GANDIM

Cine ne spune nouă ce să facem cu uterele noastre

Puține lucruri mă înfurie mai tare decât neaveniții care umblă prin Parlamentul European cu mandate de la noi, dar cu puțină carte și niciun pic de bun simț. În școală, ei erau ăia care copiau și după ce că trișau și nu-i ducea mintea, mai erau și aroganți și cu tupeu.

Cumva, deși și în Parlamentul nostru sunt mulți tâmpiți, mă enervează mai tare ăia care candidează la PE ca pentru o vacanță all-inclusive la Bruxelles. Se duc zâmbitori cu avionul, nu înțeleg nimic din ce se întâmplă acolo, dar mimează ca în bancurile cu Ceaușescu și al Cincilea Congres, stau sobri la poză, la sacou, își angajează neamuri și pile mai incapabili ca ei pe salarii babane și când trebuie să ia cuvântul acolo citesc de pe o foaie cu o engleză de clasa a treia niște vorbe scrise de un consilier, vorbe din care nu pricep oricum nimic-nimicuța. Vezi ca exemplu luările de cuvânt în plen ale Elenei Băsescu sau ale Voricăi Dăncilă. Evident, nu sunt toți aterizați acolo de pe Planeta Prostiei, mai sunt și minți luminate, slavă Domnului, dar în general avem un talent în a plăti mandate la niște pafariști, un fel de burse de  nemerit, ceva de speriat.

Mă gândesc la asta mai ales din cauza discuției aprinse din jurul raportului Matic, un document care subliniază importanța accesului femeilor la servicii de sănătate de calitate, la protejarea sănătății lor reproductive. Cum ar veni, dacă o femeie vine la spital și are nevoie de un tratament, are nevoie să nască sau să facă avort, da!, nu e dată afară în șuturi, că ce ți-a trebuit, dacă ți-a plăcut sexul acum descurcă-te.

Facem pariu că oamenii ăștia care nu au votat pentru acest raport sau s-au abținut de la vot nici măcar nu l-au citit? Păi, avea multe pagini: 23! Pariez pe ce vreți voi că și-au format o părere în curtea școlii, la țigară cum s-ar spune, auzind la alții că e ceva cu transgender. Văleu, așa ceva, ne bate Dumnezeu! Nu l-au citit, dar asta nu îi împiedică să spună enormități, fiți atenți:

Pavel Popescu (PNL)
  • Soția mea și prietenele ei îl vor vota pe Dacian Cioloș la alegerile prezidențiale din 2024. Asta pentru că în urma votului celor de la Renew Europe din Parlamentul European, noi tații, putem împărți cu voi mamele, de astăzi, povara alăptării. Unii s-au smintit de tot. P.S. Stiți unde pot găsi în București balsam calmant pentru mameloane?

Adică îl dor sfârcurile de la alăptat obligatoriu, măi, v-ați prins? Face și mișto de noi, femeile, după ce că a votat împotriva acestui raport! Nu se poate, măi, este prea de tot. Delirul proștilor continuă cu alt PNL-ist de toată jena:

Ben Oni Ardelean (PNL):
  • Din păcate, Raportul Matić a trecut cu 378 voturi în favoare, 255 împotriva și 42 abțineri. Le mulțumesc europarlamentarilor PNL pentru votul împotriva acestui proiect nociv! (…)

Nociv, băi, băiatule? Pune mâna și citește-l! Măcar titlul: Sănătatea sexuală și reproductivă și drepturile aferente în UE, în contextul sănătății femeilor. 

Vă recomand cu toată căldura să îl citiți înainte să le dați dreptate demagogilor care vorbesc de valori sănătoase, în mod ironic. Raportul Matic se poate descărca de aici.

