GANDIM

In cine putem avea incredere?

-Mananc 3 curmale pe zi si tot degeaba. Si polen, si avocado. In fiecare dimineata.

-Mananci curmale?! Nu e bine, de azi nu mai mananci fructe deloc!

-Deloc? Aha, bine, eu credeam ca e bine… Un medic a zis ca am Hashimoto. Altul a zis ca am intoleranta la lactoza.

-Nu stiu ce sa zic, cred ca are legatura si cu o trauma din trecutul tau.

 

Am ascultat aceasta conversatie intr-o cafenea cu wi-fi in care m-am oprit intr-una din zilele mele obisnuite, cand trec dintr-o intalnire in alta si ma asez pe unde apuc sa lucrez si sa mananc ceva. In minuscula camera ne aflam doar noi trei: eu si inca doua doamne la o alta masa. In mod evident, avea loc o consultatie acolo. Una ii dadea celeilalte sfaturi pentru a ramane insarcinata. Am auzit tot ce isi spuneau, cuvant cu cuvant, fara sa vreau. As fi vrut sa nu aud, nu era treaba mea si nici nu ma puteam concentra cand auzeam ce prostii fara acoperire i se insirau bietei femei disperate. As vrea sa va spun ca povestea are un final fericit, ca eu am fost o eroina si la un moment dat i-am spus doamnei care mai mult ca sigur platea multi bani pentru sfaturile primite ca nu asculta pe cine trebuie, ca pot sa ii arat si studii ca sa ii demonstrez ca nu asa se fac copiii. N-am facut asta totusi.

Mai rau decat sa primesti sfaturi idioate cred ca este sa le primesti pe cele necerute. Pana la urma, pe interlocutoarea ei o voia la masa, ii cerea parerea. Mie nu mi-o ceruse nimeni. Si nici macar nu aveam dreptul sa ascult.

Ar fi putut fi amuzant, daca nu ne-am gandi ca un om chair isi pune toate sperantele in sfaturile alea. Zau, conform expertei din cafenea sexul nu avea nicio legatura cu a concepe un copil, nici fertilizarea artficiala, ci semintele din camara noastra.

Ma ingrozeam cand auzeam cum intr-un loc public, in urechile mele nevinovate (stateam si eu la o cafea, ce vina aveam!?), ea isi spunea toate intimitatile si dorinta de a avea copii, dorinta neimplinita de 3 ani, iar o doamna o sfatuia sa nu mai manance fructe si sa faca bai cu nu-stiu-ce planta. As vrea sa va povestesc mai multe, pentru ca in cele vreo 15-20 minute cat am rezistat pana sa ma ridic si sa plec de jena am auzit multe grozavii, dar nu as vrea sa se recunoasca cineva in poveste.

Cum sa accepti ca un om educat poate crede ca poate fi ajutat de un om care nu are in spate niciun studiu sa ii sustina recomandarile?

Din Google Topcharts din 2015, aflam ca printre cele mai populare cautati de tip “Ce este…?” se afla “Ce este autismul?” si “Ce este poliomielita?”. In 2014, gasim in top 5 Trending: “Ce este Ebola?”, “Ce este epidurala?” si “Ce este oncologia?”. Un prim indiciu ca nu avem habar pe ce lume traim.

Tot niste diagrame Google ne arata ca zonele in care exista cele mai multe cautari din domeniul medical sunt: Iran, Africa de Sud, Filipine, Emiratele Arabe, Nigeria, Bangladesh, Kenya, Pakistan, Australia, Guatemala, Qatar, Romania. Ocupam locul al 13-lea in lume pe cautarile in domeniul medical! Nu poate fi o coincidenta ca inaintea noatra in top sunt tari cu nivel scazut de educatie si/sau economic.(Ce cauta oare Australia in top? Bietii de ei!) Interesant este ca ne urmeaza pe locul al 14-lea chiar SUA, o tara in care cancerul are una din cele mai mari incidente din lume, iar obezitatea si bolile de inima sunt foarte raspandite. Cu alte cuvinte, inteleg de ce cauta atata pe google.

Discutiile despre vaccinuri si mai ales nivelul la care se ridica ele, majoritatea argumentelor aduse facand abstractie de orice studiu sau logica, ignorand zeci de ani de cercetare si cifre care demonstreaza eficacitatea vaccinurilor, ne arata iarasi ca problema noastra mare nu e una medicala, ci una de educatie.

