Diverse

Apartamentiada continua

Unii agenti imobiliari mint.

Iti spun orice la telefon ca sa vii sa vezi un apartament. Apoi afli la fata locului ca apartamentul nu e decomandat ci semidecomandat, ca nu e la etajul 7 din 9, ci la 6 din 6 si ca blocul e din anii “saizeci”, nu din 1977. Ah, si “rotunjesc” suprafata in urmatorul fel: 45 de metri patrati devin 50. Aproape acelasi lucru, nu? :))

Aseara i-am zis unuia la telefon: ‘Ca-n bancul cu “da, dar nu era masina, ci bicicleta si nu mi-au dat-o, mi-au luat-o”?‘ :)) Nu mai suportam sa imi spuna ca nimic nu era ca in anunt!

Multe anunturi din ziare contin informatii false ca sa suni la agentie si apoi ei sa iti bage pe gat vizionari bazate pe fabulatii.

Ei castiga bani si pentru vizionari? Numai asa imi explic de ce s-ar chinui atata sa ma aduca la un apartament care nu ma intereseaza. Timp pierdut.

Pe langa cei care mint, mai sunt si pesimistii. Aia care aproape ca-ti rad la telefon, parca se si gandesc sa-ti inchida, cand aud ce cauti si la ce pret. “Pai, nu cred ca veti gasi… Nu, e imposibil…” Cand le spui ca ai mai gasit apartamente asemanatoare cu ce iti doresti te intreaba rautaciosi: “Pai, si de ce nu ati cumparat!?” Uite-asa. Ca sa te sun pe tine! 🙂

Invariabil, agentii imobiliari cu care am vorbit au fost acri la primul contact. Sun la agentie dupa ce vad anuntul si intreb si eu, ca omul: “Buna ziua. Va sun in legatura cu un anunt despre care as vrea sa stiu mai multe detalii.” Ca doar nu o sa incep cu “Buna ziua. Anuntul acela strada cutare, etajul cutare, cu imbunatatiri, fara balcon, vedere in spate, 50mp, mai e valabil?” ?! Ca o sa zica “Stai asa, cucoana! Usor!”

Oricum. Eu zic: “Buna ziua. Va sun in legatura cu un anunt despre care as vrea sa stiu mai multe detalii” iar ei fac pe desteptii si raspund “Pai daca imi spuneti mai multe detalii poate va ajut, altfel nu am de unde sa stiu depsre care anunt vorbiti!” E na?! Serios?! Bite me.

Aventura continua…

You Might Also Like

40 Comments

  • Reply
    Alex
    07/02/2008 at 11:14 PM

    Exact ca-n viata! 🙂

    Incearca sa gasesti direct particulari, si nu prin agentie. Stiu ca e greu, dar merita.

    Succes!

  • Reply
    Delia
    07/02/2008 at 11:18 PM

    nu castiga bani pe vizionari dar daca merg la vizionari nu mai fac treaba imputita de birou pentru altii. au si ei o mica scuza s-o mai flendure din cand in cand, chiar daca poate tu nu cumperi. am avut parte sa vad cam cum lucraza si mi-a fost deajuns incat sa ma car repede. multe minciuni si abureli

  • Reply
    Adi_Ocs
    07/02/2008 at 11:18 PM

    http://www.magazinuldecase.ro/
    La mine a functionat. Bafta!

  • Reply
    dzeta
    07/02/2008 at 11:19 PM

    Probabil ca n-ai suficient timp pentru asta, insa cel mai bun mod sa ii iriti este sa ii faci sa isi piarda timpul, din moment ce probabil ca sunt platiti mai mult prin comision.

    Te intilnesti cu ei sa vezi apartamentul, le iei numele pentru a-i recomanda si amicilor, etc. Dupa care, rogi citiva prieteni sa repete actiunea ta: vizitarea apartamentului, recomandari, etc. Douazeci de astfel de intilniri si s-au dus naibii comision, procentaj de tranzactii incheiate, toate numerele prin care sunt evaluati, iar economiile incep sa li se evapore pe Extraveral si Cuba Libre.

