CUMPARAM

Crame din România la care merită să mergi pentru o degustare de vinuri

Dacă ești un cunoscător de vinuri, o degustare sigur te va tenta. Dacă nu ești, merită să încerci, s-ar putea să descoperi o nouă pasiune. Un tur de cramă și o discuție cu un somelier te vor face să vezi vinurile cu alți ochi, poate chiar să redescoperi băuturi pe care credeai că le cunoști. Este o experiență de care se vor bucura toate simțurile, mai ales dacă intri în poveste cu totul, vizitând crama și plimbându-te prin vie. Toamna este, desigur, cea mai potrivită perioadă pentru o astfel de vizită.

Așadar, iată un top personal, recomandările mele pentru voi:

Crama Apogeum. Acasă la Feteasca Neagră, spun gazdele. În Gura Vadului, județul Buzău, cam la 100 km distanță de București. Abia m-am întors de la ei și sunt încă sub influența farmecului locului. Mândria cramei este vinul Apogeum – premiat în mai multe rânduri. Un vin cules manual și procesat cu o metodă de vinificație veche de mii de ani, folosind ninte amfore uriașe din ceramică. Pachetul de degustare cuprinde vinuri Valahorum și un Apogeum. Puteți astfel să comparați Valahorum Fetească Neagră cu Apogeum, descoperind astfel mai ușor complexitatea celui din urmă și apreciind calitățile soiului românesc.

E o cramă care are și locuri de cazare, ceea ce face experiența mai faină: nimeni nu cred că vrea să se urce la volan după o degustare și nici să vii în calitate de șofer, să bei oar apă, nu pare o idee bună! Se poate sta deci în Conacul Apogeum sau în Conacul Mic. Conacul de la Tohani, astăzi Conacul Apogeum, a fost una dintre reședințele Principelui Nicolae, fratele Regelui Carol al II-lea. Are o atmosferă de poveste, cu tablouri ale membrilor Casei Regale, iar în sala de mese se află o masă pregătită în permanență conform protocolului pentru Principesa Margareta și Principele Radu.

Vineri am prins cină specială pregătită de talentatul Chef Serghei. Live cooking și mai multe feluri de mâncare delicioase la care se puteau asorta vinurile casei. Se organizează constant astfel de cine sau alte evenimente speciale. Mai pe seară, se face focul pe terasă, iar ghirlandele se aprind, făcând seara și mai plăcută.

În zonă, la doar câteva minute distanță, se află Livada Tudor, un loc excelent pentru familii: se pot cumpăra fructe, dar mai fain de atât este faptul că ele se pot culege direct din pom!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andreea-Mihaela Retea (@andreearetea)

Lacerta Winery  O cramă mică: vinuri premiate obținute din 82 de hectare de podgorie. O cramă tânără, inaugurată în 2011. Clădirea a fost proiectată de 2 arhitecți tirolezi și a devenit un reper al zonei. În plus, în centrul podgoriei se află Conacul Dorobanțu, ridicat în 1901 după planurile lui Ion Mincu, renovat de actualii proprietari în 2005.

Am nimerit acolo la final de august, în 2020, fără rezervare în prealabil. Am avut noroc, au fost foarte amabili și ospitalieri. Experiența mea a fost memorabilă mai ales datorită lui Mihai Badea, vinificator. Chiar el ne-a făcut turul cramei și ne-a explicat procesul de vinificație și apoi ne-a prezentat vinurile de care ne-a făcut să ne îndrăgostim! De altfel, am și plecat cu portbagajul plin de la ei, am luat zeci de sticle pentru acasă!

Nu au cazare, dar se poate sta în apropiere la www.jardinehills.ro sau la www.fermadacilor.ro. 

Crama Drăgași. Se află în Drăgășani, iar Domeniul Drăgași înseamnă 7 hectare de vie. Aici ce face vinul Pelerin. Ziceam că LacertA este o cramă mică, ei bine, asta este mult mai mică. Se produc 20,000 de litri pe an, de zece ori mai puțin ca la LacertA. Degustarea se face într-o sală cu vedere panoramică asupra dealurilor acoperite de viță de vie. Se poate degusta vinul cu pachetul cu gustări ușoare sau se poate lua varianța cu preparate culinare consistente, asortate cu băuturile.

Au cazare: oaspeții se pot caza în Casa Pelerinului.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andreea-Mihaela Retea (@andreearetea)

Pe lista mea, unde aș vrea să mai ajung, se află și Crama La Salina și Rasova.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply