Diverse

papan

Primul text pe care l-am scris pentru un material de televiziune a fost acum vreo 6-7 ani. Era despre un barbat care traia intr-o baraca de carton, intr-o parcare, alaturi de concubina sa si de fiica lor de 14 ani, nascuta si crescuta acolo.

Am mers la filmarea materialului ca sa cunosc mai bine personajul. Era octombrie sau noiembrie. Voiam sa prindem rasaritul ca sa aratam o zi obisnuita din viata lui., La rasarit, el se ducea sa care apa in galeti de la o cismea din apropiere, apoi se ducea sa caute de lucru in cartier. Spala parbrize, cara si orice altceva mai era in stare sa faca.

A fost innorat in dimineata aceea. Nu am vazut un rasarit ca lumea. Norii erau grosi, ploua marunt si rece, iar lumina facea lumea sa para alb-negru. Omul si-a vazut de treaba oricum, in ciuda dezamagirii noastre pentru ca nu puteam arata mai romantic povestea lui. De fapt, era prea romantic…

Eu am cam stat in picioarele echipei de filmare. Nu aveam nimic anume de facut, stateam si observam doar. Iar ceea ce am retinut din acea zi a fost faptul ca in baraca de carton de 2 metri patrati locuia, asa cum am scris mai sus, o fata de 14 ani. Fiica lui. O fata care avea nume doar pentru ca printii o strigau intr-un fel. Nu avea nici un act. Asa cum parintii ei nu aveau acte, nici buletine, nici certificat de casatorie.

Fata aceea, cu doar cativa ani mai mica decat mine, traia pe strada, la propriu. Nu mergea la scoala. Nu mersese niciodata. Cum ar fi putut sa se inscrie fara acte?! Ce acte, cand nu avea domiciliu? Si cum sa se duca la scoala fara haine? Fara carti? Fara caiete?

Nu avea nici macar apa. Ii aducea tatal ei de la cismea. Apa rece.

Mi-am sters lacrimi pe ascuns. M-am simtit vinovata pentru sansele mele. Pentru cartile mele, computerul meu, meditatiile mele. Fata aceea, m-am gandit atunci, e condamnata la o viata pe strada. Orice ar fi facut, nu ar fi reusit niciodata sa iasa din mizeria in care s-a nascut. Si nu pentru ca era alegerea ei. Era conditionata.

M-am gandit atunci la colega mea, Aurelia. Am fost colege doar in clasa intai, probabil nici nu ma mai stie, dar eu nu o voi uita niciodata. Era atat de saraca incat cred ca nici nu se spala prea des. Dar avea o uniforma si venea la scoala. Nu prea venea cu caiete, teme nici atat, dar venea. Aveam senzatia atunci ca ceea ce mie mi se parea normal, sa vorbesc intr-un fel cu colegii, cu invatatoarea, sa ridic mana si sa ma cert cand credeam de cuviinta, ei i se parea dificil. Cum ar veni, ei ii venea greu sa fie in aceeasi lume cu noi.

De 8 martie ei nu a avut cine sa ii puna in mana un buchet de flori pentru “doamna” si a aparut cu… o floare. Eran un trandafir cam vestejit. Invatatoarea nu l-a primit. A umilit-o chiar: “Crezi ca eu pot sa accept asa ceva? De unde l-ai furat? Dintr-o gradina, in drum spre scoala?!”

Imi aduc aminte ca mi s-a parut atat de urat ce s-a intamplat ca imi era si mie rusine desi eu nu aveam nici o treaba cu floarea ei, nu o rupsesem de pe strada si nici nu intelegeam care era problema daca era intr-adevar furata.

In clasa a doua Aurelia nu a mai venit la scoala. Atunci ma gandeam ca biata de ea a scapat de un calvar. Fiecare zi la scoala pentru ea era o umilinta si imi imaginam ca era mai bine sa stea acasa. Acum ma intreb ce a facut fata care a terminat numai o clasa.

