Mâncarea nu e doar despre supraviețuire. Simțim asta de când ne naștem. A sta la sânul mamei nu este important doar pentru a ne umple stomacul, ci e comunicare, cunoaștere, iubire. Mai târziu, mâncarea e pretextul de a cunoaște pe cineva, de a te îndrăgosti, de a-ți revedea familia, de a explora o nouă cultură, de a te relaxa, de a retrăi amintiri dragi.
Despre gustul mâncării și iubire
Pentru mine mâncarea a însemnat la început pricepere și grijă. De aceea, rolul cel mai însemnat în bucătărie l-a avut mereu mamaie, cea mai pricepută și îngrijitoarea noastră, a mea și a verilor mei. Mamaie știa să transforme orice buruiană într-o masă incredibilă, putea să drămuiască orice bucățică de carne și să facă și supă, și tocăniță, punea masa zilnic de parcă era Crăciunul și parfuma casa cu mirodenii crescute de ea în ghiveci. Ne chema la masă la momentul perfect, când aburii încă se ridicau din farfurie și nerăbdarea de gusta ne făcea să suflăm cu disperare în linguri, doar-doar om câștiga o secundă! Totul era un ritual care ne împărțea ziua între mic-dejun, gustare, prânz, fără să avem nevoie de ceas.
Amintirile despre mâncare bună sunt amintiri fericite
Am învățat că mâncarea bună nu are nevoie de ingrediente de pe alte continente sau de bugete astronomice, ci că e vorba de atenție la detalii, răbdare, pricepere, un pic de creativitate. Dacă mă gândesc la mâncăruri care îmi trezesc amintiri frumoase, imediat îmi apar în minte rețetele ardelenești ale bunicii, mai ales ceapalău și tocăniță de cartofi, dar și mâncare de spanac și pui fript, îmi mai aduc aminte de brânza pe care am împărțit-o cu ciobanii lângă un foc, când am mers prima oară în viața mea la o stână, dar și zecile de rețete cu pește încercate în Deltă, rețete vechi ale mamelor și bunicilor din zonă. Gusturi mereu suprinzătoare, de neuitat.
Gustul copilăriei și al fericirii la NOUA
Restaurantul NOUA. Bucătărie românească care s-a deschis astăzi surprinde această calitate a mâncărurilor locale: rețetele sunt mai degrabă simple, dar diferite, din ingrediente atent alese, preparate cu îndemânare și creativitate. Alex Petricean, proprietar și Head Chef, are această viziune de care te îndrăgostești imediat. Mâncarea lui reușește să aducă ceva nou, dar în același timp să trezească amintiri frumoase, de când erai chemat la masă și totul era mai simplu: școală, joacă, prieteni și somn bun.
NOUA. Bucătărie românească are o locație aparte
La locația din strada Popa Nan numărul 7, musafirii vor găsi o casă din 1915 cu multă personalitate, renovată de o echipă de arhitecți cu atenție deosebită la detalii.
Fiecare din cele trei încăperi în care se poate lua masa este înnobilată de câte un tablou al artistei Iulia Șchiopu, cunoscută pentru expozițiile ei personale și câștigătoare a Marelui Premiu la concursul naţional “E Visual Art” în 2016. Picturile sunt interconectate și au legătură cu denumirile camerelor: camera Katharina, iubita secretă a lui Vlad Țepeș, camera Vlad Țepeș și Mansarda Dragonului, nume care vine de la blazonul familiei lui Tepes similar cu emblema Ordinului Dragonului, ordin nobil creat pentru a apăra creștinătatea de amenințarea otomană.
Ideea de bază a designului interior a pornit de la natură, tradiție românească și căldură nordică, minimalistă. Astfel că fiecare cameră de la parter poartă un joc de texturi, pornind de la lână de oaie, cărămidă, lemn și terminând cu metal. În același timp, la mansardă toate acestea se întrepătrund într-un spațiu echilibrat ce aduce în lumină, ca scena unui teatru, bucătăria deschisă.
Restaurantul va găzdui evenimente culturale sau artistice, ocazii de a redescoperi tehnici demult uitate, obiceiuri străvechi, dar și ingrediente speciale.
Îl cunosc pe Alex de un an de zile, știu câtă pasiune se ascunde în spatele muncii lui și câte vise a investit în acest restaurant care reușește să îl reprezinte ca un nou creator important de experiențe culinare. Oamenii lui sunt aleși pe sprânceană, iar ei la rândul lor l-au ales ca un foarte bun manager, dar și om deosebit. Eu respect la Alex nu doar talentul din bucătărie, dar și perfecționismul. Nici măcar coloana sonoră în NOUA este lăsată la voia întâmplării ci vă va surprinde plăcut, sunt sigură.
E important de spus că e o locație kid-friendly, cu o grădină în care copiii își pot face de lucru. Pentru noi a fost o plăcere să explorăm spațiul.
Echipa NOUA. Bucătărie românească
Roxana Hulpe, prietena mea, i-a deschis foarte bine pe Facebook pe cei cu care vă veți întâlni la NOUA:
“Acolo o intalniti pe Ralu Ral vesnic cu zambetul pe buze, pe Anca atat de bine organizata si pe care va puteti baza chiar sa va faca ordine in viata, pe Nicu pregatit sa va puna etichete, stiti voi… alea misto de vin, pe Augustin care va poate face toate cumparaturile din Obor (stie cele mai serioase si harnice gospodine cu zarzavaturi), pe Lali care se intrece zilnic cu cuptorul de paine si ii iese perfect, pe Daniel care a adus cu el in barul de la Noua toate licorile bunicii, pe Adrian gata sa va calculeze caloriile din salata florilor de mai, pe Stoica Sorin in timp ce oalele-i urla pe foc de fericire ca sunt ingrijite de el si pe Alex Petricean care abia asteapta sa va puna Rom\nia in farfurie.”
Fac parte și eu, ca o micuță piesă de puzzle, din acest proiect minunat și sunt mândră de asta. De azi, vă puteți rezerva o masă la NOUA prin telefon sau email: 021 794 32 94 / contact@nouarestaurant.ro.
No Comments