IUBIM

Divortul, ca o veste buna. Vedete si femei ca noi, eliberate

De cate ori aud de o femeie ca divorteaza, ma cam bucur. Poate credeti ca o reactie ciudata. Ridicola chiar. Impotriva firii. Nimeni nu isi doreste o despartire, o sa spuneti.

Eu as raspunde altfel: nimeni nu isi doreste suferinta. Si pornesc de la premisa ca divortul inseamna libertate. Cine spune ca o relatie sau o anumita relatie este definitia fericirii?

De-a lungul experientei mele in televiziune, am intalnit multe femei cu backgorund divers si multe nu erau fericite in casnicie. Mai ales cele din medii sarace. Dar sa nu generalizam, si femei educate, cu venituri peste medie, se declarau invinse. Unele se gandeau sa divorteze, putine voiau sa o faca. Nu pentru ca nu si-o doreau insa, ci pentru ca aveau sau nu nu credeau ca au atata independenta sa o faca. Au motive sa divorteze, dar de 10 ori mai multe sa nu o faca.

Un divort inseamna o mare schimbare: indiferent de motivul divortului, de multe ori, ea este cea care pleaca din locuinta conjugala. De cele mai multe ori, daca sunt si copii in familie, ea ii ia cu ea. Unde sa ii duca, se intreaba ea retoric?

Un divort inseamna si un soc pentru copii. Dispare un parinte, dar poate si locuinta se schimba, uneori si scoala sau gradinita din acest motiv. Trebuie sa te gandesti la un psiholog care sa ajute, te invinovatesti enorm, chiar daca nu ar trebui sa ramai intr-o relatie din cauza asta. Totusi asta faci. Si nicio teorie din carti despre cat de mult meriti si cat de frumos va fi viitorul nu te ajuta sa treci peste realitatea cu care te confrunti: nu poti si nu vrei sa schimbi viata copilului/copiilor tai.

In multe cupluri, exista un credit care ii leaga pe consorti ca o pereche de catuse. Cine va prelua creditul?, se intreaba ea si nu pleaca.

Unele femei nu se simt in relatie doar cu sotul, ci si cu soacra, cumnatii, prietenii care vin la pachet. Cum se va descurca ea fara ajutorul lor? Niciunul nu va mai fi alaturi de ea, isi spune, cum o sa ma descurc?

De bani nu mai vorbim. Multe femei nu isi consolideaza postul la munca, nu obtin promovari pentru ca se dedica vietii de acasa enorm, sunt bona sau menajera part-time pentru familie, si la un divort ar ramane cu slujba proasta si un venit mic.

Si uite asa, fie ca relatia nu merge pentru ca si-au dat ei seama ca nu se potriveau de la inceput sau pentru ca unul dintre ei a facut ceva ce celalalt nu poate ierta sau oricare ar fi motivul – ea decide ca nu poate divorta. Daca el decide, este altceva. Dar ea, mai greu pleaca.

De aceea ma bucur cand aud de un divort in sensul ca sper ca in spatele povestii se ascunde o femeie care a decis ca vrea sa o ia de la capat. A decis ca poate sa o faca. Sper ca, daca ceva nu mai putea fi reparat, ea a luat decizia si a fost increzatoare. In societatea noastra, divortul este inca privit ca un esec. A fi intr-o relatie este o valoare importanta pentru care multe fac (prea) multe sacrificii. Ridic sprancene, stiu, daca zic ca un divort poate fi o veste buna. Dar fericirea nu arata la fel pentru toata lumea. Si a o lua de la capat poate fi o noua sansa la implinire, indiferent ce varsta ai.

Este impresia mea ca femeile iau mai repede decizia de a divorta daca sunt mai independente. De aici si compatimirea mediatica a multor celebritati care par sa nu-si gaseasca fericirea. Cu cat sunt mai frumoase si mai bogate, cu atat parca sunt mai divortate! Si poate totusi ca nu e asa. Poate ca sunt exact la fel ca toate celelalte femei, dar cand au probleme grave in relatie nu amana, ca altele, pentru ca nu au unde sa plece sau cu ce sa isi plateasca facturile fara el. Poate ca sunt mai libere. De fapt, nu stim. Dar oricum, faptul ca divorteaza sau se desparte cineva n-ar trebui sigur sa il faca demn de mila. Poate ca urmeaza sa-si intalneasca iubirea vietii. Cine naiba stie cum e viata?

Sa fiti iubiti! Singuri, combinati, casatoriti sau divortati. Cum o fi!

