Diverse

branding de Paste

Specialisti in publicitare, branding, marketing si comunicare, uniti-va! Am un concurs pentru voi.

Sa va dau brief-ul meu! 🙂

“Doar o data-i Craciunul”, spune un cantec. Dar nicio melodie nu spune de cate ori e Paste!

Avem “spiritul Craciunului“, o filosofie bazata pe iertare si daruire, avem “Miracole de Craciun”, avem Singur acasa 1, 2,3, ba chiar si 4! Avem colinde si colindatori, avem salata de Boef, piftie, carnati, cozonac! Avem brad impodobit cu globuri si beteala, avem un Mos generos cu reni si ajutoare si chiar o fabrica de jucarii despre care se spune ca e in Laponia!

Pastele ce are? Avem, ca si in cazul Craciunului, o semnificatie religioasa a sarbatorii, dar, saracul de el, are mult mai putine elemente de “branding” si de marketing.. Cate filme cu Paste ati vazut? Stiti vreun cantec de Paste? “O, miel frumos”? “Mielul” de Pasarea Colibri nu se pune pentru ca nu e un cantec traditional de Paste. 😛

Avem un iepuras si oua colorate, dar iepurele asta nu are nici fabrica de jucarii si nici o sanie trasa de reni zburatori! Si cum sa compari ouale de ciocolata cu zecile de cadouri de sub brad? De Paste mancam friptura de miel, drob si pasca. Si atat?

As vrea sa sar in ajutorul Pastelui! Pentru asta va cer ajutorul ca stiu ca am cititori creativi, antrenati in brainstorming si specializati in succes! Care este “spiritul Pastelui”? Voi cum ati povesti unicitatea acestei sarbatori? Ce ar trebui sa ne reamintim sau ce ar trebui sa adaugam acestei sarbatori ca sa o “vindem” mai bine? Ce lume inventam pentru Iepuras si ce cantec ar trebui sa lanseze Banica dedicat Patelui?

Si pentru ca este un concurs, o sa pun la bataie trei premii dulci pentru cele mai misto idei. Pentru ca Boromir a pregatit cu ocazia Pastelui, pe langa editia speciala de cozonaci pe care o stii deja, Pasca Boromir, cu traditionala umplutura de branza dulce si stafide, preparata dupa o reteta de casa cu drojdii naturale, va ofer cate o pasca (ea este disponibila in magazine de pe 4 aprilie). In plus, premiul contine cate un cozonac clasic si unul din gama Prestige.

Voi alege catigatorii pana pe 20 aprilie si apoi ne vom grabi sa trimitem pachetele catre voi ca sa ajunga pe mesele voastre de Paste!

Pasca de la Boromir este disponibila incepand cu 4 aprilie.

You Might Also Like

14 Comments

  • Reply
    sinziana
    16/04/2011 at 9:27 AM

    Ha, ce idee tare!
    Eu cred ca pentru Pastele sa aiba un rol mai important pentru noi ar trebui sa aiba Bancia vreo 10 concerte la Sala Palatului. Adica de ce doar de Craciun?! Discrimineata iepurasul de Paste!

    Ah, si evident, ar trebui ca de Paste sa avem liber mai multe zile, dupa aia s-ar crea o intreaga legenda in jurul vacantei de paste, mai ales ca si vremea isi permite sa stai mai mult pe afara, in timp ce de Craciun nu poti decat sa schiezi si sa stai in casa/cabana.

  • Reply
    gabriela
    16/04/2011 at 11:09 AM

    Buna!
    Eu cred ca pentru a creste “valoarea” Pastelui in cultura urbana, ne trebuie ceva mai mult “merchendising”. Marii designeri sa lanseze colectii inspirate de Iepurasul de Paste.
    iar pe ecrane ne trebuie niste comedii tipic americane loegate de Paste. Un mic Macauly Culkin sa fie lasat singur acasa de Paste si sa faca el friptura de miel, singu, singurel!

