Uncategorized

vrem democratie participativa

De cate ori ma uit la o emisiune la care e invitat un primar sau un consilier local, observ ca nu apuca invitatul sa spuna mare lucru pentru ca zbarnaie telefonul. Suna cetatenii sa spuna ca in nu stiu ce parc se aduna betivii, ca toboganele sunt vechi si ruginite si se lovesc copiii, ca pe strada cutare e un teren abandonat pe care se pun gunoaie si ar fi bun de facut un parc… Recunosc, si mie imi vin idei cand vad primarul si as vrea sa-l intreb de ce nu sunt cosuri de gunoi la mine pe strada si multe altele.

Suna si ai impresia ca e prima oara cand Primarul ala iese din birou si de-aia sar toti pe el. Pai, adevarul e ca asa e. Iese foarte rar din birou ca sa intre in dialog cu noi. Ai oportunitatea de a trimite mailuri la primarie – eu am scris de mai mule ori si nu s-a intamplat nimic, nu mi s-a raspuns, parca am scris in cosmos! -, sau de a merge in audienta, dar aceste variante sunt doar unidirectionale – inseamna ca eu, ca cetatean, sa fac un pas inspre autoritatile locale pentru a rezolva o problema.

Democratie participativa inseamna si consultarea alegatorilor pe parcursul mandatului. Inseamna sa faca si autoritatile un pas inspre cetateni intrebandu-i ce-si doresc, care sunt cele mai mari probleme ale lor. Cetatenii trebuie sa participe la procesul de luarea a deciziilor permanent si nu doar o data la patru ani, prin vot.

Democratia participativa – consultari prin sondaje, intalniri cu autoritatile, mailuri, forumuri – este la ea acasa in Vest. Cand am fost in Franta acum 8 ani am ramas cu gura cascata cand am aflat ca Primarul si Consiliul Local se consulta inclusiv cu tinerii fara drept de vot (intre 12 si 18 ani) cand vor sa construiasca ceva – ce va doriti? un parc sau o pista de role? cum sa fie? Copiii participau la crearea pistei lor de role! Pare incredibil, nu?

Tot pe copii ii intrebau care sunt cele mai mari probleme in comunitate – lipsa spatiilor in care sa pierzi vremea pe Internet? Facem! Cei de 13 ani se plangeau ca sunt prea mici sa intre in baruri, prea mari sa stea in parcuri. S-au construit centre cu mese de ping-pong, Internet si cabinete de educatie sexuala ca sa afle pustanii ce e aia prezervativ sau gonoree. Foarte tare!! Primarul ala ne spunea noua, pustanilor din Romania care incercam sa intram in dialog si negociere cu autoitatile noastre locale pentru a-i convinge ca noi stim cel mai bine ce ne dorim si ca vrem sa fim intrebati, asadar Primarul ala ne spunea ca nu ar fi stiut ce vor copiii pana sa-i intrebe. El ar fi facut un parc. Ca habar nu avea ca problemele sunt altele.

La noi, autoritatile fac agenda. Sigur, unele lucruri sunt de bun simt: piete moderne, parcari, asfaltari. Insa, aici vine problema consultarii: care strazi sunt prioritare pentru asfaltare? Ce spun cetatenii? Totusi noi locuim aici, vrem sa avem un cuvant de spus, nu sa fim pusi in fata faptului implinit. Piete moderne, sigur, dar vor cetatenii modernizarea pietei Obor? Cea mai veche piata din Bucuresti sa devina o baraca de termopane? Va spun eu, nu vrem!! Si se zvoneste ca asta va deveni. Voiam noi desfiintarea bazarului pentru crearea parcarii? Pai in felul in care arata acum, nu ne place. Dovada ca nu suntem consultati este campania impotriva construirii Catedralei in Parcul Carol – atunci chiar se trecea peste dorinta comunitatii locale!

Exista Consilii ale Elevilor si Consilii ale Tinerilor (Proiectul PAL-TIN!), primarii nu trebuie decat sa-i cheme la consultari. Exista asociatii de locatari, de ce nu suntem invitati pe rand la primarie sa fim intrebati ca la scoala – avem un buget limitat: cum procedam?

Faptul ca suna atatia in emisiuni este un semn ca nu exista deloc dialog intre autoritati si alegatori.

Asadar, in emisiunile urmatoare la care apar primari si consilieri locali, eu nu o sa cer parcari, ci o sa cer sa fiu intrebata ce imi doresc in orasul meu! (Ca poate nici nu vreau parcari, ci vreau o pista de biciclete! Dar de unde sa stie ei ce vrem noi?)

Intrebati-ne si pe noi, ca noi locuim in orasul asta.

34 Comments

  • Reply
    carolingianul
    05/06/2007 at 10:45 AM

    Interesant. Citi ani ai ? Citi din generatia ta gindesc ca tine ? Cum ai defini ( scuza tonul oficial…) profilul vostru, al grupului tau de prieteni, cunoscuti? Pina la urma, ce vrei tu si ce vreti voi ? Sinteti in stare sa spuneti ce vreti , nu doar ce nu vreti ?

  • Reply
    carolingianul
    05/06/2007 at 10:50 AM

    Am vazut, de exemplu, ca-l comparai pe Basescu cu Chavez, a propos de libertatea presei. E o prostie cit casa ( Poporului). Ti-am postat o parte din argumente, daca te uiti indarat. Sper ca nu inghititi pe nemestecate toate cliseele de doi bani ale presei si ong-urilor de cacat si aveti si spirit critic

  • Reply
    andressa
    05/06/2007 at 11:43 AM

    carolingianul,
    care clisee? eu discut chestiuni concrete. nici nu am ridicat problema culorii politice. indiferent de primar sau consiliul local, indiferent de oras, democratie inseamna mai mult decat vot – inseamna consultare cu cetatenii.

    suntem in stare. si daca nu suntem de acord toti cetatenii in privinta prioritatilor in comunitatea locala, tot trebuie sa fim intrebati. ca doar nu vrei sa-mi spui ca nu ar trebui sa fim intrebati ca suntem prea tampiti sa avem un punct de vedere!
    telefoanele din emisiuni demonstreaza ca oamenii stiu ce nevoi au, dar nu-i intreaba nimeni.

  • Reply
    Cristi Roman
    05/06/2007 at 12:08 PM

    Andressa, esti gata sa te implici?

  • Reply
    carolingianul
    05/06/2007 at 12:43 PM

    Nu te intrebam doar despre calitatea ta de cetatean exigent al Bucurestilor. E superok ce spui si trebuie sa va faceti auzita vocea, trebuie sa fiti ascultati. E un mare progres fata de amorteala din cea de-a doua jumatate a anilor 90, cind organizatiile studentesti nu doreau decit sa li se dea ( burse, locuri in camine, slujbe) si n-aveau nici o opinie despre ce se intimpla in jurul lor. Dar te intrebam si despre tine si generatia ta(daca nu e prea fortat termenul de generatie)Ce vreti voi?

  • Reply
    andressa
    05/06/2007 at 12:46 PM

    Eu nu pot vorbi in numele “generatiei”. Nu am nici un fel de mandat. Pot vorbi de mine. Si eu vreau sa fiu invitata la consultari, vreau mecanisme transparente care sa imi dea posibilitatea sa dau feedback si sa am intiativa.

  • Reply
    andressa
    05/06/2007 at 12:48 PM

    Cristi,
    am fost pregatita in mai 1997 cand am intrat in ONGuri si am inceput sa fac lobby pentru democratia participativa, cand am icneput sa trag de maneca impreuna cu colegii meu autoritatile.
    acum sunt deja implicata.

  • Reply
    carolingianul
    05/06/2007 at 12:48 PM

    In ce probleme ? Doar in cele edilitare ?

  • Reply
    andressa
    05/06/2007 at 12:50 PM

    in viata comunitatii. asta inseamna multe.

  • Reply
    carolingianul
    05/06/2007 at 12:52 PM

    de exemplu? scuza-mi curiozitatea.

  • Reply
    andressa
    05/06/2007 at 12:56 PM

    Vrei sa-ti explic eu ce inseamna viata comunitatii? Pai de la plan urbanistic la evenimente culturale.

