Aveam 14 ani candvorbeam cu o prietena buna ce fusese in Germania. Eu nu iesisem din tara si ointrebam cu ea care e diferenta dintre noi si “ei”. Ea mi-a spus ca diferentadintre noi si “vestici” este ca acolo, oricum ai arata, oricum ai fi imbracat,orice ai face, nimeni nu se holbeaza la tine pe strada.
Pe acolo, imispunea, sunt unii cu cercei in sprancene si in nas, rasi in cap si tatuatipeste tot, iar lumea se poarta de parca nu i-ar vedea, desi e clar ca le vinesa se holbeze le ei, sa-i intrebe daca nu ii doare sau nu i-a durat cand m-aumutilat… Aveam 14 ani. Am ramas foarte surprinsa de aceasta definitie. Eucredeam ca in afara nu sunt Dacii. Si atat. Cu gandul asta ramasesem de candnumaram pe geam masinile albe sau rosii ce treceau pe strada, de plictiseala. Siasa mi-am dat seama ca dupa Revolutie au inceput sa apara mai multe masinisraine. Asadar , mi-am spus, vor disparea toate Daciile si atunci vom fi si noica “ei”. Acum sunt posesoarea unei Dacii si nu imi mai doresc sa dispara toateatat de mult….
Cand am fostprima data in Franta m-am intors cu propria mea definitie a Vestului. Am spussimplu: “Acolo lumea sta la semafor, chiar daca nu vine nici o masina” Si asaera. Era seara, semaforul isi facea datoria si alterna verdele cu rosul si euasteptam plina de uimire langa niste localnici sa apara verdele desi nu sevedea sau auzea vreo masina in apropiere… Dar nu voiam sa fiu “taranca” si safac romanii de ras pentru cateva secunde de asteptare…
Mai tarziu, candm-am intors in Franta, am spus “Nu, de fapt Vestul e locul unde totul seinchide devreme. Chiar si barurile.” Si ma plimbam cu alti amici un picalcoolici si surmenati in cautarea unui bar pe la 11 noaptea. Cand am gasitunul era ora 12 si la ora 1 inchidea… Iar in Austria stateam in fataoficiului postal ca vitelul la poarta noua si facand un calcul simplu observamca posta e deschisa doar vreo 3-4 ore pe zi (intre pauze de cafea, de pranzetc) si vinerea era zi scurta, iar in nu stiu ce zi nu se lucra…
Sunt inca nemultumitade definitiile acestea. Le gasesc incomplete…. Cred ca trebuie sa maicalatoresc pana sa formulez una universal valabila…
26 Comments
jen
30/01/2006 at 11:01 PMreplica aia cu piercing-urile am auzito si eu, una din primele impresii ale unei prietene care s-a mutat in austria :)) cu semaforul am auzit-o despre diverse orase din romania… in general prietenii care vin in bucuresti ma injura ca ii pun sa treaca pe rosu.
andressa
30/01/2006 at 11:17 PMconcluzia: la noi e ca in vest! 🙂
mind the gap
31/01/2006 at 12:40 AMOccidentul e unde lumea te asteapta politicoasa sa cobori din metrou, nu se inghesuie in fata usii ca si cand tu ai fi un fir de ata si ai putea sa cobori strecurandu te printre ei.
hfd
31/01/2006 at 12:50 AMHe, he, he. Ia incearca mind the gap sa testezi teoria ta la Londra in Picadilly Circus sau la Liverpool Street Stations asa pe la ora sase-sapte seara se vedem daca functioneaza. Iti spun eu: nu. Te calca metroistul londonez in picioare de n-ai aer, monserule!
mind the gap
31/01/2006 at 12:56 AMno, apai taman maine promit ca incerc !! acu pe undeva ai dreptate, dimineata e mereu aglomerat. da la noi se intampla mereu, nu numai in timp d rush hours. parca e concurs d ala cine-i ultimu’-i-cel-mai-prost!
A
31/01/2006 at 2:07 AMAici nu exista smecheri.
Ilie
31/01/2006 at 11:01 AMToate ca toate, dar in Franta, sa stea pietonii la semafor sa se faca verde, asta e ceva nemaiauzit. Se traverseaza pe verde numai atunci cind sint multe masini. In rest, daca e rosu si nu vine nimic, treci.
