GANDIM

Incalificabil

Daca Traian Basescu ii lua telefonul jurnalistei inainte sa fi apucat sa votez, nici nu mai calcam prin vreo sectie de votare. Nu ca ar fi avut vreo legatura suspendarea cu situatia cu jurnalista, insa era o buna ocazie sa imi manifest dezaprobarea fata de gest.

Injuratura lui Basescu nu imi aminteste de “Mai, animalule” a lui Iliescu, ce-i grav e ca-mi aminteste de lantul peste picioare primit de cameramanul ce filma golani pe stadion. Acelasi “Nu mai mai filma, bah!”, acelasi “Nu crezi ca e de-ajuns?”.

Cum este posibil ca presedintele sa-i confiste telefonul unei persoane, indiferent de situatie? Indiferent de insistenta jurnalistei, de intrebari, de orice, gestul e incalificabil.
Cum este posibil sa-i spuna “pasarica”? Presedintele tarii noastre asa vorbeste?! E prea tarziu sa-mi retrag votul? Nu imi puteam imagina cat este de mitocan. Singurele persoane de care imi aduce aminte acest limbaj sunt Becali si Vadim.

Cum este posibil sa injure asa Presedintele tarii? Macar daca o trimitea in, ma scuzati, a ma-sii. As fi putut sa inteleg. Putea sa o numeasca si oaie sau vaca. Ar fi fost nesimtit. Dar injuratura “tiganca imputita” dezvaluie atat de multe prejudecati si o gandire de xenofob de acum doua secole, incat ma sperie ingrozitor figura lui Basescu acum. E un monstru.

Si nu SPP-istii sunt de vina ca nu au sters conversatia din memoria telefonului. Lor vreau sa le multumesc pentru ca ne-au dat ocazia sa aflam, fara intermediari, ce ii poate pielea presedintelui reconfirmat in functie. Auzisem eu de rau de Basescu, nu stiam cat sa cred, multe lucruri erau parca interpretabile, dar atitudinea fata de jurnalista si vorbele lui spun foarte multe lucruri. Lucruri oribile. Si nu ca nu trebuia sa spuna asa ceva, nu ar trebui nici sa gandeasca. Cum sa aiba in vocabular asemenea expresii un presedinte de tara?

Diferenta dintre Basescu, Becali, Vadim si Geoana (sa nu uitam de discursul prostanacului cu deseul toxic ce trebuie incinerat, pus in cosciug sau ingropat) este extrem de mica, din pacate.

Sunt de acord cu Catalin Tolontan, singura modalitate de a indrepta macar partial greseala, ar fi pentru Basescu sa-i ceara scuze personal jurnalistei la locul de munca si, tot personal, sa discute cu reprezentanti ai ONG-urilor care promoveaza respectarea drepturilor comunitatii rrome. Dar nu va face asta. Este prea orgolios si las. De altfel, numai un las injura cand crede ca nu este auzit.

Si Basescu a promis ca in ultima sambata a fiecarei a treia luni din an, va tine un discurs in Piata Universitatii. Voiam sa ma duc cu un banner pe care sa scrie “vot uninominal si parlament unicameral”, dar acum cred ca mai potrivit ar fi un banner cu “nu ti-e rusine?”.

Nu stiu daca boicotul de joi ajuta la ceva. La urma urmei, nu breasla jurnalistilor trebuie sa-si arate solidaritatea cu Andreea Pana, ci toti cetatenii romani. Toti ar trebui sa-l boicotam. Eu l-am taiat de pe toate listele.

update: acum – 23.05.2007 ora 22:15 – va invit sa urmariti dezbaterea de pe Realitatea TV pe acest subiect. Moderator – Robert Turcescu, invitati – Mircea Toma si Dragos Bucurenci.

 

Sursa foto telespectator: Shutterstock

You Might Also Like

151 Comments

  • Reply
    anonim
    23/05/2007 at 12:28 AM

    Chiar ne gandeam cand ai sa abordezi subiectul cu tara de gaozari si tiganci imputite. Sunt deacord ca problema e cu atat mai mare cu cat presedintele gandeste lucruri condamnabile ( vezi Bulgaria – Stojanov) in societatea anului 2007 in PARTICULAR!!! Sunt foarte curios de ceea ce se va intampla, desi nimic nu se vede. Pe la teve doar CTP-ul facea valuri din partea Clubului.

  • Reply
    Zuzu
    23/05/2007 at 12:38 AM

    Mie-mi pare nespus de rau ca am votat…
    Am simtit lehamite cand am vazut stirea… cum e posibil asa ceva??????
    Si astazi dimineaza la Carcotasi erau o gramada de gospodine care-i luau apararea… Ne-a “vrajit” pe toti, ce naiba??Toate tantiile alea care-i luau apararea nu au facut decat sa-mi confirme perpetuarea conceptiei unor femei de la noi, a caror mentalitate s-a blocat in Evul Mediu, conform careia “barbatul nu e barbat pana nu iti frige una/ te injura/ isi arata mitocania nestingherit…”
    Ma simt dezamagita de tara asta… Stiu ca fiecare tara are conducatorii pe care ii merita si de aceea ma gandesc sa emigrez…. pe alta planeta!! :(((

  • Reply
    catalin
    23/05/2007 at 12:41 AM

    si totusi tie iti plac pisicile verzi?
    vazusem una de menta..

  • Reply
    add
    23/05/2007 at 12:56 AM

    ma…

    gestul lu’ Base e nasol, poate ar fi scapat si de data asta daca aia de la SPP aveau IQ supraunitar.

    cu toate astea nici pseudojurnalista nu-i lipsita de vina, daca eu te tot ghiontesc juma de zi si dupa aia te scapi si-mi dai una, ma apuc sa tip in gura mare ca m-ai lovit si ca ce gest e asta etc. Asa e corect?

    nu merita niciunul votul meu, da-i dracu’, da’ nici la TV nu ma merita de telespectator.

    Cred ca am cel mai mare bibelou ever in casa: are diagonala 72.

  • Reply
    bogdan
    23/05/2007 at 1:00 AM

    acesta este si asa se exprima omul TB, cel real, nu cel “construit” de specialisti!
    din pacate oamenii de valoare nu voteaza, nu se implica!

  • Reply
    Andrei Matei
    23/05/2007 at 1:03 AM

    Andressa, de ce l-ai votat in the first place? Ce s-a intamplat acum e doar un exemplu dintr-un lung sir de abuzuri sau simple mitocanii (poate cea mai grava).

  • Reply
    patric
    23/05/2007 at 1:13 AM

    Sa-l boicotam? Intii ar trebui s-o batem pe idioata cu telefonul in cap ca a sarit la omul ala cind isi facea piata! E presedinte, hai sa-l filmam si cind se caca, nu? Gata, nu mai are voie sa existe, e disponibil pentru oricine, oricind, oricum, nu?

    Inainte sa ceri decenta trebuie sa fii tu insuti decent, sau poate sint eu de moda veche. Nu mi-e foarte drag de ce-a facut super Base, da’ nici nu pot sa-l condamn, sincer sa fiu, pentru ca eu i-as fi bagat aleia telefonul in cur direct in locul lui.

  • Reply
    add
    23/05/2007 at 1:15 AM

    nici asa, odata ce devii persoana publica… esti public 😀 tre sa te controlezi.

  • Reply
    DeMaio
    23/05/2007 at 1:15 AM

    Draga mea Andressa.
    Nu am să apăr vreodată gestul unui individ ce mai are câteva zile şi ne va fi din nou preşedinte. Îl consider, pe alocuri, strigător la cer. Îi acord unele mici circumstanţe, prin intermediul acelei ţoape de presă ce s-a comportat cu el nu ca şi cu un om, ci ca şi cu un animal. Şi sper că îmi dai dreptate. Am câteva întrebări pentru tine…sper să nu te superi…sunt colegiale:
    1. Vizavi de xenofobie, ce părere ai de fraza “să vă f** în gură de români, că nu mai putem trăi de voi”? Ce părere ai despre faptul că majoritatea posturilor TV ne umplu zilele de emisiuni cu şi despre rromi, în detrimentul clar al românilor, ce totuşi sunt, încă majoritari? Ce părere ai avea despre un astfel de individ, dacă seara, atunci când vii acasă, ai fi siluită de el? Sau dacă ai fi scuipată, bătută, furată, tâlhărită de un individ al acestei etnii ce, trebuie să recunoaştem, înfundă puşcăriile? Te-ai mai considera un monstru dacă, doamne fereşte, după, ai raţiona aproape de raţionamentul viitorului preşedinte? Nu vreau să mă înţelegi greşit, vreau doar să văd dacă se aplică acea “quod licet Jovi, non licet bovi”…sper că aşa era varianta latinească…
    2. Spui că preşedintele i-a confiscat telefonul. Ştii cumva că la acea oră preşedinte era Nicu Văcăroiu? Că nici în acest ceas, când îţi scriu, Traian Băsescu nu este preşedinte? Că în acel moment, el era cetăţeanul Băsescu, fost marinar, fost preşedinte?
    3. În aceste condiţii, gestul Andreei…cred că aşa o cheamă pe meduză (să mă ierţi, dar de scârbă pentru că există indivizi umani ca ea am părăsit o meserie pe care o iubesc şi acum)…nu îţi pare o intruziune grotească, nepermisă, în viaţa unei persoane private? Poate greşesc eu şi nu văd bine…aş fi încântat să aud părerea ta…
    4. Pentru că faci foarte mult caz de vocabularul preşedintelui, eşti la curent cu cel al contestatarilor săi? Ştii cum a fost mototolit, înjurat, denigrat, scuipat emoţional acest om de către adversarii săi? Îi vezi pe ei mai buni decât pe el?
    5. Ce să caute ONG-urile la palat? Cine sunt ONG-urile? Căpuşele acelea puse la cale de băieţaşi descurcăreţi, ce sug degeaba bani de la buget sau fonduri europene pentru nimic? Ştii câte ONG-uri vizavi de problemele rromilor există? Ştii dacă vreuna dintre aceste organizaţii şi-a făcut vreodată simţită activitatea? Am văzut că eşti în temă cu ele…ştii la fel de bine ca mine cam care este mişcarea în zonă.

    Sper să nu înţelegi, încă o dată vreau să subliniez asta, că sunt un partizan orb al viitorului preşedinte. Pur şi simplu, am zis să îmi ofer şi eu părerea şi, dacă s-o putea, să mai stăm de vorbă pe tema asta. O zi bună mâine şi să ne auzim cu bine, cu sau fără pancarte. Şi…ai grijă de tine.

  • Reply
    Aiff
    23/05/2007 at 1:23 AM

    Ce insemnare patriotica, de-amu toti jurnalistii sunt niste ingerasi, au fost lezati.
    Iar Base tre sa mearga sa-si ceara scuze televizionistei aleia ca vezi-dom’le i-a luat telefonul.

    In locul lui Base, cred ca-i prezentam imediat scuzele de rigoare impreuna cu instiinarea de violare a spatiului intim. Omul a fost amabil, i-a raspuns la o intrebare, la doua, da’ tanara cauta promovarea prin intermediul telefonului si a unor rahatele de “senzatie”.

    Stii, e usor sa stai cu degetul in nas, scobindu-te in fata blogului. Si sa spui ca una si alta. Tu, daca ai fi fost acolo si te-ar fi frecat un individ la ridiche in timp ce cercai sa-ti cumperi un borcan de mustar si crema de ghete, ce-ai fi facut?
    Ai fi zambit politicos (al dracu, cica da bine pe sticla) si ai fi raspuns amabil la toate intrebarile.
    Nu?

  • Reply
    otrava
    23/05/2007 at 1:28 AM

    mie imi pare bine ca am votat. e o mizerie ce a facut aia. gestul e de cacat. sigur ca base nu trebuia sa reactioneze asa. insa asa a simtit. instinctul. nu il condamn. deloc

  • Reply
    stingo
    23/05/2007 at 1:32 AM

    Pe mine m-a pierdut definitiv de la faza cu “găozar”. Am scris cândva pe blog: “The idea that we might not get rid of this crazy little man scares me” şi s-a spus că am exagerat.

    OK, înţeleg că omul e slobod la gură şi că e român neaoş (majoritatea românilor sunt rasişti etc.), dar gestul acesta al unui preşedinte de ţară (să nu uităm!) UE, în, ce ironie, chiar ziua referendumului privind suspendarea sa, este întradevăr strigător la cer.

    Ce boicot e joi? I’m out of the loop.

  • Reply
    add
    23/05/2007 at 1:32 AM

    bine punctat aia cu vacaroiu. 🙂

  • Reply
    Ovidiu Alvis
    23/05/2007 at 1:42 AM

    Problema-i cu rasismul…

  • Reply
    The Hobbesian
    23/05/2007 at 1:44 AM

    Faptul ca reactia forumistilor a fost – in masa – de sustinere a presedintelui si de blamare a jurnalistei este simptomul cel mai trist de lipsa de judecata, de incapacitatea de a separa actiunile bune ale lui Basescu de actiunile extraordinar de proaste si dezgustatoare.

    Ce a facut este scirbos si dezonorant nu numai la adresa femeii respective, ci la adresa tuturor minoritatilor si tuturor femeilor! E pur si simplu socant ca nu exista consecinte pentru asa ceva, ca nu iese in fata natiunii sa isi ceara scuze de la toti si sa se angajeze sa lupte impotriva misoginismului si rasismului. Are obligatia sa isi educe natiunea! Macar atita lucru bun sa iasa din gafa asta extraordinara.

  • Reply
    Florin156
    23/05/2007 at 2:00 AM

    Da’ chiar asa. Jurnalista e de etnie romana? sau…… Base a avut dreptate?

  • Reply
    Jonathan Mercurius Pah
    23/05/2007 at 3:04 AM

    De ce nu fac tiganii demonstratie in fata academiei romane pentru ca au pus in dictionar sensul perfect corect in limba romana de “Epitet dat unei persoane cu apucături rele.” pentru cuvantul tigan? Mentalitate de acum 200 de ani? Dex-ul ala e din mileniul asta!

    Un alt lucru: ziarista cand isi cere scuze pentru ca a incalcat cele mai elementare norme ale deontologiei profesionale si a facut publica o discutie privata – mai ales ca ii spunea lui Basescu ca nu va folosi imaginea sa preluata cu ajutorul mobilului?

    Ati auzit de vreun om care se controleaza sa fie “politically correct” atunci cand injura furios in intimitate? (Chit ca in ce priveste PC, nu putem compara situatia din America in 2007 si Romania in 2007, doar pentru ca ne-am trezit peste noapte in UE; in dex-ul american nu mai gasesti astfel de expresii pentru ca nici nu mai sunt justificate de realitate – deci “nigger” este o jignire cu atat mai grava cu cat nu poate fi justificata decat de ura bazata pe culoarea pielii – asta insa doar daca nu a fost facuta la furie si in particular cand orice om poate spune orice).

  • Reply
    PHNC
    23/05/2007 at 3:36 AM

    Sunteti toti la fel, jurnalistilor. Va dati toti loviti cand se face unu’ cu lantul la voi ( e prea tarziu cazul lantului acum, oricum , tot ca voi ramane, ca voi aveti puterea), sariti unu pentru celalalt mai rau ca taximetristii si *cough* tiganii…din punctul asta de vedere nu mi se pare deloc deplasata comparatie lui Base.
    Insa daca s-ar intampla intr-un mijloc de transport, sa zicem, sa fie atacat un roman de o sleahta de *cough* tigani, ati ramane la fel de impasibil ca oricare alt roman care nu s-ar baga pentru ca vezi dommne, *cough* tiganii sunt mari , periculosi, negri si cu cutite.
    Mi-e rusine de voi si sper sa muriti cu gloria pe care o cautati.

    PS : Ma consolez cu faptul ca poate la altii e mai rau…

  • Reply
    Dragos
    23/05/2007 at 7:05 AM

    Te asteptai cumva ca Basescu, fost marinar, sa fie vreun sfant cu vocabular imaculat?

    Altii fura milioane din fonduri publice si se aminteste in coltul unei pagini de ziar, iar greseala lui Basescu il transforma intr-un monstru???

    Evident ca nu aprob gestul, dar se consuma prea multa cerneala pe lucruri putin importante. Sau poate ca este un subiect care prinde la public si se vinde, mai ales in contextul actual.

  • Reply
    stingo
    23/05/2007 at 7:22 AM

    Dacă-ncepem să-l scuzăm pe preşedinte că e fost marinar etc. atunci, întradevăr, altele sunt lucrurile importante în ţara asta bolnavă.

