Uncategorized

Why the world needs Superman

Am vazut filmul “Superman revine”.

Daca nu aveam un Tuborg, floricele, trei prieteni langa mine si nu as fi moarta dupa supereroi, probabil ca la un moment dat as fi plecat din sala de cinema. Filmul nu e foarte bun. Si nici actorii nu au fost alesi bine – nu joaca extraordinar, Superman e cam tanar – imbatraneste si el, nu? Kevin Spacey a salvat situatia, el joaca un personaj negativ credibil, eu una il displaceam cu adevarat!
M-au scos din sarite din nou felul in care sunt prezentati jurnalistii si faptul ca nimeni nu vede ca Superman e Clark Kent fara orchelari. Dar mi-a placut ca Lois a scris un articol cu numele “Why the world doesn’t need Superman” si apoi a incercat sa scrie “Why the world needs Superman”, cand el era pe moarte.

Mi-a placut pentru ca era un exercitiu bun de imaginatie si de argumentare. Am incercat si eu pe moment sa ma gandesc la ce as scrie.

De ce nu avem nevoie de el… As porni de la urmatoarele:

*pentru ca istoria arata ca si fara el crestem: fara el am ajuns sa facem operatii pe creier, sa construim cladiri de zeci de etaje, sa pasim pe Luna;
*pentru ca existenta lui creeaza linistea, respectiv apatia bazata pe faptul ca cineva se va ivi sa ne ajute in ultimul moment si deci dispare motivatia rezolvarii problemelor pe cont propriu; pentru ca numai incercand imposibilul ne depasim limitele; pentru ca evolutia se bazeaza pe esec, pe frustratrea incapacitatii de a rezolva o problema;
*pentru ca oricat de mult am vrea, noi nu putem deveni Supermeni, iar noi avem nevoie de un model uman, cu defecte si calitati – noi trebuie sa credem ca ORICINE poate fi cel mai bun.

De ce avem nevoie de el:

*pentru ca suntem propriul nostru dusman: ne miscam mai repede, folosim tehnologie, dar ne ucidem intre noi, suntem in permanent conflict. Suntem incapabili sa respectam viata, iar Superman ar opri macar o parte din pornirile noastre criminale;
*pentru ca avem nevoie sa credem ca cineva acolo ne aude strigatul de ajutor, avem nevoie sa credem pana in ultima secunda ca ceva bun ni se va intampla. Acolo unde credinta intr-o forta nevazuta dispare, existenta lui Superman ne umple de speranta;
*pentru ca avem nevoie de un reper imaculat, avem destule caricaturi. Pentru ca ne arata ca se poate sa fii bun, cel mai bun.

Eu mi-as dori sa existe intr-adevar.

12 Comments

 • Reply
  blowfish
  15/07/2006 at 8:29 PM

  hahaha
  bad movie bad hero
  dar nu vreau sa existe e rau sa ai un supirmien real

 • Reply
  subsemnatul
  15/07/2006 at 10:40 PM

  Cum adica: “pentru ca avem nevoie de un reper imaculat, avem destule caricaturi”? Daca nici Superman nu e o caricatura, ii invit pe toti oamenii care tin la imaginea lor publica sa-si traga o pereche de chiloti peste niste pantaloni mulati si sa iasa asa pe strada.

 • Reply
  Hacky Maximus
  16/07/2006 at 12:50 AM

  ai platit ca sa vezi un film ? 😆
  Revenind la lucruri serioase, si mie mi-a lasat un gust amar filmul. Nu mai are farmecul de odinioara 🙁

 • Reply
  Neo
  16/07/2006 at 1:14 AM

  “Eu mi-as dori sa existe intr-adevar.”
  and Andressa starring as Lois Lane 😉

  Eu unul nu as dori sa existe. Sigur, asa cum arata si motivele tale “pro”, ar fi o solutie buna pe termen scurt. Nici nu cred ca ar afecta dezvoltarea noastra culturala chiar daca ar rezolva Problemele Mileniului in 2 zile si ar lua premiul de 7 milioane de dolari. Nu am face altceva decat sa progresam, asa cum am facut de-a lungul istoriei ajutati de oameni de geniu. Evolutia nu se bazeaza numai pe “esec, pe frustratrea incapacitatii de a rezolva o problema” ci pe oameni cu idei geniale si pe capacitatea de a invata de la altii.

  Insa, eu vad ca o problema siguranta noastra pe termen lung. Ce s-ar intampla dupa ce de-a lungul multor decenii am depins de el pentru siguranta noastra? Am fi atat de obisnuiti ca lucrurile sa se rezolva incat nu am fi capabili sa facem nimic. Cred ca ceea ce vreau sa spun se poate rezuma intr-o singura fraza: Don’t put all your eggs in one bascket!

 • Reply
  Adrian Avarvarei
  16/07/2006 at 1:42 AM

  Titlul articolului putea fi si “Why the world needs God/Jesus/Santa Claus/The Easter Bunny”… 🙂

 • Reply
  stingo
  16/07/2006 at 2:52 AM

  Oh, Brandon…

 • Reply
  ZeroViu
  16/07/2006 at 11:01 AM

  nu mai cred in supereroi inca de cand nu mai cred in Mos Craciun :d

 • Reply
  deea
  16/07/2006 at 3:21 PM

  Oh, Brandon…

  I agree 🙁

 • Reply
  Kit
  17/07/2006 at 10:59 AM

  “pentru ca evolutia se bazeaza pe esec”

  Uite eu nu sunt de acord cu afirmatia asta,decat pe jumatate.Daca ai adauga uneori ar fi verosimila,dar asa…

  E adevarat ca in esec iti poti gasi motivatia sa mergi mai departe,ca in general,ai nevoie de o lovitura ca sa crezi ca exista un”mai sus”-altfel te-ai limita la ceea ce ai-,insa nu e neaparat nevoie de un esec pentru a te ridica,depinde de individ,iti poti da seama ca poti sa ajungi mai sus si fara a fi lovit,depinde totul de tine si de scopul tau.In plus de multe ori esecul poate fi fatal…
  Nu trebuie generalizat asa…depinde de fiecare!

  Eu asa percep,insa daca nu esti de acord chiar te rog sa ma contrazici..

 • Reply
  Ovidiu
  17/07/2006 at 3:42 PM

  Intradevar, prost film! Dar ideeea in sine… Eu cred ca avem nevoie de Superman fie si pentru simplul motiv al unui exercitiu de imaginatie…

 • Reply
  Probably me
  18/07/2006 at 8:34 PM

  Ha, dac-aş fi Superman să-l văd eu pe ăla care comentează că de ce umblu în chiloţi… Că aşa vrea muşchii mei fraiere ia vino puţin încoace să te-arunc peste bloc.

 • Reply
  Blog Job » Blog Archive » Superman s-a intors in oras…
  26/07/2006 at 1:29 PM

  […] pentru inceput s-a lansat filmul Superman (scria si andressa ceva de el) […]

 • Leave a Reply