 

Photo by: Radu Badoiu

You Might Also Like

9 Comments

  • Reply
    Andra
    13/11/2016 at 11:13 AM

    Am citit de curand un articol interesant, il las aici ca o completare la ideile tale http://ideas.ted.com/the-inconvenient-truth-about-love-and-divorce/

  • Reply
    Dojo
    13/11/2016 at 2:56 PM

    Daca imi permiti un misto, soacra in general ar trebui sa fie motiv de divort pentru dame 😀

    Acu’ revenind la chestii serioase .. decat o relatie proasta, mai bine un divort civilizat. Stiu copii crescuti de mame si is super OK, tatii sunt si ei prezenti, dar nu locuiesc in aceeasi casa. Nu a fost mereu simplu, dar se poate

  • Reply
    wlfp
    14/11/2016 at 10:31 AM

    Ah, postul asta m-a uns pe suflet, fiind intr-o situatie similara acum. Putini oameni gandesc ca tine din pacate. Majoritatea pun femeia la zid pentru ca si-a lasat bunatatea de sot si l-a si indepartat de copil.
    Daca ma descurc cu facturile, am un acoperis deasupra capului si copilul e mai fericit ca nu aude certuri zilnic, cel mai nasol e cu familia lui si prietenii, prietenele mele mai exact, pe care pana mai ieri le invitam in casa mea sa se simta ca la ele acasa si bagam mana in foc ca imi sunt loiale si de incredere, ca dupa separare sa ma puna la zid, sa nu-mi raspunda la telefon, in timp ce pe ascuns se intalnesc cu fostul sot.
    Stiu ca nu merita sa fie numite prietene dar doare, enorm.

  • Reply
    cineva
    14/11/2016 at 12:34 PM

    Dar de ce nu se discuta si de partea Barbati ?
    Ce va pot spune este ca am trecut cu sotia si prin bune dar mai m ult rele.
    Parintii mei ne-au dat afara din casa , locuim la sotia mea , aveam diverse probleme ( nu musai conjugale ) ci refulari . De ce mergem mereu la medic ? Eu sunt cardiac cu implant de ICD . Apoi depistat cu un cancer renal , operat in screening .
    Da , uneori zice ca s-a saturat , insa compensez. Soacra mea este la pat .
    Da , eu schimb uneori mapersul soacrei , ii dau sa manance , de baut cu paiul , o masez , etc.
    Sotia este operata de hernie de disc . Nu are voie multe. Haidem nene sa divortam .
    Cand am fost depistat cu cancer am intrebat daca vrea sa divortam .
    A zis nu!
    Da , am implant de defibrilator , fac atacuri de panica , agorafobie , asta inseamna sa ceara un divort ?
    Stie cineva de pe aici ce inseamna sa fii defibrilat pe interior ( am o sonda care pleaca pe vena subclavie ) pina in inima si acolo e generat un soc de 875 Volti. Vedeti ca la priza aveti 220 Volti.
    Haidem sa discutam si despre barbati nitel.

    E cumplit !

    Cu toate astea mergem mai departe.
    Cum e sa stii ca poti merge cu sotul tau in Mall si face ceva de genul asta :

    https://www.youtube.com/watch?v=6A18Rk84AqM

    Sau primeste soc in timp ce conduce fiind constient. Una e sa fii inconstient si sa nu simti socul si alta e sa fii constient siu sa ai 6 socuri consecutive.

    Ramai cu Stress Post Traumatic.

    Si totusi este o luptatoare.

    Eu am afacerea mea , ea are afacerea ei , etc
    Castiga mai mult ca mine dar nu e un complex , asta este .

    Inchipuiti-va cum este sa iesi la plimbare dar sa nu poti iesi decat insotit.
    Sa conduci masina dar doar insotit.

    Cate dintre doamnele de pe aici ar divorta de o persoana ca mine ? Cu atatea afectiuni si cu incertitudinea unui fapt . Iesim la plimbare , se gandeste ,” Sa nu il apuce atacul d epanica , sa nu dea soc Defibrilatorul Implantabil , sa nu i se faca rau …….”

    Garantat – Toate !