  • Reply
    stingo
    23/05/2007 at 7:23 AM

    (Între timp m-am lămurit cu boicotul, mi se pare minunat dacă întreaga presă se poate mobiliza să ia o astfel de atitudine.)

  • Reply
    crash
    23/05/2007 at 8:14 AM

    De ce va dati de ceasul mortii atat? Asta s-a intamplat mereu si se va mai intampla. Nu uitati ce s-a intamplat in Franta cand unul din cei mai titrati presedinti a facut o remarca rasiala.

    Nu va mai agitati ca e degeaba. Basescu o sa ramana acolo unde e, fara sa-si plece capul, cu toate procentele lui de popularitate. Si noi aici, mici, dandu-ne cu parerea in jurul unei chestiuni pe care el a uitat-o deja, doar are lucruri mult mai importante de facut. Asa suntem noi, romanii, cautam mereu vinovati, in loc sa cautam solutii! De asta nu dam inainte deloc!

  • Reply
    shalimar
    23/05/2007 at 9:02 AM

    cand s-a huiduit in Parlamentul Romaniei la citirea Declaratiei de Condamnare a Comunismului voi, jurnalistii lezati de astazi, nu v-ati declarat cutremurati! Cand suferinta unui neam intreg a fost calcata in picioare si nu doar vezi doamne, “demnitatea” unei individe oarecare, care isi exercita in mod “legitim” profesiunea de a haitui un om. Hai sa pastram proportiile. Gestul lui Basescu e condamnabil dar nu este o atitudine ci e naduful unui oarecare exasperat, asa cum am fost toti la un moment dat. Altii isi fac din xenofobie politica de partid si nu te-am auzit protestind.
    Intreaba-te, mai bine, daca vrei ca numele tau sa fie asociat cu al respectivei Andreea, daca la ea te vei raporta ca la un bun profesionist.

  • Reply
    Banita
    23/05/2007 at 9:58 AM

    Ce coincidenta ca Pana respectiva era de la Antena 1. Si cum se face ca nimeni nu sare de cur in sus ca Voiculescu a spus ca Basescu e maghalagiu.
    Daca vroiam monument de cultura il votam pe Nastase dar ne trezeam ca statul ne fura patul de sub noi.
    Cat despre rasism si toate alea – get real people nici tiganii nu suporta tiganii in tara asta. Nu cred ca cineva nu le-a adresat o injuratura macar in gand. Si sentimentul de teama cand vezi unul ca se apropie ar puta fi calificat ca rasism. Sa nu mai fim ipocriti.
    Problema e presa care a uitat de partea de ed din edinfotainment si nu numai in cazul asta ci in general.

  • Reply
    cat
    23/05/2007 at 10:07 AM

    stiu de la cineva care l-a cunoscut pe marinar ca pe fosta purtatoare de cuvant nu o scotea din “fa proasto”.

    “mai animalule” al lui iliescu a fost o data, dar basescu recidiveaza si nici nu-si cere scuze ptr ca i-a vorbit urat, ci ptr ca s-a aflat.

    pai daca vor sa schimbe Constitutia ca sa-i dea mai multa putere unui asemenea presedinte, mai ca-ti vine sa te muti in Congo cum ziceau sustinatorii lui daca nu era ales.

  • Reply
    alex
    23/05/2007 at 10:08 AM

    Base a chemat jurnalistii de fiecare data sa il filmeze cand se duce la ‘cumparaturi'(nu stiu daca vati uitat ce cumpara, dar cred ca doamna Base gateste numai apa plata )
    gestul lui este rezultatul nostru al tuturor, noi iam permis sa se adreseze si sa se poarte asa, asa ca cum l-am crescut asa il avem

    marinelul a venit la capitala sa nu mai ramaie repetent si anul acesta…din pacate nu o sa se schimbe nimic

  • Reply
    Piticu21
    23/05/2007 at 10:10 AM

    in 3 luni toata chestia asta nu va mai fi de actualitate si va fi de mult uitata. Relax.

    Totusi … tu nu faci un reportaj asa. 🙂 aici e buba 😛

  • Reply
    Mihai
    23/05/2007 at 10:11 AM

    Hai sa-mi exprim si eu opinia aici si nu pe blogul meu.
    Dupa ce majoritatea rroma a votat pentru Basescu a aflat in sfarsit cum e el. Credeati ca dupa suspendare nu va mai fi la fel? Credeati ca nu o sa mai joace prin carciumi sau ca nu o sa mai aiba intalniri politice in aceste localuri? Voi ati vrut un presedinte aproape de popor. S-a uitat Basescu in jur, a facut o medie a ce a vazut, si asta ati ales.
    Recunosc ca faptul ca i-a confiscat telefonul jurnalistei e un lucru rau. Daca jurnalista ar fi facut plangere atunci Basescu ar fi riscat sa faca puscarie, deoarece nu era inca presedintele in functie.
    Faptul ca a numit-o “tiganca imputita” nu e chiar asa de rau, afirmatia fiind facuta in mediul privat, deci desi fiind inregistrat nu ar putea fi acuzat. Faptul mai grav e ca asa gandeste Basescu. Vom avea un presedinte rasist, fapt care nu ma prea mira deoarece majoritatea romanilor sunt rasisti. Si ca sa citez din Teo, comediant in trupa Deko:
    “Daca te duci la orice roman pe strada si il intrebi ‘Esti rasist?’ iti va spune ‘Pai nu’. ‘Ce parere ai de tigani?’ ‘Vreau sa moara in mortii ma-si'(scuze de limbaj). ‘Asta tehnic te face rasist’. ‘Da ce? Am ceva cu negrii?’.”
    Mie mi-e deja clar cum merge politica in tara noastra si asta e iarasi timpul sa-mi fie amintit acest lucru. Toti doresc puterea deoarece cu putere vin si bani. Ma indoiesc ca is destui in politica acestei tari care sa nu fi facut si ei vreo “afacere”.
    Si acu o sa sara toti ca ce am cu Basescu. Nu am nimic. Nici nu ma prea intereseaza politica. Nu ma mai intereseaza din momentul in care a trebuit sa aleg ca presedinte raul mai mic…

  • Reply
    andressa
    23/05/2007 at 11:01 AM

    incerc sa raspund la toate ideile / intrebarile aparute in comentariile de mai sus, sa vedem daca reusesc. 🙂

    1. da vreau sa fiu asociata cu Andreea Pana. Ca jurnalist, ca femeie, ca cetatean. Nici un om din aceasta tara nu ar trebui sa-si faca singur dreptate. Avea SPP-isti langa el, Basescu putea pleca pur si simplu sau putea face un semn ca persoana care il deranjeaza sa fie condusa la zeci de metri departare. Vreau deci sa fiu asociata cu un jurnalist, o femeie sau un cetatean (ce nivel vrem sa luam) pe care presedintele (suspendat, fac placerea celor care m-au corectat!) l-a agresat. A lua un bun ce se afla asupra altei persoane se numeste talharie si este un lucru extrem de grav. Gestul semnifica foarte, foarte multe. Da, era iritat, era nervos. Asta nu scuza nimic. Dimpotriva, cei care reusesc in astfel de conditii sa nu se poarte ca niste salbatici sunt oameni de admirat. Si de votat.

    Stingo, spre rusinea mea, abia ieri am aflat ca Basescu a spus “gaozar”. Am mai auzit asta si nu am putut sa cred. Acum cred ca a fost in stare. Bai, stiu ca am mai zis asta, dar e INADBISIBIL. Cum poate presedintele sa se exprime asa? Maine-poimaine o sa ne trimita de unde am venit, iar pe Vadim il vom aplauda cand isi injura adversarii cu expresii gen “jidan”, “tigan”, “oligofren”. O sa zicem “Maaaama, ce le-a zis-o!” si o sa ranjim multumiti? Si o sa alegem raul cel mai mic, adica pe Becali, ca el zice “hahalera” si asta suna mai politically correct decat “pasarica” sau “tiganca imputita”. Baaaai, eu refuz sa am un presedinte care vorbeste asa!!!

    Nu se pune problema actionarii in judecata, ca era in spatiu public sau privat, ca era on sau off the record (desi as baga mana in foc ca nu a precizat jurnalista ca e off-the-record, dimpotriva, cred ca era clar ca va aparea la stiri materialul), ca era in parcare sau ca jurnalista era de la Antena 1, daca era sau nu enervanta. Este vorba de comportamentul presedintelui. Am aflat ce-i poate pielea. Am aflat cat de jos este. Mi se pare irelevant faptul ca poate fi dat in judecata si stors de bani sau nu, important este ca ne-a aratat ce poate si ca a dat un model hidos de comportament pentru relatia cu jurnalistii.

    Patric, nu trebuia sa-si faca singur dreptate. Maine-poimaine poate sare la bataie. Asta o sa-l faca un barbat adevarat? Un presedinte-jucator? Un justitiar? Nu. O sa fie o dovada ca nu intelege conceptul de institutie prezidentiala.

    Jurnalistii se coalizeaza numai cand unul de-al lor este in rahat. Destul de adevarat. Eu imi fac licenta pe acest subiect. Insa in acest caz, eu ma solidarizez cu vitima agresiunii (verbale, dar tot agresiune e!) ca cetatean, ca femeie, apoi ca jurnalist. Putea sa fie si pompier, bai! Daca-i zicea unui tip: “Bai, putza, tu nu ai alta treaba?” cum era? Probabil nu ar fi zis asta, Basescu e un misogin-jucator, nu sufera de misandrie. Dar sunt curioasa cum ar fi sunat.

    Cineva spunea ca, la urma urmei, toti suntem oameni si, sa recunoastem, uram tiganii. Ei bine, nu. Si, in orice caz, presedintele ar trebui sa dea un exemplu pozitiv, nu sa reflecte societatea foarte fidel, fiind homofob, rasist si misogin.

    Demaio,
    ce legatura are criminalitatea din Romania cu gestul lui Basescu? Ma intrebi ce as spune daca as fi agresata sau violata de un tigan. Pai, are sens sa raspund? Nu mi-ar placea, na! Dar asta schimba faptul ca Basescu a facut ceva inadmisibil? Stii cazul ala cu cele doua prostituate romance care au ucis o italianca la metrou in Roma? (parca roma era…) – acum daca un om politic de la ei ar spune “romani imputiti” tu ai spune “just!” pentru ca au avut experiente nefericite cu romani? Ar trebui sa se aplice regula. Ei bine eu spun ca fiecare caz trebuie judecat in parte si ca nu ar trebui nimeni sa fie judecat in functie de faptele celorlalti de aceeasi etnie/nationalitate/rasa/sex. Indiferent daca numarul celor din acelasi grup care incalca legea este coplesitor. E suficient sa fie cativa cinstiti ca sa ne abtinem de la judecati de acest fel.

    Am raspuns deja la intrebarea cu intruziunea. Nimeni nu trebuie sa-si faca dreptate singur. Cu atat mai mult cu cat are la indemana solutii elegante de rezolvare a problemei. Self defense-ul american functioneaza intr-un anumit fel (sa fii amenintat cumva si sa raspunzi cu aceeasi doza de agresivitate, de exemplu – nu impusti pe cineva neinarmat, nu iei telefonul cuiva care te enerveaza etc) ca atare, avand SPP-istii langa el, Basescu putea fi elegant cand scapa de “instrusa”.
    Era sau nu pesedinte in acel moment? Suspendat, ok. Dar era in atentia publicului, trebuia sa fie un exemplu pozitiv.

    Faptul ca si altii injura, nu demonstreaza nimic. Ce-i cu asta? Nici unul nu merita sa fie pe o pozitie de reprezentare.

    ONG-urile care apara drepturile minoritatii rrome au trimis o scrisoare. Au facut un gest de protest (mi-a placut!) spalandu-se pe maini in strada pentru a scapa de eticheta “imputit”. Rromani Criss este un ONG puternic si mai sunt si alte exemple de succes. Cat despre faptul ca ONG-urile nu fac nimic, nu pot reactiona la o afirmatie fara argumente. Sunt foarte multe onguri (de ordinul miilor) care fac lucruri nemaipomenite. Si sunt dovezi i nacest sens: stiati ca sectorul nonprofit a fost singurul care a reusit sa cheltuiasca fondurile europene, aducand in Romania milioane si milioane de euro prin proiectele lor? sectorul profit si cel guvernamental nu au reusit sa atraga aceste fonduri. Asta spune multe despre eficienta.

    Am mai spus ca nu m-as mai fi dus la vot. Absenta mea voiam sa fie exprimarea indignarii mele. Sau un vot nul. Am fost insa la vot. Si l-am votat pe Basescu pentru ca nu eram de acrod cu motivele suspendarii (nu incalcase consitutia in mod flagrant). Acum insa cred ca trebuie taxat serios Basescu pentru actiunea sa.

  • Reply
    Andreea
    23/05/2007 at 11:35 AM

    Materialul dat pe post ar fi trebuit sa se sfarseasca la momentul in care Basescu a luat telefonul. Pana la urma, mai intai este om, si dupa aceea presedinte (suspendat sau nu), iar in particular, un om are dreptul sa isi exprime atitudinile si parerile in ce fel vrea. Basescu este probabil, la fel ca multi dintre noi, o persoana scarbita de faptele criminale de care se fac vinovati prea multi din reprezentantii acestei “minoritati”. Dar “Antenele” aveau nevoie de senzatie si de material pentru cate 20 min la fiecare buletin de stiri, timp de o saptamana. In acest context, mi se par potrivite scuzele presedintelui suspendat, “pentru ca s-a aflat”, nu pentru ca a spus ce a spus. “Am aflat cum gandeste presedintele”… hai sa fim seriosi… de parca Nastase, sau Geoana sau cine mai vreti, nu gandesc asemanator.. Trebuia sa apara reportajul asta pentru a afla cum gandeste Basescu? Era de ajuns sa te gandesti ca este un roman oarecare, intr-o tara in care eu una, nu stiu cum sa trec pe trotuarul celalat cand vad un grup de tigani. Asa ca toata discutia cu rasismul nu are nici un rost; Basescu nu a instigat la rasism; cei de la Antena 3 au facut-o, prin difuzarea unei conversatii private a unei persoane publice.
    Acum, faptul ca i s-a adresat cu “pasarica” si i-a confiscat telefonul este intr-adevar incalificabil…

  • Reply
    andressa
    23/05/2007 at 11:49 AM

    Andreea,
    “un om are dreptul sa isi exprime atitudinile si parerile in ce fel vrea” – absolut. Pacat insa ca presedintele noastru este o persoana atat de limitata. Are dreptul sa se exprime, desigur. Si noi avem dreptul sa ne manifestam apoi aprobarea sau dezaprobarea cu discursul si cu faptele sale. In acest caz, un clar in dezaprob.

    Ea nevoie de aceasta situatia a aflam cum gandeste? Eu cred ca da.Fara intermediari, o inregistrare in care el spune ca jurnalista o merita, ca trebuia sa i se intampla. si o injura comunicand mai mult decat iritare: rasism.

    “de parca Nastase, sau Geoana sau cine mai vreti, nu gandesc asemanator” – pana la proba contrarie nu stiu cum gandesc altii. Ii judec pe fiecare in parte. Nastase ne-a invitat la numararea oualor, Geoana l-a facut pe Basescu betiv si deseu toxic. Exemplele tale se califica, intr-adevar. Dar sunt sigura ca nu toti sunt politicienii sunt la acest nivel, din simplul motiv ca nu toti oamenii sunt in acest hal si politicienii sunt oameni. Frumos argumentat, nu? 🙂 Eu nu gandesc asemenea injuraturi. cat de nervoasa as putea fi, as injura colorat, dar nu am in vocabular “pasarici” si “tigani imputiti”, asta e problema de fapt. Gestul, injuratura si MODUL in care a injurat. Macar daca o facea “vaca”.

    Antena 3 avea nevoie de acest material, just. Dar l-a primit cadou. Si daca era jurnalista de la PROTV, TVR, Prima sau ce posturi mai sunt – acelasi lucru era.

