A venit în sfârșit căldura, vremea de stat în parc cu bicicleta, cu trotineta, cu rolele sau, pur și simplu, la plimbare! Știu că sună de parcă aș avea 1,500 de ani, dar pe vremea mea era suficient să am copaci în care să mă urc, buruieni din care să mă joc de-a gătitul, o cretă cu care să desenez pe jos „Frunza” sau Șotronul, iar ziua era PERFECTĂ. Ce ne facem cu copiii din 2022, care parcă le-au văzut pe toate, au călătorit peste tot și sunt într-o lume cu multe lucruri care încă merită descoperite? Pe lângă joaca-joacă, în parc, pe stradă, pe care nimic nu o poate înlocui, mie îmi place ca în weekenduri să găsesc activități speciale care să ne intereseze pe toți.
Vă fac câteva recomandări și vouă, sper să vă ajute:
Muzeul Literaturii Române. Este un muzeu minunat, în care copiii pot descoperi lucruri despre poeții de care au auzit la școală, cum ar fi, evident, Mihai Eminescu! Este fascinant să vezi manuscrisele (sunt copii) lui Eminescu și să vezi, de exemplu, cum pe lângă ciorne de poezii în caietele lui sunt și liste de cumpărături sau de lucruri de dus la curățătorie! Poți vedea stilourile sau penițele unor mari scriitori, poți citi despre ei. Sunt numeroase elemente interactive, iar la ultimul etaj noi am prins o expoziție temporară despre București, așa cum era descris de Mircea Eliade. Instalații ingenioase imitau tramvaiul cu care se plimbau personajele din La Țigănci, vedeai fațadele clădirilor, așa cum erau pe vremea în care Eliade se plimba pe Mântuleasa. Superb!
Muzeul Hărților. Este un muzeu în care copiii se pot plictisi mai repede, dar tot merită. Merită pentru imensul glob pământesc donat de Francois Mitterand lui Ion Iliescu. Noi am căutat pe el locuri în care am fost în vacanțe sau în care am vrea să mergem și ne-a dat cu totul altă perspectivă asupra spațiului. Cât de mari sunt oceanele, cât de mari sunt Africa sau Asia. Ce distanță e până în Spania, dar până în China? Unele gravuri expuse pot fi scanate cu o aplicație și astfel devin animate pe ecranul telefonului. Asta sigur le va plăcea copiilor. La ultimul etaj sunt creioane colorate și foi, ei pot desena în voie.
Muzeul-Atelier Școala de la Piscu. La câțiva kilometri de București, familia Scripcariu a deschis un muzeu-atelier dedicat artei olăritului. Ei s-au mutat acum 15 ani acolo, au aflat că Piscu a fost un sat de olari și s-au hotărât să amenajeze un spațiu în care acest meșteșug este expus celor interesați. Locul are o zonă multimedia, ateliere pentru olărit și pentru pictat pe ceramică, are și exponate din ceramică din toată lumea, dar și expoziții temporare de artă contemporană, la etaj. Ghizi sunt chiar soții Scripcariu, niște persoane care te cuceresc imediat cu blândețea și pasiunea cu care povestesc despre olărit.
Casa Memorială Anton Pann. Copiii ar trebui să știe cine a fost Anton Pann, nu? Casa Memorială din București este un loc în care istoria și muzica se împletesc în mod creativ, sunt expuse instrumente muzicale, este ceva spectaculos. Recunosc, eu povestesc „din cărți”, adică nu am fost încă, doar am văzut turul virtual pe site. Dar abia aștept să mergem!
Dacă niciuna din acestea nu vă atrage, atunci sigur găsiți o expoziție Lego în București, chiar și în magazine găsiți, dacă nu prin vreun mall, cu trenulețe care mișcă și clădiri emblematice în miniatură.
Vă urez weekenduri plăcute, cu activități interesante și totodată relaxante!
Sursă foto: Facebook/Scoala de la Piscu
No Comments