    • Reply
      andressa
      14/11/2016 at 1:09 PM

      Of, imi pare rau ca nu am inclus si punctul tau de vedere. Sigur ca te inteleg.
      Insa aici pe blogul meu eu tind sa fiu foarte subiectiva, cred ca e clar, nu pot acoperi toate variantele unei povesti, din pacate.
      Ma bucur ca ai o sotie minunata, o luptatoare. Esti norocos ca ai gasit-o! 🙂

      • Reply
        cineva
        14/11/2016 at 2:38 PM

        Stiu! Ii spun asta mereu. Si o iubesc cu bunele si cu relele ei. Am acceptat-o asa cum este ea si viceversa. I-am zis de afectiuni inainte de casatorie iar raspunsul ei a fost – Daca ne casatoream si ramaneai paralizat ce trebuia sa fac ? sa Divortez ?
        Bune si rele le impartim impreuna.
        Problema este alta , anumite femei nu au dat cu capul de pragul de sus.
        Am vazut si viceversa. Parasite dupa un cancer mamar sau ovarian. Imi venea sa ii bat pe barbatii aia care dau bir cu fugitii.
        Nu stiu daca ma credeti insa dupa episodul cu soacra , septicemie , ati , imobilizata la pat , etc a urmat episodul cu sotia, Hernie de disc. 1.62 inaltime – 52kg. Se chinuia singura cu mama ei , circa 80-90 kg .
        Cu cine sa lasam fata cat eu eram la spital cu sotia? Du fata la parintiimei ( ne impacaseram intre timp ) . Acolo a facut febra , fugi cu ea la spital , *0 km distanta si tot asa.
        La un moment dat am parcat pe plaja , era o zi innourata de noiembrie si am inceput sa pling. Fata era in perfuzii la spital , sotia operata , soacra la pat. Loveam volanul si urlam De ce , De ce , De ce ?
        Dar iata ca a trecut. Acum an de an stress. Ce av iesi la urmatorul Computer Tomograf? Azi sau maine astept rezultatul. O mai fi aparut ceva ? Stresul din timpul controlului te omoara. E ca si cand voi , femiele , ati face o mamografie si ati astepta rezultatul.
        Abia daca reusim sa avem timp de o plimbare. Nici nu stiu cum sa definesc situatia. Uneori simt ca m-am saturat eu daramite ea. Dar , putem face ceva ?
        E crunt cand Fetita o intreaba pe sotie , “Dar de ce tati e mai mereu in spital si tu nu ?”
        Sa fii discriminat la job pe aceste criterii , sa se vrea a se scapa de tine din pricina unor afectiuni si sa fii hartuit psihologic ?
        Tatal meu are metastaze iar medicul lui Oncolog este si al meu . Mi-a zis clar ” Nu stiu ce va fi cu tatal tau dar nu te atasa prea tare sufleteste. Ai o Sanatate de intretinut !” Cat de clar sa fie mesajul ?
        As avea atat de multe de povestit din prisma unui barbat incat as umple o carte .

        Eu nu doresc Oamenilor decat Sanatate si Intelegere! Unii / Unele viseaza la Romantism , Dragoste , Fluturasi , etc , etc. Din experienta va spun ca Dragostea in timp se slefuieste , se metamorfozeaza in ceva numit Respect Reciproc. Cat vreme acest lucru este mentinut intr-o relatie indiferent de vicisitudini treaba merge mai departe.
        Mama avea o vorba ” La un moment dat , Dragostea dispare si deveniti doi prieteni care trageti la acelasi jug !”

  • Reply
    Ana
    16/11/2016 at 12:42 PM

    Ai dreptate…..esti un caz special…..dar cand sotul e alcoolic? Si mama cu doi copii( fata 10 ani +baiat 1 an) nu mai suporta jugnirile certurile bataile. Nu mai pun ca ea sta acasa cu copiii si el oricum n are serviciu…mentionez ca traiesc din doua chirii ….mama ce sa faca ? Sa stea sa ilnsuporte copiii sufera sau sa divorteze?

  • Reply
    XXX
    29/11/2016 at 7:47 PM

    Un titlu asa “tampit” nu am mai vazut de multa vreme. Am inteles: ne-am eliberat dintr-o casnicie nefericita in care am intrat necascand ochii, nepregatiti pentru viata, repere morale ioc, angajamente si juraminte doar din gura. Avem si un plod impreuna. Acum sunt fericita: am divortat! Ce veste buna! Eu zic ca e minim trist ce spui (ca sa dau dovada de indulgenta in exprimare). Vai de barbatul ala pe care o sa-l ai! Altfel, mai este o veste “buna”: exista comunitatea LGBT, fix pentru inadaptati de-astia ca tine..

  • Reply
    Alin
    22/10/2021 at 2:11 PM

    “Si pornesc de la premisa ca divortul inseamna libertate.”

    poate autoarea vrea sa detalieze putin la ce libertate se ofera, si ce a obtinut mai exact cu divortul.

  • Leave a Reply