Uncategorized

Bariere lingvistice

Citeam la Vivi despre subtilitatile de limbaj din engleza pe care cu greu le stapaneste o persoana a carei limba materna este alta.

In liceu aveam si profesori din SUA si Marea Britanie. Imi amintesc ca, daca ma intimidam, vorbeam ca un robotel, in constructii rigide despre care stiam ca sunt corecte, nu mai faceam nici o poanta, nici un artificiu, de teama sa nu gresesc. Si imi mai amintesc bancuri spuse de acesti profesori la care radeam mult, dar pe care nu mai stiu sa le spun. Greu cu limbile straine, domne’!

Ieri, pe site-ul Universitatii la care plec eu peste cateva saptamani (nu ma mai intrebati cand plec, o sa va prindeti singuri) mergea numai versiunea in poloneza. Mi-am readus aminte ca merg pentru patru luni intr-o tara in care nu stiu limba. Deloc. Incerc sa ma consolez cu faptul ca si prietenii mei francezi (despre care scriam prin noiembrie, decembrie – vedeti arhiva) venisera aici fara sa stie romana. Dar macar era o limba latina!! Plus ca multi romani vorbesc franceza.

Mi-e groaza ca nu voi intelege ce scrie pe panouri, ca voi vorbi mereu in alta limba sau alte limbi (banuiesc ca si spaniola si franceza imi vor fi utile), ca nu voi sti ce scrie pe eticheta unui vin pe care il voi bea singura in camera seara trimitand sms-uri de dor, ca nu stiu cum se spune la salata de vinete si la zacusca (zakuska poate?) si ca imi vor lipsi muraturile bunicii!

Am scris in aprilie un post in care eram al naibii de hotarata sa plec: iaurt roz.
Ce o fi fost in mintea mea? 😛 Nu mai gandesc asa!

Acum ca plec de-adevaratelea, as da inapoi cu prima ocazie. Si sa nu-mi spuneti ca e o oportunitate nemaipomenita, ca o sa-mi placa sigur, ca patru luni trec repede, ca ma asteptati la aeroport sau alte lucruri incurajatoare. Nu pot procesa argumente logice. Nu-mi spuneti nici ca o sa fie greu. As prefera sa nu mai vorbim deloc despre plecare!

23 Comments

  • Reply
    licuriciu
    13/09/2006 at 12:59 PM

    niciodata sa nu refuzi o plecare in strainatate.chit ca pleci si in mozambic,inveti si descoperi multe lucruri.asa ca sa nu iti para rau de plecarea asta.

    pun pariu ca atunci cand o sa te intorci,o sa regreti ca nu ai stat mai mult.

  • Reply
    Laura
    13/09/2006 at 1:17 PM

    Stiu ce simti. Am fost plecata prin Erasmus pentru 4 luni in Grecia. Nu stiam limba iar cunostintele mele de engleza, spaniola, franceza nu m-au ajutat prea mult pentru ca in Atena (desi Grecia e o tara turistica) nu se prea vorbeste decat greaca. Dar am invatat limba si am invatat multe altele…Poate ca in cazul tau va fi altfel dar eu doar acum realizez ca nu atat cunostintele academice dobandite acolo ci experinenta in sine cu tot ce presupune m-a ajutat cel mai mult. Vei “creste” mai mult acolo in 4 luni decat ai fi putut sa o faci vreodata acasa. Nu iti spun ca va fi bine sau rau si nici nu iti spun ca te voi astepta la aeroport :). Iti spun doar ca probabil de fiecare data cand iti vei aminti aceste 4 luni vei zambi…caci amintirile nu ti le poate lua nimeni.

  • Reply
    Bianca
    13/09/2006 at 1:18 PM

    De acord 100% cu licuriciu…cam tot aici vroiam sa-ti povestesc pe mail…

  • Reply
    Bianca
    13/09/2006 at 1:20 PM

    Sorry, m-am zapacit de tot,am vrut sa spun – cam tot aici vroiam sa ajung – si a iesit groznic.

  • Reply
    Panzer
    13/09/2006 at 1:54 PM

    GODSPEED…

  • Reply
    stingo
    13/09/2006 at 2:18 PM

    Un ghid de conversatie te ajuta foarte mult. Afli si cum se zice la… ce era? Ah, salata de vinete si zacusca (deh, cunoscandu-te, mira-m-as ca la mancare sa-ti stea gandul pe acolo). Eu inca tin minte cum se zice la tigari si la prezervative 🙂

  • Reply
    andressa
    13/09/2006 at 2:21 PM

    stingo,

    sigur ca un ghid ma ajuta sa cer o supa si un orbit, dar eu ma refeream la conversatie, schimb de idei 🙁 ma deprim!