Spicuim din raport, litera J:

serviciile de sănătate sexuală și reproductivă sunt servicii medicale esențiale care ar trebui să fie accesibile tuturor și să includă o educație sexuală și privind relațiile cuprinzătoare, bazată pe dovezi și adaptată vârstei; informații, servicii și consiliere confidențială și imparțială privind bunăstarea și sănătatea sexuală și reproductivă; informații și consiliere privind contracepția modernă, precum și accesul la o gamă largă de contraceptive moderne; îngrijire prenatală, în timpul nașterii și postnatală; îngrijiri maternale; îngrijire obstetrică și a nou-născuților; servicii și îngrijiri de avort legale efectuate în condiții de siguranță, inclusiv tratarea complicațiilor apărute ca urmare a avorturilor nesigure; prevenirea și tratarea infectării cu HIV și a altor infecții cu transmitere sexuală; servicii care au ca scop detectarea, prevenirea și tratarea violenței sexuale și a violenței pe criterii de gen; prevenirea, depistarea și tratarea cancerului de reproducere, inclusiv a cancerului de col uterin și servicii de îngrijire a fertilității și tratarea fertilității;

Cine a votat împotrivă? Hai să vedem lista rușinii:

  • PMP – Traian Băsescu, Eugen Tomac
  • PNL – Vasile Blaga, Rareș Bogdan, Daniel Buda, Cristian Bușoi, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Dan Motreanu, Vlad Nistor
  • UDMR: Lorant Vincze, Iuliu Winkler.
  • alesi pe lista PSD: Chris Terheș, Maria Grapini

Să le dăm 10 întrebări despre acest raport, nici 3 răspunsuri nu vor ști să dea. Nu le-o fi rușine?

Deci ei nu sunt de acord ca o femeie care se duce la doctor și zice am făcut deja 4 copii, nu mai vreau, să primească pilule contraceptive? Nu sunt de acord ca o tânără care a încercat să își provoace avort singură, de frica părinților, ajungând cu hemoragie la spital, să primească îngriiri medicale? Cu ce nu sunt ei de acord, să ne spună și nouă. Nu sunt de acord cu avortul?

Uite, până aici. Ce e cu gândirea asta ceaușistă, cu agenda asta în care femeile sunt incubatoare deținute de stat? Cum am ajuns la 30 de ani de la Revoluție să discutăm dacă o fi bine ca noi să facem închisoare dacă nu vrem să păstrăm o sarcină? Să ne verifice organele de partid mentruația, să ni se repartizeze un polițist per vagin, să fie siguri că respectăm legea și, dacă întârzie ceva, să ne prezentăm la maternitate la termen?

Culmea, tot amețiții ăștia fără niciun Dumnezeu flutură steagul credinței când refuză educația sexuală. Ei obligă generații întregi de fete la sarcini nedorită din lipsă de cunoaștere și după aia le vor să le și aresteze, dacă se poate, dacă nu vor să devină mame la 14 ani. Ceva mai rău nu se putea.

Ba da, se poate mai rău, să fie plătiți bine și de noi, femeile educate din România, prin impozitele plătite de noi, ca să se ducă la Bruxelles și să se declare împotriva accesului nostru la servicii de sănătate reproductivă. Să ne ia pilulele, prezervativele, avortul, dar și Internetul că ne corupe, nu?! Eu, în calitate de contribuabil, vreau să îi concediez. Unde semnez pentru asta?

Voi vă dați seama? E ca și cum ai angaja un grădinar să îți îngrijească curtea și ăla, pe banii tăi, ar da cu sodă casutică și ar omorî plantele învocând alte valori.

Cum spuneam la început, puține lucruri mă înfurie mai tare decât prostia.

Nu că aș ieși în stradă pentru asta, dar aș ieși și nu aș mai pleca. M-aș înființa în Piața Victoriei și nu aș mai pleca.

You Might Also Like

10 Comments

  • Reply
    maria
    01/07/2021 at 6:26 PM

    Uterul este al femeii, da. Dar embrionul din el … nu.
    Embrionul are un ADN uman diferit (!!!) de cel al femeii, asadar NU face parte din corpul femeii si ea NU poate avea drept de moarte asupra lui. Un embrion este o fiinta umana aflata in stadiile incipiente de dezvoltare si crestere. Nu se poate apara si nu-si poate sustine singur cauza, de aceea avortul e cu atat mai groaznic: omoara o fiinta lipsita complet de aparare si total nevinovata.

