NE DISTRAM

Cu tristete, despre litoralul romanesc

In poza care ilustreaza acest text nu vedem o plaja din Romania. Daca ar fi fost din tara noastra, ar fi fost plina de gunoaie si ai fi reperat in peisaj si un cetatean stand pe vine, dupa un tufis.

In 2016, litoralul romanesc este o toaleta publica. Literal. Nu pot sa o spun mai direct de atat. Lipsa de toalete transforma marea si tufisurile in locuri in care oamenii isi fac nevoile fiziologice. In acest weekend, cu ochii mei am vazut oameni pititi pe dupa tufe sau buticuri abandonate / inca nedeschise pe sezonul 2016 pentru a face nr. 1 sau nr. 2. Daca marea nu ar fi fost rece ca gheata, probabil ca ar fi facut, in mod “elegant”, toata treaba murdara in valuri, dar nu isi permiteau acest lux ca le ingheta, nu-i asa, fundul.

Anul trecut, exact in acelasi weekend, scriam pe Facebook acelasi lucru. Mi-a reamintit chiar reteaua de socializare. Eram cu olita dupa mine, pentru ca era copilul prea mic ca sa se tina pana ajungeam la o toaleta indepartata sau pana la hotel, dar ca adult… Nu aveam nicio solutie. Cel putin nu in raza mea vizuala. Probabil ca undeva departe, cum zice si cantecul, era si toaleta mea. 0,001 toalete pe cap de turist, ca sa zic asa, ca pe fund nu-mi vine sa zic, desi parca merge mai bine. Rarisim mai gasesti ceva care seamana vag cu o toaleta, un focar de infectie unde, culmea, platesti sa intri si apoi lesini din cauza mirosului si a.. decorului.

De pe litoralul romanesc lipsesc si dusurile. Desi normal e sa te speli cand iesi din mare, ba chiar si inainte sa intri in mare, de ce nu, pentru ca esti transpirat si te dai dupa aia iar cu crema cu factor de protectie solara, sau sa te clatesti de nisip cand pleci, nu ai cum sa o faci. Problema mai mare este ca nu te poti spala nicaieri pe maini! Si vrei sa mananci ceva. La noi curatenia nu se poarta. Nu ca am fi niste imputiti, ca eu nu ma simt, de exemplu, dar nu ai unde, nu ai cu ce, cand esti in Romania. In strainatate, in Grecia de exemplu, sa nu se inteleaga ca merg in Bali de obicei si sunt prea multe diferente culturale, nu am reusit sa gasesc plaja, oricat de izolata si mica ar fi fost, fara dus si toaleta curata, cu hartie, sapun, ba chiar si absorbante.
Litoralul romanesc 2016

Pe litoralul romanesc, faci plaja intre gunoaie. Nu mai e mult pana cand, daca nu gasesti umbrela, poti sa te adaptostesti la umbra unui munte de ambalaje aruncate. Ca sa arunc punga de la olita portabila am mers si am mers si am mers si iar am mers. Da, oamenii sunt nesimtiti, dar nici cosuri nu exista. Fiecare sezlong ar trebui sa aiba, asa cum am vazut ca “se poarta” pe alte plaje, din alte tari, cate o scrumiera (sub forma de ghiveci ceramic de obicei, sa nu o ia vantul) si un cos de gunoi. In Romania, daca esti comod, daca nu te gandesti de acasa “Eu in ce o sa arunc gunoaiele? Hai sa iau o cutie si o punga special pentru asta!”, le pui langa tine si, uneori, acolo le lasi. Nu am facut decat doua poze, dar as fi putut incropi o galerie rusinoasa de o mie de poze, daca mi-as fi propus. Aveam marfa. 

Litoralul romanesc 2016

Pe litoralul romanesc, cand platesti sezlongul, fii sigur ca numai asta platesti. Din banii aia, nu vei beneficia de o plaja curata sau… de sezlong curat. Ceea ce ai inchiriat a fost cumparat acum n ani si folosit de atunci incontinuu, fara vreo sapunire. Cred ca poti gasi, daca esti foarte ambitios, urmele lasate chiar de tine pe sezlong din vacanta de acum 3 ani cand, neatent, ai varsat o cafea. Jegul este gros si lipicios. Si periculos, as tine sa adaug eu.

