Diverse

filme

Deja cunoscutii mei prieteni francezi m-au pus pe ganduri iar.
Unul din ei, anul intai la master la mine la facultate, mi-a spus ca bursa asta Erasmus este de fapt un pretext penrtu a se putea documenta aici. El isi face dizertatia despre ceva din cinematografia romaneasca. S-a hotarat de curand sa faca despre Margineanu, un regizor de-ai nostri.
 
Si uite asa, stand de vorba cu el, ma faceam mica, mica de tot. Pentru ca el a vazut mult mai multe filme romanesti decat mine. Da, e pasiunea lui, dar oricum, a vazut filme romanesti in limba romana, ocazie cu care a trebuit sa si invete limba. How cool is that ? Acelasi individ a calatorit prin Romania de curiozitate si a vazut un milion de castele, muzee, case memoriale, cimitire, scoli, biserici, manastiri… Stie Romania excelent. Iar dupa ce a vazut atatea filme romanesti, istoria tarii mai bine decat multi prieteni de-ai mei.
 
Un alt francez cunoaste aproape toate capitalele lumii. Stie incredibil de multe, inclusiv din Africa. Sa fim seriosi, majoritatea dintre noi stim doar numele locurilor unde am fost, unde a fost razboi sau un atentat cu bomba si pe langa astea, or mai fi cateva.
 
Am avut o discutie cu niste prieteni romani in care incercam sa ne amintim chestii invatate la scoala… Adica geografie, istorie, fizica, chimie… Si ne dadeam seama ca am trecut prin scoala ca gasca prin apa. Adica ne amintim franturi, detalii care nu ne sunt de nici un folos.
Nu stiu acum care e moda, dar cand eram eu in generala si in liceu, unii spuneau ca romanii se pot mandri cu faptul ca elevii ies toba de carte din scoala. Oare mai are cineva tupeul sa spuna asta acum? Daca da, spuneti-i sa ma caute.
 
Si cu greva asta a profesorilor .. ma intreb. Sigur ca profesorii au dreptate sa ceara ceea ce li se cuvine, cei 6\% promisi in campania electorala, maririle de salariu promise. Dar sistemul cand va fi imbunatatit ??
 
 
 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Andressa » English, please!
    27/07/2006 at 3:20 PM

    […] My French friends would not be very happy if I said their English isn’t very good. The truth is, they get around. Man, the discussions we had around my blog! Click here for a post in Romanian about the national school system written after they got me thinking. They were worried I would write stuff about them and they wouldn’t understand it. Well, writing in English from time to time clears the air a little, doesn’t it? People can see I write about me, not about them! […]

  • Leave a Reply