PURTAM

[CONCURS] Copilul tau iti va multumi peste 20 de ani pentru acest gest

Cand eu eram copil nimeni nu vorbea despre factor de protectie solara. Poate ca in anii ’80 si inceputul anilor ’90 radiatiile nu erau atat de mari, cel putin mie asta imi place sa cred cand imi amintesc ca eu si mama ne dadeam la plaja cu Lapte Doina, cel mult. Hidratant, dar fara SPF. Ce arsuri am tras! Cat iaurt am intins pe mine dupa aia. Mai mult decat am mancat vreodata, estimez acum. De fapt, toti cunoscutii mei se intorceau de la mare, ca si mine, rosii ca racul. Si toti pierdeam un strat de piele, ca serpii, dupa ce trecea perioada dureroasa. Ni se parea normal.

Ma uit in oglinda si vad pistrui si pete de la soare, am o piele mai ridata decat as vrea pe decolteu. Semnele imbatranirii premature in cazul in care parintii nu te-au dat cu lotiune cu factor de protectie cand erai copil apar deja in jurul varstei de 20-30 de ani. Cu informatiile pe care le am acum, imi vine sa imi dau palme. Cate veri in Vama Veche n-as vrea sa schimb acum! Incerc sa repar acum greselile trecutului sau cel putin sa nu le repet: pentru ten folosesc crema speciala pentru fata cu factor de protectie ridicat, 50 sau 30, iar pe corp aplic inainte sa ies la plaja crema cu acelasi SPF. Inseamna ca nu ma bronzez? Nici vorba. Este un mit foarte raspandit. Factorul de protectie solara nu impiedica secretia de melanin. Ma vedeti si in fotografie: eram intr-o vacanta in Corfu acum cativa ani si m-am bronzat in cateva zile folosind numai crema cu SPF 50. Totusi asta este motivul pe care il aud cand cineva zice ca nu vrea sa se dea cu crema. Nu trebuie insa sa fii medic sa observi ca ceea ce se intampla cu pielea dupa o expunerea fara crema specifica nu se numeste bronz.

Priviti fotografia de mai jos. Vi se pare ca jumatatile fetei sunt afectate la fel de imbatranire? Nu prea, nu?

soarele duce la imbatranirea prematura a pielii

Sursa. Acest barbat in varsta de 69 de ani a fost vazut de soare, fara creme cu SPF, mai mult pe o jumatate de fata si pe o mana decat pe restul corpului pentru ca a lucrat timp de 28 de ani ca sofer de tir. QED.

 

Copiii sunt cei mai vulnerabili la arsurile solare, iar daca parintii nu sunt constiinciosi si nu aplica des creme speciale pentru pielea lor sensibila ei pot suferi toata viata consecintele neplacute. Riscurile sunt grave, arsuri dureroase si cancer. Pielea afectata de razele UVB si UVA este uscata, ridata, neelastica, patata. Chiar si in parc, nu numai la plaja, in vacanta, copiii ar trebui protejati cu creme speciale vara si palarii. Pentru a evita alergiile si imbolnavirea de orice fel, produsele BIO / ECO sunt cele mai indicate. Ele nu contin parabeni, produsi chimici toxici sau cu potential alergen. Va recomand produsele de la Republica Bio: le-am incercat intr-un weekend prelungit si pot sa va spun ca protejeaza bine, au o textura placuta, intra repede in piele si rezista la apa. Luati un set daca tineti la pielea voastra si a celor din familie.

Pentru ca si eu tin la voi, v-am pregatit 4 premii. Lasati un comentariu pana pe 5 iulie in care sa imi spuneti ce parere aveti de ingrijirea pielii cand vine vorba de expunerea la soare si iata ce cadouri puteti primi din partea mea:

Orice brand ati alege, recomandarea mea este sa va protejati pe voi si pe cei dragi. Aceste neglijente nu se mai repara niciodata.

You Might Also Like

33 Comments

  • Reply
    Dana Dumitru
    01/07/2016 at 8:31 AM

    Eu sunt in general disperata sa nu ma bronzez prea tare, asa ca aplic din ora in ora crema factor de protectie 30, uneori chiar si 50. Chiar si in copilarie tin minte ca de cand aveam 10-12 ani mama incepuse sa cumpere creme si ne dadeam destul de mult si pe vremea aceea (anii 90).