  • Reply
    roberto
    16/04/2011 at 11:23 AM

    wow, mie mi se pare greu de rebranduit pastele. sau craciunul. e ca si cum ai rebrandui coca-cola :). plus ca e greu sa il rebranduiesti pastrandu-i esentialul dat de timp: traditia.

    dar hai sa incercam sa facem totusi ce a facut fiat cu modelul cinquecento. eu propun sa inlocuim purtatorul de imagine al pastelui. nu, nu iisus, caci el nu e purtator de imagine. ci iepurasul de paste cu cineva cu suflu nou, mai tineresc, mai cool. cu colibriul de paste. e o imagine proaspata, ce tinde spre cer, spre deosebire de teluricul iepure. aduce cu el libertatea zborului, viziunea de ansamblu data de inaltime, precum si factorul ridicat de cuteness. are un plus evident ca nu are conotatii sexuale ca iepurele [playboy] si asocierea cu cantecul vesel [it hums!!!!]

    so please put your hands together for the easter hummingbird!

  • Reply
    Allicia
    17/04/2011 at 8:49 AM

    Sarbatoare ca Pastele nu-i. 🙂 Filme despre Paste sunt destule, cu Inviere, cu Patimi, chestii d-astea, stii tu. Greu de rebranduit o sarbatoare cu atata semnificatie religioasa si atatea traditii, cel putin la noi.

    Avem oul pe care l-am putea dezvolta, oul rosu, oul colorat, oul incondeiat, ii punem doua picioare, un zambet larg si-l punem in ringul de box, ca si-asa le batem cap in cap in fiecare an.

    Mie nu-mi place iepurasul asa de mult. Nu stiu de ce, dar l-as putea vedea ca invitat la Happy Tree Friends. Plus ca nu e “al nostru”. 🙂

    Poate e mai bine, totusi, sa lasam lucrurile asa cum sunt.

  • Reply
    pisi
    18/04/2011 at 8:07 AM

    buna andreea,

    n-o sa imi fie greu sa sar in ajutorul pastelui, fiindca e sarbatoarea mea preferata! 🙂

    in copilarie, zilele din preajma pastelui reprezentau perioada mea preferata din an deoarece atunci primeam o binemeritata vacanta pe care o puteam petrece in aer liber de dimineata pana seara: nu aveam parte nici de caldura din timpul vacantei mari si nici de frigul, gheata si manusile din vacanta de craciun. de asemenea, puteam jura ca iepurasul de paste ii transforma pe toti oamenii rai in oua de diferite marimi si culori si astfel lumea devenea mai buna cu ajutorul lui. la randul nostru, si noi – copiii – il ajutam putin pe iepuras si ii loveam cap in cap pe acei oameni rai – totul pentru o lume mai buna. iar daca eram cuminti, iepurasul ne lasa dulciuri (de obicei niste iepurasi mai mici, cu contur din ciocolata si goi in interior) si alte mici cadouri.

    mai tarziu, o data cu aparitia magazinelor mari (cu carucioare pentru cumparaturi si usi glisante) si am mers cu parintii la cumparaturi am vazut miile de iepurasi aliniati si mi-am dat seama ca si acest iepuras este doar in mintea noastra, la fel ca si mos craciun.

