TRAIM

“Ne-am hotărât să ne mutăm din București la Cluj din cauza poluării și a aglomerației”

Niște prieteni de-ai mei tocmai s-au mutat la Cluj. Au lăsat Bucureștiul fără regrete. Sayonara! De ce? Mai degrabă… de ce nu?
Un spațiu în care tensiunea plutește în aer, iar nervozitatea locuitorilor săi e atît de prezentă încît îmi permit să estimez că, în cîțiva ani, o să devină obiectiv turistic: „Vino în București să vezi două milioane de rictusuri în trafic! Vino să asculți înjurături creative! Vino să vezi cinism pur și resemnare amară!“
Așa scria Teodor Tiță în Dilema Veche, descriind starea insuportabilă pe care o resimt bucureștenii zi de zi în Capitală. Un articol excelent despre degradarea rapidă și constantă a Orașului Sufocant.
Salarii mai mari în București? Da, dar iată alte argumente să fugi. Un bucureșteam petrece în medie o oră pe zi în trafic. La orele de vârf, chiar și de două ori mai mult. Se duc 9 zile pe an din viețile nostre așteptând în intersecții. Stând în mașină! Traficul din Capitală este cel mai aglomerat din Europa și pe locul al cincilea în lume. Ce mai însemnă acest trafic? Multă poluare. Mult stres. Probleme medicale deci.
Toate astea și multe altele îi fac pe mulți să vrea o viață în altă parte. București rămâne orașul cel mai aglomerat din țară, dar nu mai e locul în care se mută cei mai mulți locuitori. Cluj-Napoca este în constantă expansiune și dezvoltare. Comuna Florești din județul Cluj a avut cea mai mare creștere a populației.
Prietenii mei care s-au mutat la Cluj voiau o locuință mai mare, au și un copil pentru care căutau o grădiniță și au găsit soluția… la 450 km depărtare. I-am întrebat de ce au luat decizia și cum li s-a schimbat viața de când au părăsit Bucureștiul. Iată ce am aflat.

Flavia, 35 de ani

De ce au plecat ei din oraș?

Ne-am hotarat sa plecam din cauza poluării, în primul rand. Apoi din cauza aglomerației. Ni se parea ca orice colt de liniste gasești, va fi descoperit la un moment dat și va fi invadat de oameni.
Un alt factor determinant a fost gasirea unei gradinițe potrivite pentru copilul nostru. În București nu am gasit una care să fie cât de cât în zona noastră de oras și să aibp un program consistent de stat afară, în natură. 
Și, nu în ultimul rând, am considerat ca e mai ofertant să stai într-un oras care te incurajează mai mult sa ieși din casă, care are mai mulți copaci, care are mai puțină agitație. 
Vreau totuși sa menționez ca sunt multe lucruri care ne lipsesc din viața de bucureșteni (Eram obișnuiti cu timpi scurti de livrare pentru orice comandă plasată pe un magazin online. Aici sunt doar două supermarketuri care au optiunea de comanda online și livrare la domiciliu) și că nu as descuraja niciodată o persoană care vrea să facă mutarea invers, dinspre un oraș din provincie către Capitală.

De ce Cluj și nu orice al oraș din România.

Avem prieteni si familie care trăiesc in Cluj, ei ne-au încurajat destul de mult să venim aici. Cred ca nu s-ar fi potrivit niciun alt oras mai bine pe nevoile noastre. Nu am fi putut schimba viața din București cu una într-un oras micut. Cluj este în continuă dezvoltare, are un mediu de business maricel, la fel si societate civila activa. Ne-a placut din mai multe puncte de vedere.

La plimbare prin Cluj.

Locuințe în Cluj versus București.

Aici am optat pentru un spațiu mai mare, într-o zona de case, apropiată de pădure. În București locuiam în zona Timpuri Noi, destul de central.
Am scanat îndelung piata imobiliara înainte de a ne muta, mai ales ca ne interesau doar anumite zone, apropiate de gradiniță. Am fost dezamăgiti de experiența de lucru cu agentiile imobiliare.

“Dacă ar fi să dau un sfat cuiva care vrea sa se mute la Cluj acum, aș zice așa:

– neaparăt să aibă loc de parcare casa/apartamentul pe care îl inchiriezi;
– nu încerca sa închiriezi de la distanta, e totuși Romania. Mergi și stai de vorba cu proprietarul, intreabă cu rabdare tot ce ai de intrebat;
– contractul pe care ți-l ofera agentia e fara valoare dacă nu adaugi în el absolut tot ce ai agreat verbal cu proprietarul. “

Cum te muți de la București la Cluj. La propriu.

Am ales firma de mutări în urma unei recomandari. Și pot, dupa aceasta experiență, să ii recomand si eu mai departe. TeamRelocations.ro se numesc. Nu știu dacă are rost sa spun cat am plătit noi, pentru ca oferta lor este personalizata si depinde de cate lucruri sunt de mutat, care este distanța etc.
Altfel, până nu te muți dintr-o casa în alta, nu poți realiza cu adevarat cât junk poate aduna o familie :).