  • Reply
    mariko
    13/09/2006 at 4:44 PM

    Eu am o oaresicare întrebare: cursurile de acolo nu vor fi în poloneză?

  • Reply
    andressa
    13/09/2006 at 4:46 PM

    mariko,
    nu, sunt in engleza pentru studentii straini.

  • Reply
    TheScotch
    13/09/2006 at 5:02 PM

    Apropos de zakuska: cand am fost la rusi am vzut ca si ei au ceva numit zakuski. Ziceau ei ca asta se ia atunci cand bei vodka si eram foarte intrigat: cum naiba sa bei vodca cu zacusca? Ulterior am aflat ca rusul (cei care nu sunt foarte saraci) totdeauna mancanca ceva intre doua shot-uri de vodca (snack-uri, sandwich-uri mici de tot etc); si chestiile astea se cheama zakuski – un fel de gustari la bautura.
    Sunt curios daca in Polonia o insemna ceva…

  • Reply
    Heugem
    13/09/2006 at 5:26 PM

    Si eu sunt de 3 saptamani in olanda,la master, unde se presupune ca toata lumea vb engleza…ceea ce nu e chiar asa…intampin dificultati la supermarket pt ca totul e in olandeza. Saptamana trecuta am avut o raceala si am cumparat panadol, sperand ca medicamentul trateaza raceala, ca la noi. Abia dupa ce am devorat o folie de pastile, (dar, cum ar spune un prieten de-al meu, tot am stans o cada de muci suflandu-mi nasul)…am descoperit ca erau medicamente pt menstruatie, nu pt raceala :d

    Asa ca, in primele zile/saptamani poti sa te astepti sa iei tzaci, dar pana la urma you’ll get the hang of it 🙂

    Cat despre schimb de idei si conversatie….not to worry, daca esti intr-un program intl, mai mult ca sigur toata lumea va avea ca punct comun lb engleza. SI mai cred ca ai sa te intelegi “just fine” in engleza cu majoritatea studentilor polonezi.

    In caz ca te duci ca Erasmus, pot doar sa iti spun sigur ca o vei tine din petrecere in petrecere, de n-o sa ai timp de scoala 😛

    cat despre apropierea plecarii si “getting cold feet”: cu o zi inainte de a lua avionu spre olanda am avut tot felu de accese de plans si de isterie, asa ca am luat un extraveral si am putut sa dorm in noaptea de dinaintea plecarii. Iti recomand:)

    In concluzie: imediat ce m-am vazut ajunsa aici, “everything fell into place”. Sunt sigura ca o sa iti placa imediat si din cauza ca vei avea atata informatie noua de acumulat (cum sa te intorci de la uni acasa fara te ratacesti,formalitati la inscriere, orar, viza, pasaport, etc etc)nu vei avea timp sa iti fie dor de casa. Apoi cand toate formalitatile se vor aranja, vei descoperi ca deja te-ai obisnuit cu locu, si ca te distrezi de nu stii ce-i cu tine 😛

    Mult succes si stai fara grija, ti se va parea acolo ca timpul oricum trece mult prea repede! 🙂

  • Reply
    Marius Muscalu
    13/09/2006 at 5:31 PM

    bafta !

  • Reply
    calin
    13/09/2006 at 8:33 PM

    tot mai bine e acasa:) dar e bine ca pleci ca sa vada lumea intreaga ce tari sunt romanii!!!

  • Reply
    vic
    13/09/2006 at 8:34 PM

    au lasat de cateva ori cartoon network pe poloneza si atunci m-am uitat si eu dupa multi ani
    si strazii i spune ceva de genul uliţă, fantomelor din scooby doo duh, asa ca daca stii arhaisme intelegi tu ceva…
    w e v, y e î, c e ţ, dz e gi, cz e ci, a cu o codiţă e on, sz e ş, szc e şci

  • Reply
    trifoi
    13/09/2006 at 9:55 PM

    eh… e si asta o experienta. 🙂 o sa fie bine. cine s-ar descurca, daca nu tu?
    ai vazut l’auberge espagnole? e un film frantuzesc despre erasmushi. sa te uiti 😛
    si oricum, o sa fim conectati 24/7
    succes

  • Reply
    Alexia
    13/09/2006 at 10:58 PM

    Calatorie placuta si ai grija de tine. Partea pozitiva este ca si printre straini te poti simti ca acasa, daca intalnesti oameni draguti.