    chiar si asa, de paste ma comport la fel ca in copilarie, asa ca iti pot spune ce reprezinta pentru mine astazi acest “spirit al pastelui”:
    – “alesul” mielului se face cu cateva zile inainte de paste (anul acesta miercuri sau joi) – merg impreuna cu tatal meu la o stana din apropierea bucurestiului si ne alegem un miel de la ciobanii de acolo, miel care de obicei este un berbecut voinic de vreo 15 kilograme (uneori luam doi sau chiar trei, totul depinde si de numarul oaspetilor pe care ii invitam la masa);
    – slujba de inviere la care participam toti, si intotdeauna la patriarhie. cel mai fain moment mi se pare atunci cand ne intoarcem acasa cu lumina sfanta, inghesuiti intr-un vagon de metrou (nu mergem cu masina, intotdeauna de paste masinile primesc cateva zile de odihna) si in jurul nostru sunt sute de lumanarele si ceilalti ne saluta cu binecunoscutul “hristos a inviat”;
    – in duminica pastelui toti din familie trebuie sa fim “innoiti” (adica in fiecare an de paste sa am ceva nou de imbracat/incaltat);
    – masa de paste la care ne asezam cu totii trebuie sa fie plina cu preparate traditionale de miel (nelipsitul drob, friptura, ciorbita si stufatul din miel), oua in toate culorile curcubeului (dar cele mai multe sunt intotdeauna cele rosii), cozonaci doldora de cacao, stafide si rahat (nu goi si anosti, fara umplutura si fara gust), vin rosu (de obicei cateva sticle de vin vechi si bun, tocmai aduse din pivnita de buni) si pasca cu branza dulce si multe stafide;
    – filmul de paste pe care il vedem cu totii in duminica pastelui este acelasi de ani buni, dar reuseste sa ne captiveze de fiecare data: “jesus of nazareth” (http://www.imdb.com/title/tt0075520/) al lui zeffirelli. filmul e foarte lung (dureaza peste 6 ore, il avem pe 4 discuri), iar intotdeauna intre partile 2 si 3 facem o pauza pentru:
    – gratarul din curte, la care de obicei participa si verii nostri si alti prieteni (si care, in functie de vreme) se poate amana pentru a doua zi de paste sau “se desfasoara” in doua parti (duminica si luni). pentru gratarul asta a avut mama grija sa pastreze cele mai bune parti ale mielului.

    ar mai fi si altele, dar daca mi-ar lipsi oricare traditie dintre alesul mielului, lumanarile din metrou, hainutele noi, masa imbelsugata, gratarul din spatele casei si filmul lui zeffirelli parca n-as simti adevaratul “spirit” al sarbatorii.

    stiu ca am scris un comentariu la fel de lung ca articolul, nu am vrut sa fac asta, dar ti-am spus ca e sarbatoarea mea preferata, nu? 🙂

    in incheiere, iti doresc toate cele bune de paste, iar lumina sa iti aduca numai liniste in suflet, andreea!

  • Reply
    andreea
    18/04/2011 at 12:50 PM

    Ma gandesc ca o campanie de branding pt Paste ar putea porni inca din postul Pastelui, care e cel mai lung din an – pornind de la asta mi-ar placea sa se faca o campanie nationala de curatire: un fel de “let’s do it, romania” in varianta extinsa pe mai multe zile, pe parcursul postului Pastelui, cu un slogan de gen “hai sa ne curatim pe interior si pe exterior”. In ceea ce priveste “interiorul” – adica partea spirituala, ar putea fi difuzate pe tv/ radio/ presa scrisa, mesaje care sa evidentieze beneficiile postului si indrumari cum se posteste cu cap, sa nu ne dexechilibram organismul. Pt laici, aceasta ar fi o binevenita campanie de dezintoxicare, credinciosii regasind insa si componenta spirituala. In vacanta de Paste mi-ar placea sa fie promovat voluntariatul in randul tinerilor, sub sloganul “iepurasul vine si la cei nevoiasi”. Aceasta este lumea in care l-as primi pe iepuras – mai curata, mai binevoitoare, mai sanatoasa!

  • Reply
    Elena Stan
    18/04/2011 at 8:10 PM

    Iepurasii sa mearga la colindat prin casele oamenilor si sa primeasca oua rosii, ciocolata si cozonac. O camera sa fie impodobita cu flori de primavara, crengi de salcie impletite,cuiburi de pasarele cu oua si puisori, iepurasi de plus, iar sub aceste ormanente sau printre ele, copii sa gaseasca daruri.
    In orasele mari sa se impodobeasca salciile pletoase de la marginile lacurilor, pentru divertisment, copiii sa fie plimbati in calesti trase de iepurasi sau de caprite dresate din timp!

  • Reply
    pisi
    19/04/2011 at 11:21 AM

    @elena,

    calesti trase de iepurasi? mi-ar fi mila de bietii iepurasi, totusi copiii (oricat de micuti ar fi) cantaresc destule kilograme. in rest, ideea cu florile, crengutele de salcie, iepurasii de plus si puisorii e foarte buna.

