TRAIM

Toti meritam cel mai bun tratament medical

Cand un prieten apropiat a fost bolnav si a aflat ca in Romania nu poate beneficia de tratament sau ca ar putea, dar foarte greu, mi s-a parut de necrezut. Era prima oara cand simteam pe pielea mea ce inseamna sa ti se incalce dreptul la tratament medical. Este pur si simplu vorba de viata si de moarte.

In Romania, din 600.000 de pacienti diagnosticati cu Hepatita C numai 4200 au avut sansa de a face tratament fara interferon. Nici macar 10%! Alternativa fara interferon are nu numai rezultate mult mai bune (rata de 98% de vindecare conform Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania – APAH-RO ), dar si mult mai putine efecte adverse (cu interferon te poti confrunta cu depresie, afectiuni neurologice sau dermatologice si altele).

Din cei 4200 de pacienti care au inceput tratamentul inovator, aproximativ 1800 l-au terminat deja, iar 98% dintre ei sunt vindecati complet. Din pacate, tratamentul nu este compensat in acest moment decat pentru putini pacienti. Potrivit contractului semnat in septembrie 2015 de autoritati si potrivit protocolului terapeutic, in acest moment pot beneficia de acest tratament doar pacientii cu ciroza (F4) compensata (scor Child-Pugh A) si F3 cu contraindicatie la interferon. Informatiile pe care le am sunt de la APAH-RO si nu par usor de descifrat pentru cineva care nu lucreaza in domeniu, dar este evident ca numarul celor care au acces la tratament este foarte mic, desi beneficiile lui sunt evidente. Si inca un lucru e clar: abia cand ajungi in ultimul stadiu al bolii, ciroza, poti beneficia de tratament compensat.

Suntem pe ultimul loc la nivel european din cauza numarului mare de bolnavi si asta pentru ca afectiunea nu prezinta simptome si in tara noastra se stiu atat de putine lucruri despre acest virus incat nimeni nu face investigatii din cauza lui. Majoritatea afla intamplator, internati in spital de exemplu din alt motiv, ca il au.

70% din pacientii infectati cu hepatita C dezvolta o boala cronica de ficat. Hepatita C este cea mai frecventa cauza a cancerului de ficat si una dintre cele mai importante cauze ale ciroziei – 20% din cazuri ajung la ciroza in 15 ani de la infectarea cu virusul C.

Pe 28 iulie s-a aniversat la nivel mondial Ziua de Lupta impotriva Hepatitei si in aceasta perioada are loc Campania de Informare “Despre Curaj si Biruinta”. Va prezint povestile cu final fericit a patru pacienti care au beneficiat de tratamentul fara interferon. Cifrele poate nu impresioneaza pe nimeni, dar te misca sigur faptul ca asculti oameni care povestesc prin ce au trecut si te gandesti ca au soti, sotii, copii sau nepoti si iata, isi continua viata alaturi de ei pentru ca au avut dreptul la tratament.



Sursa foto familie: Shutterstock

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Copila blonda
    01/08/2016 at 8:58 AM

    Oho, si cati sunt nediagnosticati! Numarul real e mult mai mare.

  • Reply
    o femeie
    01/08/2016 at 10:57 AM

    sunt donator de sange, si la donare imi testeaza anumite boli (inclusiv hepatitele). Gratuit. Recomand fiecarui om sa faca un gest de caritate pt altii, dar si pentru sine, analizele fiind bonus.

  • Reply
    Elena
    02/08/2016 at 9:38 AM

    E grav ca se intampla pentru orice afectiune. Nu stiu, dar parca aceste lucruri sunt coordonate de undeva. Stii, toti se tem sa afirme ca este o mana criminala, dar chiar asta se intampla. Industria medicala a devenit mijloc de oprimare si de control.

  • Reply
    Allicia
    05/08/2016 at 3:17 PM

    Analizele nu sunt imposibil de facut si este un tip de afectiune care poate fi depistata devreme, cu o analiza simpla de sange, anuala. Pana si oamenii pentru care anatomia este un mister pot afla informatii de la un medic de familie sau generalist. Pe un bilet de trimitere decontat de CAS se pot recomanda anticorpii anti-virus C (Ac anti HCV), la un rezultat pozitiv pacientul este trimis catre boli infectioase/boli interne/gastro. Important este sa fie un minim de interes si din partea pacientului, din punctul meu de vedere. Daca vrei sa vezi exact cum stai cu ficatul si cat de bolnav este, poti face si teste mai complexe (Fibrotest, Fibromax). Depistat timpuriu, virusul C poate fi tinut sub control fara eforturi majore. Si tratamentul cu interferon are un 50-60% rata de vindecare, desi are ceva efecte adverse, dar e bine si asa.

    Terapia de care spui este inovatoare si, mai ales, recenta. Si extrem de scumpa, pretul de lista este de 47000EUR in Romania. In SUA e vreo 80000$, din cate inteleg. Peste cativa ani probabil ca va fi ceva mai accesibila si pentru cei “mai putin” bolnavi, daca ma pot exprima asa. Sa speram ca statul roman va aloca bani pentru program, in continuare.

    Medicina avanseaza foarte repede, insa cred ca e cazul sa avansam si noi in ceea ce priveste educatia medicala si sa mai trecem pe la medic din cand in cand.

  • Leave a Reply