Am fost in Mamaia. Nu sunt o excentrica, nu am fost in cine-stie-ce statiune, nu am cautat-o cu lumanarea, ca sa zic asa. Am fost turistul normal, cu asteptari normale. Poate nu as fi observat toate lucrurile astea daca nu as fi fost cu copilul. Pentru ca pot sa fac abstractie de gunoaie, pana la un punct, dar cand fiica mea se joaca in nisip si vad cioburi, mucuri de tigara si ambalaje, deja vreau sa plecam acasa. As putea sa nu ma gandesc nici la mizeria de pe sezlong si salteaua care sta pe el, ma gandesc ca nu o sa fac eu enterocolita, dar pentru copilul meu mi-e teama. In general insa, constat ca oamenii s-au obisnuit cu mizeria si lispa de civilizatie. Aproape ca le confunda cu aerul hippie. Ni s-a ingrosat obrazul incredibil de mult, rezistam, ca o bacterie, la orice conditii pentru ca vrem sa avem cateva zile altfel.

Iata o fotografie de pe o insula din Grecia, de pe o plaja mica, izolata, la care ajungi dupa un drum cu masina 4×4 si apoi cobori cu greu, o rapa. Sezlongurile sunt din materiale prietenoase cu natura, nu exista plastic. Oricat ar fi de greu sa aprovizionezi taverna, sa construiesti acolo, totusi orice turist beneficiaza de conditii decente pentru a-si putea petrece ziua. Cu calul si/sau cu magarul se aduce marfa si nu lipseste de acolo nici apa, nici mancarea (nu doar chipsuri!), nici hartia igienica. Si da, exista un dus pe plaja.

Untitled

Pentru ca in esenta, turistul are niste drepturi. Cand isi cheltuieste banii intr-un loc, are un contract nescris cu prestatorii de servicii si cu autoritatile locale. Eu platesc aici un sezlong, mananc si beau, ma cazez, ma bucur de vreme, iar voi imi oferiti anumite servicii: curatenie, un loc de unde pot sa beau apa si racoritoare, de unde pot manca niste lucruri normale (pe orice plaja din Grecia poti manca o salata greseasca, un peste cu cartofi, un sandvis), o buda normala. Autoritatile locale cesioneaza plajele astfel incat turistul sa poata beneficia de aceste lucruri oriunde s-ar afla. Nu prea imi vine sa dau grecii ca exemplu cand stiu cat de evazionisti sunt si cum s-au bagat singuri in faliment, dar aceste principii simple fac experienta de turist absolut decenta.

Pe litoralul romanesc, oricat de scump si luxos ar fi hotelul in care te cazezi, esti victima acestui management foarte prost. Autoritatile locale nu fac nimic pentru turisti. Daca dai voie cuiva sa deschida o ghereta pe plaja, il obligi, nene, sa aiba buda, sa faca zilnic curatenie, sa vanda apa si sandvisuri proaspete. De ce nu?, sa isi puna umbrele din stuf sau care nu sunt branduite, ca sa nu strici peisajul. Altfel, te zgarii pe talpi in scoici sparte pentru ca nimeni nu grebleaza nisipul, te scalzi in gunoaie pentru ca nimeni nu le strange si nu exista cosuri de gunoi, te tii pana iti plezneste vezica pentru ca nu ai o buda pe aproape si te imbolnavesti de la mizeria care te inconjoara – jeg pe sezlong, in toaletele rarisime, in restaurantele care nu ar trebui sa ia aviz de functionare.

Singurele calitati ale litoralului romanesc sunt ca 1. exista si 2. e la 2 ore distanta de Bucuresti. Cand omul are o zi sau doua libere, inghite in sec si indura. Cand are mai multe zile libere, numai masochistii vor sa isi mai cheltuiasca banii in groapa aia de gunoi. Ne-a dat Dumnezei plaje cu nisip fin, dar ne-a dat si multa lene si prostie. Si cu astea nu te pui. Mai bine fugi cat mai departe.

Facem strategii de promovare a brandului de tara, dar cand turistul ajunge pe litoralul romanesc gaseste un rahat. La propriu.
Sursa poza plaja: Shutterstock

You Might Also Like

28 Comments

  • Reply
    Liana
    21/06/2016 at 9:04 AM

    Hm, stau si ma intreb ce simt cand citesc ce scrii: tristete, furie, frustrare, toate la gramada?! N-am mai “petrecut” o vacanta pe litoralul romanesc din anul 2005, cu exceptia anului trecut, cand am fost la Sfantu Gheorghe, in Delta, unde am gasit o plaja lunga si lata, cu cateva cosuri de gunoi si, totusi, si ceva gunoaie; putine, dar erau; nu dus(uri), nu apa de spalat mainile.
    In rest, de cate ori am cautat sa fac o rezervare oriunde pe litoralul “consacrat” (zona sudica, cum e cunoscuta, de la Constanta in jos, aici intrand si Mamaia) in ultimii ani, ma lua jalea citind comentariile – fie personalul rau-voitor, fie mizeria, fie ambele reuseau sa strice entuziasmul si eforturile doritorilor de vacante neaose si ma lovea renuntarea.
    Cum spui, pacat ca e la doar doua ore de Bucuresti (ma rog, daca socotim Constanta si daca nu ne repezim sa plecam, sau sa ne intoarcem cu tot puhoiul dizlocat de weekendul prelungit) si, totusi, atat de respingator. Mizeria asta crunta ma urmareste peste tot, cand ma gandesc pe unde am fost in Romania. Nu numai la mare, dar si in toaletele benzinariilor, sau prin te miri ce restaurant de provincie (nu ca nu s-ar gasi si la Capitala). In schimb, nici macar in Grecia, ci la bulgarii pe care atata ii dispretuim, am folosit o toaleta in Sozopol – modelul cunoscut, dai un ban si scapi de grija. Desi modelul e cunoscut, toaleta aia era tare curata, banii pe care ii cereau erau justificati – dupa fiecare individ care folosea toaleta, ingrijitorul intra si curata; chiar daca o mana de rusi a protestat ca se grabeste, omul si-a facut treaba.
    Si cand ma gandesc ca imi pun problema sa duc copiii pana la Mamaia weekendul ce vine…

    • Reply
      andressa
      21/06/2016 at 9:37 AM

      Poate ai un pic de noroc, am mai auzit cazuri, sa mergi intr-un loc curatel, aproape decent. Exista si asemenea oaze de normalitate la noi, din pacate mai e mult pana devin ele regula. Iti doresc sa ai parte de o exceptie. 🙂

  • Reply
    Ralu Portocalu
    21/06/2016 at 10:03 AM

    Iti recomand Gura Portitei. Am fost acum prima data si e perfect. Curat, fara aglomeratie, cu oameni draguti. E foarte bine si pentru copii. Au loc de joaca, piscina, o plaja frumoasa, plina de scoici mari si variate pe care n-a apucat nimeni probabil sa la inghesuie in portbagaj. Probabil pentru ca nu poti sa ajungi acolo cu masina 🙂
    E o Romanie mai altfel, fara fite, fara preamaritul si inchipuitul lux pe care ti-l vara toti sub nas. Chiar frumos.

  • Reply
    Copila blonda
    21/06/2016 at 10:09 AM

    Tocmai mi-a pierit cheful de mers la mare. Pe urmatorii cativa ani.

  • Reply
    Nicoleta Pantiru
    21/06/2016 at 7:26 PM

    Andreea, multumesc pt articol! Acum ma mai gandesc daca il luam pe micut la mare. Ralu Portocalu, poti da niste detalii despre cazare, etc? Multumesc!

    • Reply
      andressa
      21/06/2016 at 8:00 PM

      Despre Gura Portitei poti gasi informatii pe net, cauta pe google.
      Poti sa iei copilul la mare, nu iti imagina ca e ca si cum ai sta intr-o groapa de gunoi, cu putin noroc poate nimeresti binisor. Insa la fel de bine poti sa te imbolnavesti pentru ca nu ai unde sa te speli pe maini si atingi sezlongurile si nisipul plin de gunoaie. Cat despre toalete… Pacat ca nu purtam si noi scutece! :))
      Sunt cateva hoteluri ok la mare, mici oaze de normalitate. De exemplu, hotel Melodia din Venus. Iti recomand.

  • Reply
    C
    22/06/2016 at 8:30 AM

    Daca anu’ trecut a fost asa de aiurea, ce sens are sa mergi anul asta? Pentru pozele cu gunoaie?

    • Reply
      andressa
      22/06/2016 at 9:09 AM

      Pentru ca e foarte aproape si e important penrru un copil sa mearga la mare. Cand ai doar weekendul la dispozitie, unde sa mergi?!

  • Reply
    ag
    22/06/2016 at 9:45 AM

    Trist ca nu se schimba nimic. Aceeasi chestie, an de an.

  • Reply
    dudu
    22/06/2016 at 9:55 AM

    la tara, la bunici sa isi cunoasca familia si sa nu te lase singura la batranete

    • Reply
      andressa
      22/06/2016 at 9:56 AM

      :))) bunicii si strabunicii stau la oras. Ne trebuie aerosoli!

    • Reply
      Adela
      26/06/2016 at 9:16 PM

      Păi da, că, nu-i așa, toooți avem bunici la țară, da’ toți!
      Iată un atoateștiutor! Cum de restu’ bucureștenilor nu s-au gândit la această soluție… 🙁

  • Reply
    Amy
    22/06/2016 at 10:14 AM

    Cata lume vede ceea ce-ai punctat tu aici in mod corect? Schimbarile ar trebui sa vina de la fiecare om de rand, dar suntem needucati, ba chiar inapoiati as putea spune fara sa exagerez…Avem asteptari de la altii, dar noi, in mod individual, nu facem nimic. Avem locuri frumoase la noi in tara, dar pacat ca nu stim sa le pretuim si sa le facem sa arate exact asa cum ar trebui.

    • Reply
      andressa
      22/06/2016 at 11:15 AM

      Nu sunt de acord cu tine. Daca am trai intr-o tara fara stat, noi insine ar trebui sa avem grija de tot, dar avem autoritati. Stii ce inseamna asta? ca din impozitele noastre, niste oameni sunt platiti sa se ocupe de managementul acestor locuri. Ce fac ei? Nimic. Sa strang tot eu gunoaiele de pe plaja, sa spal sezlongurile? Asta e solutia? Bun, atunci sa concediem toti angajatii de la stat care nu isi fac treaba, sa le luam noi salariile, daca tot le facem treaba.
      Eu chiar sunt un activist, ma implic, fac, dar unele lucruri sunt inadmisibile. De unde sa scot eu toalete sa le pun pe plaja?! Hai mai bine sa isi faca autoritatile treaba.

      • Reply
        Amy
        22/06/2016 at 11:52 AM

        M-ai inteles gresit! Nu am spus ca autoritatile ar trebui scutite de responsabilitati, dar ce facem cu oamenii care au cosuri de gunoi in fata lor si totusi arunca tot ce le cade in mana, pe jos?

        • Reply
          andressa
          22/06/2016 at 11:54 AM

          Sigur, sunt unii nesimtiti de-a dreptul dar in esenta in Romania problema e mult mai grava de atat. Nu ai minime conditii decente ca sa iti petreci vacanta.

  • Reply
    Robert AR
    22/06/2016 at 12:41 PM

    Ca să amendezi nesimțirea, aspru, trebuie mai întâi să creezi condiții. Mulți punctează și taxează la sânge nesimțirea și lipsa de educație a turistului român și nu numai. Cât se poate de corect, asta dacă condițiile nu îi permit altceva. Așa se ajunge la mizerie, improvizează, e natura omului să se descurce.
    De ce nu au condiții? Simplu. Statul român, indolența celor pe care îi susținem la alegeri, cei care ne reprezintă.
    Stau acum și întreb, oare asta suntem noi ca popor? Ca civilizație?
    Da, în mare parte așa suntem. Sunt și excepții, dar minoritarii nu fac diferența când e vorba de simț civic.
    În încheiere, un slogan personal: Așa condiții, așa tară, așa popor!

