Diverse

150

Suntem obsedati de numere: vrem sa fim 90-60-90, pe tocuri de 12cm, varsta sub 30, 2 copii, salariu cu 3 zerouri (in euro, desigur), dar cand e vorba de sanatatea noastra avem impresia ca totul e relativ. Iata ca nu e. Valoarea normala a trigliceridelor este de 150mg/dl. Daca nivelul acestora este mai mare, inseamna ca te supui unor riscuri foarte mari.

In special noi, femeile, credem ca e suficient sa ne dam cu un fond de ten ca sa ascundem semnele de oboseala (mai ales dupa o seara de excese) si ca o tableta de ciocolata la momentul potrivit (nu conteaza ora, una pe zi ar fi ideal!), dar nu ne dam seama ca nu ridurile sau kilogramele in plus sunt singurii nostri dusmani. Doar ca unii nu se vad. Fara sa ai testele la zi, poti sa-ti faci rau cu fiecare pahar de bere sau cocktail pe care il bei seara si cu fiecare desert. Chiar si lactatele si galbenusul de ou pot face mult rau daca esti in categoria de risc (ai hipertensiune, ai luat in greutate sau in esti sedentara).

Iata riscurile HTG, dupa cum spun medicii:

1. Pancreatita (Trigliceridele crescute pot determina creșterea în volum a pancreasului, ceea ce duce la dureri severe la nivelul abdomenului, varsaturi si febra);

2. Diabetul zaharat de tip 2 (Exista o afectiune numita sindrom metabolic care include cresterea tensiunii arteriale, dezvoltarea in exces a grasimii de pe abdomen, cresterea glicemiei si modificarea profilului lipidelor, fiind prezente trigliceride crescute si HDL (colesterolul „bun”) scazut. In plus, trigliceridele crescute, alaturi de oricare doua dintre celelalte conditii, cresc de cinci ori riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2);

3. Bolile de inima (Valorile crescute ale trigliceridelor din sange determina cresterea riscului de boli ale inimii si vaselor (boli cardiovasculare). S-a demonstrat o corelatie intre cresterea valorilor trigliceridelor si infarctul miocardic sau accidente vasculare cerebrale, care pot afecta toate categoriile de varsta.)

4. Accidentul vascular cerebral (Trigliceridele crescute pot afecta vasele de sange care alimenteaza creierul. La femeile in varsta, trigliceridele crescute reprezinta un factor de risc important pentru accidentul vascular cerebral.)

5. Ficatul gras non-alcoolic (Grasimea acumulata in ficat este o cauza a bolii hepatice cronice. De asemenea, printre cauzele unei afectiuni numite ficat gras non-alcoolic sunt diabetul zaharat, obezitatea si trigliceridele crescute.)

6. Afectiuni ale picioarelor (Cresterea nivelului grasimilor din sange poate determina formarea de depozite în arterele de la nivelul picioarelor, ceea ce ar putea duce la aparitia unei afectiuni numita boala arterelor periferice (PAD). PAD poate provoca dureri si amorteli la nivelul picioarelor, in special la mersul pe jos. De asemenea, creste riscul de infectie la nivelul picioarelor. Sindromul metabolic si trigliceridele crescute reprezinta factori de risc pentru PAD.)

7. Dementa (Dementa reprezinta pierderea functiei cerebrale. Ea poate afecta memoria, gandirea, limbajul si comportamentul. Varsta este un factor de risc important pentru dementa, dar la fel sunt si trigliceridele foarte mari.Nivelele crescute ale trigliceridele pot afecta vasele de sange de la nivelul creierului, determinand acumularea unei proteine toxice numite amyloid.)

Desi analizele costa relativ putin, 12 lei doar trigliceridele sau in jur de 40 de lei profil lipidic (colesterol, colest HDL, LDL, trigliceride), nu multe persoane si le fac atunci cand au simptome cum ar fi obezitatea sau daca duc un stil de viata sedentar.

De cativa ani, eu imi fac analizele constant, de 2 ori pe an chiar, pentru ca vreau sa previn orice afectiune si sa arat si sa ma simt bine, ceea ce va recomand si voua. Despre trigliceride am citit pe site-ul Misiunea 150, unde va invit sa intrati ca sa cititi despre tratament in cazul unui nivel ridicat al trigliceridelor si sfaturi pentru un stil de viata sanatos.

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    alina
    14/07/2014 at 8:56 PM

    as spune ca vrem salarii si cu mai multe zerouri, eu zic sa nu ne limitam!

  • Reply
    RoxanaM
    14/07/2014 at 11:22 PM

    De obicei spunem ca nu avem timp, ori ne e frica de ce am putea descoperi, si uite asa, marea majoritate a populatiei face analize doar cand deja apar unele simptome. Laudabila orice astfel de initiativa de a educa in sensul asta.

  • Reply
    Nexy
    15/07/2014 at 5:54 PM

    Alina, problema e daca poti sa faci ceva pentru acele mai multe zerouri. Toata lumea vrea, extrem de putini ofera ceva in schimb. In consecinta extrem de putini primesc acele extra zerouri.

  • Reply
    Agramatisme
    19/07/2014 at 8:31 PM

    ” singurii nostri dusmani” : dusmani cu un singur ” i” , nu cu doi, cum ai scris tu …
    Invatati sa scrieti corect in limba materna si abia apoi veniti sa dati lectii de medicina, daca vreti sa fiti credibili ! Pana atunci, nu reusiti decat sa fiti penibili …

  • Reply
    Afp Romania
    30/07/2014 at 12:23 AM

    Buna! Vroiam sa te anunt ca acest blog l-am inclus i n TOP 10: Cele mai populare bloguri din Romania
    http://romaniachat.ro/bloguri/

    Spor pe mai departe!

  • Reply
    Ana
    12/09/2014 at 2:09 AM

    La fel de bine totul poate fi prevenit printr-o alimentație sănătoasă și sport.

  • Leave a Reply