GANDIM

Ce trebuie sa stii despre invatare ca sa ai succes

Omul, cat traieste, se prosteste. Daca nu invata. Este o certitudine. Acumulam informatii pana la o varsta, de obicei pana pe la 25 de ani sau cand terminam studiile, si apoi ne asteptam sa functionam ca o masina perfecta, executand profesia asa cum ne-am pregatit. Numai ca nu mai alimentam “masina” cu idei si perspective noi, experiente si informatii care sa ne ajute sa ramanem pe drumul catre succes. Ramanem in pana. Se numeste plafonare. Ajungi la un nivel pe care nu il mai poti depasi, cel mult mergi in linie dreapta, daca nu, in jos.

Cei mai de succes antreprenori dau cateva recomandari pentru a evita sau depasi aceasta criza.

Procesul de invatare nu trebuie sa se termine odata cu scoala. De fericire ca au terminat cu examenele, multi absolventi de facultate sau studii-postuniversitare isi urca in pod cartile si sarbatoresc ca in sfarsit pot sa uite de invatare. Si isi vad de viata fara sa isi mai puna multe intrebari, pierzand in fiecare zi informatie, inspiratie si desigur oportunitati. In plus, multi antreprenori sunt atat de prinsi in ritmul cotidian, alearga sa rezolve cat mai multe, muncesc 14 ore pe zi, maximizeaza timpul vorbind la telefon si cand conduc sau fac jogging, dar nu mai investesc in propria persoana, pentru ca pare o pierdere de vreme. Cat de departe de adevar! Solutiile nu stau la cei care au facut acelasi lucru de un milion de ori, ci la cei care sunt mereu expusi unor experiente noi.

Trebuie sa inveti despre orice domeniu. Orice noua informatie poate fi o sursa de inspiratie, un nou mod de a vedea ceea ce stii tu sa faci. Chiar daca esti bucatar, de exemplu, poti lua un curs de fotografie, care iti va dezvolta simtul artistic si te poate ajuta sa regandesti aspectul preparatelor tale. Si daca esti avocat, cunostinte de make-up art, desi poate parea un domeniu trivial, iti pot imbunatati felul de a te prezenta sau a citi oamenii cu care te intalnesti in fiecare zi. Sa te intalnesti cu persoane din diferite domenii, sa asculti, sa incerci sa inveti o noua meserie – toate acestea par sa fie pauze de la munca de zi cu zi, dar sunt de fapt mici lectii si ele urmeaza sa-si arate rezultatele in munca ta.

Iata exemple de la cativa dintre cei mai de succes oameni de afaceri din lume:

Warren Buffett spends five to six hours per day reading five newspapers and 500 pages of corporate reports (early in his investing career he would read 1,000 pages).
Bill Gates reads 50 books per year. In a 2016 New York Times interview, he said, “Reading is still the main way that I both learn new things and test my understanding.”
Mark Zuckerberg reads at least one book every two weeks. His 2015 emphasis was learning about different cultures, beliefs, histories, and technologies.
Elon Musk grew up reading two books a day, according to his brother, and taught himself engineering and rocket design.

Sursa.

Aplica regula de 7 ore de invatare pe saptamana. Aceeasi sursa spune ca daca dedicam lecturii o ora pe zi, in fiecare zi, inseamna sa citim in medie o carte pe saptamana. Adica aproximativ  52 pe an. Fie ca e vorba de lectura sau de a incerca un lucru nou, va fi timpul care te va diferentia de cei care raman toata viata in acelasi loc, cu aceleasi venituri, cu asteptari neimplinite de la viata. Poti fi exceptional sau mediu. Tu alegi.

Bonus: 6 lucruri despre procesul de invatare pe care poate nu le stiai! 

-Creierul nu stie sa faca “multi-tasking”. Desi este o capacitate foarte apreciata, studiile medicale au aratat ca de fapt in momentul in care facem mai multe lucruri deoadata, injumatatim capacitatea de concentrare si eficienta de a rezolva probleme. Asa ca fa un lucru pana la capat: cand citesti, inchide tehnologia care te poate intrerupe sau fugi de orice element care iti distrage atentia.

