TRAIM

Sănătate și tehnologie. Cum ni se schimbă tuturor viețile de 20 de ani

Să existe în România una din cele mai moderne secții de terapie intensivă nou-născuți din Europa? Pare incredibil, dar este adevărat. Fundația Vodafone România oferă 1,1 milioane de euro pentru proiectul renovării și modernizării Secției de Terapie Intensivă nou-născuți de la Spitalul Județean Constanța. Proiectul este desfasurat in prateneriat cu asociațiile Dăruiește Aripi și Inima Copiilor.

De ce la Constanța? În sud-estul României rata mortalității infantile este ede 3 ori mai mare decât media europeană, adică se înregistrează 9,7 decese la 1000 de nașteri.

1,1 milioane euro. E o sumă mare? Da, chiar de patru ori mai mare decât ar fi trebuit să ofere. Fundația a promis să dubleze donațiile strânse de ONG-uri, iar asta ar fi însemnat să investească 250 de mii euro, numai că așa s-ar fi strâns 500.000 euro, mai puțin cu un un milion până la suma necesară finalizării proiectului.

E numai un exemplu de investiție prin care tehnologia modernă, adică aparatura de ultimă generație, poate salva vieți sau îmbunătăți calitatea vieții.

Pentru un copil cu o boală incurabilă, terapiile clasice sunt traumatizante. Un chin. Timpul petrecut în spitale, intervențiile dureroase, lipsa timpului de joacă. Îi poate ajuta tehnologia cumva? Da. Realitatea vituală îl poate face pe un copil în scaun cu rotile să aibă impresia că aleargă, zboară, întoată alături de delfini, ajunge în locuri pe care nu le poate vizita altfel. Ce poate fi mai frumos de atât? Și pentru asta avem tehnologie. Să ne ajute să visăm.

Telemedicina este un alt exemplu. Ea face posibilă diagnosticarea și tratarea la distanță a pacienților. În România e un deficit de 1500 de medici de familie, iar 1 din 4 persoane din mediul rural suferă de o boală cronică și nu beneficiază de serviciile de care are nevoie. Prin proiectul “Împreună ăentru sănătate 2”, 1200 de persoane din mediul rural au primit servicii medicale gratuite cu ajutorul telemedicinei. Primul sistem de telemdicină a fost implementat cu ajutorul Fundației Vodafone în 2005, pe SMURD, iar de atunci SMURD s-a dezvoltat atât de bine încât a devenit un model de succes preluat și de alte țări, a declarat Raed Arafat.

În 20 de ani, de când își desfășoară activitatea Fundația Vodafone, milioane de euro au fost investite în proiecte de sănătate, dar și de educație, prevenire a abandonului școlar sau servicii sociale. Toate acestea ne schimbă tuturor viețile, fără să ne dăm seama – dacă chemăm o ambulanță, avem o rudă în spital și are nevoie de donare de sânge sau dacă mâine vom colabora la proiectele noastre vis cu oameni extraordinari care astăzi își trăiesc copilăria în mediul rural, izolați, suflete care au nevoie de oportunități, șanse egale la educație pentru a-și atinge potențialul.

“Connecting for Good” s-a numit conferința prin care astăzi Fundația Vodafone a prezentat raportul de activitate din care am citat și eu câteva informații mai sus. De fapt, ei au făcut mult mai mult. Au finanțat proiecte ale multor oameni care au făcut voluntariat, i-au ajutat să facă bine. Au impactat societatea în multe rânduri. Nu doar pacienții care intră într-un spital renovat au de câștigat, ci și familiile lor și medicii care merită să lucreze în mod demn, într-un mediu modern, eficient, performant. Nu doar copiii se bucură când au materiale educaționale în școli. Ci și părinții lor, pentru că pot munci când cei mici sunt în siguranță la școală, plus că mai învață și ei de la cei mici lucruri noi. Toată comunitatea are de câștigat. Un copil care ajunge adult fără să știe să citească și să socotească nu are nicio șansă la o viață decentă.

Proiectele au avut peste 2,7 milioane de beneficiari – copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit peste 28 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere.

M-am bucurat să ascult acest raport de activitate la Conferință. Aveam nevoie de vești bune, nu-i așa?

Hai că se poate. 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply