-Bună! Ai semnat pentru #FărăPenali?
-Nu, pentru că nu sunt de acord, mi-a răspuns el.
Am rămas perplexă. Tânăr, bine îmbracat, aș fi zis și educat după cum articulase câteva cuvinte. Și totuși…Toate stereotipurile despre tineri care vor să schimbe lumea fuseseră spulberate într-o secundă. Nu era de acord cu un principiu greu de combătut: a nu avea condamnați penali aleși în funcții publice. Așa că am devenit curioasă. Am pus întrebări ca să aflu de ce ar fi bine să avem aleși cu condamnări penale.
-Cum așa?
-Păi, nu că sunt de acord. De fapt, nu sunt, s-a corectat el. Dar cred că ar trebui să ieșim la vot în loc să strângem semnături.
-Păi, zic, nu se poate și, și? Eu votez și tot cred că e nevoie de inițiative legislative, oricare ar fi ele. E încă o metodă de a ajunge la o lege…
-Trebuie să ieșim la vot. Atât!, mi-a tăiat-o el.
N-are rost să vă spun cum a mai mers discuția. Nu l-am convins să semneze. Dar nici el nu m-a convins pe mine că trebuie doar să votăm. Ba chiar dimpotrivă, m-a făcut să vreau să scriu acest post în care să distrug acest mit auzit adesea, că democrația și o viață politică sănătoasă înseamnă doar vot. Ei bine, nu. Am pus și un titlu care să enerveze, pentru că și eu m-am enervat!
Să votezi și basta este ca și cum ai înființa o firmă, ai angaja niște oameni și apoi ai pleca în vacanță pentru 4 ani. Ce credeți că veți găsi la întoarcere? Un imperiu financiar sau niște angajați care se mâncâncă între ei pentru a lua mai mulți bani care nu le aparțin din firmă?
Exact asta este țara noastră. Avem un buget, adică bani strânși din impozite și investiții din bani publici (mai mult din impozite în cazul nostru), avem niște angajați (la asta se rezumă rolul aleșilor – fie că e vorba de autorități locale sau centrale – noi votăm niște oameni, adică îi angajăm) care gestionează banii după o strategie pe care am agreat-o (promisiuni electorale). Asta nu înseamnă că treaba noastră de cetățeni se termină acolo. E o mare naivitate. E nevoie de o presiune constantă ca ei să își respecte promisiunile și să nu facă abuz de putere. În toate societățile moderne, presa pună multă presiune pe aleși, iar societatea civilă nu doarme, ci se agită, adică lideri de opinie, cetățeni organizați în diverse forme pentru a reacționa când drepturile le sunt încălcate se fac auziți constant. Nu o dată la 4 ani.
Dacă n-ai votat, n-ai voie să te plângi? E ca și cum ai spune că un elev nu are voie să reclame un profesor abuziv pentru că a lipsit la o lucrare de control. Sau pentru că are absențe. Nu e așa. Sigur că a vota este important, dar mai sunt multe alte forme de a mai fi cetățean și nu sunt deloc mai puțin importante.
Ba mai mult, poți fi un cetățean model chiar și fără să ai dreptul la vot. Un minor, de exemplu, are dreptul să ceară întîlniri cu directorul școlii sale sau chiar poate merge la ședințele Consiliului Local pentru a spune că a nevoie de paznici la poarta școlii, de iluminat în curtea instituției, de concursuri de tenis, festival de artă sau orice altceva. Poate strânge semnături pentru a arăta cât de stringentă e nevoia sau dorința comunității. Asta înseamnă să fii cetățean. Și treaba noastră nu se termină niciodată.
A fi un bun cetățean înseamnă să îi trage de mânecă mereu pe cei aleși (de tine sau nu, nu contează cu cine ai votat!), înseamnă să susții presa liberă și să te implici în observarea alegerilor, educarea altor alegători sau în inițiative cetățenești.
Așa că nu, dragă cetățean care nu semnează pentru că ai impresia că votul e unica soluție, votul nu e unica soluție. De când am 18 ani, nu am ratat niciun scrutin și nu cred că merit o medalie. Civismul se manifestă zilnic, nu o zi pe an, din când în când.
Să strângi semnături pentru ca cei condamnați penal să nu mai ajungă să ia decizii care ne influențează pe toți, uite și asta e o soluție. Apropo, tu ai semnat? Mai sunt 9 zile.
Sursă foto vot: Shutterstock
3 Comments
m
12/08/2018 at 8:57 AMEu nu-s de acord cu fara penali pt că poți fi condamnat penal pt că te-ai bătut sau ai înjurat jandarmii. Asta nu înseamnă că n-ai putea fi bun de politică. Din contră. As fi de acord cu fara penali daca ar fi vorba de o anumită lista de infracțiuni, nu de toate.
Paiu Stelian
12/08/2018 at 11:37 AMUn articol bun, dar cu o falsa problema!
In Constitutie, in legile tarii este prevazuta problema alegerii, in functii publice. Inclusiv participarea la alegeri, candidaturi ale asa zisilor penali!
Dar este moral ca un individ trecut prin viata de puscarias, unde, de bine de rau , a avut un adapost, o masa asigurata, o posibilitate sa se reabiliteze social, la eliberare sa nu mai aibe unn loc de munca, adica sa poata avea un adapost, ceva de mincare? Sa stringem semnaturi? Alt exemplu, spre edificarea autorului. Adrian Nastase a fost condamnat (mai sint si altii in situatia lui) si a avut interdictii de participare la alegeri, de functionare in functii publice, stabilite de judecatori, in justitia romana fiind aceste proceduri, aceste limitari de participare la alegerile in functii publice ale statuui.
Constitutia Romaniei
Art. 36 – Dreptul de vot
(1) Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.
(2) Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.
Art. 37 – Dreptul de a fi ales
(1) Au dreptul de a fi aleşi cetăţenii cu drept de vot care îndeplinesc condiţiile prevăzute în Art. 16 alineatul (3), dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit Art.ui 40 alineatul (3).
(2) Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României.
Art. 53 – Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi
(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.
Nu cred ca autorul nu este responsabil pentru abordarea unei teme false, pe care o promoveaza cu interes sau propagandistic, fiindca nu ar cunoaste Legea (legile)!
“Să strângi semnături pentru ca cei condamnați penal să nu mai ajungă să ia decizii care ne influențează pe toți, uite și asta e o soluție. Apropo, tu ai semnat? Mai sunt 9 zile.”
Pentru ce sa stringem semnaturi? Pentru alte legi, pt. falsificari de alegeri pe seama lor? pt. USR partidul securitatii?
andressa
20/08/2018 at 1:17 PMDesi USR a inceput acest proiect, este in sine o initiativa cetateneasca, este o propunere adusa in parlament prin puterea numarului mare de cetateni care o sustin. Asa ca da, pentru asta strangem semnaturi. Pentru o idee care ne reprezinta, spre deosebore de multe alte legi dezbatute in parlament.