“Succesul nu e egal cu numarul de like-uri.”
“Succesul nu e egal cu masina pe care o conduci.”
“Succesul nu e egal cu salariul pe care il castigi.”
“Succesul nu e egal cu oamenii pe care ii cunosti.”
“Succesul nu e egal cu starea ta civila.”
“Succesul nu e egal cu greutatea ta.”
“Succesul nu e egal cu numarul de copii pe care ii ai.”
Aceste negatii au fost servite pe post de definitii la diverse conferinte la care am participat, in carti pe care le-am citit, in emisiuni urmarite, le-am auzit sau citit si mereu m-am gandit la acelasi lucru: Atunci, ce e succesul?
Nu vrem sa punem cea mai frumoasa eticheta pe persoana care e in centrul atentiei, nu ne convine, ii gasim hibe. Cel mai ascultat artist nu are neaparat cea mai buna voce, cea mai vanduta carte este rar cea care primeste Nobelul pentru literatura, cel mai bine platit actor nu este considerat si cel mai talentat. Sunt multi care isi duc viata departe de lumina reflectoarelor, convinsi ca au succes, dar putini stiu de ei. Dar cumva trebuie sa ne prindem ca suntem pe drumul cel bun, nu? De unde stim daca avem succes? Ce conteaza de fapt?
Nu ai succes daca nu ai critici/daca nu esti injurat. E unul din cele mai raspandite crezuri. Cand ai laudatori, poate nu ai succes totusi, cand ai detractori, este pe drumul cel bun. Asa sa fie? Daca te injura toata lumea sigur nu e bine. Si atunci, care trebuie sa fie raportul? Ii spuneam unei bloggerite recent ca daca este injurata, e un semn ca are succes. In 2006-2007-2008, cand eram la inceput, aveam zeci de insulte si injurii in comentarii, pe email sau pe alte bloguri. Acum nu am deloc, semn ca nu mai sunt A-lister? 🙂 Poate. Sau poate am un alt public? Si asta e posibil. Sunt nenumarate persoane din multe domenii care nu primesc flegme online, sa nu aiba ei succes? Sigur nu e concluzia potrivita.
Succes ai cand altii apeleaza la tine. Unii cred ca ai succes cand esti cautat, invitat peste tot, rugat sa dai o mana de ajutor. Sunt absolut de acord ca in general oamenii sunt egoisti si vor apela la tine ca la un instrument de cate ori au ocazia. Nu e neaparat rau, poate e in firea umana, oamenii sunt setati sa iti rezolve problemele nu este o jignire ca te cauta, este ceea ce face Pamantul se roteasca. Si apropo de asta, e important sa dai si tu inapoi. Dar daca ai o afacere care pur si simplu nu prea merge, dar oamenii in continuare te cauta si te invita chiar sa vorbesti despre succesul tau? Succesul e doar marketing?
Singur iti masori succesul. Michael D. Simmons, antreprenor si editorialist in Forbes, spune ca singur iti setezi standardele pentru succes. In esenta, el are dreptate, dar ii da mana sa spuna astfel de lucruri cand si dupa standardele noastre are succes. A inceput prima afacere la 16 ani, este un om foarte conectat, apreciat, a castigat multe premii, a publicat articole in cele mai apreciat publicatii, Forbes, Huffington Post, Business Insider etc. E casatorit cu o femeie despre care spune ca e foarte independenta in gandire si are copii. Practic, e foarte greu sa spui ca nu are succes. Pe orice plan. El insa povestea intr-un articol din 2013 ca s-a mutat din casa in care locuia cu chirie dupa 2 ani pentru ca nu avea destui bani sa o cumpere, desi si-ar fi dorit.
Two weeks ago, Sheena, the kids, and I moved from a larger home to a smaller one. The bottom line is that after two years of a lease-to-own, we did not have enough money to purchase the home. This process was humbling for me. It had been a big goal. I had told a lot of people that we were going to purchase it.
Cand se muta, cel de la firma de mutare a vazut o cartea a lui si l-a intrebat: “Esti speaker motivational?”. Simmons spune ca s-a simtit ca un impostor. Ce lectii dadea el cand nu reusise ce isi dorea si chiar dadea inapoi in viata, mutandu-se intr-o casa mai mica? Teoria lui era urmatoarea: daca esti pictor si iti propui sa vinzi 10 tablouri cu 10 lei si reusesti, inseamna ca ai avut succes. Chiar 100%! Ar parea ca totul e totul in capul nostru, dar nu e asa. Uneori, cum spunea Simmons, realitatea te trezeste. Trebuie sa avansezi in viata, mai ales daca iti propui diverse obiective si nu le indeplinesti.
Succesul se masoara in ocaziile in care ai luat-o de la capat. Internetul e plin de exemple de oameni care au reusit dupa ce intai au esuat lamentabil. Iata un articol aici care ii numeste pe Anna Wintour, Steven Spielberg, Arianna Huffington, Connan O’Brien. In alte surse, gasim povesti similare ale lui Oprah Winfrey sau Steve Jobs. Ideea este ca poti fi oricat de jos, un ratat absolut, somer care traieste cu mama, incapabil sa isi faca prieteni sau sa isi gaseasca perechea, dar asta nu inseamna ca nu poti sa iesi de acolo. Cum ar spune reclama, succesul e un moment. 🙂 Nu-l rata. Aceeasi definitie a succesului spune ca daca esti un om de succes, poti sa ajungi cel mai bun intr-un domeniu si apoi sa renunti la tot doar pentru a-ti demonstra ca poti sa o iei de la capat. Un exemplu este Martha Stewart, care in 1972 a renuntat la munca pentru fi doar mama. Ai crede ca e sfarsitul carierei ei. Mai tarziu insa, a inceput o afacere de catering. Restul e istorie.(Sursa: Business Insider) Si daca totusi o tot iei de la capat si esti mereu nemultumit?
Ai succes daca esti fericit. Ironia este ca altii cred ca succesul inseamna sa fii mereu nemultumit, sa nu-ti ajunga niciodata ce ai si sa incerci mereu sa imbunatatesti totul. Succesul e un echilibru greu de atins intre toate planurile din viata noastra? Sau inseamna sa muncesti constant, la relatii, la afaceri, sa inveti mereu, si sa culegi roadele treptat?
Eu trag concluziile mele: nu cred ca exista succes fara recunoasterea meritelor. Cum zice filosoful, daca ar cadea un copac si nimeni nu l-ar auzi, ar mai face zgomot? Da, dar ce folos, raspund eu in contextul asta. Succesul este un concept legat strict de relationarea cu cei din jur. Sa fii un model. Asta inseamna sa ai succes. Nu inseamna sa fii perfect, ci doar sa inspiri. Prin ceea ce faci, prin ceea ce spui, prin cine esti si cum esti. Si da, unul din oamenii pe care trebuie sa ii impresionezi esti chiar tu.
3 Comments
Teodora
07/06/2016 at 9:53 AMUltima propozitie este spot on! Mi se pare foarte important sa te simti o persoana de succes, altfel aplauzele celorlalti rasuna in gol.
Studio Galati
07/06/2016 at 11:58 AMAsa e, ca sa fii un om de succes, trebuie sa inspiri, la randul tau!
Alexandru Ciocan
09/06/2016 at 7:29 PMda, nu trebuie să perfect ca să ai succes 🙂 depinde foarte mult de context, cum spune și exemplul tău cu copacul