    • Reply
      andressa
      02/07/2021 at 10:08 AM

      Eu cu asta nu sunt de acord. Da, e alt ADN, dar e in corpul ei si ii schimba ei viata. Eu, ca femeie, nu imi inchiriez corpul doar pentru ca biologic e posibil. O sarcina nedorita este o sarcina nedorita si trebuie sa poata fi terminata.
      Istoria ne-a aratat deja ce monstruozitate este sa obligi o femeie sa pastreze o sarcina pe care nu o doreste. Ele sunt capabile sa incerce singure, cu riscul vietii lor, sa faca avortul. Ajung sa fie paciente pe mese in garaje, cu instrumente nesterilizate.
      Este o utopie ca toti embrionii sa ajunga la termen. Suntem intr-o societate moderna.
      In Polonia, cand eram studenta Erasmus, stiam ca nu se poate incheia o sarcina decat daca pune in pericol viata femeii, si am intrebt studentele cum functioneaza asta. Au spus ca pur si simplu cele care au bani trec granita si fac avort, iar cele care nu au atatia bani , merg la medici care fac asta la negru, ilegal, in propriile case de cele mai multe ori. Da, multe mureau sau ajungeau la spital cu hemoragie si isi pierdeau uterul.
      Asta este deci rezultatul interzicerii avortului.
      El face parte din rrealitatea lumii moderne la fel ca si sexul.
      Am putea noi sa interzicem sexul? Pe hartie, orice se poate. In realitate, nu.

  • Reply
    Ioana
    02/07/2021 at 7:04 PM

    Andressa, nu ai raspuns la esenta mesajului Mariei. E o viata acolo inauntru, nu e a ta, si tu o termini. Cum crezi ca e in regula sa ai dreptul asta? Pentru ca sarcina e neconvenabila? Multe lucruri sunt neconvenabile in lumea asta (de exemplu sa ai reprezentanti tembeli in PE) dar trebuie sa te descurci cu ele – se numeste a trai viata cu bune si rele. Ah, e neconvenabila si ai puterea de a face ceva in legatura cu asta? Deci e vorba de putere aici? Tu poti sa omori embrionul, el nu se poate apara… flawless victory la tine, cum ar veni, nu? Parte a evolutiei noastra ca societate este sa nu permitem celor care detin forta sa si-o manifeste discretionar fata de cei care nu o detin.

    Toate povestile despre politia uterelor ignora esenta mesajului Mariei – nu e in regula sa omori. Indiferent cum vrei sa ascunzi principiul asta in hainele emanciparii femeii si libertatii individuale, el ramane acolo si iti submineaza argumentatia.

    • Reply
      andressa
      06/07/2021 at 5:36 PM

      Ioana, iată răspunsul meu la esența problemei: legea nu ar trebui să ne oblige în niciun fel, ci conștiința. Cred că unele persoane consideră că a face avort este o alegere, iar altele nu ar face asta niciodată. Cred că într-o lume civilizată trebuie să avem această libertate, de a alege ce facem cu corpul nostru. Dacă ajungem să impunem o lege pro-life, să verificăm deci uterele femeilor și să pedepsim încălcarea legii, ne transformăm într-o lume în care eu nu aș vrea să trăiesc.

  • Reply
    maria
    02/07/2021 at 9:16 PM

    O sarcina nedorita e, totusi, un om mic-mic-mic si neajutorat, mai nevinovat decat orice alt om care traieste deja pe Pamant.

    Daca un copil frumos si sanatos are un accident in urma caruia isi fractureaza coloana vertebrala si ramane paralizat pentru totdeauna … viata parintilor sai se schimba radical.
    Desi clar NU si-au dorit asta.
    Daca un batran face Alzheimer si nu mai stie de el, devine o povara pentru familia lui.
    Desi clar familia NU si-a dorit.
    Am putea noi sa omoram copilul sau batranul pentru ca au devenit o mare greutate dintr-odata? Sau ar fi o crima?
    De ce aceasta e “mai” crima decat avortul? Poate doar pentru ca copilul si batranul au un corp mai mare, mai vizibil?

    Faptul ca noi NU ne-am fi dorit sa se intample ceva nu e un motiv suficient de bun pentru a lua viata cuiva.