    • Reply
      andressa
      01/07/2016 at 8:53 AM

      Esti o norocoasa. Noi nu credeam ca e important sa te dai cu asemenea produse, orice lotiun hitradanta ni se parea suficienta.

  • Reply
    Amy
    01/07/2016 at 9:17 AM

    Desi in urma cu cativa ani tot ce-mi doream era sa ma bronzez cat mai tare, anul acesta lucrurile s-au schimbat, iar viziunea mea in ceea ce priveste pielea ciocolatie este total alta. Am o multime de alunite si mi-e teama, iar din cauza lor am renuntat sa mai merg la solar si sa ma stau la plaja fara sa ma dau inainte cu creme de protectie. Sunt alba la ten si nu pot sa spun ca imi place, dar prefer sa fiu sanatoasa inainte de toate, asa ca vara aceasta a fost prima data cand am apelat la autobronzant.
    Mi-ar prinde bine o astfel de trusa, ma pregatesc sa merg la mare! 😀
    O zi frumoasa!

  • Reply
    Teodora
    01/07/2016 at 9:44 AM

    Dintotdeauna nu m-am ars la soare, chiar daca atunci cand eram mica nu eram data cu nicio crema de protectie. Nici nu am stat vreodata prea mult la soare, pentru ca am tendinta sa ma plictisesc rapid si faza asta cu bronzatul mie imi iese in jumatate de ora-o ora. De cand au aparut cremele, le folosesc cu constiinciozitate si uite ca spun aici pentru toate persoanele carora le place bronzul: te bronzezi si cu SPF 50 si dureaza mult mai mult in timp bronzul obtinut cu crema. Si inca un lucru: nu toate cremele sunt vascoase si lasa masti albe pe piele. Exista formule usoare, care se absorb imediat in piele si nu lasa pelicula unsuroasa.

  • Reply
    Chantel
    01/07/2016 at 9:55 AM

    Dacă ar pricep mai mulţi părinţi că nu e ok să îţi laşi copilul dezbrăcat la soare, ci să îi pună straturi de creme, să îi pună maieu şi chilot…să stea mai mult sub umbrelă, că oricum se bronzează şi aşa, că bronzul acela în care se ia pielea straturi-straturi nu e deloc ok…

  • Reply
    Copila blonda
    01/07/2016 at 10:16 AM

    Eu imi amintesc de cand eram mica, ma lasa mama 10 minute doar fara tricou pe plaja, apoi doar cu tricou si crema. Inclusiv in apa intram cu tricou si ma enerva ca tragea greu si ca ceilalti copii aveau voie fara tricou si toata ziua pe plaja. Apoi, mi-i aratau ai mei cand erau rosii ca racii si imi explicau cat e de nesanatos si cum doare. Dar eu nu vedeam partea asta, decat ca ei aveau voie toata ziua pe plaja :)))

    • Reply
      andressa
      01/07/2016 at 10:19 AM

      Bine ca aveai tu parinti responsabili! 😛
      Bravo, tu esti si blonda, cu o piele deschisa, cred ca rana te-ai fi facut. Eu am alt fototip si tot ma ardeam groaznic…

  • Reply
    Magda
    01/07/2016 at 10:27 AM

    Cred ca ar trebui sa ma simt norocoasa ca am ajuns prima data la mare la 14 ani :)) Prima data nu m-am dat nici macar cu lapte doina pe plaja, ma dadeam apoi dupa, in camera de hotel, ca sa linistesc mancarimile.
    Apoi am inceput sa merg cu gasca de prietene si ne cumparam pentru toate o crema anonima de la tarabe, asa ca ne dadeam doar pe fata si pe umeri,pentru ca ni se parea ca asta sunt mai expuse cand stam in apa :)) Acum m-am transformat intr-o mumie, pe langa crema, cand stau pe prosop ma invelesc toata cu o esarfa uneori imbibata in apa de mare si apoi stoarsa cand nu am umbra de nicaieri plus crema cu SPF 30-50. In episodul viitor probabil o sa-mi iau burka, ca sa nu ma mai complic.

  • Reply
    ghelbere elena
    01/07/2016 at 11:32 AM

    De multe nu am auzit cand eram copil. Cand mergeam la tara la bunici niciodata nu spalam fructele pe care le culegeam de pe jos sau le luam din copac, niciodata nu am stiut ca trebuie sa ma protezez de soare si ca intre anumite ore nu trebuie sa stau in soare. Acum spal fructele si legumele cu foarte multa apa si tot parca imi este frica, iar de razele soarelui ce sa mai spun, creme de protectie, ochelari, palarie si haine vaporoase numai din bumbac sau in.