  • Reply
    Ade
    22/06/2016 at 12:43 PM

    În ceea ce privește gunoiul, nu vă faceți griji, nu ați văzut câ e de la Lidl, știți voi că acest magazin vinde altceva, cu siguranță că cel care a făcut asta si-a dat seama că a greșit magazinul de cumpărături . . .

  • Reply
    Cristian
    22/06/2016 at 1:12 PM

    Ce-i aia nr. 1 sau nr. 2? În română avem treaba mare și treaba mică 🙂

  • Reply
    Marius
    22/06/2016 at 3:35 PM

    Se poate oricând mai rău. Din experiențe trăite personal pe litoralul românesc:

    1. Mers în picioarele goale pe nisip, răzgândit după ce am văzut ace de seringă aruncate pe jos.
    2. Scăldat în apă și tăiat în cioburi de la sticle de bere sparte.
    3. Scufundat în apă. Când am revenit cu capul la suprafață, prin fața mea plutea un rahat.
    4. Mers la toaleta unei terase pentru o urgență fiziologică (nr. 2). Înăuntru, WC turcesc. După ce rezolv urgența, constat că lipsește hârtia igienică cu desăvârșire.
    5. Mers la toaleta unei terase. Taxă de intrare 50 bani. Înăuntru, budă turcească, fără chiuvetă să te speli pe mâini.
    6. Făcut rezervare la hotel prin telefon. Ajuns acolo, recepționerul îmi spune că nu mai are camere și că nu mi-a păstrat rezervarea, pentru că “nu a crezut că e o rezervare fermă”.

    Altfel, e bine cu brandingul de țară, cu frunza, cu Dracula…

  • Reply
    Constanta si litoralul vazut de altii | Diana Slav
    22/06/2016 at 3:49 PM

    […] 1 – “Cu tristete despre litoral” ; care din pacate imi confirma ce am scris acum 2 ani, inca suntem departe, inca mai avem de […]

  • Reply
    Claudia
    22/06/2016 at 10:35 PM

    Am fost mai des pe la mare cand eram mica sau pe la vreo 20 de ani, in rest, am evitat, nu din snobism, dar pt ca stiam ca e plin de manele, gunoaie si nesimtire. Ne-am facut curaj anul trecut, impreuna cu cel mic, sa mergem totusi la noi pe litoral. Pana la urma experienta a fost surprinzator de buna. Poate si pt ca asteptarile erau undeva la genunchiul broastei, dar am decis sa repetam experienta anul acesta. Eu as vrea sa impartasesc cateva idei ca poate ajuta. Ceea ce cred ca a dus la succesul nostru (moderat, ca nu am mers cu pretentii) a fost: 1. faptul ca am mers in septembrie – off season n-a fost cu atata inghesuiala si manele, 2. am mers undeva in zona mamaia-nord-navodari, mie mi s-a parut family friendly, dar poate din cauza combinatiei de zona si perioada, am vazut multa lume cu copii pe acolo 3. ne-am gasit o plaja buna unde se facea mancare proaspata din peste, n-am mai cautat in alta parte 4. ne-am cazat intr-un hotel kid-friendly, nu pot sa zic ca am fost foarte incantata in raport cu pretul dat, dar macar am stat intro-o “bula”, nu cred ca aveam sanse sa gasim cioburi, sau mai rau, cum am vazut mai sus, ace de seringa, aveam dus pe plaja. In schimb, plaja era cam plina de scoici si raci, daca ieseam din zona hotelului. Gunoi am gasit unde sa aruncam una-alta, daca nu, sunt obisnuita sa plimb gunoiul pana gasesc un cos. Anul acesta repetam experienta, dar direct pe plaja unde am gasit mancare buna si liniste. Sper sa avem acelasi succes ca altfel nu mai repetam o vreme.

