IUBIM

Cu relatia la psiholog 2. Ipocrizia in relatie

Se spune ca intr-un cuplu doua persoane nu pot iubi la fel de mult. O fi sau nu asa, cine stie? Nu se poate masura iubirea in centimetri, no pun intended.

Insa putem masura ceva: felul in care vede fiecare limitele relatiei. Am salvat o lucrare interesanta citita intamplator pentru ca mi-a placut in mod special acest dublu standard: si femeile si barbatii tind sa judece foarte aspru prieteniile partenerilor lor si favorurile facute altora, desi ei insisi au relatii de acelasi fel pe care le considera nevinovate. Suna cunoscut?

People set draconian standards for their partners while conveniently letting themselves off the hook, O’Sullivan and Thompson write in a new paper titled I Can but You Can’t, slated to appear in a forthcoming issue of the Journal of Relationships Research. Especially when it came to grey areas such as having lunch, studying late, doing favours, providing emotional support or sharing secrets or gifts with someone outside of a relationship, the study respondents grew wary of their partners while justifying their own dicey behaviour. (Both women and men were equally self-righteous.)

Sursa.

Daca in adolescenta, cand reperele si experienta noastra in relatii ne spun ca iubirea este aproape sinonima cu posesia, “numai cu mine sa stai”, “numai cu mine sa vorbesti” etc; de obicei maturizarea vine cu o doza de intelepciune si o viziune mai relaxata despre cuplu, construita in primul rand pe siguranta de sine.

Un cuplu fericit inseamna doi parteneri fericiti ca sunt impreuna in acea relatie. Cei doi isi vor dori sa fie acolo, unul pentru celalalt si vor stii cum si ce anume au de facut astfel incat cuplul lor nu doar sa reziste, ci sa evolueze catre mai bine.”

mi-a spus Oana Nicolau, psihoterapeut si fondatoarea clinicii care ii poarta numele. Desi discutia nu era despre ipocrizia in cuplu, pe mine m-a dus cu gandul la acest articol si m-a facut sa ma intreb cata empatie si cata sinceritate stau in spatele unei relatii fericite. Daca iti tii partenerul intr-o lesa invizibila, tu insuti purtand aceeasi lesa, te simti bine? Poti fi fericit?

Sau poate tocmai sinceritatea ta te face sa fii paranoic: ideea ca tu insusi/insati ai nevoie de un singur pas in alta directie ca pleci pentru totdeauna?

Acest articol face parte din seria “Cu relatia la psiholog” de pe blogul Andressa. 

Sursa foto femeie sceptica: Shutterstock

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Bianca
    17/04/2017 at 5:57 PM

    Interesantă perspectivă! Îmi place mai ales concluzia de la final – propria ta nesiguranța/sinceritate în relație te face sa fii paranoic. Daca tu te știi capabil sa pleci, și celălalt va fi. Este un cerc vicios și, până la urmă, o relație absolut toxica.
    I have a friend who has a friend… *Cough cough*

  • Leave a Reply