  • Reply
    Oana R.
    19/04/2011 at 2:38 PM

    Chiar daca nu-s vreo specialistă în publicitate, branding, marketing sau comunicare, o sa incerc și eu să te ajut cu câteva idei, în special pentru a-ți demonstra că ai cititori creativi. 🙂

    Ar trebui să încercăm să vindem mai mult imaginea lui Iisus Hristos, fiindcă asta prinde mult la români (cel puțin sociologii așa afirmă). Nu cred că ar fi greu să facem cu El la fel cum s-a procedat cu Moș Crăciun și să-i vedem chipul peste tot în perioada asta: de la etichetele de Cola până la oameni deghizați cu care să facă poze kinderii în malluri.

    De asemenea, am avea nevoie de o Miss Easter, o fată drăguță care să fie și ea o imagine reprezentativă a sărbătorii. Domnișoara Paște va avea flori de primăvară în păr, un coșuleț cu iepurași de ciocolată și ouă roșii și neapărat cozonac și pască. Te propun pe tine, Andressa, ești cea mai potrivită fată frumoasă care îmi vine în cap. 🙂

    Totodată, alături de imaginea lui Iisus È™i a Miss Easter trebuuie să ne folosim È™i de imaginea inocentului Miel. Ne-am putea inspira din obiceiul cetățenilor din minoritatea conlocuitoare (nu pot să cred că nu ai auzit niciodată prin intersecÈ›ii, pieÈ›e ori mijloacele de transport în comun replici de genul “Pune mâna pe Vasilică È™i-o să-È›i iei maÈ™ină mică”) È™i ar putea apărea peste tot mieii aducători de noroc.

    Sunt sigură că am avea succes, mai ales dacă Andressa ar accepta să fie Miss Paște.

    În încheiere, îți doresc o viață pufoasă ca un cozonac Boromir, fara griji ca a unui miel Vasilică, colorată ca un ou de Paște și la fel de plină de lumină ca noaptea Învierii.

    Sărbători fericite, draga mea! :*

  • Reply
    ana
    20/04/2011 at 7:58 AM

    daca de craciun “spiritul” este sa daruiesti, de paste ar trebui sa ne luam revansa si sa “primim”.
    propun ca in filosofia pascala sa fie “fa-ti cadoul pe care ti-l doreai demult!”
    eu deja am intrat in spiritul pastelui! :)))

  • Reply
    Lucian
    20/04/2011 at 10:12 AM

    Ca sa-ti dezleg putin enigma pe care o ai:

    toate lucrurile pe care le-ai amintit in articol tin de lumea apuseana: filmele, renii, produsele comerciale, etc. Si la baza acestor lucruri superficiale se afla ceva putin mai profund, teologic: in Apus, misiunea mesianica a Mantuitotului s-a cam incheiat pe Cruce, cind a murit pentru pacatele noastre: Invierea care a urmat nu a avut pentru ei prea mare semnificatie (alta decit una miraculoasa: ca multe alte minuni pe care le-a facut Mantuitorul). Dar nu e vazuta ca fiind vitala pentru mantuire. Si cum Crucea nu e (evident) un motiv de bucurie si petreceri (cum e Craciunul, de pilda)… QED.

    Branduri de Paste exista destule, dar nu prea sunt atit de utilizate, cel putin nu la fel de mult ca si cele de Craciun (din motivele mai sus amintite).

    • Reply
      andressa
      20/04/2011 at 2:35 PM

      @Lucian:
      multumesc, Lucian, dar daca vrei sa castigi pasca si cozonac, trebuie sa fii mai amuzant 😛

  • Reply
    vine Iepurasul! » Andressa
    20/04/2011 at 8:10 PM

    […] pentru ca v-ati jucat cu mine de-a brandingul in concursul de aici. Trebuie sa recunosc ca, dupa mine, cele mai amuzante idei au fost cele cu inventarea Colibriului […]

  • Reply
    iYli
    24/04/2011 at 3:14 AM

    Am publicat in 2006 o carticica pentru copii cu povestea Calatorie magica; este vorba de un iepuras care redescopera dragostea de oameni, prin oameni daruind si bucurandu-se de daruri. Este o intreaga arta in vopsirea oualelor proaspete si in joaca gainilor istete. ::))
    Cam asa incepe: http://bit.ly/aWhwkL

    Paste fericit si tot ce iti doresti! 🙂

  • Leave a Reply