  • Reply
    Camelia
    23/05/2007 at 11:49 AM

    Gestul lui Basescu este incalificabil si are multe bile negre de la mine, probabil si-a pierdut inca un votant. Dar presa ma dezamageste odata in plus prin lipsa de reactie in alte cazuri similare. Observ insa de fiecare data cand un jurnalist este afectat reactia este puternica. Imi amintesc doar cum era luata apararea suporterilor de fiecare data, cum violentele lor gen vandalizare tramvai 41 spre Ghencea, sau “razboiul declaratiilor” erau cateodata relatate chiar la misto. Doar cand a fost atacat un coleg de breasla s-a sarit in sus si brusc jandarmii (criticati ca intervin pana atunci) ar fi trebuit sa intervina in forta.
    Cand gigi becali are declaratii homofobe sau rasiste protv-ul le trateaza la rubrica hai sa mai radem putin iar restul fac coada la el sa le faca onoarea de a le fi invitat, vezi nasul, madalin ionescu, otv-ul. Nu mai spun celebra convorbire telefonica.
    De ce ajungem aici? Pentru ca se ia atitudine in functie de simpatii si interese. Publicul nu mai are repere, pai e o chestie cool sa iei lumea la bataie in tramvaiul 41 si sa pleci si cu cateva scaune acasa , sa arunci cu telefoanele mobile pe stadion , bietii suporteri sunt batuti de jandarmi etc. etc. sau “bietii suporteri” trebuie sa faca puscarie DOAR cand ataca un cameraman.
    Bravos natiune.
    PS vadim l-a numit pe turcescu “cioara”.

  • Reply
    andressa
    23/05/2007 at 11:54 AM

    Camelia,
    asa e. Jurnalistii nu iau atitudine cand e vorba de altii, uneori nici macar cand e vorba de ai lor. Si Vadim si-a facut un obicei din a abuza de imunitatea parlamentara. Si el trebuie boicotat. Toate aceste iesiri trebuie taxate.

  • Reply
    forast gamp
    23/05/2007 at 1:00 PM

    Cata ipocrizie si cate lamentari penibile.

    Sa ridice mana sus cei care n-au injurat niciodata – nici macar in gand!- pe nimeni. O sa-i cred, pe cuvant. 🙂

    A derapat omul o data -iritat de obraznicia reporteritei- si gata ati verdictul: ” m-a pierdut ca votant, bla-bla-bla…”. bleah! Greseala e dreptul fundamental al omului, iar a-i da o a doua sansa, da dovada ca ai creier.

    Patric a concluzionat corect.

  • Reply
    friendly frog
    23/05/2007 at 1:21 PM

    Acest gen de discutii sunt un lucru bun. Intr-un spatiu semipublic cum este acest blog. Din pacate in spatiul public unde ar trebui taxate aceste iesiri (ma refer in aceeasi masura atat la basescu cat si la “profesionalismul” jurnalistei respective) se construieste pe langa subiect. Cu atat mai mult cu cat exista si alte interese submarine in a aborda astfel de subiecte in afara de rating si imagine. Eu personal vad foarte putine dezbateri echilibrate, rationale care sa ia in calcul toate aspectele unei probleme. Pe de alta parte, lucrul asta e putin… imposibil. Si cei care judecam si criticam de pe margine, tot oameni suntem.

  • Reply
    stingo
    23/05/2007 at 1:32 PM

    Exact asta voiam să spun şi eu. Vuiesc blogurile. E bine.

  • Reply
    andressa
    23/05/2007 at 1:41 PM

    stingo,
    da, viuesc blogurile si asta e un lucru bun. Pentru ca Basescu s-a folosit de acest mijloc de comunicare, de liberatea de exprimare pe Internet, atunci cand mass-media raditionale erau monopolizate de Nastase. Cred ca feedbackul de pe Internet are foarta multa legitimitate.
    Si e bine si ca avem posibilitatea sa ne exprimam aici, din moment de media traditionale nu reusesc sa prezinte agenda audientei, nu reusesc sa aduca lideri de opinie pentru dezbatere, asa cum ar trebui.

    Ne descurcam si noi cum putem.
    Acum, ce propun eu: noi cum reactionam? Cum protestam? Cum il boicotam? Eu cred ca presa scrisa va prelua stirea ca blogosfera s-a coalizat. Publicam si noi joi ceva? Ce facem?

  • Reply
    Flavia
    23/05/2007 at 1:46 PM

    Buna Andreea,

    Am citit intr-un comentariu de mai sus urmatoarele:

    “Ce să caute ONG-urile la palat? Cine sunt ONG-urile? Căpuşele acelea puse la cale de băieţaşi descurcăreţi, ce sug degeaba bani de la buget sau fonduri europene pentru nimic? Ştii câte ONG-uri vizavi de problemele rromilor există? Ştii dacă vreuna dintre aceste organizaţii şi-a făcut vreodată simţită activitatea? Am văzut că eşti în temă cu ele…ştii la fel de bine ca mine cam care este mişcarea în zonă.”

    Demaio,

    Care este miscarea? Fii amabil si lamureste-ne si pe noi cum e cu “capusele” astea. Si da si exemple, ca sa ne convingem ca nu este imaginatie, ci realitate.

    Multumesc.

  • Reply
    andressa
    23/05/2007 at 1:49 PM

    DeMaio,
    absolut de acord. Am spus si eu ca afirmatia ta nu e bazata pe argumente. Asteptam lamuriri.

  • Reply
    Andreea
    23/05/2007 at 1:50 PM

    Andreea, cred ca ai facut apel la ce am vazut ca este o practica foarte des folosita in meseria pe care ai imbratisat-o, si anume ai scos cuvintele mele din context: am spus ca IN PARTICULAR, un om se poate exprima cum vrea (tocmai gandindu-ma la faptul ca Basescu e persoana publica, si deci nu isi permite – nu ar trebui sa isi permita- sa vorbeasca in orice imprejurare la fel ca in particular); mi se pare o diferenta importanta.
    Mai vroiam sa adaug 2 lucruri: 1) mie una (si fara sa ma dau in spectacol) mi se pare notabil faptul ca o persoana care tocmai s-a enervat in asa masura incat sa uite de statutul pe care il are si sa confiste un telefon, nu a injurat (o injuratura pe bune); cunosc oameni care trimit pe altii in…o gramada de locuri, din mai putin, si totusi Basescu nu a facut-o; a jignit-o, ce-i drept… (neadresandu-i-se in mod direct).
    2) cum se poate ca o persoana, care la casa, la inceputul filmuletului, aproape ca se poarta ca un copil care a primit o jucarie noua (“uite ce mi-am luat”- aratand cartea)sa iasa din magazin (deci dupa 5-7 minute) deja atat de nervoasa (“tu n-ai alta treaba…?”)? De ce inregistrarea este reluata de abia cand iese Basescu din magazin? Probabil ca in timpul asta jurnalista i-o mai fi adresat cine stie ce intrebari deranjante, si daca nu le-a filmat (sau nu au fost difuzate) nu pot decat sa ma gandesc ca aveau ca scop enervarea presedintelui suspendat, pentru a “prinde” o stire de senzatie, sa o cunoasca lumea si pe ea, poate ajunge redactor la stiri, si nu reporter de teren…

  • Reply
    andressa
    23/05/2007 at 1:53 PM

    Andreea,
    imi pare rau daca tu crezi ca am scos din context cuvintele tale. Din moment ce cititorii au ocazia sa citeasca un pic mai sus comentariul tau in intregime, nu cred ca am facut asta. Dar eu intelesesem ce ai spus tu si sustin in continuare ca un presedinte nu ar trebui sa se exprime asa nici in particular, indiferent de situatie.

  • Reply
    liviu
    23/05/2007 at 2:03 PM

    Basescu a pierdut votul meu de ceva vreme, situatia de zilele astea nu mi-a spus nimic nou despre calitatile lui de presedinte (sau despre lipsa lor). Cu toate astea, nu-l consider rasist, desi afirmatia lui poate fi caracterizata ca atare. Il consider, pur si simplu, iresponsabil in relatia cu presa…

    Rasisti, din pacate, remarc in comentariile de mai sus. Cel putin cinci comentarii (n-o sa reiau acum lectura ca sa le nominalizez) mi-au parut pur si simplu incredibile prin ingustimea punctului de vedere, prin totala lipsa de informare.

    Ca observatie, andressa, (pentru ca am impresia ca vei intelege cum trebuie ce zic), se scrie “rom”, nu “rrom”. Iar organizatia de care vorbesti se numeste “Romani Criss”, nu “Rromani Criss”. Putina informare nu strica.
    Vezi si http://www.romanicriss.org/

  • Reply
    radu
    23/05/2007 at 2:11 PM

    D’acord cu primul comentariu al lui Patric, n-am stat sa citesc tot, dar ala expune perfect si parerea mea.

    Iar apoi treaba asta cu: “Dar injuratura “tiganca imputita” dezvaluie atat de multe prejudecati si o gandire de xenofob de acum doua secole” mi se pare un pic ipocrizie. De cate ori nu ati spus voi “tigan imputit” sau “bagamiash ceva in el de tigan borat” “sa-i f.. in gura de tigani”?

    Eu de fiecare data cand imi scuipa semite si flegme pe oglinda de la masina. Sau de fiecare data cand ma asurzesc cu balacareala lor sau cand merg cu mertzanu plin de manele, opresc si se pisha in mijlocul drumului. Injur cu maxima responsabilitate. Ca sa fim destul de clari si cu problema tiganilor. Fara sa-i discriminam. Daca as stii cm ii cheama, i-as injura pe nume. Alb sau negru, nu ma intereseaza.

    Acum spuneti-mi unde gresesc si apoi va rog insistent sa ma faceti xenofob.

  • Reply
    DeMaio
    23/05/2007 at 2:13 PM

    1. Bun. Te asociezi cu Andreea Pană. Adică, te asociezi cu nesimţirea, cu lipsa de profesionalism, cu obrăznicia, cu rea voinţa. Ca femeie, poţi face asta, nu ar mira pe nimeni şi nimeni nu ar trebui să judece. Ca jurnalist, nu. Eşti profesionist şi asta ar vădi părtinire.
    2. Continuăm să ne comportăm ca nişte delicaţi, când discutăm de hazna. Vai, vai, ce cuvinte, cum să o facă “pasarica”, sărăcuţa de ea, unde o să ajungem? Andressa, aici deja urlă feminismul…
    3. Jurnaliştii NU se coalizează atunci când unul de-al lor are probleme. Pur şi simplu, este un subiect exploatat perfect, în care pun “durere de breaslă”. Înceracă să vezi mai departe decât reacţia ineptă a CRP-ului (de fapt, a CTP-ului, un adversar deosebit al preşedintelui). E un subiect, oricât de cinic pare a fi. Ai să vezi cu ochii tăi ceva mai târziu.
    4. Nu am spus că are vreo legătură criminalitatea cu gestul său. Am trasat doar liniile în care se încadrează unii cetăţeni români de etnie dubioasă. Atât.
    5. În ceea ce priveşte SUA, căci văd că raportezi România la o ţară ce construia democraţia din vremea în care noi dădeam cu pietre în cap la Posada, hai să o lămurim şi pe asta. Am rude plecate de 30 de ani în State. Nu sunt gunoieri, asta ca să le stabilesc şi nivelul social, ba dimpotrivă. Ei bine, te asigur de faptul că, dacă intri pe o proprietate a unei persoane, şi eşti împuşcat, chiar dacă nu ai armă sau altceva, NU vei păţi nimic. Cred că nu vom ajunge să înţelegem vreodată că în lumea civilizată ce este al unui om este sfânt. Pentru că ne-am apărat întotdeauna ideile, nu posesiile. Nu ştim nici acum ce înseamnă “proprietate”. Nu avel legi pentru aşa ceva. Şi alea care sunt, sunt inepte.
    6. Pt fiecare din acele ONG-uri există un altul care demonstrează contrariul. Faci o mare greşeală, pe care o comit 90% dintre cei ce practică meseria asta. Dacă ai avut o experienţă bună sau dacă ceva arată bine din prima, nu te opri aici. Sau dacă ai un interes să lauzi ceva, nu generaliza. Mă gândesc dacă să te pun în legătură cu foşti colegi de-ai mei, să vezi nişte date, să analizezi, să iei o decizie. Parcă, parcă am senzaţia că nu vei mai flutura steagul glorioaselor ONG-uri după…
    7. Indignarea poate fi exprimată doa rde un vot nul. Dacă nu mergi la vot, eşti inexistent, eşti inapt. Şi nu dreptul să spui ceva. Sunt de acord cu Vidal…refuz şi am să refuz să discut cu cei ce nu au votat. Nu avem ce să ne spunem. Nu există explicaţie.

    Este ultimul post pe care îl mai adaug la acest subiect. Sunt dezamăgit şi am să mă retrag din discuţia aceasta. O zi bună, Andressa.

  • Reply
    andressa
    23/05/2007 at 2:15 PM

    radu,
    pare incredibil, stiu, dar nu toata lumea e xenofoba.

  • Reply
    liviu
    23/05/2007 at 2:20 PM

    DeMaio: “Andreea Pană […] nesimţire, lipsa de profesionalism, obrăznicie, rea voinţa.”
    Nene, da’ ce bine o cunosti!

    DeMaio: “cetăţeni români de etnie dubioasă.” Etnie dubioasa? Ce-i aia? Tu esti bun de puscarie, parol.

    Andressa, poti sa ma moderezi, poate chiar ar fi bine. Dar comentariul lui DeMaio (asta ca sa nu mai spun nimic de primul, mult mai rau ca aceasta revenire) este pur si simplu intolerabil. Ca sa spun un cliseu, mi-e rusine ca astfel de oameni exista.

  • Reply
    Keos
    23/05/2007 at 2:26 PM

    Care-i problema andressa, nu iti place meniul ? 🙂

  • Reply
    andressa
    23/05/2007 at 2:29 PM

    radu,
    revin cu un comment mai inteligent 😀 :
    stii ca unii zic ca “frate, toata lumea asculta manele da’ nu toti recunosc”? ei bine eu nu ascull manele, cred ca nici tu, chiar daca esti in intimitatea camerei tale. la fel si cu injuraturile alea.

  • Reply
    sarah
    23/05/2007 at 2:30 PM

    auzi andressa, la asta chiar nu ma asteptam.de ce vorbesti tu aiurea, cand habar n-ai cat de “draguta” a fost prietena ta pseudojurnalista.stii ce i-a raspuns domnisoara caca-maka-reporter Presedintelui?”Manca-mi-ai pasarica!Manca-mi-ai curul!”.ca sa te parafrazez: asa se raspunde Presedintelui unei tari?( pe siteul de la ziarul romania libera, exista o femeie care a fost martora la toata scena.citeste comentariile ei-se cheama madalina-si apoi grabeste-te sa tii isonul prietenilor tai de la trustul de presa al lui Voiculescu!
    inca un lucru:ti-a fost promisa vreo slujba pe la antene?ai merita-o, esti de teapa lor.
    Vanzatorul de la selgros a spus ca pseudojurnalista lui Voiculescu ii baga telefonul in ochi presedintelui, se uita in cosul cu cumparaturi al acestuia.atunci cand i s-a cerut politicos sa inceteze “nu crezi ca e de-ajuns?” , a raspuns impertinent :”NU!”.pai draguta, puteai sa fii si mafalda si tot ti-ai fi iesit din pepeni.iar el a rabufnit intr-o conversatie privata cu nevasta-sa, nu ca iliescu , pe care-l citezi, in public!
    ai fost una din preferintele mele in materie de bloguri.nu mai esti pentru singurul motiv ca nici n-ai terminat facultatea bine si ai inceput sa lingi frimiturile aruncate de mogulii presei.deci 4 ani de jurnalism ai invatat doar tehnica pupincurismului nu a echidistantei si nu a impartialitatii!!!
    Gogu Kaizer avea dreptate: esti superficiala, infatuata si proasta bine.So long!

  • Reply
    radu
    23/05/2007 at 2:31 PM

    Mda, eu vorbeam de experientele personale cu tiganii. Pe de alta parte, am intalnit tigani foarte OK (de la Romani Cris). Insa, ca si povestea romanilor in Occident (ce conteaza 10% buni daca 90% sunt naspa?) si problema tiganilor din Romania e aparent fara rezolvare. Asadar, nu pot sa nu-l injur pe tiganul care ma enerveaza. La fel il injur pe orice om care ma scoate din sarite. Nu stau sa-l caut “la oua” daca e tigan pur sange sau a fost la solar. Trebuie sa intelegeti ca Basescu a folosit o “injuratura standard”, la nervi.

    Stii ca nu sunt fan Basescu dar in cazul asta a avut dreptate. A exagerat, dar e si prea mult tam-tam pe treaba asta.

