GANDIM

O femeie e in lumina reflectoarelor. Poate fi ea insasi?

Specialisti in limbajul corpului s-au intrecut sa descifreze ce si-au spus, fara cuvinte, candidatii la presedintia Statelor Unite, Donald Trump si Hillary Clinton, care au avut cea de-a doua confruntare directa. Janine Driver, un expert a explicat pentru CNN de ce Trump s-a plimbat prin spatele contracandidatei sale – a incercat sa domine unele momente ale dezbaterii, dar a fost un comportament generat de stres. Iar Hillary Clinton a invatat sa zambeasca mult si pare relaxata. La fiecare intalnire care are loc intre lideri ai unor tari, sefi de Guverne sau capete incoronate, experti in limbajul corpului se grabesc sa-si dea cu parearea. In 2014, de exemplu, la intalnirea dintre Obama si Putin, expertii au spus ca liderul rus era nervos, nu se simtea in apele lui – si-a tot frecat nasul si a dat mult din cap, in timp de Obama a parut relaxat. Bine, e de presupus ca si expertii erau subiectivi cand raportau unui public american sau toate judecatile erau influentate de faptul ca Obama e mai inalt cu un cap decat Putin.

Daca pentru barbati protocoalele sunt aceleasi, pentru femeile aflate intr-o asemenea pozitie lucrurile se schimba putin. Ele sunt percepute altfel de catre public. Intr-o declaratie pentru publicatia Humans of New York, Hillary Clinton povesteste despre cum a invatat sa isi controleze emotiile si despre cum i se dau tot timpul sfaturi – doar are o super echipa de campanie in spate – iar unele sunt contradictorii: ba sa fie mai calda, ba sa fie mai rece, sa invete sa gesticuleze astfel incat sa nu para agresiva, dar nici coplesita.. Si toate astea pentru ca e femeie si mai are drept contracandidat un personaj care face valuri – cei care nu-s de partea lui, vad in Donald Trump misoginul perfect. La asta se adauga si recentele inregistrari in care Trump vorbeste jignitor la adresa femeilor .

Hillary Clinton recunoaste ca e intr-o pozitie delicata. E greu sa fie ea insasi.
“Nu sunt Barack Obama si nici Bill Clinton. Amandoi vin cu o naturalete care place publicului. Iar eu sunt maritata cu unul si am lucrat pentru celalalt, asa ca stiu ce munca se depune ca sa fii natural. Amandoi muncesc mult si-si repeta discursurile. Nu fac asta pentru ca vor sa para altcineva. Dar e foarte greu sa te prezinti in cea mai favorabila lumina.Trebuie sa poti sa vorbesti astfel incat omu’ sa zica –ok, o-nteleg. Si chestia asta poate sa fie mai complicata pentru o femeie. Daca iti prezinti candidatura pentru Senat, sau candidezi la Presedintie, cele mai multe modele sunt masculine si ce merge la ei s-ar putea sa nu se potriveasca la tine. Femeile sunt vazute altfel. Nu inseamna ca e ceva rau. Dar e altceva. De fapt, e chiar amuzant. Merg la tot felul de evenimente unde, inaintea mea iau diferiti barbati cuvantul – spun raspicat despre cum trebuie sa castigam aceste alegeri. Si vreau si eu sa fac la fel pentru ca-mi pasa de toate lucrurile alea. Dar am invatat ca nu pot sa ma arat atat de pasionata in prezentari. Mie-mi place sa-mi flutur mainile, dar, se pare, chestia asta ii sperie pe oameni. Si nici nu pot sa vorbesc prea tare. Totul se reduce la „prea tare” „prea”. Toate astea ma amuza pentru ca sunt convinsa ca oamenilor din primul rand le plac toate astea”’.

Cred ca orice femeie intr-o functie de conducere, nu neparat intr-o cursa electorala, intelege postura.

Sursa foto Hillary Clinton: Shutterstock

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply