Uncategorized

scuze

“Nu ai inteles”
“Nu ma asculti”
“Ti se pare”
‘Las’ ca-ti trece”
“Scuze, dar e si vina ta”
…sunt un fel de « de ce dracu’ te superi ? »
Adica nu reusesti sa treci peste o gafa nevinovata, o gluma nesarata, unbanc prost, « care-i problema ? » Nu ai umor! Esti suparacios, “intepat”sau faci pe desteptu’.
“Nu mai poate omu’ sa glumeasca cu tine, ce dracu’?”
Adevarul e ca te-a injurat, te-a facut de ras, te-a jignit, te-a facut sate simti prost, te-a lasat balta – asa siiii ? Treci peste asta ! Ce ‘reacu faci atata caz??
A sti sa spui ca iti pare rau, a sti cum sa spui asta si cand este o arta. Abilitateaasta face diferenta, din punctul meu meu de vedere, intre cei maturi si ceiimaturi, intre cei inteligenti si cei autosuficienti, intre cei siguri pe ei sicei aroganti.
Cred ca nu am spus un sincer “Imi pare rau” cat eram in adolescenta. Astanu era demult 😛 recunosc. E simplu: aveam mereu dreptate!
Faceam totul bine, ma purtam ireprosabil, luam cele mai bune decizii sidaca cineva nu intelegea asta fie se pripea fie avea ceva cu mine!
Urmarindu-i pe altii mai destepti, mai maturi si cu capul pe umeri aminvatat ca a-ti cere scuze este cea mai simpla metoda de a trece peste unconflict, de a reface sentimenteleranite ale prietenilor, de a arata ca-ti pasa, de arata ca ai inteles gresealasi ca ai invat din ea.
Ca o alta metoda de a recunoaste o greseala, imi place sa fiu empatica , sama gandesc inainte sa ma supar pe cineva care ma jigneste ca are o zi proasta,ca am inteles gresit sau ca e spre binele relatiei [de orice fel] sa nu o iaupersonal. E un fel de a cere scuze pentru graba de a nu intelege ca celalalt areo problema personala si e agresiv etc.
Cu toate acestea, uneori, cu toata bunavointa , nu poti sa treci pesteunele lucruri. Si astepti scuze. Sau nu astepti, dar stii ca numai asta te-arputea face sa ierti si sa uiti. Iar daca scuzele sunt un fel de “ce dracu’ te-aapucat” , supararea trece, dar relatiile se schimba…

6 Comments

 • Reply
  Subiectiv
  15/03/2006 at 11:56 AM

  hmm… am putut observa si eu aseara cit de incapatinata poti sa fii 😀 oricum, nu stiam ca te-a suparat asa de tare discutia.. :p

 • Reply
  andressa
  15/03/2006 at 4:37 PM

  🙂 incapatanata sunt, recunosc.
  dar nu avea nici o legatura cu discutia noastra!

  De altfel, vreau sa asigur cititorii ca nu are legatura textul cu cineva anume. Il scrisesem pentru ca eram intr-o stare anume, dar nu sunt suparata pe nimeni si nu astept scuze! 🙂

 • Reply
  Fluture
  15/03/2006 at 10:18 PM

  Foarte bun textul. Te invit sa-l recitesti ori de cate ori nu-ti convine vreun comentariu…

 • Reply
  Cristina
  15/03/2006 at 10:51 PM

  Si cum poti sa spui unei persoane apropiate ca te deranjeaza lucrurile astea, daca nu vrei sa te multumesti cu racirea relatiilor? Cum ii spui, cand stii ca e posibil sa primesti un “eh, si tu acuma” drept raspuns.

 • Reply
  andressa
  15/03/2006 at 10:56 PM

  Cris, eu cred ca ai varianta de a fi sincer si poti primi sau nu scuze. Apoi tu alegi ce concluzie sa tragi in urma reactiei.

  Fluture, ma bucur ca inca mai vii pe aici… Explica-mi pe mail daca vrei sa-mi explici unde am gresit si cu placere si imi retrag cuvintele , imi cer scuze. Numai sa intelg si eu…

 • Reply
  Fluture
  16/03/2006 at 12:21 PM

  De ce nu vrei sa iei comentariul de mai jos ca un simplu comentariu la textul ACESTA, si nu legat de “contrele” de la alte posturi? Crezi ca poti face abstractie de celelalte comentarii?

 • Leave a Reply