    Deci de azi stiti, sunt xenofob, injur tiganii 🙂 Fugiti de mine! (Daca va fura vreunul ceva, sa nu-l injurati. Sa-i cereti iertare ca nu aveti mai multi bani la voi si spunet-i ca nu-l discriminati. Apoi o binecuvantare si lasati-l sa plece in pace)

  • Reply
    alex
    23/05/2007 at 3:13 PM

    Sarah

    cu ce te diferentiezi tu de cea pe care o acuzi?
    nu poti veni in ograda omului ca sa arunci in el cu noroi, pur si simplu nu se face

    back on topic:
    SPP-isti am inteles ca au sters ce era pe telefon, sa recuperat inregistrarea de catre IT-isti antenei1/2/3/4(una dintre ele)

  • Reply
    Bianca
    23/05/2007 at 3:18 PM

    Andressa, cred ca ar trebui puse in discutie mai multe aspecte aici. Eu cred ca orice partizanat trebuie judecat cu echilibru.
    1) Un jurnalist profesionist nu ia interviu cu telefonul mobil. Asta suna teribil a oportunism. Si nu orice este justificat, in numele interesului public de informare.
    2) Presedintele nu a “furat” si nici nu a “talharit”, lipseste intentia de a-si insusi respectivul aparat: sa vii la Cotroceni sa ti-l dau inapoi.
    3) De dreptul la viata privata, la constiinta proprie ai auzit? Un om, presedinte sau nu, are dreptul sa aiba convingeri proprii, pe care sa le impartaseasca nevestii sau cui vrea el, in particular. Daca tu mai crezi in oameni publici exemplari si cand sunt in papuci sau in pat cu nevasta, atunci jos palaria, mai sunt cativa idealisti in tara asta, cu care putem construi cu succes cateva baloane de sapun si castele de nisip. (Sa nu imi rastalmacesti vorbele, nu am spus per a contrario ca putem construi cu cei care au un astfel de limbaj. Doar ca e nevoie de concretism si de o judecata de ansamblu).
    4) Daca iti vezi deseara la televizor redata o convorbire pe care tu ai avut-o cu prietenul/sotul/ tatal tau etc, cand erati numai voi doi, cam ce drepturi iti reclami in urmatoarele minute, avand in vedere ca nu ai avut cunostinta despre faptul ca s-a inregistrat convorbirea?
    Acestea fiind premizele, consider ca nu serveste nici unui interes legitim scoaterea din context a faptelor si apararea/incriminarea excesiva a jurnalistei sau a lui Basescu. Asa cum spuneai, Andressa, un om politic, public, un presedinte (chiar si suspendat, zic si eu), trebuie sa se abtina de la a mai exprima pareri personale in public si de la a promova atitudini impotriva democratiei. Dar… nu a facut-o in public, sa nu confundam capra cu varza. Incerci sa il condamni pentru ca “gandeste” asa… Pai atunci sa pastram proportiile!
    Si te asigur ca sunt o persoana care nu asculta manele, nu stie injuraturi, are o comportare sociala foarte corecta si diplomata, care nu ar fi facut niciodata ce a facut Basescu, nici ce a facut jurnalista. Dar convingerile mele referitoare la anumite minoritati pot exista si nu mi-ar face placere sa fiu condamnata pentru ele. Pentru convingeri care nu se vor reflecta niciodata in afara unor discutii private cu prietenii, si nici sub forma de insulte or whatever.
    Si da, suntem priviti in afara drept criminali, violatori si talhari, din cauza unora ca acelea care au omorat tanara asistenta de la metrou in Italia, si da, desi greu de dus, consider ca este o povara pe care o meritam. In numele unor idealuri golite de continut, uitam sa luptam impotriva tarelor pe care le avem, ca popor. De discriminare pozitiva cred ca ai auzit…
    Una peste alta, daca as fi jurnalista, probabil ca as adopta o atitudine mai informata. Nu as vrea sa fiu asociata nici de partea cealalta, unde sta, parerea umila a unui observator, o persoana cu tot atat de putina frumusete morala.
    Dar eu nu sunt jurnalist, desigur 🙂

  • Reply
    andressa
    23/05/2007 at 3:24 PM

    liviu,
    sa nu uitam ca ne este conditionata comunicarea de acest mediu digital. Cred ca punctele de vedere exprimate aici au anumite nuante ce nu se simt neaparat in scris. Sau, dimpotriva, sunt exagerate pentru ca sunt scrise in graba pentru a convinge. Ca atare, ideea ta cu “bun de bagat in puscarie” face banuiesc parte din aceeasi categorie de exagerare si judeca un pic cam aspru alte comentarii.
    mea culpa la grafia “(r)romi”, nu verificasem.

    sarah,
    imi bazez informatii pe ceea ce cunosc. am scultat inregistrarea si Basescu are un limbaj de troglodit. Mi-e suficient ca sa spun ca imi pare rau ca im ieste presedinte. Imi pastrez punctul de vedere chiar daca, spui tu, ea l-a injurat. Repet, avea la indemana mijloace mai inteligente si mai elegante ca sa o indeparteze pe acea persoana. Iesitul din pepeni, pe cat este de uman, pe atat este de condamnabil cand scoate la iveala ingustimi ca cele in cauza.
    Studiile mele nu au legatura cu punctul meu de vedere, cum spuneam, sunt indignata ca cetatean, in primul rand, apoi ca femeie, in ultimul rand ca jurnalista, de cele petrecute. Puteamsa fiu si somera, si studenta la Chimie, tot cred ca injuraturile alea nu sunt demne de un presedinte. Iar punctul meu de vedere nu are nici o culoare politica, as fi fost de aceeasi parere indiferent de numele persoanei in cauza sau de postul de la care provenea jurnalista. Nu sunt lingusitoare fata de nimeni. Cat despre injurii: no comment.

  • Reply
    liviu
    23/05/2007 at 3:33 PM

    “Ca atare, ideea ta cu “bun de bagat in puscarie” face banuiesc parte din aceeasi categorie de exagerare si judeca un pic cam aspru alte comentarii.”

    Din pacate nu, din pacate cred ca o persoana care crede ca exista “etnii dubioase” nu are ce cauta in lumea civilizata. M-am exprimat voit dur, pentru ca singura reactie la o intoleranta de asemenea nivel este… intoleranta.

  • Reply
    dzeta
    23/05/2007 at 3:34 PM

    Cum stirea despre Basescu a aparut acum citeva zile, respectasem faptul ca nu te implicasei in aceasta problema. Era o confirmare a impresiei placute pe care am incercat-o citindu-ti blog-ul in ultimele citeva luni.

    Din pacate, a durat numai trei zile.

    Si tacuisses, philosophus mansisses.

  • Reply
    andressa
    23/05/2007 at 3:38 PM

    Bianca,
    ( – as vrea sa mentionez ca devine slujba cu norma intreaga sa raspund la toate comentariile 🙂 – )

    apropo de “Una peste alta, daca as fi jurnalista, probabil ca as adopta o atitudine mai informata.” Punctul de vedere exprimat de mine este, cum spuneam, ca cetatean si nu ca jurnalist. Intr-adevar, acest post nu se revendica a fi material jurnalistic, de altfel este postat pe un blog personal si nu pe site-ul unei institutii de presa. Nu am spus niciodata ca am discutat cu partile implicate, ca m-am documentat pentru un material de presa sau ca as fi urmat alte proceduri standard pentru realizarea unui articol de presa.

    Este un post pe un blog personal, un punct de vedere scris dupa ce am ascultat o stire si o inregistrare. As mai clarifica si chestiunea apartenentei mele la breasla jurnalistilor: da, acum termin faculatea de jurnalism, da nu stiu in ce masura ma face asta jurnalista. Conform propriilor convingeri, eu cred ca sunt jurnalista (de altfel lucrez in domeniu intr-un fel), dar fac mai mult PR, e o chestiune discutabila aceasta. S-a scris mult pe tema asta (jurnalist vs. PR-ist). Voiam doar sa mentionez faptul ca este discutabila apartenenta mea la breasla. Sa revin totusi.

    Sunt absolut de acord ca a avut loc aceasta conversatie in particular. La intrebarea ta legata de o conversatie purtata tot in particular, as identifica doua nuante: eu nu sunt o persoana publica, nu reprezint o institutie publica, iar a doua – o persoana publica trebuie sa-si asume si ceea ce discuta in particular. Altfel, vom ajunge la cazuri de tipul: cutare politician a discutat despre o licitatie ilegala, dar era la bere cu amicul Patriciu, nu se pune. Cred deci ca argumentul “statea de vorba cu sotia” nu scuza faptul ca a facut o remarca rasista. Iar “pasarica” a fost spus in public.

  • Reply
    andressa
    23/05/2007 at 3:39 PM

    liviu,
    cred ca “etnie dubioasa” a fost mai degraba o exprimare nefericita (eu nu intelesesem ce vrea sa spuna), dar mai bine sa-l lasam pe el sa ne explice, poate nici eu n ustiu ce o vrut sa spuna.

  • Reply
    sarah
    23/05/2007 at 3:45 PM

    nu ti-ai pus problema vreo secunda ca exista si o alta versiune a povestii?te deranjeaza injuriile?dar pe basescu care e tot om, nu-l deranjeaza tonele de injurii pe care le-a primit in ultimul timp?daca maine ti-ai vedea fatza pe un vibrator ( el si-a vazut-o pe prezervative), ai mai sari atata in sus?bataia de joc la care a fost supus luni de zile nu conteaza?condamna comunismul in parlament si era injurat ca la usa cortului si huduit la fel.atunci nu te-am auzit sa protestezi!atunci nu mai erai femeie cu urechi sensibile?
    nu da lectii de morala cand esti dispusa sa te aventurezi aiurea in sprijinul unei parti!etica spune ca e bine sa ai trei surse de informatie.tu pe care le-ai avut?antena 1, 2 si 3?

  • Reply
    liviu
    23/05/2007 at 3:47 PM

    DeMaio: “Ce părere ai despre faptul că majoritatea posturilor TV ne umplu zilele de emisiuni cu şi despre rromi, în detrimentul clar al românilor, ce totuşi sunt, încă majoritari? Ce părere ai avea despre un astfel de individ, dacă seara, atunci când vii acasă, ai fi siluită de el?”

    Mie “etnie dubioasa” nu-mi pare o exprimare neclara, care lasa loc la interpretari, cetoasa… e cat se poate de evident ce vrea sa spuna. Daca mai era totusi o mica indoiala, cred ca citatul de mai sus spune destule despre cum gandeste omul. Bineinteles, as fi bucuros de o explicatie, de o negare. In fine, sunt foarte dispus sa renunt la subiect, nu am venit pe blogul tau pentru a-l critica pe DeMaio, am fost pur si simplu socat ca el exista.

  • Reply
    Jonathan Mercurius Pah
    23/05/2007 at 3:54 PM

    Aha, deci tu andressa, ai fi folosit epitetul “vaca”, care conform dex are sensul de “Epitet injurios dat unei femei (grase şi leneşe sau proaste).”.

    Poti sa-mi spui de ce tiganii sunt mai importanti pentru tine decat femeile grase (lenese sau proaste)? Nu crezi ca sunt destule femei grase (sau cu dizabilitati mentale) pe lumea asta despre care se spun lucruri urate si care sufera din cauza discriminarii?

    Acum serios, sunt sigur ca nu ai nimic impotriva femeilor grase, ci ar fi fost o injuratura standard aruncata la furie.

    Numai ca problema este ca dupa parerea ta injuraturile TALE sunt bune, iar ale ALTORA proaste.

  • Reply
    andressa
    23/05/2007 at 3:54 PM

    sarah,
    apropo de etica, mi se pare etic sa judecam fapta in sine si nu circumstantele. Basescu a facut o remarca rasista. Si una misogina. Era nervos, iritat, obosit. Astea sunt faptele. Si avem doua variante: sa ni se para scuzabil si sa nu ni se para scuzabil. Am inteles ca tie ti se pare scuzabil. In regula. Eu nu sunt de acord. Eu cred ca existau alte mijloace de a rezolva problema, mijloace demne de presedinte in acest conext.

    “condamna comunismul in parlament si era injurat ca la usa cortului si huduit la fel.atunci nu te-am auzit sa protestezi!atunci nu mai erai femeie cu urechi sensibile?” – Sunt absolut de acord ca este inadmisibil comportamentul parlamentarilor in acea situatie. Si atunci am ramas socata. Am aflat despre asta (exemplul dat de tine) dupa cateva zile, pentru ca eram plecata atunci. Si nu aveam acces la Internet si nu stiam ce se intampla si cum reactioneaza lumea la eveniment.

    Acum sunt pot reactiona. Mi se pare socant avand in vedere ca era ziua referendumului. Mi s-a parut dezamagitor si felul in care si-a cerut scuze Basescu.

    Nu m-am aventurat aiurea intr-una din parti (partile fiind Basescu si trustul Intact), mi-am exprimat dezacordul profund fata de comportamentul presedintelui. Nu sunt de acord cu vederea “Cine nu e cu noi e impotriva noastra”.

  • Reply
    friendly frog
    23/05/2007 at 3:54 PM

    Atunci cand vrem sa fim toleranti suntem de cele mai multe ori in eroare pentru ca suntem toleranti numai intr-o singura directie cand de fapt ar trebui sa avem in vedere si consecintele. Dreptul la informare si dreptul la viata privata se bat cap in cap in cazul persoanelor publice insa cred ca nici unul din cele doua nu are mai multa importanta fata de celalalt. Nu era vorba de nici o investigatie, de nici un fir prins de “jurnalista” in urma carora sa se faca dezvaluiri incendiare. S-a vrut pur si simplu sa se provoace o stire. S-a reusit. Asta nu scuza reactia lui Basescu dar o explica.

  • Reply
    andressa
    23/05/2007 at 3:56 PM

    Jonathan Mercurius,
    da, ceea ce voiam sa spun era ca si modul in care injuri conteaza. Faptul ca a folosit cuvintele “gaozar”, “pasarica” si “tiganca imputita” in loc de, sa spunem “boule” sau “vaco” spune multe. Spune ca e homofob, misogin si rasist. Nu doar nesimtit.

  • Reply
    Flavia
    23/05/2007 at 4:13 PM

    Sarah,

    de unde atata inversunare?

  • Reply
    newlara
    23/05/2007 at 4:22 PM

    Andreea,iti respect opinia dar chiar nu iti inteleg gandirea. Dau dreptate 100% celor care se semneaza DeMaio, si Bianca.. Chiar nu iti dai seama ca toata povestea asta este o lucrare a trustului lui Felix Voiculescu??? Te rog, dezintoxica-te!!!

  • Reply
    Jonathan Mercurius Pah
    23/05/2007 at 4:25 PM

    “da, ceea ce voiam sa spun era ca si modul in care injuri conteaza.”

    Se pare ca nu vrei sa accepti ideea ca eu pot sa zic “tigan imputit” in gandul meu sau in familia mea fara ca asta sa insemne ca sunt rasist si doresc exterminarea tiganilor. Din motive obiective “tigan” a ajuns un epitet injurios in dictionar la fel ca si vaca. (Identic, pot sa numesc o femeie care-mi zice manca-mi-ai curul “pasarica” – e adevarat ca a spus-o dupa, dar probabil a aratat cine este inainte de asta – fara ca asta sa insemne ca sunt misogin.) Deci nici eu nu voi accepta ca daca tu folosesti cuvantul “vaca” il folosesti intr-un mod inofensiv.

    Deci daca nu accepti asta, atunci spune-mi totusi de ce in opinia ta ura fata de cei grasi si misoginismul combinat cu ura fata de cei grasi (de la vaca) si ura fata de cei retardati combinata cu misoginismul (de la vaca) – pentru amandoua exista ong-uri care lupta impotriva acestor discriminari – sunt mai bune decat “misoginism” si “rasist”?