Cu atat mai mult imi venea sa ma ridic si sa ii spun femeii din cafenea ca nu asculta pe cine trebuie pentru ca lucrez cu un medic la un website si chair am citit despre asta. Culmea, cred ca stiu la ora actuala despre infertilitate si sarcini cu risc crescut mai multe decat experta pe care o platea ca sa o ajute! Am insa decenta sa nu dau sfaturi nimanui, cel mult pot indrepta un om catre un specialist. In cine putem avea incredere? In noi. Raspunsul este ca n0i insine trebuie sa putem sa ne dam seama daca vorbim cu un expert si eventual sa mai cerem o parere sau doua sau daca vorbim cu un sarlatan. Daca nici de asta nu ne putem da seama, avem o mare problema.

Desi recent un om a fost linsat public pentru ca a spus ca educatia ne va salva, nu un standard de viata decent (cum ar veni, numai cu educatie vom putea avea de fapt un standard de viata decent, ca generatiile educate acum pot schimba lumea in 10-20 de ani), eu afirm acelasi lucru. Numai cu educatie poti avea medicina preventiva, alimentatie echilibrata, sport in scoli, o societate sanatoasa. De la minte incepe boala. De la prostie adica.

Sursa foto medicamente: Shutterstock

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Sinziana
    21/11/2016 at 5:35 PM

    Subscriu la ce spui. Cred ca exista multa confuzie la ora actuala in mintea oamenilor. Auto-medicatia la romani este o moda, si una foarte proasta, care merge mana in mana cu neincrederea in cadrele medicale.
    In concluzie, o reteta pentru dezastru. Parca si bunul simt si ratiunea au disparut odata ce farmaciile s-au inmultit si accesul la medicamente de tot felul e asa usor.

    • Reply
      andressa
      21/11/2016 at 5:42 PM

      Ar trebui ca educatia medicala sa fie predata la scoala si la gradinita. Se pare ca oamenii nu inteleg lucruri simple, cum ar fi diferenta dintre o raceala si o infectie bacteriana. Nu au idee ce organe au in corp si cum functioneaza. E clar ca la biologie si anatomie nu se preda destul. Sau ca lumea chiuleste!
      Oamenii dau din cap aprobator si daca le spui ca in ultimii ani rasa umana s-a adaptat vietii in oras si pancreasul nu mai are niciun rol. Zau, poti sa vinzi orice unui om care nu are habar ce specie e si cum ii functioneaza organismul.

      Confuzie dar mai ales lipsa de educatie.

  • Reply
    Ioana
    21/11/2016 at 7:44 PM

    Este mare lucru sa nu te bagi unde nu îți fierbe oala! De multe ori nu mă pot răbda sa nu intervin, când știu sigur ca am dreptate și poate ajuta sfatul meu.

  • Reply
    Violeta
    21/11/2016 at 9:12 PM

    Mai trist e ca am intalnit si medici care nu stiu diferenta intre o raceala si o infectie bacteriana, altii care recomanda sa nu vacinam, sa mai spun ?!? mai bine nu… trist!

  • Reply
    Simona
    22/11/2016 at 8:55 AM

    Traiasca Dr Google. Not! Uneori cred ca tocmai faptul ca avem acces la atat de multa informatie e coplesitor, incat unii oameni pur si simplu nu-si mai triaza informatiile si iau de buna orice sursa.

  • Reply
    Violeta
    28/11/2016 at 11:29 AM

    a avut anul asta ministerul sanatatii niste iesiri in public, pentru a sustine vaccinarea. cifre, tabele, studii.
    ei, pe Facebook o tipa anti-vaccin scria sceptica si suparata intr-un comentariu oferind drept argument un tabel pe care “doamna Cristina Xsdasde” (un nume de familie oarecare, doamna in cauza nu era nici medic, nici cercetator, nici vedeta) il postase intr-un comentariu pe un blog.
    adica tot ce sustin cei din ministerul sanatatii si 98% din medici este egal cu zero – pentru ca sunt niste conspirationisti nenorociti care vor sa ne extermine – dar ce scrie o “doamna” intr-un comentariu pe blog e sfant.
    e 100% real ce am scris aici, chiar daca nici mie nu-mi vine sa cred, desi am vazut cu ochii mei – am cautat la vremea respectiva si comentariul doamnei si da, exista si ala. :))

  • Leave a Reply