TRAIM

Dacă fiecare clipă merită trăită, tu cum ai vrea să o petreci pe ultima?

Am avut un coleg de clasă care s-a stins din viață. O boală incurabilă l-a luat dintre noi când noi, colegii lui, abia ne întindeam aripile, ne căsătoream, voiam copii, ne făceam zeci de planuri. Ce nedrept! Eu am aflat despre el la o reuniune de clasă de la care el… a lipsit. Dar ne-a transmis mama lui că dacă vrem să îl sunăm s-ar bucura.

Eu am fost colegă cu el doar un an, în clasa întâi. M-aș fi mirat să mă țină minte, dar l-am sunat. Nu doar o dată, de mai multe ori. Mă mai știa și el. Ce ciudat, nu aveam multe amintiri împreună. Mi-a povestit de cursele lui prin spitale, dar și despre lucruri care îl făceau fericit, despre filme, despre muzică, despre vacanțe în care nu apucase să meargă. Uneori îi era prea rău ca să poată vorbi, convorbirile se terminau repede. Apoi când îl auzeam din nou îmi spunea că nu își amintea ce spusese, medicamentele îl amețiseră. Și tot așa. Până când nu a mai răspuns la telefon și părinții ne-au dat vestea cea mai tristă. Se dusese.

E o poveste tristă, din care eu am învățat ceva foarte frumos. Cât de important a fost pentru el că cineva se gândea la el și îi dădea un mesaj, un telefon. Unii prieteni îl vizitau acasă sau chiar la spital când avea voie să primească musafiri. Pentru noi ceilalți, erau gesturi minuscule, să ne rupem 10-20 de minute pe săptămână, dar pentru el schimbau tot.

Asta e puterea faptelor mici. Credem poate că nu merită să facem o donație mică unei familii, de exemplu, pentru că e nevoie de mult mai mult ca să le schimbăm viața oamenilor. Dar cu puțin de la fiecare se poate face un mare bine, cu pași mici se pot muta munții din lor.

Anul acesta, compania HARTMANN, cel mai vechi producător german de materiale de pansare și compania care a introdus primul pansament antiseptic, care a schimbat istoria medicinei, împlinește 200 de ani de la înființare. Cu ocazia aniversării, compania oferă sprijin material prin donații de produse specifice nevoilor mai multor categoriil sociale: bolnavi cu răni cronice, vârstnici, persoane cu oameni dragi internați în spitale și copii din familii defavorizate.

HARTMANN România dăruiește 200 de pachete cu peste 15.000 de produse pentru pansarea bolnavilor cu răni cronice, dedicate pacienților Hospice Casa Speranței. Gestul face parte din campania de responsabilitate socială “200 de fapte mici în fiecare lună”.  Pentru că nu e mereu nevoie de o singură faptă care să schimbe întreaga lume, ci de multe gesturi, mai mici sau mai mari, care să îndrepte lumea strâmbă în care trăim. Fiecare pas contează.

Să te bucuri de viață până în ultima clipă este un drept, dar în România este un privilegiu. Din păcate, sistemul medical abia dacă îi ajută pe cei cu șanse de vindecare, îngrijirea paliativă este ceva la care mulți nici nu îndrăznesc să viseze. Totuși, în acest peisaj sumbru, Hospice Casa Speranței, cea mai mare organizație din România de îngrijiri paliative, face imposibilul posibil. Acest ONG, a ajutat până acum peste 20.000 de copii și adulți din România. Pe lângă ei, mai sunt zeci de mii de rude, aparținători, care au beneficiat de consiliere psihologică pentru a reuși să treacă prin dureroasa experiență de a îngriji pe cineva iubit care se nu se va vindeca niciodată sau se pregătește să părăsească această lume.

E minunat ca Hospice ajută, iar noi suntem datori să ajutăm Hospice. Felicitări, HARTMANN!

Pe platforma faptemici.ro puteți afla ce alte donații face HARTMANN și puteți face și voi fapte mici care schimbă viețile oamenilor în situații dificile.

Mă bucur că alături de mine, mai susțin cauza și Simona Tache, Diana Cosmin și Ioana Marinescu.

Hai că se poate!

 

Sursa foto curcubeu Shutterstock

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Vlad
  10/08/2019 at 8:52 AM

  Intr-un fotoliu confortabil, in biblioteca Vaticanului… sau in a mea, recitindu-l pe Plutarh… sau gonind pe motor pe Transalpina…

 • Reply
  Vlad Protopopescu
  12/08/2019 at 10:16 PM

  Tu cum ai vrea sa-ti petreci ultima clipa? Ca asta era intrebarea din titlu…

 • Reply
  Vlad
  20/08/2019 at 11:38 AM

  ??? Hai, rusinoaso…

 • Leave a Reply