Diverse

despre nondorinte

Daca-ti doresti ceva mult, mult de tot si ti se da peste manute, este posibil sa sfarsesti urand strugurii la care nu poti ajunge, numindu-i acri si dorindu-ti opusul strugurilor, sa zicem capsune. Capsunele alea s-ar putea sa aiba calitatile lor, dar in ochii tai sa conteze doar ca sunt nonstruguri.

Asta e un lucru rau atat pentru capsune, apreciate pentru ceea ce nu sunt si nu pentru ceea ce sunt, cat si pentru tine. Pentru ca uiti ce iti doresti de fapt.

Ricosand ca o minge de tenis intre doua extreme poti fi vesnic dezamagit si traiectoria alegerilor tale devine un cerc vicios sau, si mai dragut, o linie franta, un zig-zag.

In politica, de la Revolutie pana acum, am trecut de la PSD la nonPSD (indiferent de alternativa in respectivul scriutin), pentru ca la fiecare mandat suntem dezamagiti fie de PSD, fie de ceilalti si dupa fiecare ciclu electoral uitam ca un amnezic din telenovele ca ne intoarcem la o alta dezamagire. Si o luam de la capat, fiind mereu surprinsi de rezultatul nefericit.

Se poate insa ca solutia iesirii din cercul vicios al dezamagirilor sa fie detasarea si nu imbratisarea lui “nu”. Poate ca locul potrivit nu este nici intr-o extrema, nici in cealalta, poate ca undeva pe la mijloc ar trebui sa ne oprim.

In politica nu putem cere o perioada de anarhie intre mandate ca sa ne detasam: “We need some time to decide… It’s not you, it’s us. We… how shall we put this… we just need some space. We’re not ready to commit yet, we would like to test different waters…” – ar spune electoratul intr-o comedie romantica americana.  Misto, nu? Si nici a treia cale aristotelica nu poate fi aplicata ad hoc – pe principiul stanga si cu dreapta se cearta si castiga centrul! Pentru ca ideologiile de partid nu sunt asezate pe o axa unidimensionala.

Dar, sa renuntam la trista paralela cu politica, ricoseul se aplica si-n amor. Dezamagirile ne proiecteaza in directia opusa si incepem sa alergam pe contrasens. Si-i spunem primei persoane care seamana cu opusul celei care ne-a calcat pe sentimente: “Te nondoresc atat de mult! Esti exact ceea ce nu-mi doream acum putin timp! Esti atat de diferit de ala/aia – te nonador!”

Numai ca in amor, putem aplica a treia cale spunand “piua”. Decat sa ne dorim nondorinte, sa ne bucuram pentru ca unii oameni nu sunt alti oameni, reducand persoane, situatii si sentimente la diferente dintre trecut si prezent, mai bine cadem pe ganduri si asteptam. Asteptam ca nondorintele sa devina dorinte.

Ca poate iti doresti piersici si tu mananci capsune pentru ca nu sunt struguri acri.

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply
  Lua
  29/05/2007 at 2:55 PM

  It could be worse. You could eat grapes thinking they taste like strawberries because you want them to be strawberries. You expect they will be strawberries. Then it’s not a ‘nonwish’. It’s a ‘blindwish’.

 • Reply
  andressa
  29/05/2007 at 2:57 PM

  Lua,
  very nicely put. Thank you for the observation. Indeed, you could eat strawberries convinced they are grapes and you could be very disappointed when you find out the truth. True, true.

 • Reply
  moromete
  29/05/2007 at 3:05 PM

  Facem initiativa populara sa se numere separat voturile albe ca voturi de protest si ne apucam sa votam alb, cei care suntem dezamagiti…

 • Reply
  Vlad
  29/05/2007 at 3:10 PM

  cat priveste dragostea…poate cateodata esti mai fericit intr-o non-relatie buna decat intr-o f nesatisfacatoare relatie…dintre 2 rele il voi alege pe cel mai mic…always 🙂

 • Reply
  andressa
  29/05/2007 at 3:12 PM

  Vlad,
  cred ca este bolnavicios pentru toate partile implicate sa ai o nonrelatie bazata pe nonsentimente de dezamagire. Nu cred ca exista raul cel mai mic. Desi T.B. cred ca si-a tatuat deja pe piept sintagma. 🙂

 • Reply
  Vlad
  29/05/2007 at 3:23 PM

  Ok so live life to the fullest — suna cam …american dream…
  Dupa parerea mea sunt perioade cand ai nevoie mai mult de un “prieten” in persoana respectiva…decat de un “all or nothing” kind of thing.
  De acord ca o non-relatie e pentru,daca vrei,non-people BUT it has its’ place somewhere in one’s life.(or lovelife)

 • Reply
  andressa
  29/05/2007 at 3:28 PM

  Vlad,
  I wouldn’t want to be a nonperson in a non relationship. if you know what I mean. Nobody deserves that.

