Uncategorized

Conferinta Blog vs. Jurnalism traditional

Azi am participat la Conferinta “Blog vs. Jurnalism traditional” ce a avut loc la Centrul Cultural American. Iata la Dragos Novac agenda evenimentului: click.

Eu nu as fi pus un “versus” intre cele doua. As fi pus “si”. Eu cred ca cele doua se completeaza reciproc. Blogurile completeaza oferta de informatie a media traditionale pentru ca procesele de selectie si de verificare folosite de jurnalisti impiedica anumite informatii de interes pentru consumatorii de media sa patrunda pe flux. Blogurile umplu un gol mare pe piata textelor de opinie. Iar media “vechi” completeaza blogurile tocmai prin stilul obiectiv, oferind o varianta mai cizelata, trecuta prin verificari a informatiei.

Ce spun mai sus s-a spus si acolo. Discutiile au fost interesante. Speram totusi se dezbata mai mult anumite chestiuni precum initiativele comunitatii bloggerilor romani. Au fost trei module fiecare din ele cu mai multe persoane la microfon si putine intrebari din sala. Mi-au placut exemplele date de vorbitori referitoare la efectele blogurilor, datele despre publicitatea in bloguri si cadrul legal in care ele isi duc traiul.

L-am vazut pe Catalin Tolontan acolo, cel mai cunoscut blogger roman din cate stiu eu (daca nu l-a luat Cristi Chivu de curand!). A stat foarte putin (mi-a spus ca il cheama “offline-ul”, adica are treaba in redactie) si parea sa nu stie foarte multi bloggeri ceea ce ma face sa cred ca bloggerii in general ii stiu doar pe cei mai influenti ca ei, iar cum el e la varful piramidei…

Am plecat de la intalnire cu trei idei:

1. …sa organizez un mic eveniment impreuna cu Bogdan Manolea si Cristi Manafu, in urma unei discutii cu cei doi. Mai multe detalii curand.

2. Este incredibil cat de putini bloggeri suntem in Romania (daca nu am fi putini nu ne-am sti aproape toti dupa nume sau dupa URL si nu ne-am tot intalni la aceleasi evenimente sau in aceleasi carciumi!) si totusi cat de greu ne este sa ne coalizam pentru o cauza comuna. Tocmai cand dezbaterile ar trebui sa fie usor de organizat (pentru ca suntem putini intram intr-o sala toti!), multi ataca ideile inovatoare si refuza dialogul. Unii refuza sa mai incerce organizarea de evenimente pentru ca au fost acuzati de vedetism de altii care nu stiu decat sa critice si sa critice iar. Ca niste babe, pe cuvantul meu!

3. E atat de usor in fata unui monitor sa stergi pe jos cu cineva fara argumente! Iar blogurile ofera aceasta arma: distrugerea unei imagini printr-un click pe “publish” (daca postezi un text in care il acuzi pe un politician ca e pedofil, dreptul la replica dupa cateva saptamani nu va repara scaderea popularitatii acelei persoane). S-a discutat despre credibilitate astazi, dar si despre popularitate – cele doua se confunda adesea si un blogger poate face mult rau fara a se teme de repercusiuni.

Evenimentele de acest tip dau ocazia oamenilor sa se cunoasca intre ei si offline, sa discute, sa puna la cale proiecte ce duc online-ul intr-o noua etapa (nu stagnam, dar ne miscam incet!). Ca studenta pe punctul de a infrunta lumea dura a business-ului cu numai o diploma de jurnalism in buzunar, sunt incantata de oportunitatile ce se intrevad!

24 Comments

  • Reply
    catalin tolontan
    28/03/2007 at 5:20 PM

    ai dreptate, stiam destul de putina lume de acolo, cu totii sintem stingheri cind ne desprindem de tastatura

  • Reply
    andressa
    28/03/2007 at 5:24 PM

    catalin tolontan,
    stingheri, stingheri, dar nu esti de acord ca exista un sentiment de familiaritate cand te intalnesti pentru prima data cu un alt blogger caruia ii citesti textele?

  • Reply
    Cătălin Tolontan » Blog Archive » Bloggeri vs jurnalisti, razboiul cordial
    28/03/2007 at 5:26 PM

    […] sa vedeti evenimentul si din alte perspective va invit sa intrati la Andressa, Manafu, […]

  • Reply
    catalin tolontan
    28/03/2007 at 5:28 PM

    ba da, ai dreptate, incepe meciul, scuze 🙂

  • Reply
    andressa
    28/03/2007 at 5:36 PM

    catalin tolontan,
    inteleg, inteleg. Meciul mai presus de toate! 🙂

  • Reply
    Alex Mihaileanu
    28/03/2007 at 6:03 PM

    mda… intr-un fel ai dreptate, pe de alta parte, sa stii ca blogurile ii ajuta pe jurnalisti :)) spre exemplu, eu am primit azi un comentariu nervos si resemnat, in acelasi timp, de la Melania Mandas Vergu 🙂

  • Reply
    Andra
    28/03/2007 at 7:08 PM

    De ce priviti blogul ca un mijloc de comunicare care vine in completarea sau incearca sa inlocuiasca media? Pentru mine blogul e in primul rand un mijloc de comunicare, de a interactiona cu alte persoane si de ce nu de a invata ceva lucruri interesante…
    Drept este ca de la aceasta nevoie de comunicare pana la transmiterea unor mesaje oficiale sau pana la crearea unor adevarate campanii de marketing este un singur pas, dar blogul este un mijloc de transmitere de idei personale

  • Reply
    Andrei Rosca
    28/03/2007 at 8:39 PM

    Andreea, eu nu cred ca sunt putini bloggeri in Romania si nici ca ne cunoastem toti intre noi. E adevarat ca din interior blogosfera pare mai mare dar in niciun caz nu cred ca putem spune ca ne stim toti intre noi.