  • Reply
    DeMaio
    07/02/2008 at 11:25 PM

    Unele firme percep o taxă pentru vizionarea fiecărui apartament. Am auzit de o firmă care stabilise suma la 10 euro, şi de o alta care ajungea la 15 euro. Să nu te gândeşti la firme care se ocupă de apartamente de lux. Nu.
    În modul acesta, ei rămân cu ceva, iar tu eşti cumva obligată să cumperi, asta ca să nu termini banii până găseşti apartament.

  • Reply
    baghi
    07/02/2008 at 11:37 PM

    Delia , de ce si-ar dori sa o flendure ? Imi depaseste logica . Daca muncesti , te intereseaza , esti corect fata de clienti iti vor da comisionul cu placere.Mai ales daca ai reusit sa ii negociezi un pret bun.

    Dzeta , de ce ar face cineva asta ? Traim in secolul vitezei , time is money chiar si pentru prietenii tai

  • Reply
    Radu
    07/02/2008 at 11:54 PM

    Felicitari, ai descoperit metoda anunturilor capcana folosite de agentii imobiliari.
    Practica e simpla: in momentul in care un proprietar scoate un anunt de vanzare a locuintei sale, este sunat de cateva zeci de agenti imobiliari. Dupa aceea, anuntul sau apare aproape identic in ziar, dar cu un pret mai atragator si cu numarul agentului care l-a scos.
    Astfel, cumparatorii suna pentru ca ei cred ca anuntul real. Avand in vedere ca un agent imobiliar scoate zeci de asemenea anunturi pe zi spre publicare, nici el nu mai stie ce a scris in ele.
    Pe scurt, ideea este ca agentul sa atraga cumparatori, cu toate ca de multe ori raspunsul este ca apartamentul cautat de cel interesat “tocmai s-a vandut”. Dar intotdeauna va propune el o oferta la fel de buna, “poate chiar mai buna”.
    Ai inceput sa faci vizionari deja? Sa povestesti si cum te plimba intre apartamente neinteresante si care nu se incadreaza in doleantele tale 🙂

  • Reply
    andressa
    07/02/2008 at 11:57 PM

    Da, exact asta am patit.
    Iar prietenii mei care cauta in paralel de cateva luni o casa mi-au povestit despre asta si nu intelegeam cum functioneaza. Sunt foarte dezamagita. 🙁
    Agentii imobiliari sunt oameni rai… 🙁

  • Reply
    dzeta
    08/02/2008 at 12:22 AM

    Baghi, pentru ca desi traim in secolul vitezei mai avem si (ne)voie sa ne amuzam putin. Sau macar din spirit de vindicta. Daca pe tine nu te amuza asa ceva, nu te obliga nimeni sa participi. In plus, considera si faptul ca nu toti traduc “time is money” prin “trebuie sa muncim tot timpul pentru a face cit mai multi bani”.

  • Reply
    flocea
    08/02/2008 at 4:41 AM

    Nu draga andressa, nu agentii imobiliari sunt oameni rai. Bucurestenii sunt. Du-te in orice oras civilizat din tara si vei vedea ca esti tratat cu totul altfel de catre agenti. E chiar unul dintre putinele domenii unde intr-un oras civilizat din provincie vanzatorii chiar se dau si peste cap sa le ia banii cumparatorilor.

  • Reply
    tea
    08/02/2008 at 9:25 AM

    te scot la o cafea dc vrei si vorbim…io am iesit cu bine dupa show-u’ cu ei…sunt oameni ok dar sa fii tu sobolanoasa.

  • Reply
    limpede
    08/02/2008 at 9:34 AM

    In Romania cumpararea sau vanzarea unui apartament te transforma intr-un specialist in domeniul imobiliar. Am trecut si eu prin astfel de experiente. Partea proasta e ca de cele mai multe ori stii cum stau lucrurile cand deja e rezolvata problema. Dinamismul pietei imobiliare de la noi, neprofesionalismul unor agentii(sau agenti), face sa apara un paradox. Un apartament e preluat spre ofertare catre eventuali cumparatori de mai multe agentii cu sau fara stirea proprietarului astfel pe piata apar de zece ori mai multe oferte decat exista in realitate.In toata Europa scad preturile la case din cauza efectului de domino al crizei imobiliare americane dar in Romania cresc. Bancile ofera facilitati pentru achizitionare(facilitati aparente, evident) astfel orice muritor isi poate permite sa-si cumpere un apartament in Drumul Taberei mai scump decat unul in Paris.

  • Reply
    andressa
    08/02/2008 at 9:41 AM

    tea, da. Si cu Flavia ma tot consult, stii ca si ei isi cauta. Sa ne vedem curand. 🙂

  • Reply
    Raluca T.
    08/02/2008 at 10:19 AM

    Limpede are dreptate. In Belgia apartamentele sunt mult mai ieftine (exceptie orasele mari:Bxl, etc.). Cu banii cu care ti-ai lua un apartament cu peste 100mp intr-o zona accptabila in Bucuresti iti poti lua aici o casa super ok cu ceva pamant.
    Ai rabdare si fii ‘sobolanoasa’!

  • Reply
    ipo
    08/02/2008 at 11:10 AM

    Sfat: dupa ce fac ei magariile cu suprafata, etajul sau vechimea apartamentului, plateste-le-o si tu:
    “A, deci cat era apartamentul? 120.000? Pai il rotunjim deci la 100.000” 🙂

  • Reply
    Big
    08/02/2008 at 11:38 AM

    Am lucrat vre-o 3 ani intr-o agentie asa ca ma simt bligat sa intervin:

    1. cand a inceput nebunia apartamentelor, prin 2000 cand s-a dat drumul la credite, erau foarte putine agentii. Cand au vazut ce cerere e au inceput sa se deschida cu miile si au fost nevoiti sa angajeze pe oricine. Si din cauza lipsei salariului fix va dati seama ce fel de oameni au ajuns sa lucreze in imobiliare, doar cei ce erau refuzati peste tot. Deci e normal sa fie multe uscaturi, dar unde nu sunt?

    2. De cele mai multe ori agentul economiseste bani cumparatorului pentru ca piata creste si cu cat e mai scurt timpul de achizitie cu atat mai ieftin gasesti apartamente. Imi aduc aminte de perioada cand 2 camere ajunsesera la 24.000. Nimeni nu mai vroia sa cumpere, toti se credeau experti si spuneau ca or sa scada, cu toate ca piata arata exact contrariul. Atunci practic fortam clientii sa cumpere, ii impingeam de la spate, pentru ca nu-si dadeau seama ca riscau sa ramana pe drumuri. Sunt sigur ca multi ne-au injurat atunci si ne-au facut vulturi. In primavara urmatoare apartamentele se apropiau de 40.000.

    3. acum cateva luni sor’mea a vrut sa-si ia 2 camere. I-am zis sa mearga la agentie, dar nu a vrut, ca sa nu plateasca comision (vre-o 2 mii). Din caza ca a cautat doar perticulari nu a gasit repede. Apartamentele au crescut cu aproape 20.000 si nu s-a mai incadrat la credit. A luat o garsoniera. Dar a salvat cei 2.000.

    4. Am avut tranzactii, in special cu terenuri, in care clientii au castigat milioane de euro (pe parcursul catorva ani) iar noi am luat comision cateva mii. Si tot ne considerau lacomi si ca avem comision mare.

    5. Toata lumea se plange ca agentul ia 2000 comision la un apartament, dupa ce alearga cateva saptamani, dar la aceeasi tranzactie notarul ia la fel doar ca sa completeze numele pe un template in word intr-o juma de ora. Si nu se mai plange nimeni.

    Nu mai lucrez de mult in imobiliare, dar imi pare rau sa vad cum ii desconsiderati, cu toate ca va ajuta sa faceti probabil cel mai mare pas din viata voastra, acela de a lua o casa.

  • Reply
    andressa
    08/02/2008 at 11:59 AM

    Big,
    eu nu-i desconsider. Ii judec pe fiecare in parte.
    Ma enerveaza cei care ma mint. Sau cei care exagereaza ca sa ma convinga sa cumpar. Nu cred in “impingerea de la spate”, ci doar in prezentarea obiectiva a avantajelor si dezavantajelor cumpararii unui anumit apartament. Fiecare ia decizia singur si-si asuma consecintele.
    Nu-i consider lacomi pe agenti, cel putin nu pe toti. Dar ma enerveaza cand ma pun sa semnez in alb un contract de vizionare, cand ma mint in legatura cu un apartament ca sa ma duc sa-l vad, cand sunt rautaciosi.

    Sunt convinsa ca sunt si agenti imobiliari de treaba. Dar m-au cam enervat cei peste care am dat in ultimul timp…

  • Reply
    Me, Myself & I
    08/02/2008 at 12:33 PM

    Big, cu tot respectul, dar bati campii.

    Fluctuatia pretului nu e deloc legata de “binele” pe care vor sa il faca agentii imobiliari, ci de multe ori e o consecinta a preturilor umflate. Calculul e simplu – pret mai mare, comision mai mare. Daca ai lucrat in imobiliare, stii textul spus proprietarului “80.000 vreti pe el ? Dati-l la noi la agentie, ca vi-l vindem cu 100.000”. Si apare anuntul cu 100.000 in ziar, si urmatorul particular care vrea sa vanda, se uita si nu stie cat sa ceara, o sa ceara tot 100.000, ca asa a vazut el in ziar. Nu mai zic de propunerile gen “Vreti 80.000 pe el, vi-l vindem noi la 90.000 da’ ne dati si noua jumatate din diferenta…”.

    De aici rezulta preturile astronomice din Bucuresti, de la toti “jmekerasii” pusi pe imbogatire rapida.

    Ultima experienta am avut-o cand trebuia sa inchiriez un apartament, agentie, gasit apartament cu 600 EUR prin agentie, negociat cu proprietarul, ne-am inteles pentru 450. Dupa ce a plecat agentul, mi-a zis ca ea a vrut sa dea initial anuntul pe 450, dar agentul i-a zis sa-l dea cu 600…

    95% din agentii imobiliari nu ajuta cu nimic, ci paraziteaza o piata care ar merge mult mai bine fara “ajutorul” lor pretios.

  • Reply
    andressa
    08/02/2008 at 12:36 PM

    Adevarul e ca si eu ieri am avzut un apartament pe care o agentie il vindea cu 95 000, iar alta cu 108.000. Ma intreb cat cerea proprietarul.

  • Reply
    Me, Myself & I
    08/02/2008 at 12:41 PM

    Ah, legat de notar, ala nu e un jobless nespalat, luat de pe strada, cu pretentii de magnat imobiliar, care-mi scuipa printre dinti un “pfft, astea-s preturile, n-ai bani, iei garsoniera”, de parca el ar sta in Hilton si nu intr-o garsoniera amarata din Ferentari.

    Mai mult, notarul isi asuma responsabilitatea, prin “template”-ul ala, pentru ce scrie acolo, lucruri care nu sunt chiar neimportante (legalitatea tranzactiei, actele de proprietate care sunt in ordine, samd), si de multe ori te scapa de tepele de zeci de mii de euro trase de proprietari rau intentionati.

  • Reply
    Andrei777
    08/02/2008 at 12:49 PM

    De curiozitate, un apartament de 2 camere, in bloc vechi, cam 60 – 65 de mp utili, in zona de Nord a orasului, amenajat decent, cam in jurul carui pret se invarte?
    Dar in bloc nou?
    Io-s din Timisoara si vreau doar sa fac o comparatie.

  • Reply
    ulise
    08/02/2008 at 2:31 PM

    se cauta apartament in Bucuresti? de ce? sunt zeci de opotunitati de o viata mult mai buna in afara de Bucuresti

  • Reply
    ulise
    08/02/2008 at 2:32 PM

    PS: nu e prost cine cere ci cel care da 🙂

  • Reply
    gimini
    08/02/2008 at 5:25 PM

    Dar tu ce vrei de fapt? Sa cumperi sau sa inchiriezi?

  • Reply
    wtf
    08/02/2008 at 9:44 PM

    😀

  • Reply
    Fluture
    09/02/2008 at 4:27 PM

    Sfat de la un aproape (fost) agent imobiliar 🙂

    NU cauta acum, NU cumpara acum. Preturile sunt exagerate. Si, oricum, nu in blocurile “comuniste”!! Peste 20 ani nu vor mai fi bune de nimic. Blocuri de 50 ani vechime, câh!

