Dimineata, multi polonezi isi cumpara ziarul. Cele mai importante cotidiene sunt Gazeta Wyborcza si Rzeczpospolita. Pe langa acestea, devoratorii de presa pot citi si cotidiene distribuite gratuit in mijloacele de transport in comun. Interesant este ca sunt mai multe ziare gratuite si de aceea pe aceasta piata competitiva se dezvolta diverse strategii de marketing. Fiind gratuite ziarele, e de studiat cum, pe langa sistemul de distributie – factor cheie pentru cresterea numarului de cititori, se amelioreaza si alte aspecte pentru a obtine cat mai multi bani din publicitate.
Dar sa revenim la oile noastre: ziarele pe bani. Cotidienele de care aminteam sunt impartite pe fascilule de hartie alba sau colorata verzui, galben sau roz. Fiecare fascicul este dedicat unei teme: chestiuni financiare, politice, sociale etc. Imediat de polonezul pe care care il urmarim in mintea noastra isi cumpara ziarul, acesta se apropie de un cos de gunoi de dimensiunea unui tomberon dambovitean, de obicei recipientul aflandu-se in vecinatatea imediata a kiosk-ului (a chioscului adica, of course) si arunca jumatate din paginile ziarului. Oamenii stiu ce sectiuni vor sa citeasca si nu cara dupa ei decat acele fascicule cu teme de interes pentru ei.
Polonezul de Varsovia incepe sa citeasca in statia de tramvai publicatia chelita de multe pagini. Sistemul de transport in comun este foarte dezvoltat la suprafata (tramvaie cu precadere si mai putin linii de autobuz), metroul avand o singura linie ce taie orasul pe mijloc. Polonezul nu asteapta agitat venirea tramvaiului deoarece in fiecare statie este afisat programul trenurilor si vatmanii apar victoriosi in spatele butoanelor la fix.
Polonezii nu se prea imping. In mod bizar, la ei nu exista expresia “Coborati la prima?”. O poloneza imi spunea chiar ca daca ar intreba-o cineva asta ar raspunde simplu: “De ce te intereseaza?”. In tramvaie lumea sta mai mult in picioare, batranii si femeile sunt de obicei pe scaune. Cand mai sunt doua statii sau una pana cand coboara, polonezul nu se repede la usa ca sa fie sigur ca nu ramane in tramvai cand se deschid usile. El sta calm, uneori la 5 metri de cea mai apropiata usa, pe langa el stand si altii care vor cobori sau nu. Cand usile se deschid la statia lui, polonezul spune “Pceprasam” (asa as scrie fonetic ma scuzati-ul polonez) si inainteaza spre usa. Oamenii se dau la o parte si el coboara in timp util.
Polonezii sunt calmi la volan. Claxoane se aud foarte rar si nu albeste nimeni stand in trafic cu orele.
Pietonii polonezi sunt foarte disciplinati. Nu trec pe rosu decat rar. Am aflat ca amenda pentru traversarea pe rosu e usturatoare (cam 30 de euro) si de aceea stau cuminti pe bordura pana la aprinderea becului din spatele omului verde mergand al semaforului. Eu cred insa ca e mai mult decat teama de amenda pentru ca politistii sunt fie in echipament de camuflaj pititi in tufisuri si urmarind traficul, fie lipsesc cu desavarsire – slabe sanse sa-ti iei o amenda.
Polonezii nu vorbesc in tren. E o liniste delicioasa prin compartimentele Intercity-urilor, conchid eu cu experienta mea de 4 drumuri pe calea ferata. Oamenii stau si citesc, se uita pe geam sau dorm, susotesc, dar nu vorbesc suparator de tare si mira-m-as sa se descalte cineva sa stea mai comod, ca personajul de pe coperta Ghidului Nesimtitului.
Pe strazile polonezilor nu prea cersesc oameni. Sistemul social nu zbarnie, dar persoanele fara adapost sunt de nevazut. Rar intalnesc un acordeonist in tramvai si niciodata nu am vazut copii la cersit. Nici caini vagabonzi nu sunt pe strazi.
Mai sunt multe. Ma opresc aici cu observatiile deocamdata.
21 Comments
Claudiu
05/12/2006 at 10:33 PMFrumos… Miroase a civilizatie. Ma intreb insa cat de eficient este metroul lor, care are o singura linie si probabil nu prea multe statii? Incercam mereu sa compar cadrele vizuale pe care mi le formam si nu se suprapuneau. Pana la urma, Varsovia e capitala europeana (in adevratul sens al cuvantului). Sunt curios daca acolo pensionarii au gratuitate in sensul in care au la noi.
alexandru
05/12/2006 at 11:31 PM“Polonezii nu vorbesc in tren” , “susotesc” … fain, ideal pentru o calatorie relaxanta in compania unei carti bune, dar cam mari pretentiile pentru traficul feroviar romanesc, unde esti de-a dreptul absurd daca pretinzi liniste, cand bunul simt lipseste cu desavarsire ( fum de tigara, conversatii triviale ).
piticu.ro » » In other news
06/12/2006 at 12:22 AM[…] You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your ownsite. […]
Inn0cente
06/12/2006 at 12:27 AMOf… România mai are mult până la acest nivel!?
