    Fry,
    I loved Sphinx. Imi placea la nebunie salata cu ton la ei.

  • Reply
    fry
    16/10/2007 at 11:55 AM

    @andrie: pai tocmai asta-i problema, ca daca vrei vinuri bulgaresti sau moldovenesti nu trebuie sa cauti ci doar sa mergi la orice supermarket si sa iti alegi din raft, in vreme ce vinurile romanesti nu exista in prim plan.

    @andressa: salata cu ton? pai asta e cam greu de ratat in orice restaurant te-ai duce. you just add some canned tuna over the choped vegetables si gata! (daca era cu fresh tuna, atunci ma inclin) 🙂

  • Reply
    andressa
    16/10/2007 at 12:04 PM

    Pardon,
    somon. somon voiam sa spun.

  • Reply
    Andrie
    16/10/2007 at 1:36 PM

    @fry – da, asta spun şi eu.. că e greu de găsit. Dar dacă tu ai găsit doar un brand dubios, n-ai căutat destul – am văzut şi Cotnari, şi Jidvei, şi Murfatlar. Doar atâta combăteam 🙂 în rest, suntem de aceeaşi baricadă cu marketingul românesc

  • Reply
    andressa
    16/10/2007 at 1:40 PM

    Eu am gasit si vinul “La Cetate” intr-un magazin.

  • Reply
    adina
    05/11/2007 at 4:05 AM

    ha ha!! am mancat pierogi in the first week here. super greata pe mine! te pup din varsovia 🙂

  • Reply
    austria vani28jahrelili @yahoo
    25/12/2007 at 11:55 AM

    Buna all!!! si craciun fericit!!! Poate sa m-a ajute si pe mine cineva cu un tradus poloneza in romana sau germana plss!!

  • Reply
    austria vani28jahrelili @yahoo
    25/12/2007 at 12:01 PM

    witajcie najmilsi. u mnie sprawa z kobietami sie polepsza czasem pogorsza. myslalam ze zwiazek z kobieta bedzie latwiejszy ale to nie prawda. ktoras strona musi miec czasem meskie podejscie do spraw. czasem jestem to ja czasem ona. w kazdym razie nie jest latwo. zamieszczam zdjecie mojej dziewczyny. piszcie co o tym myslicie.

  • Reply
    emil
    31/01/2009 at 10:02 PM

    am stat, in noiembrie 2008, 4 zile la varsovia, 1 la lodz si 1 la wroclaw si declar ca polonia e super. iar mancarea excelenta. la varsovia mi-a placut un restaurant evreisc din centrul vechi unde se serveste bere calda. dominium nici nu stiam ca e firma poloneza, am intrebat un polonez din bucuresti daca e vreun restaurant polonez aici si mi-a zis ca nu. o sa-l probez. merci…

  • Reply
    Elizee
    25/04/2009 at 6:13 PM

    Da mancarea poloneza e foarte buna, dar pierogi..aia nu m-au dat pe spate, insa nu pot sa uit o supa cu usturoi care am mancat-o la munte in Zakopane, delicioasa.
    Foarte bun este cascavalul liliput de la ei.
    Oricum, Polonia e frumoasa si cu un pas , doi inaintea noastra ca si mentalitate, civilizatie

  • Reply
    Gabriella
    07/01/2010 at 12:28 AM

    Am fost si eu vara aceasta in concediu in Polonia si am traversat-o si in lung si in lat. Daca va ganditi vreodata sa o vizitati, sunt sigura ca nu veti regreta niciodata, e superba, se merita mai ales daca aveti si un ghid bun care sa cunosca foarte bine limba si obiectivele turistice. Aaaa si daca totusi ajungeti pe acolo, nu uitati sa vizitati si Lagărul de exterminare de la Auschwitz, eu am ramas socata de ceea ce am vazut acolo 🙁

  • Leave a Reply