  • Reply
    nede1st
    10/02/2008 at 1:25 AM

    Citesc ocazional blog-ul andressei si am dat peste acest interesant post cu comentarii si mai interesante. Lucrez ca agent imobiliar si considerand ca sunt familiarizat cu tema dezbatuta, ii pot propune andressei un dialog deschis si sincer pentru a-i clarifica exact cum functioneaza piata imobiliara, care sunt regulile ei, care sunt trucurile, minciunile si manipularile pe care le practica agentii imobiliari, de ce exista perceptia negativa asupra acestora si orice alte probleme legate de tema de fata. Ma abtin de a posta aici toate aceste chestiuni deoarece comentariul ar fi inzecit mai mare decat postul in sine si as lansa controverse interminabile, contrazicand aproape toate comentariile care s-au postat pana acum. Las la latitudinea andressei de a reveni cu o continuare a acestui post in cazul in care va accepta acest dialog. ID-ul meu de mess este nede1st@yahoo.com

  • Reply
    baghi
    10/02/2008 at 3:38 AM

    Sfatul lui Fluture este foarte pertinent. Daca nu arde…nu este cea mai buna perioada in care poti sa cumperi.Nici macar cea mai buna perioada sa faci credit.
    Este mult de scris pentru a prezenta faptele obiectiv .Dar pot sa iti dau exemple foarte multe care sa imi sustina afirmatia.

  • Reply
    mihai
    10/02/2008 at 3:47 AM

    Fratilor, e o piata libera, nu va opreste nimeni sa gasiti direct un particular cu care sa faceti tranzactia, fara intermediari. Dar cum spunea cineva mai sus, s-ar putea sa va dati seama ca e mai greu decat credeti. Un particlar are si el serviciul lui, programul lui, alti oameni care depind de el, jobul lui nu este sa-si vanda casa, pe cand un agent imobiliar din asta isi castiga banii. La fel cum fara intermediarii atat de mult blamati care vand patrunjel si ceapa in piata cel mai probabil ar trebui sa luati rata pana la tara ca sa va faceti piata.

    Ideea e ca avem de-a face (inca) cu o sellers’ market, in care cumparatorii pot cel mult sa se planga prietenilor sau sa scrie un post ca asta pe blog 🙂

  • Reply
    andressa
    10/02/2008 at 7:56 PM

    Fluture,
    multumesc pentru sfat. Dar nu mai am rabdare. Sper sa nu regret. De fapt sunt sigura ca nu o sa regret ca mi-am luat un apartament in care sunt fericita, sper doar sa nu pierd multi bani. Ca o sa pierd – inteleg si sunt impacata cu asta, sper totusi sa nu pierd multi. Adica e ca si cum as plati “momentul” achizitiei si as plati pentru asta un pic, asta simt eu, sa fac acest pas acum.

  • Reply
    Magazinul De Vise » Blog Archive » Asimetrie si imobiliare
    11/02/2008 at 3:11 PM

    […] pentru ca modelul lor de business se bazeaza pe asa ceva. Ultima marturie in acest sens se gaseste aici, ceva mai recent nu am gasit in ultima vreme, dar astept sugestii&propuneri. Nu FSBO-ul a […]

  • Reply
    Stefan
    11/02/2008 at 8:06 PM

    1). Pt Andressa am scris niste sfaturi la un post mai vechi.
    2). Un mic off-topic. Notarul are responsabilitate 0. Ah scuze sa verifice buletinele. In rest nimic. Verifica cu un avocat. ( Unul serios care stie ce spune s-ar putea sa te coste 200 euro+ TVA ora dar merita 🙂 )
    A … ca mai arunca un ochi pe acte … asta e alta treaba … multi sunt destul de responsabili. Dar ca idee la cumparatul apartamentelor 1 nu ai cine stie ce probleme juridice ce pot sa apara si 2 pentru orice alt tip de proprietate daca vrei sa ai o oarecare siguranta e bine sa verifice un avocat TOT istoricul proprietatii. Si apropo… ai posibilitatea sa cauti apartamente direct de la proprietar. Sa cumperi fara notar nu 🙂 ( ok ok tehnic vorbind e o discutie mai larga aici dar nu intram in amanunte)
    3). Nu te pune nimeni sa lucrezi cu joblessi nespalati. in momentul cand o sa intelegeti ca legea concurentei functioneaza si in domeniul agentiilor imobiliare o sa aveti mai mult success. ( Ma repet , stiu -> alege oamenii cu care lucrezi)

