TRAIM

#coronavirus | Context real și informare de criză

Titlurile senzaționaliste azi vor anunța închiderea școlilor deși discuția este deschisă, Gabriela Firea a recomandat asta, dar nu este o măsură luată, cel puțin deocamdată. Vești despre primul pacient cu coronavirul în România au circulat (și s-au răspândit incredibil de repede) cu multe zile înainte să fie adevărat, confirmat de autorități. Înainte să fie comunicat, a fost dezmințit. A fost un fake news despre “o corporatistă” material preluat de oameni educați, share-uită sub impulsul de moment, de frică, panică, fără să pună la îndoială, cum poate ar fi făcut de obicei, sursele știrii.

E o perioadă în care e foarte important să ne informăm corect, să ne ferim de fake-news, să punem în context tot ceea ce auzim.

Aș vrea să reamintesc că sunt în a 9-a zi de autoizolare, după o vacanță în nordul Italiei, în orașul Livigno din regiunea Lombardia, oraș în care nu existase niciun caz de coronavirus până la momentul în care am plecat înapoi. Totuși, în oraș se închiseseră școlile și grădinițele și se anulaseră toate evenimentele care presupuneau adunarea câtorva zeci de oameni, nu peste 1000. De exemplu, festivitatea de premiere a copiilor după concursul de schi sau petrecerea de la finalul cursului de schi. Absolut orice eveniment public a fost anulat sau amânat – înainte să apară un caz în localitate. Pe 8 martie, adică ieri, s-au luat măsuri mai dure în Lombardia, inclusiv în stațiune: s-au închis toate instalațiile pentru schiori, turiștii au fost invitați să se întoarcă acasă – și s-au returnat banii pe skipass-uri nefolosite sau folosite doar parțial (elegant!). Asta apropo de discuția din spațiul public despre închiderea școlilor și grădinițelor din București. 

Nu putem trata în același timp mii de bolnavi, asta e un fapt.

Discuția despre virus, panică și compararea lui cu alte boli mi se pare că ratează esența acestei situații. Noul coronavirus nu poate fi comparat ca efecte cu gripa sau virozele sau altă afecțiune pentru că este mult mai contagios și tratarea pacienților în același timp este o presiune imensă pe sistemul medical din orice țară, cu atât mai mult pentru România. Nu putem trata în același timp mii de bolnavi, asta e un fapt. Nu avem spații, nici personal medical. De aceea încetinirea răspândirii virusului este foarte importantă.

Se estimează că până la 10% din cazurile de coronavirus ajung la terapie intensivă, statistica este în lucru, se tot înregistrează noi evoluții pe măsură ce se răspândește. Dacă în România am avea 1000 de cazuri, înseamnă 100 de persoane care au nevoie de îngrijire specială, asta pe lângă pacienții care au nevoie în mod curent de aceste servicii, având alte boli, fiind după operații etc. Practic, nu avem aparate, paturi, spațiu și personal medical în România pentru a-i salva!

Rata morbidității este critică pentru o țară ca România, cu un sistem medical deja suprasolicitat

Trăim, din păcate, un nou Colectiv: autoritățile nu ne explică realist sitația și contextul. Nu rata mortalității este problema, cel puțin nu în România. Ci rata morbidității, adică a cazurilor care au nevoie de terapie intensivă. Cazuri tratabile – care în România nu au șanse. Oricare dintre noi poate ajunge în această situație, chiar dacă nu suntem deja bolnavi sau suntem în altă grupă de vârstă decât cea mai expusă.

Panica nu este o soluție, nu o să murim cu toții, nu ne întoarcem la Evul Mediu, dar să ne informăm corect și să facem previziuni corecte despre viitor ajută. Pentru a încetini contaminarea polulației, să ne luăm gândul de la evenimente publice. Este un risc pe care nu ni-l putem asuma, ca stat.

Vă recomand surse credibile despre subiectul COVID-19 pentru că urmează o perioadă dificilă pentru noi toți.

1/ Guvernul României. Guvernul publică toate comunicatele de presă și informările de presă pe site.

2/ Ministerul Sănătății. Au o pagină dedicată noului coronavirus.

3/ Newsfeed al știrilor despre Coronavirus în lume, în limba engleză. Este important să nu trăim într-o bulă, să rămânem conectați la 

4/ Newsfeed al știrilor în română despre Coronavirus. Sunt indexate multe publicații, unele sunt senzaționaliste. E important să identificăm sursele în fiecare știre citită.

5/. Digi24. Este sursa mea principală de informare despre situația din România. Intră în legătură cu auorități, citează surse. Am aplicația pe telefon și este singura care are notificările pornite. De la ei am aflat de primul pacient confirmat cu COVID-19 în România.

6/ Republica.ro. Pentru ca cei peste 500 de contributors care semnează materialele pe Republica sunt jurnașiști, dar și medici, economiști, oameni de afaceri sau de cultură care explică contextul, nu doar redau evenimentele. Conținutul e updatat de câteva ori pe zi, este o sursă excelentă de informare, mai ales în perioada de criză.

Vă mai recomand să țineți legătura cu medici de la distanță în această perioadă, indiferent dacă aveți simptome de COVID-19 și vreți să vă lămuriți ce să faceți sau dacă aveți alte probleme de sănătate. A merge la camera de gardă e un risc. Dacă nu aveți deja un medic cu care să țineți legătura, folosiți platforma Medicentrum – au medic de familie și medici pentru încă 27 de specializări care vă pot sfătui, îndruma, vă pot propune tratament sau vă pot psune dacă să mergeți la un cabinet.

Sănătate! Hai că se poate! 🙂 Și o să treacă și asta.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Florina
    10/03/2020 at 10:45 AM

    Foarte bine faci ca sunt multi oameni care citesc bloguri si e bine sa stie unde gasesc informatii avizate, nu sa bantuie aiurea pe FaceBook si sa creada orice tampenie. Da, sa speram ca vom trece cu bine si peste asta.

  • Leave a Reply