TRAIM

Trăim încă în dictatură și nici nu ne dăm seama. De ce se tem medicii?

Trăim un dezastru și nu putem vorbi despre asta. Spitalele sunt conduse de manageri numiți politic care iau decizii cât să rămână în funcții și să cheltuiască banii publici cât mai bine pentru prietenii lor și ai primarilor. De-aia ne tratăm bolnavii în ruine în care colcăie bacteriile și virusurile.

Toate aceste adevăruri sunt spuse însă pe la colțuri. Puținii medici care vorbesc o fac sub protecția anonimatului cu jurnaliștii. Nu își arată fața, vocea li se distorsionează. De ce se tem?? Ne întrebăm oare destul?

Chiar și în Suceava, unde aproape 100 de cadre medicale sunt ținute ca animalele într-o secție e spitalului, izolați, fără asistență, cu băi insalubre în condițiile în care 50 au diaree!!!, mărturiile din spitalul groazei sunt date sub anonimat! Le e teamă să-și dea numele, oameni buni, vă dați seama?! 

Bonus, a apărut pe net o adresă cu un text incredibil: să țină secret ce se petrece acolo sau vor fi dați afară ! (Ca la Cernobîl??!?!?!?!!)

La ProTV, aseară, un medic în hanorac negru, cu gluga pusă pe cap, stând cu spatele la cameră, și cu vocea distorisionată la montaj, povestea cum se reciclează, culmea!, măștile de unică folosință. Lui Rareș Năstase, un medic îi spune fără să își dezvălui identitatea:

Medic spital: “Muncim în condiţii care nu sunt sigure, nu avem combinezoane, mănuşi, măşti de protecţie cu filtru, avem măşti de protecţie de unică folosinţă pe care le spălam şi le reutilizam.“

La Filantropia, în București, una din cele mai importante maternități din țară, împreună cu Doamna Elena din Iași, se tratează zeci de mii de femei anual, cazuri complexe și complicate, cu cancere și boli autoimune. Pentru o mare parte din țară, Filantropia este singura șansă la viață pentru gravide și nou-născuți. Cu toate astea, se discută despre închiderea maternității pentru a transforma spitalul în centru Covid-19. Filantropia oferă servicii unice în țara: versiune cefalica externa, coagulare laser pentru complicatiile sarcinilor gemelare, serviciu integrat de oncologie ginecologică, monitorizare avansata CTG și ECG fetal. Nu numai la aparatura specifică și sofisticată nu ar mai avea acces pacientele, ci nici la medicii care sunt specializați în anumite cazuri. De ce ar fi asta soluția cea mai bună dacă riscă atâtea vieți?! De ce am sacrifica atâta femei când mai sunt și alte spitale care nu sunt atât de specializate? Gravidele au pornit o petiție online pe care deja au semnat-o peste 10.000 de persoane. Câți medici au ieșit să vorbească? Niciunul. De ce? Ar trebui să ne întrebăm. Credeți că nu au un punct de vedere?

Și să ne mai întrebăm ce ar avea de câștigat un manager de spital care face acest compomis. Să urmărim așadar, dacă spitalul va deveni centru Covid-19 și, dacă da, ce carieră va avea controversatul manager Dan Sîmpălean.

Revenind la tăcerea medicilor, dacă urmăriți zilele astea știrile, și probabil nu e om să poată sta departe acum de jurnale, fie ele la TV, radio sau online, veți vedea câte informații se dau în anonimat.

Dacă urmărești știrile internaționale veți vedea câți medici își asumă tot ce spun despre lipsuri, despre probleme. În Italia (m-am aflat acolo intre 22 februarie și 1 martie), când criza începuse, medicii vorbeau deschis la toate posturile TV despre numărul ventilatoarelor, despre echipamentele de protecție sau lipsa lor, despre temerile lor. Este valabil și pentru Franța sau SUA. Nu doar managerul de spital dă declarații ci orice medic își dorește, vorbește. La noi – numai managerul și mereu declară că situația e sub control! Dumnezeule, este #Colectiv2 !

Este dureros și îngrijorător. Medicii nu sunt liberi. Acum sunt practic sclavii unui sistem care îi folosește nedrept, îi trimite la luptă cu mâinile goale. Nu pe moment, dar când criza va trece, medicii se tem pe bună dreptate că vor fi dați afară și nu vor mai fi angajați la niciun alt spital de stat. Incredibil. Asta e țara în care trăim.

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Gabriel
    31/03/2020 at 9:19 PM

    Tot sistemul este putred pe de-a intregul… Stiind asta, solutia va las sa o spuneti chiar voi…

  • Reply
    Alex
    06/04/2020 at 3:14 PM

    https://emerging-europe.com/voices/in-romania-nobody-claps-for-doctors/
    Am citit articolul asta și mi-am adus aminte de post-ul tău. In legătură cu titlul articolului, e adevărat că în Franța multi oameni ies la geam, pe balcon, la poarta și îi aplauda pe medici.

  • Reply
    o femeie
    11/05/2020 at 3:41 PM

    situatia in spitalele romanesti e asa de zeci de ani. 70. Am fost copil, internata in spital in nordul moldovei si nu seamana diferit de ce e acum. Iar medicii stiu. Asistentele stiu. Si alte tari o duc greu cu bugetul medical (2 asistente la cate 30 pacienti…) dar au gasit solutii: voluntari in spital, voluntari care au renovat, donatii sa repare etc. Ei bine in romania in spitale fara carantina nu poate intra nimeni in vizita decat 2 ore pe zi, fix ca pe timpul plumbuitului, ca sa …nu se afle ce se intample.
    Medicii care au plecat din tara au plecat satui. Satui de asistente care au reusit sa prinda un ^post cu spaga. Satui de presiunea firmelor de farmaceutice. Satui de incompetenti. De asistente ce tipa la pacienti. De brancardieri ce fara spaga nu fac nimic. De tensiune si intrigi. De cadre medicale ce nici macar proceduri de baza nu respecta (unghii scurte fara oja si fara bijuterii se invata din anul 1 de facultate/scoala de asistente) .
    Nu toate spitalele din tara sunt la fel. Sunt unele bine administrate. Dar nu suficiente.

    Tot ce pot face e sa am cat mai multa grija de mine: alimentatie, somn, sport, igiena de baza respectata, fara fumat sau alcool, grija de corp si suflet.

  • Leave a Reply