La varsta la care mama mea imi da sfaturi, ma ajuta cu orice si se ocupa de fiica mea, alte femei nu isi vad familiile cu lunile, ci in semn de afectiune si grija trimit bani din cand in cand celor dragi. 3 milioane de romani lucreaza acum in Vest si multi dintre ei nu o fac pentru ca este o oportunitate nemaipomenita pentru profesia lor, ci pentru ca nu au de ales.
Colegii mei de la Stirile ProTV au lansat campania “Fara parinti, fara viitor“, o serie de reportaje semnate de Elena Lasconi despre cei 350.000 de copii lasati in urma de cei plecati la munca in strainatate. De cand fenomenul a luat amploare, in special dupa aderarea Romaniei la UE, comunitati intregi unde somajul este in floare sunt intretinute de cei plecati la munca in alte tari. O categorie aparte o constituie femeile trecute de prima tinerete care ingrijesc copii, batrani sau bolnavi.
Cele care au trecut testul timpului si au dovedit treptat ca trateaza cu demnitate clientii lor, cu umanitate si caldura cu care ti-ai trata o ruda, au reusit sa se integreze bine in comunitate, sa duca vieti care incep sa aiba sens. Cu recomandari bune, ele isi gasesc usor de munca, la nevoie. Duc vieti aproape normale, chiar daca muncesc enorm si sunt macinate de dor. Daca in tara traiau o viata de cosmar, fara curent electric, cu baie in curte, innebuneau stiind ca nu le ajunge alocatia copiilor ca sa puna masa in fiecare zi, ca nu au cum sau unde sa isi trimita copiii la scoala, poate si cu un sot abuziv, innebunit si el de saracie, in alta tara ele descopera demnitatea. Dreptul la o viata decenta. Trimit bani copiilor si stiu ca macar nu mai plang de foame si ca pot merge la scoala, iar ele, departe de ei, se imbraca firesc, se spala si se tund, zambesc… ca niste femei normale. Unele au noroc si isi fac chiar prieteni. In Italia, ingrijitoarele din Romania se intalnesc constant, au ocazia sa vorbeasca in romana si chiar sa povesteasca despre cei de acasa. Se aduc una pe cealalta acolo, cand aud de un loc de munca mai cheama una si isi muta practic peste granita toate femeile din localitatea in care s-au nascut. Multe isi gasesc un rost acolo si nu s-ar mai intoarce niciodata. Cu toata durerea pe care o poarta in suflet, cat sunt ele capabile sa simta pentru ca unele nu au un sentiment matern profund, au facut copii de cand erau minore pentru ca nu stiau cum sa se fereasca de sarcini, nu s-ar mai intoarce. Eu nu le-as condamna. Ele simt pentru prima oara ce inseamna sa ai o viata, chiar si una grea, dar o viata, nu o condamnare.
Este pierderea noastra cea mai mare. Eu plang, la propriu, pentru toate mamele care ne-au plecat. Ma doare inima cand ma gandesc cum plimba prin parcuri italienesti batrane neputincioase in loc sa isi plimbe nepotii, acasa. Cata iubire am exportat. Mainile alea care spala, gatesc, mangaie si imbratiseaza. Vindeca atata durere. Nu am fost capabili sa le dam aici un rost, noi, acest popor.
Au plecat pentru ca nu au mai suportat sa fie victime, nu pentru ca voiau clima mediteraneana. Pentru ca societatea noastra nu le da nicio sansa. Nu merg la scoala, nu au cum sa se angajeze, nu exista locuri de munca, industrie de niciun fel. Nu exista sprijin social pentru ei. Nici nu ar avea cum, sunt prea numerosi cei fara sanse si sistemul ii abandoneaza. Ne trimitem mamele la munca unde nu au nicio zi libera si nu au sufletul cu ele, muncesc si iar muncesc, ca sotii, copiii si parintii lor sa nu moara de foame. Si atat. Cercul vicios nu se rupe. Aproape ca sacrificiul lor e in zadar. Ramase aici, familiile cheltuiesc banii ca sa manance, ca sa nu moara de frig, poate ca sa repare un acoperis. Urmeaza alte generatii condamnate la acelasi trai amar.
Sursa foto femeie: Shutterstock
6 Comments
copila blonda
28/06/2016 at 3:15 PM“câtă iubire am exportat” 🙁
Teodora
29/06/2016 at 11:40 AMM-au trecut toti fiorii citind textul tau si ai punctat bine faptul ca este un cerc vicios. Sunt nenumarate zone ale Romaniei care par fara rezolvare, iar oportunitatile (asa cum sunt ele) raman concentrate in cateva orase mari ale tarii. Din pacate, solutiile la astfel de situatii trebuie sa vina de la guvernanti si … no comment.
andressa
29/06/2016 at 12:19 PMEu cred ca solutia pe termin lung este EDUCATIA. Numai cand toti copiii vor merge la scoala 8 ani, vor avea o sansa sa nu repete aceste greseli.
Niste oameni educati (alfabetizati in primul rand!) sunt niste oameni capabili sa munceasca, mai responsabili, in stare sa aleaga consilieri mai buni, cer lucruri pentru ei insisi. Unii dintre ei vor face studii superioare si vor face lucruri pentru comunitatea lor.
Ei nu sunt capabili sa faca agricultura sau orice alt timp de activitate care sa ii ajute sa se intretina, sunt asistati social de candse nasc pana mor.
Cand Romania va fi educata atunci ea va fi salvata.
Teodora
30/06/2016 at 9:20 AMTrue, true… Tocmai aici zic ca ar trebui sa intervina cei care ne conduc si sa stimuleze si sa faciliteze accesul la educatie in mediile respective. Din pacate, mi se pare ca undeva pe parcurs, s-a pierdut din vedere cat de importanta este educatia pentru populatie.
Poti sa iti inchipui ca am participat la o festivitate de premiere la o scoala dintr-un sat de langa Bacau si o fetita a fost scoasa in fata si felicitata ca este singura!!! din scoala care stie toata tabla inmultirii? Majoritatea copiilor din acea scoala nu stiau sa lectureze cursiv un text si inca silabiseau, chiar daca au fost trecuti pana in clasa a saptea sau a opta??? Acordul subiectului cu predicatul se incadra la categoria SF. Am vorbit putin cu profesorii de acolo si am remarcat si pe partea lor un mare dezinteres in a-i invata pe copii macar sa scrie, sa citeasca si sa efectueze calcule de baza. Si da, in satul respectiv majoritatea femeilor erau plecate la munca in Italia, Spania sau Germania.
Gundula
01/07/2016 at 12:47 PMMai aveti multe platitudini de expectorat? Serios… alte platitudini care s-au tot vehiculat de decenii. Cam asta fac televiziunile generaliste insa acum trebuie sa vad tampeniile astea si pe net?! Inceteaza sa te comporti ca o drona si scrie ceva cu sens despre problema. Iar daca n-ai nimic de spus… poate ca intelept ar fi sa taci.
alin
01/07/2016 at 4:50 PMDa…si in tot peisajul asta, generatia fetelor de 15-20 isi fac toata ziua poze in sanii goi, sau cu haine de mii de euro. Nici in America nu vezi asa ceva. Ceva imi da cu virgula aici.