Diverse

electricitate si cultura

La cat am de lucru la serviciu, faptul ca vineri am avut liber a fost ca o mana cereasca… De fapt se arsese o siguranta si nu mai aveam curent electric. Nu tutelefon, computer, filtru de cafea, un cosmar! Evident ca am fosttrimisa acasa.

M-am dus deci la Gaudeamus, targul de carte tinut ca de obicei la Romexpo.

Tin sa pecizez de la inceput ca sunt convinsa ca alegerea loculuitine de politica de descurajare a vizitatorilor pe care organizatorii oaplica in fiecare an.

Mama naibii, mergi de ti se face rau: intai pana la statia deautobuz de la Romana. Sa spunem ca esti deja la Romana, deci asta nu echiar un calvar. Dar de unde te lasa autobuzul pana la intrarea incentru mai mergi 15 minute. Si e un frig de capiezi. Ii si vad pe aiamici si sadici din departamentul de organizare cum ii freaca mainileincantati de isprava lor: “ Osa inghete toti! O sa isi blesteme zilele in care si-au dorit cultura!!O sa intre paralizati de frig si , daca inca nu s-au hotarat ca a fosto idee proasta ca nu au plecat deja acasa , o sa ii asteptam cu ocaldura insuportabila!! O sa transpire toti, cu paltoanele pe brate,vor fi zapaciti de cald!! Frigul de afara va fi deci si maiinsuportabil la plecare!!

Inauntru e plin de carti, evident. Cele mai de soi edituri austandurile in centru, jos. RAO e un astfel de exemplu. Si ei au capiat.Au scot vreo n-spe editii de Codul lui Da Vinci: cu sau fara poze,color sau alb-negru, A4 sau A5… Iar preturile sunt ilare: ajung lapeste un milion de lei. Sa fie ei sanatosi – bou sa fii sa nu asteptifilmul! :)) (Desi mie mi-a placut cartea, luata insa la hiper-oferta Cora: 250.000!) Standul RAO tradeaza din nou intentia de descurajare a vizitatorilor. Eal naibii de mic si etajerele cu carti sunt asezate astfel incat ti-eimposibil sa treci printre ele fara sa pui de pamant catevaenciplopedii colorate si cateva coduri dezlegate sau nu de-ale lui DaVinci. Pleci de acolo rusinat ca un musafir care a pus cafeaua pepantalonii gazdei.

La Polirom este , cum era de asteptat, omor. Au astia la cartisi la reduceri, parca sa-i sfideze pe Humanitas!! Stiti ca cei dinClubul Polirom au reducere 30\% ? Sunt niste adevarati micutii!!

Cele mai misto chestii raman insa cele multimedia. Nisteindivizi au bagat de exemplu Nichita Stanescu, Creanga etc pe CD-uri.I-am intrebat , of course , daca nu se pirateaza excesiv si decidaca nu cumva scopul mercantil al gaselnitei se duce pe apa sambetei.Ce-mi raspunde “Karl” (jur ca asa il chema, am cartea devizita) marketing manger (parca) ? Ca este incurajatamultiplicarea, ca ideea e sa se culturalizeze pustanii. I-auzi. A trebuit sa plec pentru ca acest Karl avea lentile de contact albastre si nu puteam sa ma uit la figura lui fara sa rad.

Am tras concluzia ca daca Revolutia era cu cativa ani mai devreme,viata mea era cu totul alta. Pai cum sa nu stii capitalele lumii candai enciclopedie cu desene in relief sau joc pe calculator si cuburi sice-ti mai trece prin cap ca sa te ajute sa memorezi?? Asadar, m-am uitat cu precadere la carti de colorat, de povesti, editiisuper moderne de Creanga, Cosbuc sau Slavici, enciclopedii sidictionare cu poze, CD-uri cu lectii de geografie sau chimie, hartiadorabile si alte chestiuni pentru copilasi. Recunosc insa, costa cammult sa inveti cu usurinta.

You Might Also Like

  • vodky
    26/11/2005 at 2:54 PM

    mama lor de sigurante din pre’electricitate 🙂
    bine ca il avem pe creanga pe sidi.
    p.s. totul e electricitate!