  • Reply
    carolingianul
    05/06/2007 at 1:11 PM

    Bravo!Daca ar fi un regiment ca tine, probabil s-ar schimba lumea bucuresteana cu citiva centimentri in bine. Reteta e sigura : consultari, lobby,transparenta,participare si o groaza de feedback. Atita doar ca am o mica retinere fata de poncifele ongiste si jargonul ongiste. Ma mai intreb cum Dumnezeu de sintem totusi atit de inapoiati civic cu atitea onguri dornice de feedback. Si ma mir ca presa, de exemplu, a involuat in asemenea hal cu citeva ong-uri care sint vocale cind nu trebuie si tac atunci cind ar trebui sa urle. Imi spunea, de curind, o prietena ca a vorbit cu un ziarist de la un mare cotidian german care era socat de slaba calitate a societatii civile de la noi. Socat in mai 2007! Poate erau prea ocupati cu feedbackul…

  • Reply
    carolingianul
    05/06/2007 at 1:11 PM

    scuze . corectura : jargonul ongist

  • Reply
    andressa
    05/06/2007 at 1:17 PM

    stii cum e cu ong-urile?
    curba lui gauss! majoritatea in toate domeniile sunt mediocrii, unii sunt chiar sub orice critica. daca stam sa ne lamentam din cauza alora nu ajungem nicaieri: avem presa proasta, politicieni corupti, onguri de 2 bani, ce sens mai are??

    pai are sens. ca altfel nu m-as mai trezi dimineata si nu as mai scrie nici pe blog, nu as mai iesi din acasa, m-as sinucide ca sa termin mai repede cu chinul! are sens sa incercam sa facem ce putem cu ce avem.

    si sunt ong-uri care au schimbat lumea sa stii. alea conteaza, nu miile despre care nu stii nimic dar in care nu ai incredere. conteaza alea pe care le stim si care au facut enorm. vezi paltin.ro, centras.ro si iti mai dau exemple de onguri in care am lucrat eu in voluntariat si stiu despre ce vorbesc. astea conteaza.

  • Reply
    carolingianul
    05/06/2007 at 1:24 PM

    Inca o chestie . Nuantez: inapoiati civic fata de societatile evoluate din Vest si fata de asteptarile unora prea idealisti . DAR. Societatea a evoluat mai repede decit clasa ei politica si jurnalistica. ba mai mult chiar decit ongurile care predica implicarea pt modernizarea societatii. Da, lumea a inceput sa se destepte din pacate fara politicieni, presa si ong-uri , uneori chiar impotriva acestora. Intrebarea e ce facem cu aceste energii care s-au descatusat si fara iluministii declarati ai natiei, ce vor face iluministii, intelighentii, cum vor recupera distanta dintre ei si realitate ?

  • Reply
    andressa
    05/06/2007 at 1:26 PM

    Vor inceta sa se mai planga si vor face ceva in legatura cu asta.

  • Reply
    tara
    05/06/2007 at 1:30 PM

    eu vreau verde. si vreau ca verdele care exista sa fie pus in valoare. si n-as avea nimic impotriva sa particip la o zi de curatenie.

  • Reply
    andressa
    05/06/2007 at 1:32 PM

    tara,
    una pe saptamana ? 🙂

  • Reply
    carolingianul
    05/06/2007 at 1:35 PM

    Si iti dau un exemplu de ruptura intre presa si realitatea unei societati care evolueaza impotriva presei si a majoritatii covirsitoare a asa-zisilor lideri de opinie. Guvernarea Nastase a fost sustinuta de aproape toate trusturile mogulilor, de guresii opinioti pe care ii vezi si azi pe mai toate canalele. Asta in ciuda atmosferei irespirabile. Lumea insa a vrut schimbarea, desi nu in proportia care ar fi clarificat lucrurile . Dar schimbarea s-a facut in ciuda unei mari parti a celor care doreau sa le spuna ca negru e alb la diferite tocsouri si in coloanele ziarelor. La referendum ruptura dintre acestia din urma si opinia publica a fost si mai mare. Crezi ca au tras vreo concluzie ?

  • Reply
    andressa
    05/06/2007 at 1:37 PM

    eu nu inteleg tonul tau.
    de, e groasa. cum se spune in popor. e nasol. pe vremea lui nastase a disparut libertatea presei in proportie de 80%-90% cred. referndum – nasol.
    crezi ca au tras o concluzie?
    ce sa inteleg? esti prea pesimist! 🙂 da, cred ca au tras o concluzie. si am tras si eu o concluzie.

  • Reply
    carolingianul
    05/06/2007 at 1:55 PM

    M-am uitat pe siteul PAL-TIN si ultimele stiri sint de-acum aproape doi ani

  • Reply
    Cicel
    05/06/2007 at 1:56 PM

    Stiu care n-are mare legatura cu topicul, dar explica-mi si mie te rog, ce avantaj exista sa lucrezi moca intr-un ong?

    De ce sa nu “pierzi” acel timp intr-un mod profitabil financiar si cu banii castigati sa faci ceva pentru comunitatea in care locuiesti daca tot iti pasa de ea?!

    Mai copii suntem in capitalism unde fiecare e pe cont propriu, viata e dura, dar asta e……….

  • Reply
    Gigi Kent
    05/06/2007 at 2:01 PM

    pisi,m-am uitat mai atent la poza ta din header si am observat ca ti se vede paru din nas.

  • Reply
    Alex
    05/06/2007 at 2:15 PM

    Cicel poate iti pot da eu un raspuns. Daca toata lumea ar contribui doar financiar am avea ONG-uri cu fonduri dar fara oameni care sa le cheltuiasca. Plus sunt oameni care sunt mai productivi/multumiti in momentul in care fac ceva efectiv. Senzatia de ‘am realizat ceva’ este mai puternica in momentul in care te duci si strangi gunoaiele de pe un munte (ex teoretic) decat cand finantezi un ONG sa faca asta.

    Andressa nu o sa vedem prea curand o societate in care cetateni sa fie intrebati ce vor. Din doua motive simple.
    1) Politicieni s-au obisnuit cu modul asta de a face lucrurile si sunt foarte fericiti cu el. Pana la urma nu ii deranjeaza aproape nimeni timp de 4 ani.
    2) Sunt prea putini cetateni care ar lua parte la asa ceva. Peste 60-70% din persoanele peste 16 ani este obisnuita cu modelul centralizat de conducere. Ordinele vin de la centru si se executa fara sa le discuti.

  • Reply
    andressa
    05/06/2007 at 2:44 PM

    Alex,
    eu vorbesc in numele meu. Tu vorbeste in numele tau. Eu vreau sa particip. Eu fac asta deja. Argumente de tip “60% nu vor” ma lasa rece. E suficient sa fim si 2%.

  • Reply
    Alex
    05/06/2007 at 3:53 PM

    Andressa eu faceam o constatare nu vorbeam in numele nimanui. Si mie mi-ar placea sa traiesc in alt tip de societate decat cea din Romania actuala. Din pacate nu pot.
    Ii admir pe cei care au timpul si energia necesare sa se lupte cu sistemul pentru cauze care merita, si cand pot ii ajut atat cat pot. Am incercat si eu candva in ‘tinerete’ (nu ca as fii trecut de 25) dar la un moment dat mi-a ajuns si am inceput sa ma adaptez la situatia curenta. Inca sustin cum pot niste oameni care incearca sa lupte dar am renuntat la transee de ceva timp.

    Grupurile mici de oameni hotarati au schimbat istoria doar in cateva cazuri ;). In .ro nu vad sa se intample si datorita caracterului balcanic. Infamul ‘lasa ba ca merge si asa’ e prea prezent. Nu sper sa vad vreo schimbare in urmatorii 5-10 ani. Si in mod clar va fi mult de munca pentru a obtine o schimbare in bine, inertia sistemelor la schimbare e destul de mare. Romanul intai trebuie educat si abia dupa aceea trebuie intrebat ce isi doreste sa se intample cu orasul/comunitatea lui. Pentru ca altfel toate eforturile celor 2% sunt inutile.

    Poate sunt excesiv de pesimist dar prefer politica pasilor mici decat sa imi fac sperante foarte mari pentru a fii dezamagit.

  • Reply
    andressa
    05/06/2007 at 5:14 PM

    stirile nu sunt puse pe site, stiu. eu am facut site-ul si eu am abandonat sectiunea de stiri. daca vrei sa afli mai multe, ai date de contact acolo.

  • Reply
    Keos
    05/06/2007 at 6:35 PM

    Hmm, andressa tu traiesti cu impresia ca primarilor le pasa, crede-ma, primarii nu dau 2 bani pe tine(99%), si nici partidele de cacat pe care le reprezinta(99,99%). Exemplul cel mai bun ar fi iluminatii vostri din Bucuresti, care va injura inteligenta zilnic, cu zambetul pe buze dar pentru care tot se gasesc o gramada de oameni care sa ii pupe in fund.

    In al doilea rand, ce vrei tu e frumos dar nu o sa se intample, si stii de ce ? romanii nu vor democratie participativa, sunt prea putin educati sa stie macar ce inseamna aia.

    In principiu romanii vor ca lucrurile sa se intample intr-un mod fericit asa cum viseaza ei, adica sa le citeasca cineva gandurile si sa le indeplineasca dorintele, fara ca ei sa miste un deget. Romanii merg in fiecare zi la servici ca oile si se intorc acasa unde isi pornesc televizorul si asculta stirile/dau maneaua la maxim/golesc o lada de bere/isi bat copii pentru ca au avur o zi proasta, etc.

    ———–
    Un fel de continuare devianta dar…

    La stiri afla ca o sa le creasca taxele, motiv pentru care a doua zi turma o sa behaie cat de tare suge sistemul si ce mic salar au. A treia zi firma falimenteaza pentru ca patronul si secretara au fugit in Hawaii cu toti banii(motiv pentru care in tara acestia vor ramane cunoscuti ca si afaceristi de succes). A patra zi vine un turc/italian/grec/alta natie de afaceristi de astia rupti in fund si cumpara firma pe 1 leu si o vinde pe cateva miliarde la fier vechi. Respectivul va fi cunoscut si el ca si “afacerist de succes” iar manevra, “o privatizare reusita”.

    Stiu ca aberez putin dar ideea e simpla, in tara asta toate sug si tu andressa nu poti face nimic, mai mult sau mai putin(si stiu, o sa zici ca daca toti ar gandi ca mine…).
    —————

    Iar legat de toate ONG-urile astea care apar ca ciupercile si lupta pentru viitorul nostru luminos, unde naiba sunteti mai toti? Sa mor eu daca v-am intalnit vreodata si umblu destul de mult pe jos…

  • Reply
    Keos
    05/06/2007 at 6:37 PM

    Da, uite ca Alex a explicat mai moderat parerea mea, ok please ignore me all, nothing to see here, move along…

  • Reply
    Arin
    05/06/2007 at 10:31 PM

    Da, stiu la ce te referi, Andressa. Intr-un mic orasel de pe langa Paris, cu aproximativ 15.000 locuitori, acum vreo 2-3 ani, s-a anuntat ca primarul vrea sa consulte cetatenii privind fenomenul criminalistic din Franta – a se vedea cu atentie unde ne aflam si despre ce anume se vorbea. Mirarea a fost cand, odata ajus in sala de spectacole a primariei, care avea cam 2.500 – 3.000 locuri, o gaseai arhiplina, iar dezbaterile, patronate de primar, tineau pana dimineata, in jurul orei 03.00 a.m. De notat ca nu existau afise, care sa faca reclama; totul s-a propagat prin viu grai. Se pare ca sora noastra mai mare are niste variante de democratie care cam ar trebui urmate. Seamana izbitor cu ceea ce se intampla prin Atena, in antichitate. Dar si acum Atena este un exemplu stralucit de toleranta si inflorire. Ai nostri asa zisi alesi cred ca nu au capacitatea intelectuala sa o faca. Nu au bunul simt sa plece, atunci cand se observa coplesiti. Ce sa mai vorbim de a cauta singuri – si este de ajuns pe net, in presa, nu trebuie sa ajunga la nu stiu ce schimb de experienta pe nu stiu unde – sa vada, sa observe, ce face sa mearga lucrurile prin alte parti…

  • Reply
    tara
    06/06/2007 at 8:17 AM

    da,merge una pe saptamana, for starters 🙂

  • Reply
    Andrie
    06/06/2007 at 9:30 PM

    Tăriceanu, 6 iunie: “Nu vreau să ne ducem către o democraţie participativă în care deciziile se iau în forumuri publice, congrese şi eventual referendumuri ca în Cuba, Libia si Venezuela.”

    Vreau să menţionez că îmi e din ce în ce mai greu să ÎI urmăresc la TV, sau în presă. Dar revenind la citat. Păi oare mai are rost să-i spui d-lui Tăriceanu că referendumul este la ordinea zilei în Ţările de Jos? Oare are rost să-i spui că nu e cu nimic mai prejos să întrebi milioane de oameni decât să faci un contract cu o firmă de consultanţă?

    Acum 2 săptămâni eram încă în Polonia, şi sincer.. nu-mi venea să mă întorc în ţară, în baza celor întâmplate. Sau poate nu atât a celor întâmplate, că doar nu-şi imagina cineva că Parlamentul ales la grămadă în cotidianul românesc urmărea şi altceva decât nişte interese dictate. Excepţiile sunt, şi Doamne ajută cu ele.. că ele au mai făcut câte o lege coerentă.