  • Reply
    irina
    01/07/2016 at 11:54 AM

    Eu am alergie la soare, iar lotiunile trebuie sa aiba un factor de protectie cat mai ridicat. In general, folosesc lotiunile pentru bebelusi cu fps50 plus claritine (recomandat de doctori), iar mai mult de ora 10.30 nu stau la plaja. Nu-mi amintesc sa fi avut problemele astea cand eram mica, iar copilul meu n-are probleme cu soarele. Daca ar fi dupa el, ar sta la plaja (de fapt, in apa) de dimineata pana seara tarziu…

  • Reply
    Andra
    01/07/2016 at 12:18 PM

    Expunerea la soare fara o protectie poate sa fie extrem de daunatoare pentru piele: roseata prelungita, pistrui, alunite… Eu am descoperit de 3 ani de zile uleiul de morcov pur, pe care il aplic pe fata sau corp dimineata. Il recomand pentru o protectie minima de zi cu zi, eu avand o piele deschisa la culoare si sensibila. Pentru expunerea prelungita la soare, recomand totusi produse profesionale cu un SFP cat mai mare.

  • Reply
    Paul
    01/07/2016 at 1:02 PM

    Intr’adevar, regretele sunt de cele mai multe ori tardive. Acest articol m-a determinat si mai mult sa iau in serios protectia solara. Multumesc

  • Reply
    Gurzun Valentina
    01/07/2016 at 1:10 PM

    Eu nu am mers la mare cu părintii,dar la prasit diverse culturi da.Nu stiam de creme,mai ales cu protectie solară.Si da am pistrui si o pata pe spate.Nu fac aceiasi greseală cu fetita mea,dar imi place sa prepar eu cremele si uleiurile pe care le folosesc.Te felicit ca tragi semnale de alarma.

  • Reply
    Miron Cristina
    01/07/2016 at 2:13 PM

    Eu sunt adepta cremelor si potectiilor pentru soare.Eu chiar daca am pielea mai inchis la soare tot ma ard.pentru baietelul meu folosesc crepe cu factor de protectie +50 si cu flitre UVA si UVB asa ne-a recomandat pediatra.

  • Reply
    Rodiq
    01/07/2016 at 2:47 PM

    Si eu sunt de aceeasi parere cu tine, Andressa. Daca anul trecut am facut o solutie de plaja pe baza de uleiuri naturale (atat pentru mine cat si pentru copil), anul acesta citind noi articole, imi este teama ca uleiurile sa fie prea putin pentru o expunere la soare, chiar si rezonabila de cateva ore dimineata si seara…

  • Reply
    Tusluc Elena
    02/07/2016 at 10:01 AM

    Eu am pielea mai deschisa la culoare, asa ca folosesc crema de protectie solara contra razelor UVA si UVB cu factor de protectie 50, pe care o aplic cu 30 de minute inainte de a iesi din casa.

  • Reply
    Laura Stefania Ciobanu
    02/07/2016 at 11:45 AM

    Folosesc intotdeauna o crema cu SPF 30, UVA si UVB, care sa nu contina alcool si parfum. Este foarte interesant articolul tau, iar poza aceea cu soferul de tir este super reprezentativa. Desi am auzit de Republica Bio, nu am apucat pana acum sa le testez produsele. Sper sa am ocazia. Pupici.

  • Reply
    Cornelia
    03/07/2016 at 3:37 PM

    Citind articolul tau, mi-am adus aminte de un episod de la mare in care m-am ars atat de tare, incat am avut rani ce s-au lasat tratate cu tot felul de creme cicatrizante. Am o piele destul de deschisa la culoare si folosesc pentru mine SPF 30. Pentru cel mic, intotdeauna SPF 50 si am incercat sa folosesc mereu produse fara parabeni. In zilele astea toride inainte sa iasa din casa este cremuit din cap pana in picioare si tot s-a mai bronzat saracutul. Recunosc, folosesc aceste creme doar la mare si doar daca mergem pe undeva si suntem nevoiti sa stam foarte mult in soare.