Si ma gandeam la Papan. Detinutul care a jucat in “Eu cand vreau sa fluier, fluier” si care a fost arestat din nou pentru furt dupa numai cateva luni de libertate. Un analfabet care traia in “Groapa”, un cartier de saraci din spatele blocurilor din Piata Alba Iulia. Un tanar de 20 de ani, cu o fetita de 3 ani. Florin Serban a scris despre el aici. Va recomand sa cititi, pe mine m-a impresionat textul.

Multi oameni spun ca el a avut de ales si a ales sa fure. Ba chiar a ales sa fure din nou.

Dar are de ales cu adevarat un om caruia ii dicteaza numai instinctul de supravietuire?

Eu, imi pot imagina doar, daca as fi crescuta pe strada, fara sa invat carte, invatata doar ca orice as face, oricat as munci (de fapt, ce sa muncesc daca sunt o fata de pe strada!? nici menajera nu ajungi daca esti o nespalata, nu? deci prostituatia poate fi singura chestie la care pot aspira…) niciodata nu imi voi depasi conditia, daca ar trebui sa pun mancare pe masa copilului meu, eu sunt sigura ca as fura. De fapt, as da si in cap. Nu as avea nici un Dumnezeu. Nu as avea nimic de pierdut.

Ce vreau sa spun e ca sunt de acord ca Papan, ca si altii care incalca legea, trebuia sa plateasca pentru fapta sa. Nu as vrea sa imi sparga nimeni locuinta, indiferent de motiv. Dar nu as zice ca oamenii ca el au furtul in sange. Mi se pare crud. Traim intr-o lume stramba. Cred ca mai degraba toti oamenii au supravietuirea in singe. Si… nu au de ales.

You Might Also Like

14 Comments

  • Reply
    John Constantine
    13/05/2010 at 8:53 AM

    am auzit de Papan in emisiunea Garantat 100%. Chiar mi-a placut ce a zis Forin Serban despre el. El, din ce am auzit, chiar are o sansa. E pacat sa si-o piarda. Cine stie cand, si daca, va mai avea una.

    • Reply
      andressa
      13/05/2010 at 9:13 AM

      @John Constantine:
      tocmai, multi l-au criticat pentru ca a ajuns din noua in inchisoare pentru ca “a dat cu piciorul unei sanse”. Care sansa? A jucat intr-un film. A primit 30 de euro cand a mers la Berlin, la decernarea premiilor. Din care, povestea Florin Serban in Gandul, si-a luat ciocolata si pepsi pentru ca toata viata visase la asta. S-a intors apoi in Groapa unde el si familia lui mureau de foame si nu avea nimic de lucru. Nu se putea angaja, avea cazier, era analfabet. Nici vanzator nu putea fi. Nu vad ce sansa a ratat. Din pacate, a ratat viata in sine, dar nu pentru ca a luat la un moment dat o anumita decizie. Multi altii au mai luat decizii, nu numai ei, si l-au adus unde este.

  • Reply
    John Constantine
    13/05/2010 at 9:40 AM

    vorbeam de sansa de a iesi de unde era. cati din mediul acela au sansa (si talentul) sa joace intr-un film, sa fie remarcat, sa poata incerca mai departe de aici. asta e sansa lui. a vazut ca se poate mai mult in cazul lui, ca poate fi privit si altfel, fata de cum era privit pana atunci.
    nu dau vina pe el, el a facut ce stia mai bine. ideea e sa nu intre la inchisoare ptr furt calificat (care am inteles e intre 3 si 12 ani, el fiind si recidivist) si sa piarda anii acestia. ce sanse va mai avea peste, sa zicem, 5 ani de puscarie? doar sa fure din nou cel mai probabil. el va incerca sa supravietuiasca stiu asta, dar cine stie unde il poate duce sansa asta deschisa de rolul acesta (chiar si platit cu 30 de euro). asta vroiam sa zic.