    N-am putut înţelege cum de faci amendamente la legea referendumului, atunci când ai un referendum pe rol, şi să nu accepţi că ţi-ai luat-o, după un scor de 3/4 împotriva ta? Oare şi-a închipuit careva că lumea e chiar atât de imbecilă încât să creadă că o a doua amendare a legii referendumului, tot când referendumul era pe rol, îl va face pe Sfântul Petru să se uite cu alţi ochi? Oare nu li s-a explicat unora în gimnaziu că, în viaţă, din păcate sau din fericire, două minusuri nu fac plus?? Treci pe lângă neconstituţionalitate la milimetru, trecând cu mult limita moralităţii, şi mai ai curajul să spui ce vrea România?

    Ca să nu mai spun de Geoană.. după ce s-a frecat la gură, “pardon my French”, cu moţiuni de cenzură şi de suspendare a preşedintelui (apropo, nu ştiu dacă cineva a citit vreuna, dar se vede că au fost la şcoala românească, unde te ia pe ocolite doar ca să-ţi spună că 1+1 = 2 într-un mod “academic”)… acuma vin şi spune că România are nevoie de stabilitate şi de calm? După ce s-a spurcat la gură de ar fi trebuit să ajungă imediat la exorcizare? Şi mai au şi puterea să spună că moţiunea PD e de tot rahatul?

    Îmi cer scuze, dar PD-ul nu a motivat puternic împotriva acţiunilor în sine niciodată, cu excepţia “gafelor”, dacă aşa se mai numesc chiar şi la nivel guvernamental. Dacă nu era foarte clar, au mai spus-o şi după depunerea de moţiune – vrem să vedem PSD-ul după rezultatul de la referendum, vrea să se înece cu totul, dar cu PNL, sau mai vrea să mai salveze ce mai poate?

    Era foarte clar că la cum se ţin imbecilităţile de parlamentari cu dinţii de scaun, nu vor vota pentru picarea guvernului. Alţi ipocriţi… moţiunea PD nu e bună, e ferfeniţă. Vin şi eu cu o întrebare: şi decizia voastră de a merge împotriva Curţii Constituţionale cum e? Normal că sunteţi mai tari ca legea fundamentală, că doar poporul v-a votat după IQ şi pregătire academică! NU! V-a votat pe liste!

    Mie mi-e foarte clar că oricât aş iubi ţara asta, şi ce-ar putea să ofere ea, noi.. tinerii care am început să gândim pe cont propriu… şi nu ca domnii din vârful dealui, şi citez “eu cred c-ar trebui să plece preşedintele… păi e prea neserios [..].. se duce, bea, o mai are şi pe doamna aceea blondă drept amantă”

    Închei prin a sublinia ce spunea Andreea într-o altă însemnare: Băsescu nu e el de pus în ramă, dar dă dovada cel puţin că are mai bine definit ce şi cum vedem noi. Şi continui: de bine, de rău, face parte din cercul celor care şi-au dat seama că e mai bine să meargă ţara cât mai bine, ca să ai de unde “lua” la nevoie, decât să o ţii pe loc şi să câştigi de pe urma ei. Urmă, cam palidă până acum câţiva ani.

    PS: Suntem (simt cumva) că suntem într-un moment destul de agitat. Agitat din cauză că unii am fost ţinut pe loc, şi acuma pur şi simplu simţim că ne supraîncărcăm bateriile. Nu ştiu de când am devenit noi atât de înţelepţi încât să analizăm şi reanalizăm, încât mai mult nu facem decât facem. Şi chiar nu înţeleg cum unii pot fi atât de în urmă cu ritmul. Chit că facem o alegere proastă cu Băse, e alegerea noastră. Eu din câte îmi aduc aminte nu mi-am pus votul pe Tăriceanu, şi nimeni din ţara asta la alegerile prezidenţiale (nu mai are rost să intru în confuzia preşedinte – prim-ministru), la fel cum nu mi-am pus votul să-l văd pe Tăriceanu cum scoate ţara din “criza inundaţiilor” cu vorbele lui de duh în faţa celor rămaşi fără casă.

  • Reply
    Andressa » sa scap de lepsi
    27/09/2007 at 11:07 PM

    […] Catalin ma intreaba despre drepturile mele. Am mai scris despre asta. […]

  • Reply
    Ionut Oprea » Lupta pentru drepturile tale! (episodul 3)
    28/09/2007 at 9:13 AM

    […] Andressa, care a scris despre asta inainte sa o […]

  • Leave a Reply