Sper să prind ziua în care nu voi mai simţi sacoşele de plastic frecându-se de ciorapii mei deabia îmbrăcaţi; să nu mă mai uit de două ori în dreapta şi stânga atunci când vreau să trec strada pe culoarea verde a semaforului; să nu mă mai împiedic de pungi de cipsuri şi de pungi de plastic; scaunele din metrou să nu fie rezervate bărbaţilor; bătrânii să folosescă mai des apa şi săpunul… etc.
andressa
06/12/2006 at 12:34 AMEu nu ridic Polonia la rang de ideal de civilizatie. Eu observ una alta.
Sunt si lucruri care nu-mi plac. Unele ma mira, altele nu. De exemplu, se sta prea mult la coada. Peste tot.
Observ si eu, nu judec. O fi mai bine aici? Pai, au bulevardele mai largi. Dar, iata, o singura linie de metrou. Si asa mai departe.
Sa stam cu ochii deschisi.
stingo
06/12/2006 at 2:17 AMWelcome back. You have been quite missed.
Observaţia cu comportamentul în autobuz şi cu lipsa acelui supărător “Coborâţi la prima?” e justă. Cred că numai la noi se pune această întrebare, care de fapt nici nu e întrebare, ci se traduce prin “Dă-te la o parte, că trebuie să cobor (peste 2 minute)”. Nemaivorbind de îmbulzirea în faţa uşii uneori şi cu două staţii înainte de coborâre. În nicio ţară în care am fost, nici măcar în Rusia, faţă de care avem pretenţia – nejustificată – că îi întrecem la capitolul civilizaţie, nu există acest comportament absolut cretin în mijloacele de transport în comun. (Eu mai am o problemă şi cu comportamentul românului pe scara rulantă şi cu Poşta Română.)
Vei suferi când te vei întoarce în ţară, Andreea…
Ionuka
06/12/2006 at 3:45 AMSper ca acel cos de gunoi in care arunca sectiunea de ziar pe care nu o citesc sa fie doar pentru ziare, ca sa poata fi reciclate mai tarziu. Asa ar fi frumos.
Inn0cente
06/12/2006 at 9:46 AMUna peste alta este mai bine ca în România, nu e aşa?
andreiard
06/12/2006 at 9:57 AMio-mi aduc aminte cu claritate somnoroasă că-n drum spre krakovia, în Intercity, am văzut un coleg de compartiment fără pantofi în picioare. atâta numa că atmosfera era limpede şi nu existau factori olfactivi perturbatori.
😉
romanashu
06/12/2006 at 3:50 PMmey, tu ori ai descoperit tara fagaduintei?ca mie asa imi pare din descrierea pe care o faci societatii poloneze.pe de alta parte mi-ar placea sa incerci sa-i descri si din punctul de vedere al sociabilitatii lor ca popor.
monsoux
06/12/2006 at 4:05 PMBine ca ti-ai recapatat glasul. Nici telefonul nu ti-a chiar mers. Sau ti-ai schimbat numarul? Big hug.
mihai
06/12/2006 at 7:35 PMSi polonezii astia nu se plictisesc? Atatea mici placeri ale vietii zilnice de care leshii nu se bucura: “baba naibii, unde te impingi?”, “boule, nu vezi ca e verde?”, “vaco, ce daca traversez pe rosu, daca ai masina te crezi tare?”, “uite-l si pe grasul asta ce se impinge” etc., etc., etc.
Andrei
06/12/2006 at 10:30 PMMersi din nou pentru “deschiderea de ochi” 😉
andressa
07/12/2006 at 12:39 AMIonuka – nu se prea recicleaza, din pacate. Am vazut insa si tomberoane pentru separarea gunoaielor, fenomenul nu e generalizat totusi.
monsoux – telefonul merge. Mai incearca o data! 🙂
stingoo – stiu ca voi suferi. Deja consider multe lucruri de aici normale si ma tem ca va trebui sama reobisnuiesc cu inghesuiala si disperarea oamenilor de a cobori din autobuze…
andreiard – nu stiu, domne’, in ce compartiment ai fost tu, dar in al meu nu am observat. Ce-i drept, am facut high score la Tetris, nu eram atenta la toata lumea. Sau poate turta dulce primita gratuit in tren m-a zapacit. Nu stiu! Insa asta dovedeste ca nu e nici Polonia Tara Fagaduintei. Depinde ce si cum obsevi!