 • Reply
  Vlad
  29/05/2007 at 3:41 PM

  Nobody deserves that.indeed.but look at most marriages , in the world ( moreso the country ) that we live in…is there genuine love beyond the age of 30?
  Don’t all those feelings fade compared to, say…financial safety? or the ever present “he/she is a good match , i’m not as young as i use to be…time to settle down etc”
  In a country where poverty and bad education is omni-present…are we really talking about “perfect” relationships ?
  Of course we’d all like to be in that dream situation where prince charming can understand your each and every need , but could also make you experience things that you’d only dreamt about before…but…is there such a thing ?until proven otherwise…i’m a pesimist

 • Reply
  andressa
  29/05/2007 at 3:45 PM

  Vlad,
  I was talking about something else. Not about settling for less, but about running away from something and, as a consequence, choosing the opposite, not the next best thing.

 • Reply
  Dan
  29/05/2007 at 5:28 PM

  “It could be worse. You could eat grapes thinking they taste like strawberries because you want them to be strawberries. You expect they will be strawberries. Then it’s not a ‘nonwish’. It’s a ‘blindwish’.”

  What about the situation when you don’t even know how strawberries taste like and you can’t find them anywhere to taste them, but you can find grapes everywhere, different kinds of them, but still grapes? You keep searching for those damn strawberries, right? Could it be called a “wishlist”?! Hmm…
  For starters i think I’ll go buy a strawberry ice cream (not metaphoricly), all this talk about them gave me an appetite 🙂

 • Reply
  andressa
  29/05/2007 at 5:30 PM

  Dan,
  yeah, I think you lost me with your last metaphor…

 • Reply
  Keos
  29/05/2007 at 6:46 PM

  Politics has nothing to do with grapes or strawberries(well, it doesnt in this stupid country), so please stop 🙂

  Apropo, de ce vorbim in engleza ?

 • Reply
  andressa
  29/05/2007 at 6:54 PM

  Keos,
  cred ca ne-a luat valul! Et… pourqoui non? 🙂

 • Reply
  irina
  29/05/2007 at 7:01 PM

  question: respecti non persoana sau e un toy-boy? crezi ca o poti aprecie de vreme ce ai are non-valori?
  non din pct tau de vedere

 • Reply
  Dan
  29/05/2007 at 7:39 PM

  🙂

 • Reply
  andressa
  29/05/2007 at 7:54 PM

  irina,
  cred ca ceea ce caracterizeaza nonpersoana este setul de diferente dintre ceea ce te-a facut sa suferi si ceea ce ai. Asadar, nu stiu daca “respect” este cuvantul potrivit, dar cu siguranta apreciezi acea persoana intr-o anumita masura. Pentru ca nu e ceea ce te-a facut sa suferi sau ti-a provocat o frustrare.
  Boy-toy este o alta poveste.

 • Reply
  irina
  29/05/2007 at 9:19 PM

  😀

 • Reply
  otrava
  30/05/2007 at 1:58 AM

  daca iti doresti foarte mult sunt sigur ca o sa se indeplineasca. e si vb aia ai grija ce iti doresti. in viata mea chiar asa a fost

 • Reply
  suminonA
  30/05/2007 at 12:14 PM

  hmmm… interesant… dar decit sa sa vezi totul ca non struguri nu ar fi mai simplu si relaxant sa lasi naibi livada si sa te apuci de altceva (a se intelege ca lasi politica si te apuci de agricultura sau mai stiu eu ce altceva )? sau te loveste faptul ca iti dedici viata acestui domeniu si vezi cum isi baga altii “treaba” in toate idealurile tale , chiar daca nu o fac in mod intentionat sau cu tine ca tinta principala … ce faci atunci ? migrezi spre tarile calde ? sau induri ? sau speri ? ce altceva poti sa faci ? ca de schimbat “profilul” nici nu se pune vorba… nu ai curaj … sau pur si simplu nu te pricepi …
  ideea de baza e ca nu ai multe optiuni… dar le ai … si daca ai suficienta incredere in tine poti schimba multe… intrun fel sau altul… totul porneste cu primul pas (idealist ? posibil… dar imi place sa bat cimpii 😉 )
  si nu le asocia cu dragoste… cred ca e singurul domeniu care se incadreaza ca exemplu la orice…
  ceea ce cauti … aia primesti… iar conditiile cu care vine , tu ti le stabilesti 🙂 iar restul depinde de cit esti dispusa sa tolerezi

 • Reply
  Cris
  30/05/2007 at 7:22 PM

  Mai Andresaa, cred ca asta e postul cel mai plin de Rational Choice pe care l-am citit pana in prezent. Mai ales faza cu piersicile, capsunile si strugurii acri. Da..capsunile sunt the weak preference…

 • Reply
  andressa
  30/05/2007 at 7:27 PM

  Cris,
  si eu care credeam ca m-am pierdut in detalii! 😀

 • Reply
  Andressa » Libertate amara
  21/10/2008 at 4:15 PM

  […] Cel mai grav este ca pe cat de liber te simti cand dispare motivul unei continue frustrari sau tristeti, pe atat de departe esti de punctul de echilibru. Acel deloc simplu “stiu cine sunt si ce vreau” si nu incordatul “stiu cine si ce ma enerveaza si ce nu vreau“. […]

 • Leave a Reply