    Imi pare foarte, foarte, foarte rau pentru toate femeile care au murit facand avort, ma gandesc cu multa parere de rau si la suferinta lor sufleteasca, si la spaima prin care au trecut, si la durerea fizica …
    Moartea lor a fost o consecinta directa a alegerii de a face avort, nu a alegerii de a face sex.

    Copilul meu este adoptat.
    Daca mama lui ar fi decis sa-l avorteze eu n-as mai fi tinut astazi in brate o fetita buna care mi-a schimbat viata.

    Va rog tare mult, nu alegeti avortul, nu alegeti un rau si mai mare din cauza unui rau care s-a intamplat (acela de a ramane insarcinata cand nu va doreati asta).
    E in joc viata unei alte fiinte umane care ARE dreptul la viata si nou noi i l-am dat, nici nu i-l putem lua.

  • Reply
    S
    06/07/2021 at 11:51 AM

    @Maria
    daca nu poate rezista in afara corpului femeii, e o ineptie sa zici ca are drepturi egale cu ale femeii. asa unde ne intoarcem, la sperma si ovul?

  • Reply
    Maria
    07/07/2021 at 2:45 AM

    @S, daca un om are un accident si nu rezista o vreme (sa spunem 9 luni) fara aparate medicale, dar stim ca dupa 9 luni va fi ok, il putem omori inainte de a trece aceste 9 luni? Are el dreptul sa traiasca? Pentru ca pana atunci singur nu rezista, nu traieste, este total dependent de aparate, poate in coma, inconstient.
    Asa si un bebelus in burta mamei lui: timp de 9 luni nu rezista singur, este total dependent de mama, dar dupa 9 luni va fi ok.
    De fapt o buna perioada dupa nastere un bebelus este total dependent de ingrijirea mamei lui.
    Un ovul sau un spermatozoid vor ramane ovul, respectiv spermatozoid pana mor.
    Un embrion uman, in schimb, creste, se dezvolta, iar dupa 9 luni e un bebelus.

  • Reply
    Cristian
    17/07/2021 at 9:50 PM

    @Ioana: eu te-am făcut, eu te omor!

  • Reply
    Alex
    23/08/2021 at 9:51 AM

    Una calda,una rece….cam asa se promoveaza agenda LGBT peste tot in lume. Partea cu accesul femeilor gravide la o mai buna ingrijire medicala e partea buna. Folosirea de expresii gender neutral ca “persoana gravida” in loc de femeie gravida, “persoane care alapteaza” in loc de femei care alapteaza sau mai rau “oameni care au menstruatie” este revoltator ba chiar jignitor pentru femei. Traim o revolutie fara precedent in care ni se decreteaza o noua normalitate,un nou firesc care contravine legilor biologice ale firii. Sunt stupefiat sa vad atatia tineri educati cum fac propaganda LGBT cu ferocitate probabil pentru ca in capul lor asta inseamna sa fii occidental, sa fii in trend, sa fii modern,destupat la minte,sa nu fii indoctrinat religios,etc. Andreea Retea , sunt curios cati dintre cei care au copii si sustin miscarea LGBT ca pe ceva normal si firesc si-ar dori (daca ar putea alege) si ar incuraja trans/homosexualitatea pentru copilul lor?

    • Reply
      andressa
      23/08/2021 at 4:08 PM

      Alex,

      este revoltator ba chiar jignitor pentru femei.

      eu nu ma simt deloc jignită deloc. Inteleg că există persoane trans care pot sa alapteze sau sa nasca, ce e asa de revoltator in asta? Este o realitate.
      Limbajul reflectă o realitate.

      Andreea Retea , sunt curios cati dintre cei care au copii si sustin miscarea LGBT ca pe ceva normal si firesc si-ar dori (daca ar putea alege) si ar incuraja trans/homosexualitatea pentru copilul lor?

      Orientarea sexuală nu este o alegere, este ceva înnăscut și o spun oamenii de știință, nu eu. Așadar, nu e vorba de promovare, ci de acceptare și de discuții deschise despre un fenomen. Neacceptarea diversității duce la drame, tragedii, sunt oameni care intră în depresie sau ajung în cazuri extreme să se sinucidă pentru că nu sunt acceptate. Nu e vorba de a încuraja, să nu fim ignoranți. Este despre a deschide ochii.

    Leave a Reply