  • Reply
    Vlad Lincs
    23/05/2007 at 4:38 PM

    Este foarte bine ca se vorbeste atat in blogosfera. E mai nasol faptul ca se vorbeste atat de mult despre un subiect de importanta oarecum scazuta.(subiect important: in Romania speranta de viata la un barbat e 67!!! de ani. mie mi se pare ca murim cam repede:) ). E amuzant ca majoritatea titlurilor de articole care se refereau la incidentul “tiganca imputita ” erau “Incalificabil” scris mare,si eventual bold-uit :).Cred ca gestul Presedintelui este calificabil. Eu unu’ ,calific gestul presedintelui ca fiind de cacat. Dar de aici pana la xenofobie e cale lunga. Poate doar VC Tudor sa o parcurga asa repede. Si “Da” Presedintele viitor sau pe cale de a fi repus in functie sau ex si viitor (care o mai fi statutul lui) trebuie sa se duca la tanti reporterita sa-i pupe mana si sa-i zica “imi pare rau ca te-am facut “tiganca imputita”, am dat dovada de misoginism si xenofobie. imi retrag cuvintele si iti adresez apelativul “Boule”” 😀
    Si ca sa discutam si serios. Este grav intr-adevar ce a facut Basescu. Un presedinte nu poate avea scuza pt asemenea lucruri. Ma doare fix in dos ca “e si el om” sau “aia a intrecut masura”.Nu nene, esti presedinte! Si esti presedinte si cand te caci. Asta neinsemnand ca trebuie sa fie un reporter cu reportofonul in rectul tau chiar si atunci. Asta inseamna doar ca trebuie sa “Stii” 24 din 24 ca tu esti presedinte.Si ca scuza nu exista pentru ce ati facut Domnule viitor Presedinte reconfirmat Traian basescu! Sa va fie rusine! Si sa le fie la fel de multa rusine si celor care au dezbatut acest subiect cu f multa ardoare diabolizandul pe Basescu.
    P.S.: cred ca sunt bun de ziarist ca am dat dovada de deontologie fiind echidistant 😀
    P.P.S: scuze pentru incoerenta dar sunt groaznic de mahmur

  • Reply
    Răzvan
    23/05/2007 at 4:39 PM

    Dacă se poate chestie mai interesantă, un mare magazin virtual (nu dăm nume) ce comercializează produse IT, trimite e-mail -uri promoţionale cu mesajul : “Să te joci bine!” în timp ce ţara arde şi bloagele sfârâie (primit la data de May 22 (1day ago)

  • Reply
    neve
    23/05/2007 at 4:48 PM

    Nu pot sa cred ca exista persoane cu pretentii care considera ca pot face un profil psihologic complet si corect in functie de 2 – 3 injuraturi!!!

    Cuvintele spuse la manie nu reprezinta un om! Mai mult, nu cuvintele il reprezinta pe om, ci faptele!

    Nu mai fiti atat de superficiali! Basescu A GRESIT, e clar, da’ sa-l transformi in xenofob, misogin si rasist pornind de la 3 cuvinte necontrolate … asta e IPOCRIZIE!

  • Reply
    Ra
    23/05/2007 at 4:48 PM

    Hop si eu cu parerea mea. stiu ca unele chestii deja au fost spuse, dar vorba aia: “Daca nu s-a mai spus, o sa repet eu acum;-)”

    Vrei sa imi spui ca niciodata cand erai nervoasa nu ti-ai bagat “beep-ul” in cineva, acel cineva nefiind prezent??? Si acum banuiesc, o sa spui ca el e presedinte, deci e mai presus de purtarile astea “omenesti, carnale, nedemne”…..Get a grip!! Da, e o virtute sa poti sa te abti in astfel de circumstante, in public,si e absolut necesara unui om politic (REPET: IN PUBLIC!) dar sa nu poti sa fii “imperfect” si sa comentezi cu nevesta ta, in masina ta?????Adica pana unde o sa impingem acest politically correctness??Nu o sa putem sa injuram in gand or what?? Nu o sa putem ragai rasunator in intimitatea casei noastre cand avem chef? Nu o sa putem sa ne varsam naduful acasa, alor nostri, povestindu-le cum vaca aia de la ghiseu’ X ne-a cerut nu stiu ce aberatie?
    Adik serios, tu cand vorbesti cu prietenii tai, cu familia ta, in casa ta, nu folosesti astfel de epitete??!! Pe bune?….well, bravo tie daca nu! In acest caz esti mai presus de majoritatea muritorilor….. so lift your stone…si da-i!

    Confiscarea telefonului e o problema reala, desi incadrarea lui la talharie e o exagerare; talharia, ca infractiune presupune un obiect juridic secundar, dat
    fiind ca e o infractiune cu continut complex, fiind acest obiect secundar: intrebuintare a violentelor, a amenintarilor sau a altor mijloace de constrangere a victimei. Dar ma rog, astea sunt chestii tehnice ….ideea e ca i-a LUAT telefonul, doar atat…Nu ca incerc sa diminuez gravitatea faptului,pt ca “LUAREA” asta in sine constitue o infractiune, dar serios!!: nici vorba de talharie…

    Am inteles explicatia ta referitoare la vot. Este exact argumentul meu. Eu am fost sa votez pentru respectarea legii, este absolut irelevant CINE ar fi fost in locul lui Basescu, as fi votat la fel. Nu a fost un vot pentru alegerea unei persoane,ci pt sanctionarea unei fapte atat de vadit neconstitutionale.Nu vad legatura pe care o faci cu votul….Nu vad de ce dezaprobarea ta vis a vis de acest gest ar putea avea vreo legatura cu votul…

    Inteleg din tonul postului tau ca esti indignata, dar believe me so am I….nu inteleg cum se poate exagera in asa hal…
    1.I-a luat telefonul? Da, i l- luat! That is a problem.Pe asta se poate discuta!
    2.Se incadreaza ce a facut el la infractiunea de talharie? Nu.
    3.Intra in sfera dezbaterii juridice sau macar in sfera publica conversatia lui privata cu nevasa-sa?? Din nou: NU

    Si pe ce se face cel mai mult caz??? Culmea: pe chestia care e cel mai putin

    incriminabila…..

  • Reply
    valeriu
    23/05/2007 at 4:49 PM

    hai lasati-o mai moale, ca si presedintele e tot om, si se mai zaibeste si el din cand in cand chiar tat cacatu se baga in viata lui personala.

    s-a pus intrebarea in ce moment a facut tiganca ceea imputita poza? ce ce reprezenta poza?

  • Reply
    Andrea
    23/05/2007 at 5:17 PM

    Eu tin cu patric, de cand e voie sa filmezi in Selgros sau unde era? Sau aici nu se pune…jurnalism? Nu, o gluma mai degraba.

  • Reply
    forast gamp
    23/05/2007 at 6:23 PM

    “”apropo de etica, mi se pare etic sa judecam fapta in sine si nu circumstantele.””

    E buna asta. Mai precis tu judeci oamenii si pui diagnostice cu voce sigura de expert infailibil in ceea ce-i priveste, cand sunt nervosi si provocati. Fain. Se potriveste de minune cu postul de ieri: “Despre suparare” si mai ales cu cu f(r)aza din final “Nu o sa ma abtin”. cool 🙂

    aniuei, commenturile la postul asta, duhnesc a ipocrizie crasa.

  • Reply
    ta
    23/05/2007 at 6:27 PM

    Daca mai multi dintre cei care au preferat sa nu vada adevarata fata a lui Basescu se vor fi trezit, la fel ca tine, este foarte bine.

    Avem in fata cel mai mare pericol cu care s-a confruntat societatea democratica in Romania ultimului deceniu. E vremea sa admitem aceasta realitate.

  • Reply
    andressa
    23/05/2007 at 6:30 PM

    forast gump,
    etica deontologica (si nu teleologica) presupune sa judecam faptele, nu circumstantele. Cum spuneam, vocabularul cu “gaozar”, “pasarica” si “tiganca imputita” nu au nici o scuza din punctul meu de vedere, indiferent de context. Ah, poate daca ar fi fost torturat si oblibat sa spuna lucrurile alea, as fi zis “nu credea nici el ce spunea”.

    Postul “despre suparare” se refera la perioada care iti trebuie sa te acomodezi cu ceva dureros din trecut, nu are nici po legatura cu subiectul de fata.

    si nu inteleg unde vezi tu falsitatea in comentarii. Iti este greu sa crezi ca unii oameni nu pot accepta ca presedintele se poarta ca orice golan pe stadion? Mie nu mi-e greu sa inteleg ca unii nu sunt de acord cu mine. Stiu ca unii il inteleg pe Basescu, ii accepta scuzele. Foarte bine. Eu nu le accept. Si de ce suntem ipocriti noi, cei care nu le acceptam?

  • Reply
    elenna
    23/05/2007 at 6:40 PM

    dragi concetateni, voi va puteti baga si scoate cat vreti… voi nu sunteti persoane publice, voi nu sunteti presedinti de republica… si motivul ca basescu in momentul acela era inca un presedinte suspendat e o scuza imbecila. el a fost presedinte: al romanilor si al rromilor. daca a putut sa vorbeasca in termeni ca aceia despre ei, nu putina imi va fi mirarea cand il voi auzi vordind si despre romani la fel… si se eticheteaza ca un presedinte al poporului. si rromii nu fac parte din popor? buni, rai… cum sunt ei?

    si inca o chestiune care ma macina si voua se pare ca nu va da de gandit: asa vorbeste el cu nevasta lui? pardon… nu cu ea… de fata cu ea? nu are nici cel mai minim si decent respect fata de tara si, din cate vad, nici fata de familia sa sau chiar de sine…

    pararea mea e in parte subiectiva si din prisma faptului ca imi doresc o meserie de jurnalist… si nu mi-ar conveni ca atunci cand imi exercit meseria presedintele sa ma impiedice sa o fac.

  • Reply
    forast gamp
    23/05/2007 at 6:44 PM

    Nu, Andressa, ma amuza cei care amplifica si ii dau in cap pentru ce-a zis [intre 4 ochi cu nevasta lui].

    Ochei!
    Nu e frumos ce-a spus. Dar, cati dintre noi, pe fond nervos, nu avem izbucniri de genul asta intre 4 pereti?

    Da’, cine stie, poate gresesc eu si Alba-ca-zapada a dat nastere unei generatii intregi de moralisti. 🙂

  • Reply
    andressa
    23/05/2007 at 6:48 PM

    forast gump,
    e o diferenta uriasa intre utopica Alba-ca-Zapada si un presedinte cu limbaj de troglodit. Da, Basescu e uman, dar este presedintele tarii. “Pasarica”?! Era nervos? Si daca maine are o durere de cap pe fond de stres si maiscoate o perla gen “gaozarii de psd-isti” si “pasaricile din presa”? E in regula?
    E obosit, saracul.
    Eu cred ca fiecare zi in care esti presedinte e ingrozitor de grea. Asta nu-ti da o scuza cand ca sa vorbesti ca un neaderthalian.

  • Reply
    razvan
    23/05/2007 at 6:52 PM

    andreea, pentru ca acum ceva timp exista o intreaga isterie pe capul tb-ului. felurite si felurite povestioare cu zmei, feti frumosi si nuti de la plescoi; iti amintesti ce stare aveai pe vremea cand mergeai dis-de-dimineata la urne? dupa reportajul ala s-s sucit lumea, si asta realizam cu totii. sau mi se pare numai mie? hai ca nu traiesc in padure

  • Reply
    Keos
    23/05/2007 at 6:54 PM

    E ciudat cum se creeaza tabere din faze de genul asta, nici unul din protagonisti nu merita aparat defapt. Basescu nu merita pentru ca e un cioban popular si atat, mica lui scapare nu e o scapare deloc, fac pariu ca poate vorbi asa toata ziua, iar “tiganca imputita” numai o jurnalista nu se poate numi, asa ca mai incet cu etica si deontologia profesionala, nu stie aia de asa ceva. In plus, unii “paladini” de pe aici au luat-o pe aratura rau de tot…

  • Reply
    forast gamp
    23/05/2007 at 6:54 PM

    Cei care se iau de chestia cu “Pasarica”, “gaozar” samd poate ar trebui sa scoata simtul unorului de la naftalina. 🙂

    Avand in vedere conditiile in care a spus “tiganca imputita”, e scuzabil.

  • Reply
    morbo
    23/05/2007 at 7:03 PM

    uite ca eu imi doream sambata ca cei care au votat cu basescu sa regrete asta cat mai repede
    si surpriza…
    bine ca nu m-am dus la vot. dar la algerile normale o sa ma duc si o sa votez cu penelistii, pe care pana in ianuarie anul asta nu-i prea suportam.
    referendumul asta a fost o gluma trista la care multi romani s-au comportat exact ca in unele tari ex-sovietice

  • Reply
    AndreiB
    23/05/2007 at 7:24 PM

    Se pare ca argumentatia ta a evoluat spre ideea ca orice muritor poate gresi, in afara de presedinte, care trebuie sa fie deasupra tuturor si sa dea un exemplu. Lucru care nu este decat o utopie; insa una care pare realizabila pentru ca vei gasi presedinti in lume aparent impecabili in aspect si comportament (sa ne uitam si la exemplele in care pojghita asta de suprafata s-a fisurat). Insa, acele tari se bucura de proverbiala LINISTE (acolo probabil din stabilitatea data de o democratie veche) de care vorbea Basescu. Tu nu vezi in presa “fatza” lui Basescu, ci fatza prezentata de o armata de analisti, jurnalisti (oare vei gasi jurnalisti ca Andreea Pana la TVR, Radio Romania?) si dadatori cu parerea aflati in slujba unor politicieni, care de 2 ani ii rascolesc trecutul, prezentul si viata personala si aduna orice mizerii (btw fara nici o urma de deontologie si morala) pentru a i le arunca in fata (iar daca nu gasesc le creeaza). Daca ASTA e tot ce au gasit pana acum, as spune ca Basescu e OK.

  • Reply
    A
    23/05/2007 at 7:35 PM

    Sa vedem ce spune si Presedintele Comisiei pentru minoritati din Camera Deputatilor, Nicolae Paun (el insusi rrom).

    (Sursa: Romania Libera)

    Referindu-se la faptul ca presedintele Romaniei, intr-o
    discutie privata, intr-un loc privat, a spus despre ziarista respectiva ca este “tiganca imputita”, reprezentantul etniei rrome arata ca Traian Basescu “a facut o afirmatie intr-un cadru privat, intr-o discutie cu sotia domniei sale, in masina personala, prin urmare, nu este vorba de o afirmatie intr-un mod public cu o anumita incarcatura rasiala si dispret fata de comunitatile de rromi”.

    Paun spune ca majoritatea cetatenilor romani folosesc apelativul “tigan” in sens peiorativ atunci cand sunt nervosi, iar multi dintre ei folosesc acest apelativ si in mod public.

    “In calitate de deputat, reprezentant al etniei rromilor in Parlamentul Romaniei, nu pot condamna afirmatia presedintelui Romaniei, Traian Basescu, pentru faptul ca intr-un moment de nervozitate, intr-o discutie cu sotia domniei sale, in masina personala, a folosit apelativul de «tiganca imputita». Ca sa pot condamna aceasta afirmatie ar trebui sa recurg la urmatorul experiment: sa montez microfoane in toate casele demnitarilor, in mod secret, incepind cu primul-ministru, ministri, senatori, deputati, si sa aud ce vorbesc despre minoritatea rroma, iar dupa aceea toate aceste inregistrari sa le fac publice. Sunt convins ca acest experiment ne-ar dovedi cu adevarat care este mentalitatea majoritarilor cu privire la minoritatea rroma”, adauga presedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale din Camera Deputatilor.

    Paun mai precizeaza ca, in calitate de deputat al etniei rromilor in Parlamentul Romaniei, se simte “mai degraba deranjat si jignit de toti acesti 17 ani de la revolutie si pana in prezent, ani care au trecut fara sa se faca nimic pentru ca bunastarea comunitatilor de rromi din Romania sa se intrevada, decat de afirmatiile lui Traian Basescu, facute la nervi intr-un cadru privat”.

    “Concluzionez prin a spune ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, prin acest nefericit incident, are prilejul sa dovedeasca inca o data comunitatilor de rromi ca nu este rasist”, adauga Nicolae Paun.

  • Reply
    sin
    23/05/2007 at 7:48 PM

    acu stiu ca e la moda ca ziaristii sa tina cu ai lor, taximetristii cu ai lor, da nu crezi ca exagerezi un pic ? basescu e si el om ca toti oamenii. si c’a facut-o pe aia tiganca imputita e irelevant atata timp cat a spus-o intr-o convorbire particulara cu sotia lui. tu in particular n-ai zis niciodata nimic rau de nimeni ?

    si apropos de cameramanul ala lovit cu lantul: riscul meseriei, el a vrut sa filmeze ceva senzational… si-a primit :))

  • Reply
    razvan
    23/05/2007 at 8:23 PM

    totusi, iarta-ma dar nu m-am putut abtine

  • Reply
    dude
    23/05/2007 at 9:56 PM

    ziarizda aia a intins coarda

    nu era mai bine daca presedintele o chema “coarda” decat “pasarica” sau tziganca imputzita 🙂

  • Reply
    sarah
    23/05/2007 at 10:43 PM

    de unde atata inversunare?- a intrebat cineva mai sus.iata de unde: m-am saturat de atata ipocrizie, de atata falsa pudoare, de atata falsa solidarizare!in ceea ce priveste ce a spus deputatul rromilor-jos palaria, politicienii s-ar putea preocupa de problemele reale ale rromilor.
    poate ati fost tentati sa credeti ca sustin cauza lui basescu doar ca sa ma aflu in treaba si ca orice ar fi spus , l-as fi sustinut.nimic mai gresit.pentru ca am educat timp de 1 an o clasa de copii exclusiv rromi.DAR RROMI, nu TIGANI!Pe rromii cu bun simt ii deranjeaza sa fie numiti tigani.Pentru ca si in urechile lor, acest termen are fix aceeasi conotatie ca si in urechile noastre!
    Nu mai fi ipocrita, draga andreea, pe tine nu te deranjeaza chiar asa tare chestia asta.si nici nu ai convingerea ca e rasism.doar faci jocul prietenelor tale de la intact.si de astfel de jocuri, mie una mi-e sila-ca le faci tu sau altul!

