TRAIM

Iată cine primește 600.000 euro de la Fundația Vodafone

Se dă o problemă: o bunică are dureri de spate. Stă la țară, în județul Bacău. Nu știe de ce o doare ca nu a văzut un medic de ani de zile. Știe doar că se mișcă din ce în ce mai greu și medicamentele costă din ce în ce mai mult. În curând, va trebui să meargă până la cel mai apropiat spital, la 60 km distanță de casă, unde probabil va face o intervenție chirurgicală complicată, fiindcă nu s-a dus din timp ca să se trateze.

În județul Bacău sunt 500 de vârstici care locuiesc în mediul rural, stau la minimum 50 km de spitale și 90% dintre ei nu au mai făcut un control medical în ultimii 5 ani și analize. 80% din bolile cronice ar putea fi prevenite cu analize regulate și vizite la medic.

Soluția? Un centru de telemedicină pentru diagnostic și prevenire cu stație fixă la Bacău și o stație mobilă cu ecograf cu 2 sonde, analizoare, stetoscop mobil, EKG mobil, spirometru. Doi asistenți medicali și medici din cinci comune vor fi în legătură cu medicii de la Spitalul Județean pentru diagnosticare, tratament și monitorizare. Peste 1000 de consultații se vor da astfel într-un an.

“Click SAVE for life” este  doar un exemplu din cele șapte proiecte pe care Fundația Vodafone a anunțat astăzi că le va finanța în cadrul programului Connecting for Good 2017. 

Acest program strategic al Fundației Vodafone România finanțează anual proiecte ale organizațiilor neguvernamentale ce folosesc tehnologia mobilă pentru a rezolva probleme sociale, din domeniul sănătății și al educației. Prin intermediul programului, lansat în 2012, fundația a acordat finanțări totale de 3,5 milioane euro pentru 48 proiecte având peste 30.000 de beneficiari finali.

Proiectele câștigătoare sunt

  • „Connecting for children with autism” – Asociația Help Autism,
  • „Auzul, un dar. Nu-l ignora!” – Asociația Smiling Faces România,
  • „Click SAVE for life!” – Fundația de Sprijin Comunitar,
  • „Primul Centru de Telemedicină în Diabetul Pediatric în România” – Asociația Sprijin pentru Diabet,
  • „Împreună pentru sănătate! 2” – Fundația de Ajutor Medical Profilaxis,
  • „HOSPICE – Conexiune pentru îngrijire şi compasiune” – Fundația HOSPICE Casa Speranței
  • „Telefonul Vârstnicului” – Fundația Principesa Margareta a României.

Printre proiectele derulate în cadrul acestui program se numără renovarea Secției de Neonatologie a Spitalului Județean Constanța și dotarea ei cu o soluție de telemedicină, proiect implementat împreună cu asociațiile Inima Copiilor și Dăruiește Aripi. Bugetul total necesar pentru acest proiect este estimat la 1,3 milioane de euro. Pentru strângerea fondurilor necesare, asociațiile Inima Copiilor și Dăruiește Aripi derulează o campanie națională de donații, iar suma totală va fi dublată de Fundația Vodafone România.

Primul proiect de telemedicină derulat de Fundația Vodafone România a marcat o premieră pentru țara noastră și a constat în implementarea unei astfel de soluții pe ambulanțele SMURD, în anul 2005.

Aceasta mi se pare știrea zilei: 600.000 euro investiți în oameni. Pentru mine, Fundația Vodafone este o sursă de inspirație. În cei 19 ani de activitate, a reușit să ne influențeze viețile profund și să ne educe prin campaniile sale de strângeri de fonduri, dar și să ne schimbe agendele prin alegerea anumitor proiecte. O societate este mai sănătoasă când cineva se gândește cum să folosească tehnologia pentru a salva vieți, așa cum supereroii își folosesc superputerile pentru a face lumea mai sigură.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    supravietuire A-Z
    15/05/2017 at 10:00 PM

    Da, pozitiv. LIKE.

  • Leave a Reply