  • Reply
    Sorina
    03/07/2016 at 9:57 PM

    Cand eram copil, am fost plecata la mare in prima tabara cu colegii mei de gradinita si am facut o insolatie de o tin minte si acuma 🙂 si de atunci ma protejez foarte mult, avand o piele foarte sensibila si eu am in permanenta in geanta o apa termala special sa ma protejez de razele solare.

  • Reply
    Ana
    03/07/2016 at 11:41 PM

    Ce-a fost în copilărie și adolescență vis-a-vis de expunerea la soare încerc să uit și acum am altă atitudine: fără expunere la soare în intervalul 11-17. E valabil mai ales pentru cel mic. Dacă totuși suntem nevoiți să ieșim afară atunci, ne dăm cu cremă cu factor de protecție 50 și ne îmbrăcăm cu haine lungi din in sau bumbac deschise la culoare. In afara intervalului 11-17 nu folosim cremă de protecție decât dacă simt că soarele arde prea tare( deja pe la 10 căutăm umbra).Am citit destul de mult despre cât de nocive pentru piele sunt cremele cu factor de protecție, despre cât de benefic e soarele pentru organism și despre cum, prin alimentație, pielea poate face foarte bine față soarelui din afara intervalului 11-17.

  • Reply
    Camy
    04/07/2016 at 8:49 AM

    Eu folosesc mereu creme cu factor de protecție 30 și situația este sub control atâta timp cât merg la plaja după ora 16.

  • Reply
    Picincu-Hobjila Viorica
    04/07/2016 at 8:53 AM

    In copilarie nu am avut sansa de a vedea/simti/gusta marea, caci vacantele le petreceam mai mult la bunici, la tara; insa, din pacate, nu m-au ocolit arsurile nici pe mine si tare se mai jupea si ustura pielea :(.
    Pun mare pret pe folosirea unor produse de protectie (atat pentru copii, cat si pentru adulti), deoarece razele soarelui, pe cat sunt de benefice si placute, pe atat de nocive; noi folosim produse cu factor de protectie 30 (la primele doua expuneri), apoi 15, iar copiii cu SPF 50 deoarece au pielea sensibila.

  • Reply
    EllaBadic
    04/07/2016 at 9:29 AM

    Ingijirea pielii mi se pare foarte importanta. Ea ne protejeaza pe noi, noi de ce nu i-am raspunde cu acelasi serviciu. Eu sunt fototip 1 si de cand am inceput sa merg la mare/munte cu prietenii, sa zic de vreo 12-13 ani la intoarcere din vacanta eu eram cea mai alba din gasca, pentru ca nu-mi lipsea 50+-ul din rucsac. Luna de miere a fost in Zanzibar unde soarele pica aproape perpendicular si este mult mai puternic, am consumat un tub gigant de crema 50+ de 750ml. Am grija de ea de ea de mine, avem o relatie tare frumoasa de cand ma stiu.

  • Reply
    Alin
    04/07/2016 at 10:09 AM

    Cel mai bun lucru pe care il poate face cineva pentru sanatatea pielii sale e sa foloseasca o crema de protectie solara.
    Din ce am citit eu, cele mai bune substante active, care nu sunt absorbite in piele si reflecta frecventele UV si UVA sunt oxid de zinc sau dioxidul de titan.
    Factorul de protectie 15 este minim necesar pentru adulti si 30 pentru copii, dar evident, cu cat mai mare cu atat mai bine.
    Eu am avut o problema la inceput, imi era rusine sa umblu cu fata albita de crema, dar am trecut peste jena si a devenit un obicei zilnic.

  • Reply
    Alexandra Tudor
    04/07/2016 at 10:24 AM

    Ingrijirea pielii, cu privire la expunerea la soare, este pentru mine un element esential in prezent. Ca si copil, verile petrecute la mare erau, de obicei, impartite in doua categorii: primele zile, cand rezistam la soare, fara vreo crema speciala, si zilele precedente, cele pe care le petreceam in camera, cu arsuri si mult iaurt pe mine (Stiu foarte bine feeling-ul.). Nu stiam inainte ce inseamna factorul de protectie solara sau importanta cremelor FPS. Acum incerc sa recuperez pe cat se poate, avand mereu grija de pielea mea, atunci cand vine vorba de expunerea la soare, si sunt sigura ca aceste informatii le voi aplica si atunci cand voi avea un copil. 🙂

  • Reply
    Lazar Claudia
    04/07/2016 at 12:05 PM

    Cand eram mica nu ma lasau ai mei dupa 12 afara, si la mare mergeam pana la ora 16 in hotel ! Acum ma protejez cu creme care au macar 50 factor de protecție Si ma dau din abundenta cu ulei de cocos si un pic de ulei de măsline! Ideal e sa nu stai direct in soare intre 12 si 16!

