Se da o tara fost comunista din Europa de Est. Se da un guvern corupt. Se da o populatie dezamagita si furioasa din cauza unor masuri de slabire a luptei anti-coruptie. Cum procedam? Protestam. Alta intrebare? 🙂
Cum? Aici e aici. Acum e acum.
Fara sa am o statistica in fata ochilor, cred ca majoritatea protestatarilor #NeamSaturat au meserii in new media, aparute dupa Revolutie. Dupa cum s-au propagat mesajele in social media si in presa, as paria ca multi lucreaza in presa, PR, marketing, social media, vanzari, publicitate. Si daca nu au profesia in aceste domenii ci sunt, de exemplu, avocati, medici, profesori sau studenti in alt domeniu, in viata lor marketingul a fost si este mereu prezent. Cu alte cuvinte, il avem in sange si am stiut de la inceput ce instrumente sa folosim ca sa ne facem auziti.
OBIECTIVE. Stabilirea lor.
Ne-am dat intalnire in piete centrale din mai multe orase. Am creat evenimente pe Facebook. Ne-a fost foarte clar, de la inceput, ca avem nevoie sa strigam “Abrogare”, nu “Demisie”. Pana la finalul zilei de 1 februarie, la mai putin de 24 de ore de dupa sedinta de urgenta a Guvernului in care s-a votat bugetul pe 2017 si OUG 13, toata lumea stia ce sa strige. Eu circulat mai multe articole pe social media care explicau de ce demisia guvernului nu va rezolva situatia. Hotnews.ro, Money.ro , DOR, Funky Citizens si multe alte surse au prezentat contextul. Un post al lui Cristian Neagoe aparut pe 1 februarie, inainte de primul protest mare (pe 31 ianuarie au iesit 15 000 oameni in Piata Victoriei, apoi de 10 ori mai multi) are aproape 19 000 de shares si aproape 10 000 de likes in acest moment.
Si o captura, in caz ca nu se incarca embed post la toata lumea:
MESAJUL.
Ca sa ne facem auziti, ne era clar ca trebuia sa ne sincronizam si sa ne organizam. Tot cu social media am rezolvat-o. Cateva hashtag-uri au adunat aproape toate mesajele legate de asta. #neamsaturat #tineriada #rezist #ABROGARE . Zelist a creat un LiveWall Jos Coruptia in care poti urmari in timp real publicarea de informatii pe subiect. Influencerii au preluat mesajele si le-au propagat. Valorile la care toata lumea a aderat au fost: protest pasnic, solidaritate, decenta. Mai multe companii si-au aratat sprijinul pentru proteste, cetateni au adus ceai si cafea in strada, ca lumea sa reziste mai usor in frig.
SIMBOLURI.
Multimea, desi fara un lider, a gandit la fel: e nevoie de simboluri puternice ca mesajul sa circule si sa fie inteles. Comparatia cu Revolutia din ’89, flori pentru jandarmi, copii cu pancarte, tineri care curata Piata Victoriei dupa protest, mesaje creative (vezi CONTENT).
CONTENT SI ACOPERIRE MEDIA.
Orice participant cu telefonul a creat continut, iar mai multi fotografi au iesit in strada si au creat albume foto cu de la proteste: tineri care impart flori jandarmilor, familii tinere la Protestul Copiilor. Am creat imaginile simbol: Imnul cantat in cor la ore fixe; Aprinsul luminilor de la telefoane la ora fixa; Protestul Copiilor. Protestatarii au publicat sute de articole pe bloguri si pe Facebook, mesajul lor ajungand in media din tara si din strainatate. NyTimes, Euronews, CNN. Am creat uneltele ca o agentie de PR, pentru ca orice jurnalist strain sa isi poata scrie o stire buna: cel mai mare protest de la Revolutie incoace, romanii ies in strada in toate orasele si chair si in diaspora, cetatenii lupta impotriva coruptiei si stau cu orele in frig, fotografii bune, proiectii pe cladiri, chiar si pe Guvern, lozinci super, unele cu referire la UE sau Trump. E un protest cu mesaje ironice, inteligente, cu artworks interesante. E un protest al copywriterilor si al creativilor.
MASURAREA REZULTATELOR.
Au (cam) abrogat ordonanta dupa 5 zile. Nu e rau. Dar pare sa fie o pacaleala, un articol ne face sa nu ii credem si oricum nu mai avem incredere in acest Guvern nici daca nu exista acel articol. Asa ca iesim in continuare in strada pana isi da demisia tot cabinetul Grindeanu. Ajutam, analizam, repetam.
Asa arata un protest in era tehnologiei, in care ne dam intalnire prin Facebook si ne printam afisele la birou. Asa se poarta protestatarii de azi, hipsterii sau hippiotii anilor 2000+, pasnici si inteligenti.
Context? Pentru cine a fost in coma si abia s-a trezit dupa mult timp, iata. La 27 de ani de la caderea comunismului, partidul social-democrat (in care s-au aliat fostii activisti dupa Revolutie) castiga alegerile parlamentare, ajutat de un absenteism masiv, cu 47% din voturi. Mai multi lideri PSD au fost implicati in dosare de coruptie. Actualul sef al partidului,Liviu Dragnea, are un dosar pe rol. Impreuna cu un alt partid, cu o reputatie la fel de proasta, ALDE, PSD formeaza o majoritate parlamentara si formeza un guvern. La o luna de la instaurare, in timp ce seful partidului PSD este plecat in SUA pentru a-i strange mana noului presedinta american, Donald Trump, la cina sponsorilor, un eveniment organizat inainte de depunerea juramantului pentru cei care au facut donatii in campanie, noul guvern se intalneste cu scopul de a vota bugetul pe 2017 si a da o Ordonanta de Urgenta privind modificarea Codului Penal (conform recomandarilor CCR). OUG nu este pe ordinea de zi dar informatia apare in presa, pe surse. Presedintele tarii se arata interesat sa participe la sedinta de guvern, apare, iar in fata jurnalistilor vorbeste de doua decizii pe care guverul ar intentiona sa le ia pe ascuns. “Sunt doi elefanti in incapere, dar nu se vad: ordnanta gretierea si modificarea Codurilor penale”. Incepe un lobby al societatii civile impotriva acestor legi pe care insa guvernul la voteaza intr-o sedinta de guvern de urgenta, neanuntata, fara a le pune pe ordinea de zi, inainte de dezbatarea publica. In aceeasi seara, pe 31 ianuarie, spontan, la o temperatura de -8 grade Celsius, ies in strada oameni in Bucuresti (15000), Cluj (5000), Timisoara (1500), Sibiu (2000), Brasov (1500), Iasi (500), Ploiesti (100) si Constanta (100) – sursa. De atunci, in fiecare seara s-au strans din ce in ce mai multi oameni, culminand aseara cu un total de 600.000, in tara si diaspora, conform Digi24. In Bulgaria a avut loc un protest de solidaritate, adica nu al romanilor, ci chair al bulgarilor. Tot la Digi24, un corespondent explica entuziasmul vecinilor de la sud care ar fi spus ca ei nici nu ar putea cere sa nu iasa penalii din puscarii, pentru ca nimeni nu i-a inchis.
Ce urmeaza? Poate demisii, poate nesupunere civila. Vom vedea.
Sursa foto Piata Victoriei pe 5 februarie: Dan Mihai Balanescu
No Comments