  • Reply
    MaDaMan
    23/05/2007 at 11:08 PM

    cineva nu a mai dat de p_e_nis de mult timp……..mai iesi si tu prin lume domnisoara poate ai noroc

  • Reply
    babelfish
    23/05/2007 at 11:34 PM

    Andressa, pt o ziarista wanna-be ai facut una din greselile cele mai mari: nu te-ai documentat.

    andressa May 23rd, 2007 11:01 am wrote

    A lua un bun ce se afla asupra altei persoane se numeste talharie si este un lucru extrem de grav.

    pe alta parte:
    codul penal wrote

    Art. 211. – Tâlharia
    Furtul savârsit prin întrebuintare de violente sau amenintari ori prin punerea victimei în stare de inconstienta sau neputinta de a se apara, precum si furtul urmat de întrebuintarea unor astfel de mijloace pentru pastrarea bunului furat sau pentru înlaturarea urmelor infractiunii ori pentru ca faptuitorul sa-si asigure scaparea, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 18 ani. ]

    articolul 208 din Codul Penal (care incrimineaza furtul) sanctioneaza doar „diminuarile ireversibile, definitive ale patrimoniului unei persoane, care nu au alt scop decat insusirea fara drept”.

    pe de alta parte – cauta pe youtube – basescu spune clar ca “vii miine si iti dau telefonul”. deci nici o instantza care sa nu fie condusa de felix-securistu nu ar fi de acord cu tine.

    In al treilea rand daca ne uitam un pic in codul de procedura penala(art. 10 alin. 1 lit. b1) si in codul penal(art. 18 1) observam ca in ciuda faptului ca fapta este prevazuta de legislatia penala, daca nu ea nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni nu se pedepseste penal.
    Acest caz sigur nu prezinta caracteristicile unei infractiuni.

    deci asteptam scuzele tale publice 😛 vis-a-vis de faptul ca l-ai acuzat pe un om de tilharie.

    ps.
    daca te’ai multumit numai cu comentariile antenei si articolul JN-ului cred ca’ti dai seama ca pici si la examenul privind documentarea din mai multe surse, nu?

  • Reply
    Andressa » Standarde
    23/05/2007 at 11:35 PM

    […] postul de mai jos scriam ca mi se pare incalificabil faptul ca Traian Basescu i-a confiscat telefonul unei jurnaliste […]

  • Reply
    babelfish
    23/05/2007 at 11:37 PM

    apropos, cum e cu spatiul ala privat – al cetateanului basescu? ala garantat de constitutie? pe care atit ziarizda si antenele le-au incalcat? se observa aceeasi “infierare proletara” in comentariile tale si mi-a scapat cumva?

  • Reply
    andressa
    23/05/2007 at 11:59 PM

    babelfish,
    eu cred ca un presedinte nu ar trebui sa exprime una in mod public si alta in spatiu privat. Este deci de interes faptul ca el condamna Holocaustul, dar are injuraturi cu tigani cand e cu sotia.
    In fine, sa simplificam problema. Uit de injuratura cu “tiganca imputita”, era in spatiu privat. Fie. Cum ramane cu faptul ca a confiscat un telefon si a folosit apelativul “pasarica”? Si asta e discutabil?

    Nu exista nici o scuza. Un presedinte nu ar trebui sa aiba asememenea apucaturi.

    Cat despre termenul “a talhari”, ce-i drept, nu am consultat legea, am folosit simtul comun. Acesta este un post pe un blog personal, nu am sustinut ca este un text pentru care m-am documentata din n surse. Mi-am exprimat o parere apropo de niste fapte indiscutabile: luarea telefonului, apelativul “pasarica” si inregistrarea din masina. Imi pastrez punctul de vedere: gesturi incalificabile.

  • Reply
    Shadow
    24/05/2007 at 12:21 AM

    “Indiferent de insistenta jurnalistei, de intrebari, de orice, gestul e incalificabil.” Piu! Afirmatia nu mi se pare indreptatita.
    Ar mai fi multe lucruri pe care as putea sa le citez, dar am să zic un singur lucru: prefer un preşedinte onest în locul unui ipocrit. Dacă Băse i-a spus nevestei în particular ce părere are despre ziaristă, e problema LUI. Eu nu mi-aş fi cerut scuze. Iar dacă aş fi fost Andreea Pană, nu m-aş fi revoltat pe tema asta. Cine se scuză se acuză. Nu poţi să ştii dacă predecesorii postcomunişti au lui Băsescu au fost rasişti sau nu, pentru că au avut grijă ca publicul să vadă (şi să audă) numai ce (le) trebuie. Îmi place când cineva îţi spune un lucru, oricât ar fi el de extremist sau violent, dar măcar îl spune just. Astfel, pot EU să judec cine are dreptate. Părerea mea, cică. Pam, pam.

  • Reply
    andressa
    24/05/2007 at 12:32 AM

    Shadow,
    “prefer un preşedinte onest în locul unui ipocrit.” Eu prefer unul onest, autentic in comportamentul sau si cand e nervos si suparat si care, totusi, sa nu se poarte ca un om al pesterilor. Eu cred ca se poate.

  • Reply
    Shadow
    24/05/2007 at 12:34 AM

    Out of stock if affraid. Nu avem aşa ceva. Sau poate avem, dar nu sunt mediatizaţi. Vorba `ceea: P-ăştia-i avem, cu ăştia defilăm.

  • Reply
    Lua
    24/05/2007 at 12:35 AM

    I haven’t read all the replies cause my romanian is letting me down now 🙁 But i’ll try later on.

    From what i understood from your text, there is pretty much one thing i would like to say:

    I thought about posting this in my blog but i didn’t because in the end i was afraid any post about this subject would seem wrong coming from a non Romanian. From what i have heard about this, people are sort of more upset that he abused a journalist + the trouble with the phone. Imo, the most important thing here is that there was a person (made it worse by the fact of him being who he is – in the words of my husband, he represents the romanian people) who used a racist abuse towards another person. This way more than just plain xenophoby. Way more than that! You substitute gypsy with black and you see what i mean.

    Now what i don’t want you to take wrong here is that with this i am trying to say romanian people are racist. I’m not!!! However, it’s not the first time that i hear people saying that ‘yes, it is wrong’ but that they don’t really mean it either because 1) they are not racist and/ or 2) the Roma minority sort of brings this upon itself. I remember an incident that happened in Bucharest during a football match where fans threw bananas to the pitch because there was a black player. I clearly remember hearing some people saying that although it was sort of wrong, it was funny and black people are sort of exotic. This scares me. It’s not funny. And it’s 110% racist.

    Could you tell me more about how racism is viewed in Romania? Obviously generalizations are crap and all that but…?

    Either way, it’s a racist comment and one that is unbelievably unfortunate coming from a mechanism of power.

  • Reply
    andressa
    24/05/2007 at 12:35 AM

    Shadow,
    exact despre asta vorbeam. Mai mult nu putem. Ba da, putem. Si daca nu avem oameni mai decenti, sa ni-i formam. Sanctionand greselile.

  • Reply
    babelfish
    24/05/2007 at 12:39 AM

    uh, suna a dubla masura: dualismul om/functie poate fi aplicat andressei/jurnalistei (adica persoana andressa poate gresi – nu jurnalista cu care voiai sa te identifici la inceputrile paginii)dar nu pentru basescu/presedinte (suspendat aka simplu cetatean). sa nu uitam ca la ora respectiva persoana care putea semna in numele romaniei se numea nicolae vacaroiu.

    nu incerc sa minimizez gestul lui basescu omul – care se rasfringe asupra unui basescu presedinte-waiting-to-be-reloaded.
    atit retinerea telefonului cit si expresia “pasarica” sint greseli ale unui candidat la presedentia unei tari. sint greseli de imagine respectiv exagerari nervoase ale unui personaj/caracter despre care se stia ce fel este. si care a fost ales presedinte nu pentru felul in care vorbeste/se comporta ci prin prisma unor promisiuni ale unor acte politice.

    de ex: atita timp cit cineva incearca sa ma pozeze fara vrerea mea, am voie sa pun mina in fata obiectivului, nu ai de ce sa ma condamni. basescu a exgerat luind telefonul – ca si orice om aflat sub stress (observa te rog nu iau in calcul provocarile ziaristei “cam multe cumparaturi”) si si-a luat zilele astea portia de chelfaneala mediatica. dar dpv uman e perfect de inteles. din punctul meu de vedere, mediatic “pasarica” a cistigat. nu ma incinta. insa pt asta nu o sa-i iau gitul “presedintelui” basescu. si nici “omului” basescu despre care stiu ca a fost marinar. respectiv pentru care’mi asum un bogat vocabular la capitolul injuraturi – incel mai rau caz – scapat in momente delicate.

  • Reply
    Shadow
    24/05/2007 at 12:41 AM

    Da, asta ar cam trebui să facem. Dar, dacă îmi aduc aminte de poziţia lui Băsescu vis-a-vis de ziarişti, înclin să cred că nu se va schimba. La fel a făcut şi cu celebra “şuviţă”. A refuzat să o taie, pentru simplul fapt că ziariştii au făcut mare caz pe tema asta.
    Sunt curios la rândul meu ce o să se întâmple la sfârşitul mandatului totuşi. Atunci când se trage linie şi se scad realizările din promisiuni. Abia atunci mă pot decide.

  • Reply
    andressa
    24/05/2007 at 12:46 AM

    Lua,
    if you want to know about racism in Romania, I think I should summurize the points of view expressed about this matter:
    – some people said that the fact that the president said “stinky gypsy” is somewhat OK, since the lady had black hair so the remark could have been reasonable;
    – some people said that it shouldn’t matter so much since swearing like that is pretty common and it doesn’t mean much, It’s just a cliche expressing anger, not racism;
    – the president is only human and, as other Romanians, he expressed a common point of view, that gypsies are stinky. So what? He was angry and is was accurate;
    – he said it in private. It shouldn’t be a matter of discussion;
    – the journalist deserved it. She was a bitch.

    Is this enough? 🙂 Do you have a clear image of the situation?

  • Reply
    andressa
    24/05/2007 at 12:48 AM

    babelfish,
    “uh, suna a dubla masura: dualismul om/functie poate fi aplicat andressei/jurnalistei (adica persoana andressa poate gresi – nu jurnalista cu care voiai sa te identifici la inceputrile paginii)dar nu pentru basescu/presedinte (suspendat aka simplu cetatean).”

    Pai, pui egal intre ce a facut si spus Basescu si argumentul meu (fara a cita exact din lege)? Pui egal intre andreea – o anonima – si Basescu, presedinte suspendat – persoana publica inconjurata de SPPisti?

  • Reply
    babelfish
    24/05/2007 at 12:52 AM

    andressa, sweety, u just mised to inform Lua that the whole romanian population is racist. as into the official dictionary the “gipsy” word can have the meaning of a “bad habbit person”. or should we use only our personal common-sense definitions?

  • Reply
    andressa
    24/05/2007 at 1:00 AM

    babelfsh,
    I also forgot to mention that Basescu also called the jounalist “pussy”. But I guess that’s very common in our language, too, isn’t it?

  • Reply
    babelfish
    24/05/2007 at 1:09 AM

    let me guess, you think that romanian voted him for president just because of his manners. and u’re dissapointed now.

    my assumption is that romanian voters assumed his past – ex-comunist, ex-sailor – and are willing to pass over his language and attitude. and if he won’t be voted again this would happen due his political mistakes and not because his rude manners.

  • Reply
    Lua
    24/05/2007 at 1:12 AM

    Well… 🙂

    Just in case that was not irony (or sarcasm), let’s go by points:

    1. (some people said that the fact that the president said “stinky gypsy” is somewhat OK, since the lady had black hair so the remark could have been reasonable)

    Does this deserve a comment? I don’t think so. Or maybe let me go to the room next door and call my husband a gypsy. He’ll probably tell me ‘i’ll be anything you want me to baby’ … 🙂

    2. (some people said that it shouldn’t matter so much since swearing like that is pretty common and it doesn’t mean much, It’s just a cliche expressing anger, not racism)

    Common doesn’t mean right. And this is really wrong! Because the truth is that you are not going around calling your fellow countrymen ‘stinky romanians’ are you? In fact, there are lots of people calling romanians that in the countries where they immigrate to. Should i start then? it’s pretty common. Just not where you are.

    3. (the president is only human and, as other Romanians, he expressed a common point of view, that gypsies are stinky. So what? He was angry and is was accurate)

    I can be upset. I can be angry. While driving, while being hurt by other people, romanians inclusive. Maybe i should have said ‘romanian whore’. Hum. Maybe…

    Seriously, the most important point to take is that it doesn’t matter if you are upset. Being racist is simply that. Being racist. Anybody who says it, heat of the moment or not, is a racist. If one is not a racist, words like this won’t get out. They won’t get out because they make you feel bad inside. If they don’t make you feel bad inside then dear, you are racist. It’s really this simple. How else can someone describe the negative use of a term who defines an entire group in terms of ethnicity? other than racist?

    4. (he said it in private. It shouldn’t be a matter of discussion)

    This should never be used, in private or in public, Therefore, this issue is irrelevant. Really.

    5. (the journalist deserved it. She was a bitch)

    Fine, i’m fine with that. I don’t like people butting in in my private space and i would probably not appreciate someone filming me. He could have called her ‘fucking bitch’. She could have answered ‘thanks for the compliment’.

    Sorry for the kindergartenISH type of comment. There is so much to say about this issue that at the same time it becomes ridiculous to even discuss basic stuff like this. Stuff that should really be clear to everybody.

  • Reply
    babelfish
    24/05/2007 at 1:13 AM

    sa nu pierd o intrebare: nu pun egal. fac un raport de proportionalitate intre gesturi. tu (persoana publica in devenire) acuzi un om ca fiind incadrabil penal (tilharie), el (persoana publica) jigneste un om (“pasarica”) si ii smulge din mina un obiect care-l deranja.

  • Reply
    andressa
    24/05/2007 at 1:15 AM

    babelfish,
    as silly as it may sound, I really didn’t assume he was misogynistic and so rude. Maybe I was naive, but this event showed me a new face of the man I voted for. I do admit, maybe I was naive. Anyway, I am not willing to accept this attitude, I just found out, be it new or old.

    (really like that we are now discussing this in English. Thank you, Lua, for the impulse! You do realize that there are more than 100 comments to this post? I feel overwhelmed, it’s like I’ve been writing here since this morning! It’s nice that people want to discuss the subject, really nice.)

  • Reply
    babelfish
    24/05/2007 at 1:18 AM

    Lua, sorry to correct you but on point 5 u missed on thing (it seems to me, please correct me if i’m wrong).

    He called her “fucking bitch” (in reality “stinky gipsy”) in his own car, without knowin’ that the recorder (the “stolen” phone) was still recording. It was not a public line (“get rid of me, u stinky gipsy”) it was a private conversation in his own car, with his wife.

  • Reply
    Lua
    24/05/2007 at 1:23 AM

    Babelfish, and why do you think that is even worth mentioning? Does it matter that he said it to his wife and not to her face? Why would this matter?

    He was still using a negative term to define an ethnic group. He didn’t call her ‘stinking romanian’. He called her ‘stinking gypsy’. Please substitute gypsy with ‘black/ muslim/ jew’ and blabla.

    I do wonder something and please don’t think i am patronizing you. But do you really understand the definition of racism? seriously?

