Stiu copii care, in timpul saptamanii, sunt plecati de acasa si 12 ore: pleaca la scoala, apoi ii preia o masina de la after-school, dupa baga un curs de engleza sau, poate, o ora de antrenament la un sport, ceva, si ajung acasa in jur de 6-7 seara. Deci 12 ore. Iar in timpul vacantelor parintii au tendinta de a le umple din nou timpul – fie niste cursuri, tabere, o scoala de vara… sa fie ceva.
Psihologii explica pentru qz.com ca supraincarcarea programului si pe timpul vacantelor nu e necesara, ca in felul asta copilul nu apuca sa-si dea seama ce-i place cu adevarat sa faca. De multe ori parintii au impresia ca stiu si iau decizii pentru ei. Traim timpuri in care e cam greu sa te plictisesti – e suficient sa te asezi in fata calculatorului conectat la internet si-ti gasesti ceva de facut sau de vazut, dar de zeci de ani expertii discuta despre cat de important e sa nu faci nimic.
„Jobul tau ca parinte e sa-l pregatesti pe copil sa-si gaseasca locul in societate. Sa fii adult inseamna si sa-ti ocupi timpul liber cu lucruri care te fac sa te simti bine. Daca parintii se apuca sa faca asta in locul copiilor, copilul ala n-o sa-nvete niciodata sa faca asta pentru el”, spune Lyn Fry, un psiholog din Londra, care lucreaza cu copii si se focuseaza pe educatie.
Fry recomanda ca inainte de o vacanta sau chiar de un weekend parintii si copii sa-ncerce sa fac impreuna o lista cu ce le-ar placea copiilor sa faca in timpul liber care urmeaza. Pot fi activitati simple: sa joace carti, sa piarda o zi intreaga in parc, cu bicicleta, o iesire la Zoo sau chestii mai complicate: sa ma-nvete tata cum se foloseste aparatului foto profesionist, etc. E posibil chiar ca el sa petreaca timpul inventand discutii intre jucariile lui, ca un teatru de papusi. Sau poate vorbi cu singur, pardon, cu prietenii lui imaginari. Eu una asta faceam.
Daca, pe perioada vacantei, copilul se plange ca se plictiseste, il trimiti la lista cu chestii care-i fac placere. In felul asta il lasi sa aleaga ce-i place. Poate n-o sa functioneze din prima, poate copilul o sa ceara desene la tv sau pe tableta, dar lucrurile astea se invata. Imaginatia si lupta cu plictiseala se invata de mic.
Sursa foto copii cu gadgeturi: Shutterstock
1 Comment
Tudor
25/10/2016 at 1:44 PMTotul in viata are doua alternative. In acest caz, dependenta de tehnologie vs mindfulness. Fiecare alege dupa cum il duce (sau nu) tartacuta.
Refugiul copiilor in tehnologie este o dovada a nepasarii parintilor. Nu au timp sa se joace cu ei offline sau i-au lasat fara sprijin in fata celor care ii doresc dependenti de tehnologie. Va recomand Academia Americana de Pediatrie și-a actualizat părerea vizavi de timpul petrecut în fața monitoarelor