Bogdan
31/01/2006 at 12:09 PMIn schimb germanii au o strictete ceva de speriat cand vine vorba de semafor. Si faptul ca magazinele se inchid de obicei la 18:00 si alea mai mari la 20:00 e chiar urat de tot, mai ales pentru noi, care suntem invatati cu un alt mod de viata.
La plusuri sa trec bicicletele, faptul ca respecta regulile in general si de asta “sistemul functioneaza”, interesul dat la munca (acum depinde ce unde si de ce muncesti). Si ultima chestie, care banuiesc ca intereseaza majoritatea cititorilor (presupunand ca sunt studenti), aici caminele si campusurile sunt mult mai dotate, posibilitatile de a face si altceva (constructiv) in timpul facultatii sunt mai multe si sprijinul statului este mult mai vizibil – pentru ca au bani, evident.
andressa
31/01/2006 at 1:35 PMIlie, in 1999 iti jur ca asa era.. Cand am revenit in 2002 si 2004 am observatsi eu ca institutia semaforului nu mai e ce era odata…
A, serios? Nu m-as hazarda…
Bobby
31/01/2006 at 2:35 PMOccidentul e locul in care auzi limba romana numai cand vorbesti la telefon, acasa.
Jen, faza cu semaforul am patit-o eu in cluj, la un semafor care statea vreo 3 minute pe rosu, la 12 noaptea. Nici o masina in jur, insa vreo 10 persoane asteptau. Eu am traversat…
P.S.:clujul e in occident? :-/
badboy
31/01/2006 at 3:26 PMUS e locul unde lumea vine la mall in pijama si slapi, proaspat coborata din pat (chiar daca pana la mall-ul de la colt ai de condus cel putin vreo 20-30 de minute) si nu se uita nimeni urat. Oare ce s-ar intampla daca as indrazni sa merg asa la un mall in RO? 🙂
Nu de alta, dar parca nu-mi vine sa ma gatesc la 4 ace in fiecare dimineata cand vreau sa-mi cumpar o sticla de lapte si un pachet de tigari.
Rainforest
31/01/2006 at 4:25 PMFaza cu semaforul ajunge sa fie comuna… in Elvetia eram in graba si nici urma de masina asa ca am trecut pe rosu. Cand am ajuns in partea cealalta a drumului niste pusti de clasa a 2a mi-au facut semn ca e urat sa treci pe rosu. Penibil. Problematic e si cu orarul ciudat al magazinelor, puburilor, etc.
A
31/01/2006 at 5:15 PMEi pai sa nu amestecam US cu Occidentul. 🙂 Sa se duca ei acolo in durerea lor in pijama la mol, aici olandezii nu stau nici macar in sufragerie in pijama. Strict in dormitor. Si cum nu prea au perdele afirmatia se poate verifica usor cu ochiul liber. Chiar cunosc un belgian care s-a insurat cu o romanca si e scirbit ca i s-au invatat copiii de la prima nevasta sa vina la fel ca nevasta de-a doua in pijama in sufragerie. Decadere zice el. Sa-ti raspund Andresso mai precis: aici legile functioneaza si de aceea oamenii isi reprima pornirile de tip “ia uitati-va ce smecher sint”. De exemplu povesteam mai ieri in blogu-mi cum vineri s-a inchis un fir de circulatie ca sa treaca un transport special. Asta inseamna ca pe panourile electronice de deasupra autostrazii, in dreptul acelui fir de circulatie a aparut un X. Ei bine nu s-a gasit nici un posesor de “gipan” sa traga de volan, sa depaseasca el coloana ca “sa se bage mai in fata” pentru ca e smecher. Nici nu pot sa-mi imaginez dimensiunile amenzii, dar cu siguranta ar ramine fara carnet. Si asta pentru ca aici fiecare al doilea stilp e dotat cu un aparat de supraveghere. Sint olandezii (sau alti europeni) mai altfel decit romanii? Nu. Am citit o suma de jelanii despre cum se merge ca melcul pe distanta Bucuresti – Ploiesti de cind cu faimoasele fotografii. Intrebarea urmatoare ar fi: de ce in Romania nu mai functioneaza legile? Raspunsul este: din pricina distrugerilor aduse de comunism. Cine vrea sa discute pe tema asta e rugat mai intii sa citeasca foarte mult. Dupa suficient de muta lectura dispare pofta de discutie, ramine doar ridicatul din umeri. Asta e. A, si sa nu uit, pe aceeasi autostrada, imediat dupa o anumita iesire, exista o portiune de circa 300 de m pe care drumul e mai lat, fara sa fie totusi pe doua benzi. Sistematic acolo se manifesta smecherii care depasesc, pentru simplul motiv ca acolo nu e supraveghere 🙂
andressa
31/01/2006 at 5:32 PMpropun sa amanam discutia despre cultura politica pe alta data. cat despre “smecheri” , credeam ca alta e definitia lor. adica daca nu depasesti ilegal, nu esti smecher? unii smecheri nu au carnet! cred ca prin “nu sunt smecheri” vrei sa spui ca sunt “mai civilizati” – expresie folosita de multi. eu insa nu vreau sa judec (diferente care ne fac mai buni sau mai rai decat ei), eu doar notez diferente.