  • Reply
    Anamaria Huluta
    04/07/2016 at 10:04 PM

    Lucrurile nu sunt atat de simple…
    Sa nu uitam ca soarele este benefic, in special carenta de vit.D poate sa fie corectata cu ajutorul acestuia, in articolul Cristelei Georgescu http://cristelageorgescu.ro/to-d-or-not-to-d-1-despre-vitamina-d-si-o-abordare-medicala-rationala/03/2013/ ni se explica foarte clar cum stau de fapt lucrurile.
    Apoi s-a observat ca in tarile unde cremele de protectie solara s-au folosit frecvent au avut cele mai multe cazuri de cancer de piele, abia in urma cu un an s-a facut legetura cu vitamina A, aceasta s-ar putea sa fie cauza principala: https://www.ewg.org/sunscreen/report/the-problem-with-vitamin-a/
    Ar fi multe de spus despre bronz, eu am inceput sa caut pe site-ul http://www.ewg.org/skindeep/ info despre fiecare ingredient al cremelor pe care le folosesc eu si copilasii mei si le-am ales doar pe cele bio.

  • Reply
    Alina
    04/07/2016 at 11:04 PM

    Vara, am cel mai mult grijă de tenul meu pentru că aşa am fost învăţată de mică. Însă în ceea ce priveşte corpul nu folosesc creme cu factor de protecţie ridicat, ci de foarte multe ori doar ulei de nucă de cocos sau măsline. După ce am citit acest articol dar mai ales, am văzut poza cu efectele soarelui pe termen lung, sincer, m-am cam speriat. Pot afirma că acest articol a fost ca un “wake up call” şi voi avea mult mai serios grijă de pielea mea.

  • Reply
    Ada
    05/07/2016 at 11:12 AM

    Eu folosesc mereu creme cu factor de protectie 30, ochelari de soare , palarie si incerc sa nu stau la la plaja dupa ora 11 .

  • Reply
    Bogdana
    05/07/2016 at 12:08 PM

    Andreea, eu cand plec la mare, plec cu un sac de lotiuni. De fapt chiar am fost “acuzata” ca exagerez, fiindca dincolo de datul cu crema de mai multe ori pe zi, copiii mei stau cu bluza cu factor de protectie si cu palarie cu cozoroc. Si mor cand vad copii in miezul zilei fara o palariuta pe cap. Numai la Blaxy anul asta am vazut cel putin cinci copii mici de maxim 7 ani prajiti pe umeri si pe fata 🙁

    • Reply
      andressa
      05/07/2016 at 12:19 PM

      Doamne, nu isi dau seama parintii cat rau le fac si copiii nici nu se pot apara, ca nu inteleg ce li se intampla. Pacat, bietii de ei.

  • Reply
    Florina
    05/07/2016 at 1:01 PM

    Eu de la un an, an de an, am mers la mare. Stăteam la plaja toată ziua și eram “tratata” seara doar cu iaurt. Tare mult îmi plăcea sa imi “jupoi” pielea strat cu strat. Mă întorceam acasă neagra. Acum am trei copii (4 ani, 2 ani, 1 luna) și în septembrie mergem cu ei pentru prima data la mare. Ele sunt blonde și mi.e teama numai când mă gândesc la pielea lor sensibilă. Probabil ca o sa le dau non stop cu crema. Pana acum le-am dat doar de doua ori pe zi, când plecăm în parc, dar le și feresc cât se poate de expunerea directa. Cred ca o sa le cumpăr și hainute/pălării cu protecție. Numai bine! O săptămână însorită :)!

  • Reply
    Monica Ioana Popescu
    05/07/2016 at 2:09 PM

    Eu am risc de cancer de piele în familie (mama a murit din cauza asta, după ce o viaţă întreagă a stat la soare fără protecţie şi îi apăreau bubiţe alergene la fiecare expunere), aşa că folosesc conştiincioasă cremă cu factor de protecţie 50 şi nu stau la soare decât până în 11.00 şi după 17.00.

  • Leave a Reply