Uncategorized

Despre Bloguri si Drept de Autor – Ce este si ce nu este CreativeCommons

Anuntul unei intilniri publice pe tema dreptului de autor:

Ce ne dorim sa fie ?
O intilnire de discutii intre bloggeri pe tema dreptului de autor si a licentelor CreativeCommons.

Obiective
Familiarizarea bloggerilor cu notiunile de baza cu privire la dreptul de autor si popularizarea CreativeCommons ca o metoda de licentiere alternativa.

Ce nu vrem sa fie ?
Nu vrem sa discutam despre piraterie, furturi si cum sa-l dai in judecata pe vecinul bloger. Nu dorim sa discutam despre peer-to-peer si despre cit de legal sau ilegal este. Nu vrem sa facem cuantificarea materialelor preluate legal sau nu din Internet in presa sau din Internet.ro in Internet.ro Nu vrem sa aratam cu degetul pe unul sau altul si nici sa propunem persoane moralizatoare. Nu propunem coduri de conduita.

Format
Pentru ca s-ar putea sa existe discrepante mari de cunostinte in ceea ce priveste dreptul de autor, va propunem sa incepem cu o prezentare facuta de Bogdan Manolea a ceea ce este dreptul de autor, cum se aplica el la bloggeri si ce este proiectul CreativeCommons.
Apoi vor avea loc discutii pe baza celor prezentate, moderate de unul dintre organizatori (ca se ne auzim mai bine).

Locatie
Intalnirea va avea loc la sediul Codecs, Str. Agricultori 37-39, sector 2, Bucuresti.
Sala va fi anuntata printr-un afis la intrare.

Data si Ora
Joi, 19 Aprile 2007, ora 18 30.

Organizatori
Asociatia pentru Tehnologie si Internet (APTI) in
colaborare cu Andressa si Manafu . Multumiri speciale lui Razvan Crisan care ne-a ajutat cu gasirea salii.

Participare
Numarul participantilor este limitat de marimea salii si de interesul pentru eveniment. Preferam sa avem 5 oameni interesati, decit 50 care se plictisesc. Si oricum la 50 nu mai putem vorbi de o discutie unitara.

Astfel incit vom merge pe invitatii trimise direct + inscrieri pe blogul lui Bogdan, unde va rugam sa precizati de ce va intereseaza sa participati. Prioritate vor avea cei care au scris pe blog despre drept de autor, CreativeCommons sau au licentiat blogul sub licenta CC. Daca exista un interes mare pentru teme si nu reusim sa ii primim pe toti cei inscrisi, ne vom stradui sa mai facem o intilnire similara.

12 Comments

  • Reply
    Ivan cel Groaznic
    13/04/2007 at 3:54 PM

    Chiar azi cautam informatii despre drepturile unui blogger si cu ce se ocupa CC… treaba incepe sa devina serioasa.

    Deci… ce propunere as avea:
    Eu sunt din Sibiu, am scoala si nu dispun nici de fondurile necesare pentru a ajunge la Bucuresti (presupunand ca as avea un loc pe lista participantilor).
    As sugera, daca e posibil, sa se transmita live aceasta intalnire (cum a fost si la roblogfest 2007) pentru ca mai sunt bloggeri interesati de drepturile lor.
    Daca sala are internet sau printr-o conexiune wireless s-ar putea face un server shoutcast care sa transmita tot ce se aude in microfon.

    Multumesc.
    O zi buna.

  • Reply
    Cosmin
    13/04/2007 at 6:45 PM

    hm, cred ca e cam complicat de facut asta la Codecs

  • Reply
    Mihai
    13/04/2007 at 8:32 PM

    Eu propun ca cineva sa vina cu o camera digitala, sa stea in primul rand, si sa inregistreze tot, apoi filmul sa fie pus la dispozitie ca download.
    As dori si eu sa vin, dar nu stiu daca o sa am timp…
    In caz ca nu ajung as dori sa propun si eu o tema.
    Diferente si avantaje intre Legea 8/1996 si sistemul Creative Commons.

  • Reply
    Daniel
    14/04/2007 at 8:57 AM

    De ce nu l(i)-ati pune pe lista de vorbitori si
    pe Gramo ? E unul din cele mai proaspete exemple referitor
    la incalcarea drepturilor de autor, asa cum sunt definite de CC ?

  • Reply
    andressa
    14/04/2007 at 11:50 AM

    Daniel,
    mersi pentru sugestie! Ne-am gandit si noi la ei.

  • Reply
    Florin Grozea (Hi-Q)
    14/04/2007 at 1:35 PM

    Aduc eu camera. Si cred ca pot aduce informatii noi despre subiect, CC fiind una dintre temele preferate. Luni aflu daca pot veni.

  • Reply
    andressa
    14/04/2007 at 2:39 PM

    Florin,
    iti multumim de pe acum daca ne ajuti cu o camera de inregistrare. Si speram sa poti veni, cu sau fara aparatura tehnica!

  • Reply
    mihai
    15/04/2007 at 11:59 AM

    Andreea, respect ceea ce incerci sa faci insa CC nu are jurisdictie in Romania, iar legea drepturilor de autor e suficient de ambigua – se poate spune ca insemnarile tale nu sunt opere literare/stiintifice si astfel nu intra sub incidenta legii.

    Am avut o problema similara cu un proiect de facultate aparut intr-un ziar, proiectul fiind atribuit altcuiva. ‘Nu e opera asa cum o defineste legea’ mi-a spus un avocat.

    Mult succes!

  • Reply
    andressa
    15/04/2007 at 12:44 PM

    Mihai,
    multumesc pentru feedback. Bogdan Manolea este cel care poate sa raspunda cel mai bine la ce spui tu mai sus, insa eu am avut ideea organizarii evenimentului pentru a discuta despre acele lucruri, nu pentru a pune la punct un caz impotriva cuiva. Cred ca e important sa stim cat mai multe lucruri despre mediul in care ne desfasuram activitatea, ca bloggeri sau ca jurnalisti sau orice alta profesie am avea.

  • Reply
    Bogdan
    16/04/2007 at 12:40 PM

    Mihai, nu putem vorbi de jurisdictie in cazul CC. CC iti puna la dispozitie niste forme de contracte (licente) privind dreptul de autor. Legea contractului este stabilita in primul rind de nationalitate partilor si in nici un caz de limba contractului.
    Nu stiu care a fost cazul tau concret, dar o insemnare dintr-un blog este protejata prin drept de autor, pentru ca legea romana (ca si conventia de la Berna, ca si alte legi straine similiare) face o enumerare nelimitativa care permite includerea si de noi obiecte ce apar. De accea si Look&feel-ul unei pagini web este protejat, fara a fi expres specificat in lege.

    Avocatul respectiv nu cred ca se pricepea prea mult la drept de autor, la fel cum nici eu nu ma pricep la codul fiscal, desi tot o lege e.

    Art 7
    Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt:

  • Reply
    vaduva de ceara
    16/04/2007 at 6:28 PM

    Stati putin, o fi Internetul un sat fara caini si fara stapin unde nu ne protejeaza nimeni si nimic?!

  • Reply
    Andressa
    20/04/2007 at 11:48 AM

    […] La 18:30 se intamplau lucruri importante si la Universitate si la CODECS. Am incercat sa fim punctuali. Bogdan a inceput la 18:40. Alin Popescu i-a fost alaturi ca persoana resursa si a raspuns la […]

  • Leave a Reply