  • Reply
    Lua
    24/05/2007 at 1:35 AM

    Andressa

    It’s really nice. When Mr Lua told me about this, i asked him about the public opinion on this issue. He told me there was not that much of a discussion or at least not about the important things that should be discussed. I was upset! I was. And as i said, i really wanted to make a post about it but just though that it was not my place. It could have gone completely misinterpreted (as these here … )

  • Reply
    babelfish
    24/05/2007 at 1:44 AM

    🙂 no offence taken personally here, you’re not patronizing, or i dont feel like this.

    funnier said: i’ll do the same to compensate 🙂
    for example: do you know really their lifes? do you wonder why being one of the most poor social parts of romanian society they started to steal nad behave aggresive? (not only in the present times but mostly in the past) and this has a lot of present consequences in the menthality of the population. why do you think that in common language the term gipsy was associated with stealing, aggresive behavior, bad behavior? do you think that in our days their behavior was changed to higher standards? i really don’t know if they did it.

    u consider this as racism? fine with me. but it comes due the facts i’ve seen enough unpleasant sittuations having them as main characters.

  • Reply
    Andrei Matei
    24/05/2007 at 1:51 AM

    Andressa,

    Tu vezi ce oameni iti citesc blogul? Am citit cateva comentarii, n-am rabdare sa le citesc pe toate, dar mi se pare ca majoritatea… sunt reprezentative pentru poporul roman. Nu te face asta sa te gandesti ca totul e in zadar, ca il meritam pe Basescu si ca mai bine te-ai uita la Otv in loc sa scrii aici? Sau mai bine plecam in vest si militam sa fie exclusa Romania din UE.

    P.S. DeMaio, mi-e rusine de tine, ma. De tine mi-e frica pe strada, nu de tigani.

  • Reply
    Florin
    24/05/2007 at 2:07 AM

    Gasind pe internet si alte inregistrari facute cu ocazia aceasta de catre alti reporteri, precum si secvente de pe telefonul mobil cu pricina, altele decat cele care au ajuns pe posturile de televiziune, nu pot sa concluzionez cu mintea mea ingusta, ca jurnalista chiar a fost imputita. Cat despre cuvantul tigan inca nu am reusit sa determin carei etnii apartine Andreea Pana. Daca apartine etniei roma, atunci nu exista nici o greseala. Daca apartine etniei majoritare din tara asta, inseamna ca Basescu s-a inselat asupra acestui apect si nimic mai mult.
    In alta ordine de idei, la citirea randurilor unde diferiti oameni se aratau indignati/deranjati sau mai stiu eu cum de faptul ca Basescu poate gandi si vorbi asa, mi-am adus aminte de o niste versuri dintr-o poezie hazlie: “Toata lumea bese, asta-i axioma/Nu intereseaza, sunet sau aroma/In privinta asta, suntem toti la fel/Bese si-mparatul in palat la el./Preoti, printi, printese/Papa de la Roma, bese si iar bese.”
    Intr-o nota serioasa acuma: stati stramb si judecati drept. Nu va mai inflamati si emiteti absolutisme pentru ca va inselati si face rau la ten. Din punctul meu de vdere, Basescu a procedat corect. Iara ati fost mintiti cu televizorul. 😀
    Hai calmati-va cu totii si dormiti, maine patronii tuturor trebuie sa castige un ban. 🙂

  • Reply
    Florin
    24/05/2007 at 2:10 AM

    O mica erata daca se poate:
    “nu pot sa concluzionez cu mintea mea ingusta decat ca jurnalista chiar a fost imputita”.
    Multumesc frumos.

  • Reply
    gabytzu
    24/05/2007 at 2:54 AM

    si netul e din ce in ce mai polarizat!:)
    1:http://visurat.ro/2007/05/23/si-cu-asta-am-incheiat-subiectul/
    2: http://seo-ro.info

    daca politicienii nostri dragi ar fi valorosi atunci nici nu s-ar mai vorbi despre politica,nu credeti?

  • Reply
    neve
    24/05/2007 at 9:24 AM

    Expresia “tigan imputit” nu pare prea grava pentru opinia publica romaneasca pentru ca e impartasita de foarte multi dintre romani. Ne ascundem ca niste scolarite dupa degete si sarim de fund in sus – “rasism” si daca se intampla sa dai intr-o noapte nas in nas cu un grup de “tigani imputiti” iti faci vreo 40 de cruci! Sau cand ii vezi pe la TV cersind si furand prin Europa, facand tara asta, si-asa batuta de soarta, de tot rahatul…
    Nimeni nu foloseste expresia “dragutii de tigani” doar de dragul acelui procent nesemnificativ de rromi “de treaba”, care reusesc sa faca ceva bun tot cu ajutorul unor ONG-uri. La fel, nimeni nu-si face parerea publica.
    Rasismul e grav, dar cand e intemeiat. Negrii au fost sclavi dupa care au fost discriminati, fara sa fi avut vreo vina in afara de culoarea pielii. Tiganii?

    Eu propun sa faci un sondaj, tot ai trafic, sa vedem cati au avut de-a face cu tiganii si care e parerea romanilor despre ei – ai sa constati cu stupoare ca in cazul lor termenul de “rasism” nu este intemeiat. Asta sunt! Culoarea pielii e doar o coincidenta.
    Eu am fost fugarit de tigani cu topoare, mi-au furat din casa si din buzunar pe strada; acu’ vreo luna un prieten a fost talharit de un grup de tigani cu furci si topoare si povestile continua.
    Nu poti sa nu-i urasti doar ca sa nu pari rasist. Sunt urati pentru ce fac, nu pentru ce sunt!!!

    Am spus si mai sus si repet, asta e ipocrizie!
    Fara sa scuz in vreun fel fapta lui Basescu, vorbesti prea mult de rasism si sincer nu e cazul. Europa nu cunoaste relatia asta “speciala” dintre romani si etnia rroma.
    Ti-ai pus vreodata intrebarea “de unde atata repulsie fata de rromi?” E sau nu intemeiata? Pentru cei ce au avut de a face cu ei, este foarte intemeiata.

    Nu suntem un popor de rasisti. Asta e o prostie imensa. Noi avem mai mult de suferit din cauza rromilor decat au ei de suferit din cauza noastra!

  • Reply
    neve
    24/05/2007 at 9:26 AM

    Scuze –
    “Rasismul e grav cand NU e intemeiat”

  • Reply
    gogu
    24/05/2007 at 10:26 AM

    Fiecare are dreptul sa spuna ce vrea muschii lui in privat, inclusiv presedintele. Vaca aia ar trebui pusa dupa gratii pentru ca a incalcat proprietatea privata a unei alte persoane. Asa spune constitutia, fara a specifica ca presedintele tarii ar fi un caz special. PUNCT.

    Americanul, cand cineva ii incalca proprietatea, scoate arma si dupa cateva somatii trage. La noi, nu ai nici macar dreptul sa te aperi, se pare. Nu ca as fi de acord cu introducerea armelor aici, dar sper ca ai inteles idea.

    Tu chiar crezi ca e cineva pe lumea asta, presedinte, prim ministru sau scriitor, poet etc., care nu a injurat sau folosit cuvinte vulgare macar o data in viata privata? Iti vine sa crezi ca Eminescu a scris “Povestea povestilor” sau Toparceanu ca a scris “Balada Pi**dei”?

    Iar expresia “tiganca imputita” nu mai e demult o replica rasista. Ce, cand ii spui cuiva “ba handicapatule”, ar trebui sa sara toti handicapatii fizici si mintali cum ca i-ai jignit, nu? Sau cand spui “porc imputit”, se revolta porcii in ajunu’ Craciunului? Uite, eu tocmai am facut-o “vaca” pe Andrea Pana, sa ma astept sa ma astept o cireada la iesirea din birou? (Ce-i drept, sunt multe vaci si pe aici la serviciu, incepand cu secretara 🙂

    Ce-i atata valva in jurul acestui subiect, ca nu inteleg. Bill Clinton s-a lasat supt de Monica, si nu in privat, ci in Casa Alba, si ce, si-a dat demisia sau cum? As putea continua cu exemple, dar sunt prea multe.

    Ce bine ca traiesc intr-o tara in care nu inteleg limba, asa ma pot concentra mai bine la viata mea, si nu a altora.

  • Reply
    andressa
    24/05/2007 at 11:01 AM

    DeMaio,
    sa continuam discutia deci.
    Se poate sa avem o discutie civilizata? “Redusii din CRP” mi se pare exagerat. Sa ne pastram calmul, la urma urmei, discutam un subiect petrecut acum o saptamana… Ma vei injura si pe mine acum pentru ca nu suntem de acord? Altii au facut-o deja.

    Am mai spus la mine pe blog de zeci de ori, uite, nuantez din nou acum: Cred ca Traian Basescu a folosit un limbaj agresiv si un comportament agresiv (in public a zis “pasarica”, nu in masina!). Pe de alta parte, Andreea Pana nu s-a comportat ca o prefesionista. Sunt deci doua lucruri pe care nu le aprob. Cred ca nici unul nu il scuza pe celalalt.

    Cred ca Basescu nu trebuia sa ia telefonul si sa nu o insulte pe jurnalista, a chiar daca ea il trimitea undeva, ci trebuia sa faca apel la SPP sa o indeparteze. Putea fi un cumparator al magazinului care sa il filmeze pe Basescu cu telefonul. Cred ca indiferent cine ar fi fost, Basescu nu trebuia sa reactioneze asa. Mi se pare nedemn pe pozitia sa.

    Pe de alta parte, nu aprob comportamentul Andreei Pana. Cred totusi ca nu merita sa fie jignita cu “pasarica” si sa i se ia telefonul. SOlidarizez cu ea ca femeie si ca cetatean. Si ca jurnalist, desi aseara am aflat cum i-a raspuns lui Basescu la un moment dat si cam atunci cred ca a incetat sa mai fie un act jurnalistic. Insa, chiar si asa, un pesedinte spune “pasarica, tu nu ai alta treaba?” Oribil.

  • Reply
    valeriu
    24/05/2007 at 12:03 PM

    si nu uita ca basescu nu era la acel moment presedinte.

  • Reply
    andressa
    24/05/2007 at 12:06 PM

    valeriu,
    nu uita ca eraziua referendumului, ca era presedinte suspendat si era inconjurat de SPPisti platiti din bani publici.

  • Reply
    jesuismymind
    24/05/2007 at 12:19 PM

    cand prostia e in floare,nu ai ce-i face…mai andressa,las-o balta..intr-o singura chestie sunt de acord cu tine,ca trebuia sa ii ceara scuze personal..in rest,cred ca tu dai dovada de intoleranta.si presedintele e om,si dat fiind stresul in care a fost un ultima luna m-ar fi mirat sa nu reactioneze in vreun fel.vina e de ambele parti:pseudo-jurnalista cum-o-cheama(pentru ca nu jurnalist te numesti cand filmezi cu telefonul,ci marlan)ar fi trebuit sa stea in banca ei si sa nu se mai straduiasca atat sa evolueze pe scara ierarhica in antena 3,sa dea dovada de bun simt si sa nu ii bage telefonul ala in ochi omului.basescu a gresit ca a fost vulgar,dar de aici si pana la afirmatia ca “e un monstru” mi se pare cale destul de lunga.dar lasa,andressa ca poate in lumea ta de ratoni si veverite s-o gasi presedintele perfect,cel care,ma scuzi si tu,n-a bagat niciodata pe nimeni in pizda ma-sii!

  • Reply
    MifTy
    24/05/2007 at 1:45 PM

    andressa… talpa la visurat pe blogea si multumeste-i cu lacrimi in ochi ca am citit si eu, odata, ce-ai scris pe blogea asta!!!
    ca a 2-a oara nu mai apar… ai prea multi cretini in jur… si (sper sa) stii vorba: cine se-aseamana se-aduna!!!
    (si da, l-am votat pe base, si o sa-l mai votez, pentru ca e singurul hotz mai cinstit din tara asta, si da, jurnalista aia e tembela!!)

  • Reply
    Shadow
    24/05/2007 at 1:54 PM

    Nu mi se pare corect să îi reproşezi preşedintelui că era înconjurat de SPP-işti “plătiţi din bani publici”. Suspendat, nesuspendat, are dreptul la protecţie. Dacă se găsea vreun fanatic sau vreun ciudat care să-i dea în cap, în drum spre maşina? Bye bye Băse… şi la ce mai era bun REFERENDUM-ul PLATIT DIN BANI PUBLICI? Un Referendum nerecomandat de CCR, care presupun că a costat mai mult, decât o lună de servicii a SPP-ului. Think in perspective. 😉

  • Reply
    andressa
    24/05/2007 at 2:00 PM

    Shadow,
    tocmai, SPPistii erau acolo sa-l protejeze, ca atare Basescu nu are nici o scuza pentru rezolvarea problemei in stil propriu. Asta zic. Erau oameni platitit sa-l apere de jurnalisti nepoliticosi si insistenti. De ce a trebuit el sa-i ia telefonul? Macar sa stim o treaba, sa nu mai aiba SPPisti, ca vad ca se descurca si singur.

  • Reply
    Shadow
    24/05/2007 at 2:35 PM

    Pai SPP-işti îşi fac treaba, dar din câte am observat, Băsescu a “ciordit” telefonul prea repede, până să îşi dea şi ei seama ce are de gând.
    Chiar dacă sunt în civil, ei “veghează”. Am observat şi în filmarea lui Darius, cum Băsescu i-a spus unuia (probabil SPP-ist): “Lasă-l să vorbească”.
    Însă de cele mai multe ori, Băse se cam “dă în stambă” şi neglijează sfaturile agenţilor de pază şi protecţie. Aici nu ştiu cât de vinovaţi sunt şi ei… în momentul când au (probabil) ordin de “cease fire”, Băse intră în prim plan şi face “baie de mulţime” 😛

  • Reply
    andressa
    24/05/2007 at 2:39 PM

    Shadow,
    asta zic si eu. Face abstractie de ei.

  • Reply
    stirist
    24/05/2007 at 3:37 PM

    e prea orgolios baselu, se crede ca are drepatte mereu.

  • Reply
    DeMaio
    24/05/2007 at 5:55 PM

    Andressa…singurul lucru de care te pot asigura este că nu am să înjur vreodată. Nu la tine, cel puţin. Atât. În rest, am să mă chinui să le răspund torţionarilor mei de mai sus. În limita bunului simţ, asta dacă mai apuc să scap câteva secunde după ce îmi dă Liviu sentinţa. Ştiu că am promis că nu mai postez nimic pe acest subiect, dar este prea mult. Ne auzim mai pe seară.

  • Reply
    DeMaio
    24/05/2007 at 8:01 PM

    Bun. Revin. Cu de toate pentru toţi.

    ANDRESSA – Ţinând cont de persoana cu care am discutat astăzi despre tine, aş fi fost îndrituit să cred că ştie să-şi aleagă mai bine cunoştinţele. Oricum, pe ea am să continui să o apreciez, în timp ce la tine am să văd o sete bolnavă de a avea dreptate şi de a-ţi impune punctul de vedere.
    FLAVIA – Mârâiai ceva mai sus, ceva mai foarte sus, despre ce am vrut să spun despre ONG-uri, folosind cuvântul “mişcarea”. Ei bine, am vrut să spun că ştiu personal cel puţiv cinci sau şase astfel de nimicuri, ce nu fac altceva decât să sugă ceea ce nu merită. Să continui să-ţi împărtăşesc din experienţă? Faptul că sunt unul dintre bunii prieteni ai fiului unui preşedinte de asociaţie de revoluţionari, şi că acel individ nu are nici o legătură cu revoluţia, dar are şi el şi tembela sa progenitură Mercedes îţi spune ceva? Hai să mai dau un exemplu. Faptul că am fost director al unei policlinici particulare, ce trăia din bani de la buget, pentru că era mascată într-o “asociaţie socială” te mulţumeşte? Am plecat de la ONG-uri şi am ajuns la altele. Nu, stai calmă, nu dau nume. Nu sunt un turnător nenorocit, ca ăla la care se închină Andressa, prin intermediul Andreei Pană, dar te asigur că toate acestea sunt aievea. Acum înţelegi că mişcarea de care vorbeam este să trăieşti ilegal sub ochii proştilor ce nu văd asta?
    LIVIU – Măi băiatule…văd aşa…că sunt intolerabil, că sunt bun de puşcărie, că ţi-e ruşine că exist, că nu am ce căuta în lumea civilizată şi că eşti şocat că exist. Este perfect. Haide să vedem cum rezolvăm cu sentimentele astea neîmpărtăşite ale tale. Da, uneori sunt intolerabil pentru că este greu de acceptat că nu toţi gândim după tâmpeniile cu care am fost îndoctrinaţi. Dacă ţi-e ruşine că exist, mă lasă rece, de asemenea şocul că exist se rezolvă cu Rudotel, ca şi la Vadim Tudor. Mă mai opresc la puşcărie, unde am să-i sugerez mă-tii să meargă, nu de alta, dar se va întâlni acolo cu ăia pe care îi pupi tu acum, şi poate te va educa altfel după ce dai cu capul de realitate. Băi băiatule, toleranţa şi integrarea ţiganilor în societate sunt cuvinte după care aceştia se ascund de ani de zile pentry a-şi explica desocializarea. Mai departe, scuteşte-mă de orice altă tâmpenie care presupune că eu ar trebui să ofer ceva din mine unei etnii care, în majoritate, este producătoare de infracţiuni. Nu sunt rasist, eşti un tâmpit dacă ai ajuns să crezi asta. Sunt un individ ce văd lucrurile altfel decât tine şi atât.
    ANDREI MATEI – Sentimentul este reciproc, nu de alta, dar nu aş vrea să fiu prins vreodată în miezul unei probleme alături de unul ca tine. Cât despre locurile unde găseşti tu reprezentativitatea, apoi gândeşte că am ajuns să fim ceea ce suntem doar pentru că unii ca şi tine s-au temut să spună nişte adevăruri. Ne-au trebuit zeci de ani şi morţi cu duiumul pentru ca un Traian Băsescu să le spună ălora verde în faţă ce crede despre staţionarea lor de alţi zeci de ani la noi acasă. Nu este nici pe departe perfect şi are momente când i-aş da în cap, dar pentru că a arătat cu degetul către pegra comunistă, asta îl face preşedintele meu. În rest, dacă te temi de mine, îţi sugerez să terci pe partea cealaltă data viitoare.