si mai adaug o diferenta, via livia, prietena mea – in franta acum.
In vest, stii exact in cate minute vine autobuzul.
A
31/01/2006 at 5:54 PMSigur, aminam pina la calendele grecesti… Afla ca si in Romania dinaintea comunistilor se stia cind vine autobuzul si prin directiva Comintern s-a dezorganizat in mod organizat (sic!) transportul public, s-au inchis usile principale ale tuturor cladirilor oficiale (intrarea prin dos) s-au decapitat elitele (a se citi s-au bagat la puscarie oameni care nu faceau politica ci erau doar competenti in meseriile lor de respectiv doctori, avocati, tarani, profesori etc) s-a incurajat impostura (liceul pe puncte, academicieni cu opt clase pe brinci) , s-au distrus breslele, etc “Pe vremea regelui” o meserie se invata in trei ani, pe vremea lui Gheorghiu Dej ajungeai de la sapa in sase luni strungar. Ai Dacie? D-aia-ti intra apa in masina Dacia si d-aia reperele romanesti nu se potrivesc si nu se vor potrivi niciodata precum cele nemtesti. Dar desigur, aminam discutia, pina cind se uita cauzele, si se ramine doar cu concluziile de tip: ce bine e in Occident si ce tara de doi bani e Romania. Sau mai pacifist: dom’le da ce diferenta uriasa!
PS. Era doar un exemplu de smecher, cel care fenteaza legea (in cazul de fata legea rutiera) in vazul lumii fara sa-i pese. Dar simt asa ca vorbim paralel, pe tine chiar nu te intereseaza decit enumerarile 🙂 Pace si prietenie :))))
andressa
31/01/2006 at 8:05 PMDraga A,
voiam sa amanam dicutia pentru ca postul nu facea referire la cultura noastra politica. In plus, commenturile noastre monopolizeasza discutia si mie imi place cand commenturile sunt tip “forum” si fiecare contribuie cu o idee , un gand.
In al doilea rand, subiectul “de ce exista diferentele” e prea complex pentru a fi dezbatut in commenturile unui post. E un subiect de forum, poate, de eseu, de dezbatere. dar aici nu “incape”.
Eu mai cred ca enumerarile isi au rostul lor. Mie imi place sa constat multe lucruri si sa le judec dupa un timp, cand cred ca sunt mai detasat sau cand s-au adunat suficiente “probe” – ca in instrumentarea unui caz. Ma intereseaza enumerarile, da, dar nu numai ele.