Eyes wide shut / open.
Corina
07/12/2006 at 9:29 PMEu inteleg ca vrei sa faci pe observatorul obiectiv, dar totusi cum te raportezi la tot ceea ce vezi in jurul tau? Aprobi, dezaprobi? Te-ai muta acolo? Ai importa situatia de acolo in Romania?
Musculin
07/12/2006 at 10:25 PMPacat ca Europa de Vest nu e atat de… occidentala ca Polonia.
Pe aici sunt si cersetori, si oameni fara adapost, si acordeonisti prin mijloacele de transport, si lume care sa imbulzeste la usile lor, si nespalati, si tot felul de indivizi care vorbesc tare si nu recicleaza, ca sa nu mai spun de autobuze care nu vin la timp exact cand ma grabesc eu mai tare.
Iar mare parte din aceste “inconveniente” nu provin din Romania sau din tarile est-europene, ci sunt “locale”.
Pana la urma, intre Romania si *alte* tari din UE nu sunt chiar atat de multe diferente precum se zvoneste. Iar diversitatea, de orice fel, chiar si cea care bate prea tare la ochi, are farmecul si ratiunea ei de a exista.
Poate de aceea motto-ul UE este “Unitate in diversitate”.
andressa
08/12/2006 at 12:18 AMCorina, sunt lucruri care imi plac si lucruri care imi displac.
Nu m-as muta aici, categoric. Asta nu inseamna ca nu invidiez varsovienii pentru curatenia de pe strazi si faptul ca nu se calca in picioare prin autobuze si tramvaie.
Nu m-as muta aici insa pentru ca Varsovia este tot un oras industrial, chiar daca are bulevarde mai largi si are mai multe spatii verzi. Nu are prea multa personalitate, spre deosebire de Cracovia unde respiri alt aer. Dar asta e alta discutie.
indaa
12/12/2006 at 1:32 PMAcum 15 ani cand am fost ultima oara (gee.. cum zboara timpul).. erau cersetori, era si ceva mizerie, nu vorbea nimeni engleza (doar poloneza rusa si germana) si erau destul de multi drogati. Spre deosebire de noi au evoluat foarte mult in astia 15 ani iar acum distanta e foarte mare intre ei si noi.
andressa
12/12/2006 at 1:44 PMIndaa,
asa e. Vorbeam cu Jasiek, un amic polonez, si imi spunea ca acum cativa ani era plin de persoane fara adapost, dar ca politia a rezolvat problema. Nu stia exact ce au facut autoritatile, cert este ca nu mai sunt pe strazi. Asta mie mi-a adus aminte de proiectul lui Basescu, de pe vremea cand era Ministrul Transporturilor, cu hotelul aurolacilor – stiti ca au furat tot ce se putea scoate de acolo, nu? Adapostul a ramas si fara chiuvete si usi dupa cateva saptamani! I-am povestit lui Jasiek si s-a amuzat…
Kasia
05/01/2007 at 2:22 PMMulte imbratisari calde pentru toti Romani care locuiesc in Polonia si toate cele bune pentru Romania in Uniunea Europeana!Profitati la maximum de oportunitatile oferite de calitatea de membru!
Alex
07/01/2009 at 10:04 PMCitesc despre perioada ta varsoviana si mi se pare ca traiesc in alt oras. O fi de vina pur si simplu faptul ca n-am intalnit aici oameni care sa merite si ca n-am nici un prieten roman? Cel mai uimit am fost despre modul in care descrii calatorii din autobuze, in Varsovia mea ei blocheaza pur si simplu usile si incearca sa se urce in autobuz inainte ca tu sa cobori, soferii nu opresc niciodata la trecerile de pietoni, iar pe strazi sunt destui cersetori, cu destul tupeu incat sa intre intr-un bar si sa-ti ceara o tigara. Asta cand nu-ti spun ca sunt hoti de buzunare (polonezi) si te roaga sa le dai un zlot pentru ca in ziua respectiva au somat… Nu stiu daca e doar o diferenta de perspectiva sau Varsovia a degenerat in ultimii doi ani.
Stiu ca-mi va fi dor de oras, ca este frumos si mai civilizat decat Bucurestiul, dar am facut referire doar la partile lui negative (i-am omis pe alcoolici si baietii polonezi mandri si violenti). Cu toate astea, abia astept sa ma intorc in Bucurestiul meu murdar, pe care totusi il iubesc. Cat de repede a trecut si perioada mea Eramus la UW…