  • Reply
    florin
    12/02/2008 at 12:45 AM

    trebuie sa ai rabdare, nu o sa gasesti imediat ceva bun. eu am cautat ceva timp, apoi am avut noroc de un pont. acum caut inca un apartament si am gasit numai apartamente cu probleme, am ajuns aproape ca un jurist cu experienta pe imobiliare. ai grija cu legea 10 si mai ales cu legea 112. si sa fii sigura atunci cand cumperi ca aia vrei, nu te lasa fortata de graba agentilor sau proprietarilor. eu cumpar cu credit, si juristii bancii (la care si lucrez) sunt oricum mai atenti la actele de proprietate, spre deosebire de unii notari.
    1)nu te grabi; 2)cauta anunturi comparabile pentru a verifica pretul; 3)verifica bine documentele de proprietate, apeleaza la un prieten avocat care se pricepe sau notar; 4)fii sigura ca e ceea ce vrei! succes!

  • Reply
    andressa
    12/02/2008 at 8:31 AM

    florin,
    mersi pentru sfaturi.
    de fapt, cred ca am cam gasit ce caut. rapid, nu? 🙂
    va tin la curent. 😉

  • Reply
    marius
    13/02/2008 at 8:37 PM

    Eu am cautat in draci apartament …. si pana la urma mi-am lua teren la Corbeanca!
    Daca vrei apartament cauta 1-2-3 firme de imobiliare mari, mergi la ei si spune-le exect ce cauti cu mentiunea “Sa nu te deranjeze decat daca gasesc ce ai cerut”!
    Eu am cautat ca si tine si am dat de toti agaricii cu 4 clase de care m-am saturat!
    A ajuns sa gasesc 2 agentii ok care mi-au prezentat ceeea ce le-am cerut!
    Btw: nu te grabi caci oricum nu se vand caci sunt prea scumpe!
    Succes1

  • Reply
    Kati
    13/02/2008 at 9:56 PM

    HAHAHA, ce tampiti! Mai au foarte multe de invatat de la americani, daca pe ei ii copiaza.

    Esti foarte tare Andreea, mereu ma faci sa rad:)

  • Reply
    flore
    13/02/2008 at 11:43 PM

    Mda…trec si eu prin chinurile astea…in Timisoara, ne luptam cu PubliTim-ul, in care nicio agentie n-ar pune un cuvant in plus in anunt sa spuna ca-i agentie. Si there it goes: “va sun in legatura cu anuntul din publitim; mai e disponibil apartamentul?”/ “care doamna, ca suntem agentie”; ce sa spun, good for them! Am obosit si inca n-am inceput cautarea adevarata! Doar am sunat la cateva numere dintr-un ziar! Mi-e groaza sa incep sa vad apartamente, care de care mai infrumusetate in anunturi.

  • Reply
    canadianu'
    14/02/2008 at 3:20 AM

    ce se intampla in america e mic copil fata de ce se va intampla in rromania cand va pica piata imobiliara. pariez un camion de molson pe chestia asta
    read this, it might help a little http://balonul-imobiliar.blogspot.com/

  • Reply
    me
    14/02/2008 at 1:51 PM

    OK,
    Cred ca toti am trecut prin chinul asta, dar putini dintre noi au avut un blog (eu cel putin nu) – asha ca ai posibilitatea sa scrii aici ce iti doresti si ce oferi si exista sanse sa fii contactata (multi te citesc :)) si chiar daca nu .. nu ai pierdut nimik
    In al doilea rand (stiu ca nu a fost un primul rand:)) ne paste si pe noi o criza imobiliara cat de curand – e o chestiune economica – creste dobanda de referinta, unii intra in imposibilitate de plata, ies multe ap la vanzare etc … (ex ian 2008 a avut vanzari imobiliare doar 30 % din vanzarile ian 2007). Sfatul meu: take your time

  • Reply
    Ana Mocanu
    10/03/2019 at 12:01 PM

    Trebuie sa filtram informatiile mereu, daca nu o sa fiu foarte usor de manipulat si se va duce cu societatea asta si e foarte aiurea…

  • Leave a Reply