La grădiniță în București sau în Cluj? Diferențe.

Da, gradinița a fost un mare plus pentru noi. Costurile sunt mai mici (1400 lei program lung față de 2400 la o grădiniță cu servicii similare ca standard în București), spațiul de explorat este mult mai mare, oamenii sunt super cool. Fetița mea este acum greener, adica face parte din familia GreenSchool :). Merge toata ziua pe dealul din curtea gradiniței, mănâncă mere direct din livadă, urmarește cum cresc legumele în gradină și gătește cu spor în lut (mai ales iîn zilele ploioase).

Diferentele pe piata muncii. Salarii, oferte.

Oferta de job-uri este mult mai mare în Bucuresti. Si mai variată. Iar salariile sunt in medie mai mici la Cluj. Cu toate astea, senzația mea de până acum este ca aici oamenii sunt mai ponderați în ce privește viața de la birou vs viața privată. Adică pun pret mai mare pe timpul lor liber, cu familia sau prietenii. Ăsta e un semn de sanatate pe care il apreciem.

Diferențe la servicii medicale

Am avut ocazia să testam serviciile medicale și percepția generală asupra lor. Aici destul de puțini oameni își pun problema serviciilor medicale private. Am primit indicație de intervenție chirurgicală și am întrebat în ce spital privat aș putea sa ma operez. Au fost foarte suprinși de întrebare. Cum adica să mă operez la privat? Dar medicii pe care i-am intalnit pana acum mi-au plăcut. Mi s-au parut profesioniști, răbdători și comunicativi.

Recomandări pentru cine vrea să se mute la Cluj.

I-as spune să facă ce îl trage inima, să nu cântăreasca la nesfârșit avantaje și dezavantaje. Întalnești oameni ok sau mai putin ok și colo, și colo. Și, până la urma, nimic nu este bătut in cuie. Poți, la fel de bine, să te întorci în București. 😉

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply
    Ioana
    13/09/2018 at 5:35 PM

    Ce fain, si eu visez sa fac asta la un moment dat! 😀 Nu ca sa scap de aglomeratie, ca imi imaginez ca e similar si acolo. Doar pentru ca rezonez mai bine cu oamenii de acolo, ardeleanca de la 100km departare de Cluj fiind la baza! Momentan sunt bucuresteanca fake, stii? :))

    • Reply
      andressa
      13/09/2018 at 6:43 PM

      Hai ca si Bucuresti, urat cum e, are farmec…

  • Reply
    Ana
    15/09/2018 at 11:34 PM

    Vorbind strict de aglomerație:
    Eu dacă aș vrea să scap de aglomerația din București sigur nu aș alege Clujul! Cred că în 5 ani o să devină la fel de aglomerat cum este capitala.
    Poate luând în calcul și celelalte variabile ar fi o opțiune…

    • Reply
      andressa
      16/09/2018 at 3:51 PM

      Am tot auzit aceasta teorie, ca va fi la fel de aglomerat, pare plauzibil, oamenii s-au mutat in suburbii, unde se construia, dar lucreaza, fireste, in centru, deci aceasta naveta se va simti. Totusi e vorba de sute de mii de oameni, nu de milioane, ca la Bucuresti. Nu imi dau seama ce infrastructura are Cluj-Napoca. Poate va suporta. Poate se va adapta. Cu siguranta are un primar mai bun.

  • Reply
    S
    16/09/2018 at 11:18 AM

    Nu e urat București, are doar alt tip de frumusețe fata de cea cu care sunt obișnuiți ardelenii, de exemplu. Adică, făcând abstracție de naționalitatea(naționalitățile) locuitorilor, eu mă simt mai acasa la Budapesta sau Viena , nu doar datorita faptului că sunt mai locuibile ci și datorita reliefului și tipurilor de arhitectura care predomina. Peisajului general. Simți că orașele astea sunt variantele mari, capitale, ale orașului tau din Ardeal, in timp ce București e ceva paralel.

    • Reply
      andressa
      16/09/2018 at 3:49 PM

      Depinde prin ce cartiere te plimbi. Eu, de exemplu, petrec mult in zona Iancului, Vatra Luminoasa, Maior Coravu, iar aici mi se pare fermecator orasul. Sunt cartiere de case, exista o istorie interesanta a cartierelor, dar nu am acelasi sentiment cand ma aflu in Militari, de exemplu. Insa ce imi place la Bucuresti este diversitatea pe care o vezi la tot pasul, orice tip de eveniment, orice restaurant, gasesti orice pentru toate gusturile. Intr-un fel e obositor, dar interesant. Cat despre Viena si Budapesta, si eu ma simt bine in ele, dar cum nu am amintiri in ele nu ma pot simti ca acasa.

  • Reply
    S
    18/09/2018 at 1:29 AM

    Pai na, la tine Bucureștiul e natal, e normal. Nici eu nu mă simt acasă la Budapesta și Viena, doar mai acasă decât la București. Acasă e Sibiu.
    Da, se întâmplă că probabil alea sunt zonele care îmi sunt cele mai familiare din București și mi se par fermecătoare și mie.

  • Leave a Reply