Discutam si despre cultura politica a romanilor, sigur. Dar intai cream cadrul 🙂
monsoux
31/01/2006 at 11:45 PMia sa-mi incerc si eu muschii la vreo doua-trei definitii. Pai, Occidentul e locul unde daca ai o mizerie in mana o arunci la cos pentru ca gasesti un cos de gunoi imediat. Daca nu gasesti cos, nu umbli ca romanu’ civilizat cu mizeria in buzunar/poseta/rucsac, arunci pe jos, fiindca oricum vine unu in cinci minute si curata. Asta in general, ca exista si exceptii. Sau Occidentul e locul in care politia nu trece pe rosu numai ca sa arate ca a) politia e grozava b) politia e mai presus decat cetateanul c) cetateanul e de rahat d) toate variantele de mai sus. Io am vazut azi trei masini de politie si toate au trecut pe rosu, fiindca cred ca se grabeau, da nu era nici exercitiu, nici misiune si nici nu aveau macar girofarul pornit… Bun! ultima, promit. Occidentul e locul in care daca trece salvarea pe strada toata lumea face loc. La noi sa te fereasca si sa nu ai nevoie. Numai sanatate. Ca sa nu m-apuc doamne fereste sa fac o analiza cu parcarile.
Vivi
01/02/2006 at 2:39 AMOccidentul e acolo unde serviciile sunt mai bune si chelnerii mai politicosi pentru ca altfel le dai bacsis mic.
Occidentul e acolo unde oamenii vorbesc alta limba decat a ta.
In rest, Occidentul e mai mult sau mai putin la fel ca neOccidentul.
A
01/02/2006 at 11:51 AMAaaaa, monsoux, chiar asa ai aruncat gunoaie pe jos si a sarit Occidentu’ sa ti le adune ?!?! M-ai binedispus in dimineata asta cetoasa pe malul Marii Nordului. Vad ca tema frizeaza de-acum oniricul.
Salubrizarea se face dupa un anumit orar si daca ai norocul sa stai intr-un cartier bun curatenia se si pastreaza. Daca nu nu.
Analiza cu parcarile ti-o pot face eu rapid: 3,60 euro per 55 de minute in centrul Amsterdamului si anul asta vor sa treaca de 4 euro. Cea mai mare pacaleala e ca daca nu locuiesti in Amsterdam iti faci in cap socoteala cu tariful pe ora, cum e in orasul din care vii, (60 de minute), si cind ajungi la momentul platii constati cu amaraciune ca trebuie sa platesti 7,20 euro pentru ca asa e sistemul: fiecare 55 de minute sau fractiune din urmatoarele 55 de minute tot 3,60 costa.
Occidentul e unde scrie pe harta V sau W, in functie de locul in care a fost tiparita :))))))))))))))) In rest sint tari. In Belgia-Olanda gunoiul se colecteaza o data pe saptamina. In anumite parti ale Spaniei de doua ori pe zi. Si tot asa.
andressa
01/02/2006 at 6:05 PMVivi, alta limba se vorbeste si in Rusia, pardon me.
Aia cu chelnerii merge 😛
Departe
01/02/2006 at 6:37 PMna, ca nu rezistsa o arunc si eu: Occidentul e unde vezi pe strada muuuult mai multi negri decat ar trebui. si unde e o amestecatura de natii si de culturi care friveaza invalmaseala. in rom sunt straini numai pe alocuri
andressa
01/02/2006 at 6:49 PMHopaaaa….
Departe, nu sunt deloc de acrod cu definitia ta. Imi pare rau sa vad ca sunt persoane care gandesc asa.
“Mai multi negri decat ar trebui” este o atitudine de secol 19. Traiesti in secolul 21. Wake up!
AB
01/02/2006 at 7:16 PMNici eu nu sunt de acord, Departe, dar nu din cauza tonului usor rasist sau mai stiu eu ce. Eu in Berlin am vazut mai putini negri decat in Bucuresti. La fel si in Copenhaga. Au probleme cu arabii, intr-adevar, dar nu cu negrii
Hacky Maximus
03/02/2006 at 3:24 PMio-mi iau viza de Congo 😀
andressa
03/02/2006 at 11:46 PMpt Congo ai nevoie de viza? te-ai interesat?
tres_cristine
24/02/2006 at 10:31 PMpai in mesajul tau anterior, acela cu Bulgaria, spuneai ca aveai 13 ani cand ai fost prima oara in Bulgaria…. si acum spui ca aveai 14 si nu iesisesi inca din tara…. pana la urma cum e? sau pentru tine Franta sau U.S. inseamna sa iesi din tara… si mi se pare, de fapt, normal.