    • Reply
      andressa
      13/05/2010 at 9:43 AM

      @John Constantine:
      ce sansa va mai avea cand va iesi din inchisoare din noua? nici una, probabil. ca pana acum.
      rolul acela nu putea sa ii schimbe viata, cred eu. a facut doar sa apara in presa. dar viata lui nu s-a schimbat deloc atunci.

  • Reply
    John Constantine
    13/05/2010 at 10:08 AM

    Florin Serban a zis ca atunci cand l-a dus la Berlin, el a vazut ca poate fi vazut si in alt mod. i s-au deschis ochii. l-a influentat, cred.
    acum totul depinde de el, dar a avut un start, i s-a intins o mana. asta e un inceput. asa cum ziceai, ptr cineva in pozitia sa sansele sunt putine, dar nu pot sa zic ca acele sanse nu pot duce spre mai mult, spre o viata mai buna. as putea sa zic “ca timpul va decide asta”, dar ar fi aiurea pentru ca sta si in noi ce putem face in viata. cei care reusesc ceva sunt cei care-si dau seama de calitatea ce i-a adus acolo si o “exploateaza”. poate nu va fi nimic, sau poate va fi ceva. daca un regizor zice ca baiatul asta are talent, atunci avem ceva de la care sa pornim.

    intradevar nu va mai avea sanse (sau nu va mai fi ca acum) dupa inchisoare.

    • Reply
      andressa
      13/05/2010 at 2:14 PM

      @John Constantine:
      cred ca la varsta pe care o are el, dupa 3 ani de puscarie, e greu sa te schimbe cineva sau ceva. nu e imposibil, dar e greu…

  • Reply
    Monkey
    13/05/2010 at 2:06 PM

    nu o sa am ever nici cea mai mica admiratie pentru cineva care fura, indiferent ca acest lucru ii este “printre optiuni”. verisorii mei si-au pierdut parintii acum un an; ea are 17 si el 12. conform strategiei voastre de supravietuire, ei o sa moara de foame doar pentru ca furatul nu le este printre optiunile induse de educatie?

    aveti idee cum e sa va patrunda cineva in casa si sa stai tremurand de frica sa nu iti faca tie ceva? sau celor dragi? frica aia nu ai sa o uiti niciodata. si o sa te faca sa nu mai ai atata admiratie si intelegere pentru cei care au mai multe “optiuni” de a supravietui.

    • Reply
      andressa
      13/05/2010 at 2:22 PM

      @Monkey:
      sunt de acord ca nu trebuie admirati cei care fac rau. cred ca nici nu trebuie compatimiti.
      ma gandeam doar ca unii oameni ajung sa faca rau pentru ca habar nu au sa traiasca altfel. si noi, chiar daca nu-i putem ajuta pe toti, am putea macar sa vedem de unde porneste problema.
      cred ca stituatia pe care o descrii este foarte diferita de a lui papan. imi pare rau sa aud ca verii sunt sunt intr-o astfel de situatie. nu-mi pot imagina prin ce trec. Totusi, eu vorbeam de un om care s-a nascut literalmente pe strada, crescut de parinti surdo-muti, analfabet. Un om in jurul caruia s-au intamplat doar lucruri rele. Toti furau in jurul lui si nu mergea nimeni la scoala. La 20 de ani are deja 3 ani de puscarie la activ. Cred ca e un om “educat” sa incalce legea, daca pot sa spun asa. O vorba buna si un milion de lei nu pot schimba ce a invatat el in 20 de ani de viata mizera.
      Verii tai cred ca au avut sansa ca macar pana la aceasta varsta sa fie ingrijiti, iubiti, educati. Sunt sigura ca asta i-a facut sa inteleaga de mici ca pot face ceea ce isi doresc in viata, ca nu sunt oameni de categoria B, condamnati la saracie. Sigur, sunt multi tineri care dupa ce trec printr-o astfel de trauma isi pot distruge viitorul. Dar aici e vorba de alte lucruri, de depresie, de suferinta. Noi vorbeam de un om care n-a trecut printr-o trauma, ci pur si simplu a trait ca un… maidanez.