    PUNCT.

  • Reply
    adic
    24/05/2007 at 8:22 PM

    mihai margineanu cu piesa tango-jurnalista feminista se exprima destul de bine referitor la ziarista aia

  • Reply
    Lua
    24/05/2007 at 9:36 PM

    Quote/

    for example: do you know really their lifes? do you wonder why being one of the most poor social parts of romanian society they started to steal nad behave aggresive? (not only in the present times but mostly in the past) and this has a lot of present consequences in the menthality of the population. why do you think that in common language the term gipsy was associated with stealing, aggresive behavior, bad behavior? do you think that in our days their behavior was changed to higher standards? i really don’t know if they did it.

    u consider this as racism? fine with me. but it comes due the facts i’ve seen enough unpleasant sittuations having them as main characters.

    Quote/

    Babelfish

    First of all, the term gypsy has a negative connotation everywhere. Only people who don’t really have any knowledge of world history or are indeed very basic about their non literal understanding of language might miss this fact.

    The fact their behaviour might not have changed to higher standards (whatever that means. And by the way, this is already judgmental)does not mean that you are in your right to qualify an entire ethnic group with a negative expression. For your information, Romanians in general have not a much better image outside Ro. Not gypsies, mind you. Romanians. Like you and my husband. In the Uk romanians are synonym with gangs, corruption and people who try to rip you off. Nice? i don’t think so. Are all Romanians like this? I know they are not, but in the Uk, lots of them are. According to your logic the Brits will be more than justified to use a similar term. After all, it’s a deserved term, right?

    In France the portuguese are known as nothing more than civil servants and manual labourers. Have you not seen ‘Love Actually’? Everybody laughed in the cinema but the few portuguese watching this film. Why? Because we do understand the underlying negativity associated with the ‘funny’ episode in the film. Nobody else does. Kind of like in Ro. Romanians laugh it off. I wonder what educated (and i don’t generally mean ‘academically’ educated) Roma think about it.

    The reason why i said educated Roma it’s simple. It’s widely known that a lot of Roma themselves could not give a toss about what they are called. Do you know how sad it is? Do you have any idea of how low an ethnic group has to be to not mind?

    Have Roma a different set of beliefs? yeah, they do. And they probably go against the ones shared by the majority of Romanians, Czechs, Hungarians, Portuguese (we also have lots of Roma in PT), etc. However, no matter how different these beliefs are, it’s your country obligation to try, to the best of its abilities, integrate this group. If this wasn’t an obligation we would all live in segregated pieces of land separated by laws we thought were protecting us from people we believed were less than us. I like to think we have evolved enough to go past this mentality. You haven’t suffered more to the hands of Roma than they have suffered to your hands. They actually have been through a lot (everywhere). One example here: http://en.wikipedia.org/wiki/Romani_people#Holocaust

    This is a difficult group to deal with and to integrate. But it’s your obligation, i repeat, your obligation to address them with fairness and respect. Having your president saying what he said, in public or not, does absolutely nothing for this integration.

    Have you ever heard the social behavioural anecdote: ‘if you tell a child enough times that the child is bad, the child will grow up to be bad?’. I wonder how much of this you are inflicting (or not preventing) in Roma children when you think these comments are acceptable and not racist.

    And finally, the term racist does not mean a type of KKK roaming the streets at night to kill innocent Roma people. Racist can be passive too. From what i read here it seems that this is mostly the case. You really believe you are not racist and cannot see how wrong this comment is because you believe you are not one of those people who will voluntarily attack a Roma person. Well, guess what? Thinking they are stinky (and whatever negative meaning this has) only because they are Roma and using this as an insult that could be just (just!) equated to ‘fucking bitch’ it’s racist. You are nodding your head to a term that negatively represents an entire ethnic group. A term that separates you, the upper class, from them, the stinky ones.

    If you still don’t understand it, let me tell you something. My parents are openly racist. It breaks my heart but it’s true. Portugal is, not all but part of it, openly racist. We have loads and loads of history behind us, especially with blacks. My father will easily say ‘are you black or what?’ when he means ‘stop being lazy’. it’s pretty common in our language as is ‘you’re such a gypsy’ meaning ‘you are haggling/ stealing/ etc. Can you hear these and think it’s not racist? Can you really find any difference between these two? because there is none.

    Most important of all, the fact you have a ‘history’ with this group does not give you the right to abuse them. And, on top of it all, justify it by saying it’s in ‘your language’ because they earned it. They deserve it.

    They haven’t. No single Roma child born into this world deserves it. But that is what these people are to you. Is it no racist? Even if only passive racist?

  • Reply
    Jurnalul ne-2.0 | de ce? blog |
    25/05/2007 at 3:58 AM

    […] singura oaie neagra care sa scrie impotriva, pentru ca sareau fanii si ma desfiintau (vezi cazul andressa, care e luata in colimator de vreo ceva zile pentru ca a indraznit sa nu tina cu […]

  • Reply
    locke
    25/05/2007 at 10:56 AM

    Mda, mitocanie insa cred ca Basescu – din punctul lui de vedere – este intai un om ca oricare altul, apoi presedinte de tara.
    Clar, ce i-a zis jurnalistei respective este de prost gust…si chiar daca ii zicea oricine altcineva “pasarica” si “tiganca imputita” tot de prost gust era!
    Unde s-a prezentat intens chestia asta? Pe Antene? De ce or face astia din tantar armasar, nu stiu…De dragul ratingului oare?:D
    1. Nu inteleg de ce a vrut respectiva fata sa-l filmeze (probabil ca sa mai prezinte la teveu un reportaj stupid cu “siii acum sa vedem ce facea presedintele suspendat intr-o dupa-amiaza; uaaaa, isi facea cumparaturile la selgros si in carucior avea 7 cartoane cu oua!”)
    2. Basescu nu a fost diplomat cand a luat telefonul, a actionat impulsiv. Partea nasoala este ca s-a auzit conversatia din masina, altfel toata treaba asta nu mai capata atata amploare.
    Totusi…conversatia aia in masina era privata, nu? Pai in conversatiile private putea sa o faca oricum pe jurnalista, putea sa-si bage si p…., sa-l dea in ma-sa si pe Vacaroiu, si pe Voiculescu si pe oricine!
    Mare fraier Basescu ca nu a inchis telefonul!

  • Reply
    “Poporul” minus minoritatile | Despre viata cu Bogdan Ignat
    25/05/2007 at 9:28 PM

    […] Continuarea articolului preluat din blogul Andressei se gaseste <<aici>>. […]

  • Reply
    Kathy
    26/05/2007 at 10:03 AM

    “Am aflat despre asta (exemplul dat de tine) dupa cateva zile, pentru ca eram plecata atunci. Si nu aveam acces la Internet si nu stiam ce se intampla si cum reactioneaza lumea la eveniment.”
    Cu asta ti-ai dat un cap in gura singurica, dragutzo! Nu stiai cum reactioneaza lumea la eveniment.LOL Asta spune totul despre tine. Esti pe val fato! Cam ca toti oamenii de media de azi. Zice Voiculescu “sari” si tu intrebi “cit de sus?”
    Disgusting!!!!

  • Reply
    andressa
    26/05/2007 at 10:27 AM

    Kathy,
    nu prea inteleg cum si cu ce mi-am dat in cap. Eram plecata cu o bursa, totul se intampla cand eu eram in vacanta de Craciun, in Finlanda. Nu am stiut ce s-a intamplat in Parlament decat dupa cateva zile, cand am citit presa. Eu nu lucram si nu lucrez nici acum in presa. Nu inteleg ce te dezgusta.

  • Reply
    Kathy
    26/05/2007 at 11:41 AM

    Pai ti-ai dat in cap cu expresia “cum reactioneaza lumea la eveniment” Doar asta conteaza pt tine? Cum comenteaza lumea? Din asta inteleg ca nu prea ai pareri personale si esti influentata de “mase”. Sau…stai asa….ai pareri doar ca le exprimi doar cind iti convin. N-ai zis nimic atunci cind Basescu era huiduit si nici cind 322 de idioti cu morcovul infipt pina la frunze au decis sa il suspende. Acum comentezi pentru ca mergi cu valul si e mai usor decit sa innoti impotriva lui. Eh…ajunge!

  • Reply
    andressa
    26/05/2007 at 11:46 AM

    Kathy,
    acesta este un blog personal, nu am pretentia ca reflecta agenda publica. “Cum reactioneaza lumea” – eu ma refeream la reactiile din parlament si reactiile societatii civile. Sunt influentabila? In masura in care sunt un membru al societatii si ma afecteaza ce se spune in spatiul public. Altfel, nu inteleg ce argumente ai.
    Cum merg cu valul?? 80% din romani cred ca gestul lui Basescu este scuzabil. As zice ca inot impotriva curentului.

  • Reply
    nutcase
    16/07/2007 at 4:14 PM

    @andressa Ma simt oleaca incurajata ca faci parte din generatia tinara si gindesti in felul in care gindesti. Da, Doamne, sa existe mai multi ca tine! Nu imi vine sa cred ca am citit ceea ce am citit, postari facute, totusi, de oameni care au acces la Internet, intra pe blogg-uri, vai de capul nostru! CUM puteti scuza asa ceva, oameni buni? Presedintele e om si el, chestii… Asta imi miroase mie a scuza colectiva, daca arunca vecinul gunoiul pe geam, il arunc si eu. Nu imi vine sa cred, sint interzisa. Si mie mi-au furat banii si eu condamn comportamentul unor oameni, nu al unor tigani, sau nasosi, sau cheliosi, sau bautori de cafea la ora opt trecute fix. Inimaginabil! Presedintele unei tari este presedinte si cind se caca si cind baga, sau scoate, orice din gura. Nici vorba de faptul ca nu ar trebui sa aiba viata privata, dar daca in public spune alta si in particular alta, cam ce rezulta? In momentul in care reprezint interesele a milioane de oameni, cind iau decizii in numele lor pentru ca m-au votat, si-au pus increderea in mine, nu mai sint un “om” oarecare, nu-mi revars umorile si dispozitiile, sint ingrijorat de soarta alor mei si incerc sa dau ce am mai bun in mine, incerc sa imi fac treaba RESPONSABIL, ca doar de aia sint presedinte.
    Sincer, gindindu-ma eu, asa, cam care este media de virsta a cititorilor acestui blog ma ia cu ameteala. Daca nici atunci cind esti tinar si ai toata generozitatea de partea ta nu reusesti sa separi binele de rau, albul de negru, daca mergem deja “la nuante” intr-o problema atit de clara, ma deprim invariabil. Principiile, cind le ai, le ai si acasa la tine in pat si pe strada si oriunde si oricum.
    Nici nu mai stiu ce sa zic, mi se pare lamentabil ca dupa atita vreme sintem atit de idioti. Si, in virtutea unei postari: m-a scirbit Basescu pentru ce face, nu pentru ce este. Iar Andresa chiar a aparat un principiu, nu ma intereseaza ce a patit Basescu de l-a scos din sarite, ma intereseaza felul in care a reactionat cel caruia i-am dat votul!
    Oribil ce am vazut aici; scuze Andresa, ai priceput ca nu e vorba de tine si nici de postarile tipei care se numeste Lua. E atit de simplu: e rasist, misogin si un oportunist ipocrit si gretos. Atit si nimic mai mult.

  • Reply
    sec
    22/08/2007 at 12:48 PM

    pls trezitiva basescu este mult mai bun decat ceilalti .. eu daca eram langa jurnalista aia ii dadeam una sincer.. ca nu are voie sa filmeze cand omu nu vrea sa fie filmat , de unde a avut acordul sa filmeze cu telefonul persoanal cand ei nu i sa ddat voie cu camera .. va rog frumos .. treziti-va

  • Reply
    carolingianul
    25/08/2007 at 8:08 PM

    lasa politica…nu-i de tine. numai prostii scrii…

  • Reply
    andressa
    25/08/2007 at 11:27 PM

    Lasa sfaturile. Nu le-am cerut.

  • Reply
    wiktoria
    02/10/2007 at 1:17 PM

    andreea, I can’t understand a word!!! 😉 could you write more in english, please!!! I remember one word in romanian – la cetate – still I don’t know how to write it, ha ha ha!!! kisses from warsaw

  • Reply
    andressa
    02/10/2007 at 2:17 PM

    wika! 🙂
    I promise to write in English!
    Oh, you wrote “la cetate” correctly!

  • Reply
    Ukume
    31/01/2008 at 8:50 PM

    Draga Andressa as fi reactionat la fel sau poate mai “obraznic” daca as fi fost in locul lui Basescu.Are dreptul la libera exprimare chiar daca e presedinte.Daca esti persoana publica nu inseamna ca trebuie sa fii urmarita si la W.C. ca sa vada presa ce ai facut.Este imaginea pe care el singur si-o alege iar gestul pe care l-a facut demonstreaza ca il doare undeva de niste reporteri si jurnalisti bagaciosi si agasanti.I wish u a successufull life!

  • Reply
    Cele mai comentate posturi din blogosfera | FocusBlog
    30/06/2008 at 12:18 AM

    […] andressa.ro (149) […]

  • Reply
    beny
    14/08/2008 at 12:16 PM

    Ca presedinte Basescu trebuie sa-si masoare cuvintele. Altfel nu are ce cauta acolo…

  • Reply
    rares
    01/08/2009 at 10:27 PM

    Cum poti sa spui ca este nasol. Daca persoana ta era calcata in picioare tu ai fii tolerat asa ceva. Asta imi place cel mai mult la voi. Nici nu stiti ce vreti. vreti un presedinte cu personalitate iar cand ajunge la putere nu este destul de bun. Cand era Iliescu (apropo-cel mai naspa presedinte ever) nu era bine, a venit Constantinescu, iar nasol, nici o problema a venit iar Iliescu, iar varza. Acum ca in sfarsit avem cel mai bun dintre presedinti, unul care are atitudine NU ESTE BINE. Vreti unul care sa va umileasca in afara granitelor, unul care sa stie sa vorbeasca bine in engleza, ca la Oxford, ca doar suntem snobi nu gluma. De parca Obama vorbeste in franceza cand vine in Europa sau germana (care este una din primele 5 puteri mondiale) Obama vorbeste in engleza si gata. Dar cum probabil voi sigur o sa aveti miliare de explicati mai bine ma opresc din scris.

    Ce am observat, este la fiecare site in parte care are si sectiunea de forum, gasesc numai oameni fara minte (de la automarket pana la sonycenter) nici nu ma mir avand in vedere ca peste 50% din populatia Romaniei traieste la sate si nu la orase. Sigur avem si 50% din forumisti tarani.

    Hai succes fratilor ca ne decem la pierzanie cu mentalitatea voastra de what ever.

  • Leave a Reply