  • Reply
    Elena
    23/06/2016 at 1:35 AM

    Din nefericire asa e toata Romania nu numai litoralul. Lipsa de toalete transforma orice oras intr-o latrina. Lipsa unor cismele cu apa face ca apa potabila sa se vanda la pet in mii de buticuri. Oh, articolul tau ne aduce aminte de toate lipsurile societatii pentru care noi contribuim zilnic cu taxe si impozite.

  • Reply
    radu
    26/06/2016 at 10:30 PM

    hai las-o ca macane. weekendul trecut am fost si nu au fost probleme. conteaza si unde stai. daca te duci la mamaia cu pleaba normal ca gasesti de astea pentru ca no….lumea vrea sa plateasca cat mai putin dar vrea si conditii. hai sa mergem la o plaja ca lumea unde sa nu ne mai zgarcim la bani si o sa vezi ca gasesti tot ce vrei. hai sa iti zic o chestie… romanul de rand nu merita aceste dotari din motive care tin exact de igiena. romanul de rand face treaba mare direct pe vasul de toaleta iar dusul il foloseste pentru a face sex. care e morala? te cazezi la un hotel bun care are o plaja buna si garantat acolo gasesti tot ce vrei.

  • Reply
    Bogdan
    02/07/2016 at 3:35 PM

    Oare nu sunteti voi putin prea pricinosi? Chiar am fost super multumit de tot ce inseamna plaja, servicii, atmosfera in mai multe locuri (e adevarat, mamaia nord), mi s-a parut peste multe locuri din grecia, spania, portugalia si la preturi mai mici. De la baietii cu sezlongurile la barmani, chelneri, toata lumea s-a purtat perfect, si am mers cu 2 copii care mai dau mancare pe jos etc. Ma rog, poate am eu standardele prea jos

  • Reply
    Mitea Marcel
    05/01/2017 at 12:44 PM

    De-a lungul timpului litoralul nostru s-a transformat destul de mult, in multe cazuri in bine. Sunt si statiuni care, cu toata nostalgia vremurilor apuse, au ramas oarecum in paragina. Dar speram ca usor….usor
    O alta atatiune, care mi-o amintesc cu drag din vremea copilariei, ar fi Eforie Nord si ma intreb unde este farmecul falezei dintre Hotel Belina si Acapulco??? Sa nu mai spun de cocheta strada de altadata, care se desfasoara de-a lungul acestei faleze. este de ani buni intr-o vesnica revolutie nereusind nicicum sa o finalizeze si doar nostalgicii isi mai aduc aminte de aceasta cocheta straduta pe care te puteai plimba la umbra batranilor tei, ascultand acordurile muzicale care rasunau de la terasele din apropiere.
    Despre Mamaia….numai de bine. Mie una nu-mi place foarte mult. O fi avand ea acele Cluburi mult adorate de tineri dar cu restul cum ramane? Constanteanca fiind va spun ca prefer sa imi fac vacanta de vara in alte tari. Punand la socoteala costul parcarii (per ora), cel al sezlongurilor si mica consumatie de pe plaja (de cele mai multe ori racoritoare) si timpul petrecut in traficul infernal ajung tot pe acolo. Iar acele “fastuase carnavaluri” organizate de primarul nostru petrecaret, mi se pareau de-a dreptul odioase. Deci….mie una preturile de pe litoralul nostru nu mi se par chiar OK.

  • Reply
    Emilian
    29/08/2017 at 12:15 AM

    Eu nu am mai fost la mare de vreo 5-6 ani dar anul asta.Am fost in week-endul trecut la mare de unde postau poze perfecte pe facebook toti colegii cunoscutii “vacanta perfecta” sintem la sfirsitul lui august 2017 si vreau sa zic ca a fost o “aventura horror”. de la plecare pina la intoarcere.M-am lecuit de litoralul rominesc voi incerca alte destinatii in afara tarii sau nestiute de poporu cocalar.

  • Leave a Reply