  • Reply
    Monkey
    13/05/2010 at 3:03 PM

    andressa, iti inteleg punctul de vedere.
    dar ce cred eu e ca el nu alege furatul ca “ultimate solution for survival”, ci pentru ca e alternativa mai usoara. la bunicii mei la tara sunt o gramada de terenuri nemuncite si oameni care angajeaza tigani cu ziua pentru muncile agricole. Si daca il vad serios si muncitor, pot chiar sa ii dea in arenda o bucata de pamant.
    cat despre educatie, de acord cu tine, poate fi un fel de circumnstanta atenuanta faptul ca nu a avut access la ea. dar aici vorbim de un basic: bine vs. rau. poate cand esti mic, ii vezi pe ai tai ca fura si nu stii ca e rau. dar cand mai cresti, iti dai seama prin experiente proprii ca atunci cand esti lovit, iti e rau, ca atunci cand pierzi ceva e rau. Deci se formeaza un fel de constiinta a binelui.
    Unii oameni fura, altii lovesc, altii fac alte feluri de rau. doar pentru ca le stim povestea, nu o face sa zicem mai…compatimitoare, ci doar mai dramatica.

  • Reply
    Stefan
    13/05/2010 at 4:21 PM

    Cum ar veni, e ok ca fura, daca nu fura de la mine. Daca fura o bucata de branza din piata, tu poti sa il intelegi, ca poate ii e foame. Daca daca iti fura tie portofelul cu 25 de lei in el, poti sa il intelegi?

    Nu multi dintre noi au atitudiea calugarului Bienvenu din Mizerabilii lui Hugo, calugar care ii spune lui Jean Valjean ca a uitat sfesnicele din argint (atunci cand politia il aduce inapoi dupa ce a furat argintaria).

    • Reply
      andressa
      14/05/2010 at 8:00 AM

      @Stefan:
      imi pare rau dac asta s-a inteles, eu am spus altceva. am spus chiar explicit ca trebuie pedepsita orice persoana care fura sau incalca legea in orice alt fel. puneam insa problema: cum a ajuns acolo?

  • Reply
    alejandro
    14/05/2010 at 11:28 AM

    asta cu calugarul mi-a placut mult de tot. adica e intr-adevar esenta postului de mai sus, dar spusa cu o aura erudita de mare introspectie. ce mai, mi-a placut! bravo, stefan! cred ca se gasea si ceva din jules verne sa se potriveasca! sau mai bine coelho, nu fura niciun personaj de-al lui coelho nimic?

  • Reply
    dimitria
    19/05/2010 at 10:29 PM

    http://www.policycenter.eu/papan.htm

  • Reply
    visina
    22/05/2010 at 8:47 PM

    eu am facut semstrul asta practica la penitenciar (sunt studenta la psihologie) si am ramas cu un gust amar, cu un sentiment de furie, acea furie pe care ti-o da neputinta: sansele de recuperare ale celor care ajung sa fie in chisi la noi in tara sunt … practic inexistente. Prin alte parti detinutii au posibilitatea sa faca niste cursuri, sa invete o meserie, chiar sa faca facultate, si mai ales dupa ce ies exista programe menite sa ii ajute sa se reintegreze: gen statul scuteste de o parte din impozite pe cei care angajeaza un fost detinut, exista ofiteri supraveghetori care practic vegheaza un fost detinut (daca are unde sa locuiasca daca are o slujba si mai ales daca da dracu sa calce stramb). La noi o persoana abia iesita din inchisoare se trezeste in strada, fara nici un sprijin si si mai ales cu sanse extrem de mici sa se angajeze undeva (cei mai norocosi gasesc d elucru la negru)… ce-i ramane de facut? e pacat pentru ca sunt multi tineri capabili sa munceasca si sa invete din greseli, s-ar merita din plin niste incercari de reintegrare pentru ei dar…

  • Leave a Reply