-Mintea noastra functioneaza mai bine in anumite momente ale zilei, de exemplu dupa ce te trezesti dimineata sau dupa un somn de pranz. Profita de aceste momente ca sa inveti ceva nou, nu iti propune sa faci efortul numai la finalul zilei, cand deja creierul tau e foarte obosit.

-Somnul este important pentru invatare. Crezi ca pierzi vremea cand dormi? Unii workoholics sunt convinsi de asta si isi propun chiar sa doarma din ce in ce mai putin. Stiinta contrazice mitul conform caruia te poti obisnui sa dormi doar cateva ore pe noate: ai nevoie de somn pentru memoria de lunga durata, numai prin acest proces ecperientele si informatiile raman in mintea noastra. Nu numai mintea, ci si corpul nostru are nevoie de somn: asa se refac fibrele musculare si creste masa musculara. Practic devii si mai frumos, si mai destept cand dormi!

-Ce e mult strica. Daca incerci sa retii multe lururi in timp scurt, mintea nu proceseaza suficient informatia noua si rezultatul este ca nu retii pe termen lung nimic. cu cat te concentrezi mai mult pe un lucru, pe atat il vei invata mai bine, iar daca il repeti la intervale repetate de timp, cu atat mai mult il vei asimila.

-Ca sa invatam avem nevoie de… optimism. Stresul ca putem gresi impiedica mintea sa gaseasca solutii. E nevoie sa fii calm si sigur pe tine, sa te gandesti ca orice abordare poate duce la succes si daca nu ai reusit inca sa rezolvi problema, ai invatat ceva totusi.

Surse: Facts about eLearning, Impact of Tiredness, Parents and learning, 10 facts about learningfoto carti – Shutterstock.

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Teodora
    13/06/2016 at 10:59 AM

    Mi-a placut prima propozitie, mai ales ca am simtit-o pe pielea mea. Am avut o perioada cand nu mai citeam nimic, nu mai invatam nimic nou (exceptand chestii job related) si la un moment dat am ajuns la concluzia ca m-am prostit :)))) Noroc ca mi-a trecut: si necititul si prin urmare si prosteala temporara. Duminica, pe langa shoppingul de haine si cosmetice, am cumparat si sapte carti, asa ca am treaba in urmatoarele saptamani.

  • Reply
    Cornelia
    13/06/2016 at 5:10 PM

    Am tot citit articole despre oameni care se trezesc dimineata devreme pentru a avea mai mult timp de lucruri de genul. Si cum eu sunt om somnului si ma trezesc cu jum de ora inainte sa plec spre munca, ma tot gandesc din ce in ce mai serios sa devin a morning person pt a dedica o ora , 2 activitatilor care ma ajuta sa cresc si de care nu am timp pe seara. De exemplu vreau sa imi pun la punct limba germana si pur si simplu nu gasesc timp.. Sau sa termin cartea aia inceputa acum 2 luni..
    So, trebuie vointa 🙂

  • Reply
    Elena
    14/06/2016 at 12:03 PM

    De cand ma stiu am avut asa o pofta nebuna sa citesc. Asa ca, ma tot intreb cum as putea sa ii fac pe cei din jurul meu sa inteleaga cele scrise in articol. Ca noi astia, studiosii, intelegem ce scrie acolo si tindem catre indeplinirea acestor lucruri. Cum si ce facem cu cei care nu mai citesc, invata etc.

  • Reply
    o femeie
    16/06/2016 at 2:41 PM

    si mie imi place sa citesc si sa incerc lucruri noi, sa experimentez, sa fac ceva cu mainile (de fapt eu sunt om tactil, si asta am invatat de la un curs la 36 ani si ca are si un nume, si trainer-ul era pregatit cu plastelina pt oameni ca mine).
    Dar nu reusesc 7 ore pe sapt sa citesc si sa invat in modul clasic…. pentru ca eu “invat” si din experimentat ceea ce le zic hobby-uri: cusut, tricotat, gradinarit, iesit cu prietenii.

  • Leave a Reply