Dacă o clădire are un geam spart, probabil că vandalii vor mai sparge și alte geamuri. Dacă există gunoi pe jos, probabil și alții vor mai arunca tot acolo gunoi. Dacă cineva pleacă cu topuri de hârtie de la birou, și alții vor mai fura, puțin câte puțin, până când vor face lucruri mai grave. Practic, de la o un geam spart, lăsat așa, ajungem la criminalitate ridicată.
E o teorie în criminalistică din 1982. De 37 de ani, dacă vă vine să credeți, un lucru simplu, dezbătut intens de sociologi și criminaliști, care rezolvă o problemă gravă. Observația autorilor? Să nu ignorăm semnele incipiente ale problemei. Teoria pusă în practică în New York în anii ’90, strategia “Zero Toleranță” pentru infracțiunile mici a redus criminalitatea în metropola americană cu 40%. Pur și simplu: amenzi pentru aruncat pe jos, prostituție, condus după consum de alcool, agresiuni pe stradă, acte de vandalism. Pentru că nu mai erau situații care puteau escalada, nu au mai existat multe situații grave.
Exact cum micile semne de boală tratate la timp pot preveni un diagnostic foarte grav, mortal chiar.
Un taximetrist care refuză să îți dea bon fiscal, un medic care refuză să trateze un pacient, un profesor care agresează verbal sau fizic elevii, un primar care dă avize pe bandă rulantă pentru orice club, un contract pe bani publici dat preferențial, un apel la 112 tratat superficial – toate acestea sunt semnele grave care pot duce la o societate condamnată la moarte. Și duc la lucruri grave, multe mai grave. Nu e vorba de Alexandra, nici de victimele Colectiv, ci de noi toți.
Clădirea noastră are geamuri sparte. Are gunoaie pe jos, sânge pe pereți, infecții nosocomiale și nu ne mai facem bine până nu încetăm să tolerăm toate micile bube din jurul nostru.
Sursă foto vandal: Shutterstock
4 Comments
Uirebit
01/08/2019 at 9:58 AMNu de legi ducem lipsa, ci de aplicarea legilor.
Aruncarea de ambalaje sau chistoace pe jos ar putea fi sanctionata. Exista cadru legal.
Dar cine sa o faca? Politia locala? Ha!
Avem cate o lege pentru orisice.
Cu teoria stam bine.
andressa
01/08/2019 at 12:02 PMToate țările au legi, dar nimeni nu are resursele necesare sa sancțiuneze toate abaterile. Când însă devine o strategie a autorității locale sau centrale și se alocă bani și oameni pentru a opri un fenomen, se văd rezultatele imediat.
Vlad
03/08/2019 at 8:41 AMUn stat puternic are legi putine si clare. La noi au legiferat infractorii si tutele. Un tinerel de la partidul neomarxist era suparat pe bormasini – de acord dar si sa bagi in lege un prag de decibeli atat de jos … Si mai auzi cate o reporterita agramata cum intreaba cate un parlamentar: cate propuneri legislative ati avut in ultimii 4 ani???Niciuna, tuto! Ar trebui sa se inceapa curatarea cadrului legislativ cu celeritate. Doar presedintele a vorbit despre asta, doar o data… in rest, tacere…
Tot presedintele, apropo de cazul Caracal – vorbea de incompetenta autoritatilor… a fost prea delicat sasul nostru… e vorba de bugetari prosti de put, lacomi la maxim, indolenti, mana in mana cu interlopii! Eu nu ii inteleg – la ce va trebuie ma 10 vile, 10 gipane, 10 curve? Regulati cu 10 penisuri? Le luati cu voi in mormant?
Pe mine, contribuabil care ii tine in spate pe javrele astea pensionate la 42 de ani, cu pensii speciale nemuncite – nu ma apara nimeni! Trebuie sa ne aparam singuri – avem nevoie sa introducem urgent in Constitutia noastra al 2-lea amendament din Constitutia SUA! Cuvant cu cuvant.
Canadianu'
27/08/2019 at 1:22 AMTeoria geamurilor sparte a fost demontată între timp, pisi. Google is your friend, dacă știi să-l folosești.