  • Reply
    asdf
    14/09/2006 at 10:37 AM

    Pentru Polonia:

    – pentru polonezii de rand, cred ca cel mai bine ar fi sa cunosti limba rusa, am inteles ca are ceva legaturi, ca limba slava, cu poloneza; alta limba ar fi germana, au relatii economice puternice cu nemtii

    – pentru mediul academic, engleza si franceza will do

  • Reply
    Oana
    14/09/2006 at 1:03 PM

    E normal sa-ti pui toate intrebarile astea si sa ti se faca si frica. Dar chiar este o experienta extraordinara si 4 luni nu o sa fie suficiente, o sa regreti ca pleci asa repede. Pentru mine anul Erasmus a fost cel mai frumos an din viata mea, sincer. Si am fost pe rand fericita, nefericita, deprimata, debusolata, entuziasmata, curioasa, comunicativa, trista si euforica, trecand de la o stare la alta in decursul unei saptamani de zeci de ori. Nu stiu daca e normal sau bine, dar cu siguranta nu regret nici macar o zi din ce am trait. Nu vreau sa ma intorc, s-a terminat si e bine asa, dar te invata sa-ti traiesti emotiile pana la extrem.

    Uneori intamplarile cele mai enervante pe moment-gen, te pierzi intr-un oras in care toata lumea vorbeste germana, mai putin tu, si nimeni engleza, iar tu ai un tren de prins- sunt cele de care iti amintesti pe urma razand si pe care le repovestesti tuturor. Asta nu am spus-o neaparat eu, e si in “Auberge espagnole” un film care prezinta destul de bine experienta programelor de studii in strainatate.

    Si treaba cu vorbitul in alte limbi…te obisnuiesti repede, chiar daca o sa-ti fie greu la inceput, nu o sa fii singura in situatia asta. Si asta e partea cea mai buna, oamenii pe care o sa-i cunosti. Cand cineva vrea sa comunice cu tine, veti reusi sa comunicati chiar daca nu vorbiti nici o limba comuna. Daca nu vrea, poti sa vobesti bine mersi limba lui/ei, tot degeaba.

    Bafta si distreaza-te cat poti de mult!

  • Reply
    Costi
    15/09/2006 at 12:30 AM

    Nu iti fa probleme.
    Eu sunt in Polonia de aproape o luna si o sa mai stau cateva zile aici. Este chiar misto aici… preturi cam ca in Romania, salarii aproape ca in vest, e chiar o tara in care se poate traii f bine. O tara frumoasa cu f multe locuri de vizitat(nu neaparat in Varsovia). Toti tinerii stiu engleza, si e usor sa te descurci. Lumea e de treaba. De exemplu, s-a intamplat sa nu ma inteleg prea bine cu un vanzator de bilete sa imi iau abonament lunar insa o poloneza a fost f amabila si a facut pe translatorul pt mine.
    O sa iti placa
    Distractie placuta!

  • Reply
    denisa
    15/09/2006 at 2:57 PM

    Buna Andressa.As vrea si eu sa dau la aceasta facultate,la FJSC,dar imi este cam teama de examenul de admitere.Ai putea sa imi zici si mie in ce consta acest examen si cam ce se da?Te rog frumos.Imi doresc foarte mult sa intru la aceasta facultate.Eu anul acesta dau bacul si deja ma gandesc cum o sa fie la facultate dar vreau sa stiu si eu in ce consta acest examen de admitere si cam ce subiecte se dau.Te-as ruga frumos daca poti sa imi trimiti si mie cateva subiecte daca ai sau daca stii.Merci!

  • Reply
    andressa
    15/09/2006 at 4:04 PM

    Draga Denisa,
    esti pe langa subiect. Daca chiar vrei sa ma intrebi ceva, ai adresa mea de mail pe pagina “contact”. Poti de asemenea sa dai un search pe acest site pentru “fjsc” sau sa vezi posturile din aceasta categorie si vei gasi nu numai informatii, dar si fraza in care spun sa cititi brosura de admitere si sa nu ma mai intrebati despre asta.
    Multa bafta!

  • Leave a Reply