    Eu estimez ca sunt CEL PUTIN 1000-2000 de bloguri active. Tu cunosti 2000 de bloggeri? Ca eu cred ca stiu maxim 60-70

  • Reply
    Phoebs
    28/03/2007 at 9:26 PM

    Sa stii ca ai dreptate. Ma gandesc acum si la petrecerea RoBlogFest, ma simteam destul de stinghera. Insa la mine a fost in principal din cauza ca nu eram prea cunoscuta. De aia am scris de tine ca ai fost draguta 🙂

  • Reply
    Piticu21
    28/03/2007 at 11:26 PM

    nu vreau sa comentez asta…

    imi sustin ideea ca … se incearca impunerea a unui ceva … ceea ce nu e bine. nu e un marketing reusit.

  • Reply
    andressa
    28/03/2007 at 11:34 PM

    Piticu21,
    nu vrei sa comentezi, dar vad ca ai facut-o. Ce idee sustii tu? Sa se impuna ce? Ce nu e bine? Ce marketing? Tu despre ce vorbesti?

  • Reply
    Cristian Greger
    29/03/2007 at 12:05 AM

    nici nu e nevoie de marketing reusit Piticu ! Iar andressa pt a fi blogger nu trebuie sa participi la toate manifestarile de gen ! asta mi se pare chiar imbecil !
    Eu nu am fost din urmatoarele Motive :
    1. Nu pot lipsi de la munca (emisii montaj etc.)
    2. Modalitatea de a transmite invitatiile mi s-a parut lame. Mail invitatie fara locatie ora si alte informatii suplimentare referitoare strict la obiectiv.
    3. Subiectul este unul despre care se vorbeste mult si fara noima. Asta probabil si pt ca exista sute de opinii absolut diferite.
    4. Consider ca cele doua parti ale vs.-ului nu pot fi comparate, alaturate, contopite sau completate. Sunt 2 chestii absolut diferite si au la baza principii neconcurente.
    5. Nu consider ca oportunitatile de care vorbesti tu in ultima parte a postului sunt atat de exploatabile incat sa aduni o mare de bloggeri..
    6. Inchipuieti ca 70 la suta din blogosfera scrie doar for fun.

    PS: Interactivitatea nu trebuie sa aiba la baza astfel de initiative ! e vorba de cat de sociali sunt oamenii si cat de interesati sunt de alte personaje din lumea lor “virtuala” 🙂
    O noapte linistita iti doresc !

  • Reply
    Tony
    29/03/2007 at 12:18 AM

    E primul eveniment legat de blogging la care am participat. Am invatat/auzit lucruri noi si utile. Cred ca “highlight”-ul a fost faptul ca am reusit sa-i cunosc face to face pe Cristi Manafu, Andressa…E un sentiment ciudat. Ca si cum ai cunoaste vedete pe care le stii dar nu le-ai cunoscut. Totusi, vedete fara fitze, f.prietenoase si de treaba. Multumesc! T 😉

  • Reply
    andressa
    29/03/2007 at 8:24 AM

    Cristian Greger,
    nici nu am spus ca pentru a fi blogger trebuie sa participi la toate evenimentele. Nici macar la unul. Insa nu e rau nici sa fii deschis cand niste persoane in acest domeniu nou incearca sa aiba inititiva. Un pic de civism! Nu trebuie sa candidezi la functia de primar ca sa fii un cetatean bun, e suficient sa te infirmezi si sa participi activ la viata comunitatii.

    Writing for fun? Imi spui asta ca si cum eu as scrie pe un orar stabilit si platita per post. Si eu scriu for fun. Si mie imi place mult sa cunosc oameni la o un pahar de vorba. Cate blogmeetings am organizat anul trecut? Hehe, the good old days! 🙂 Eu vorbeam despre ceva ei nu vor si altceva – ca si cum ii obliga cineva sa participe la tot ce se intampla in comunitate.

  • Reply
    Christiansen » Blog Archive » Blogging şi … jurnalism …
    29/03/2007 at 4:47 PM

    […] Andressa, Manafu, Zoso … Luaţi-le în ordinea asta […]

  • Reply
    andressa
    29/03/2007 at 6:15 PM

    Andrei Rosca,
    pentru mine a avea blog nu este sinonim cu a fi parte din comunitatea bloggerilor. A fi blogger inseamna sa si interactionezi cu altii, sa ai un nume sau macar un prenume cunoscut, sa te arati din cand in cand, sa participi la dezbaterile cu privire la problemele sau intiativele din domeniu. La aceia ma refeream. Din punctul meu de vedere, cei care au mai mult decat un blog, cei care au si o oarecare influenta in lumea asta sunt putini, cred ca sunt mai putini de o suta.

  • Reply
    Cristian Greger
    29/03/2007 at 9:31 PM

    ok 🙂 uite promit sa vin la urmatoarea intalnire.. asta doar pt a cunoaste si alti oameni la un pahar de vorba.. ca poze tot facem .. dar atat 😛

  • Reply
    andressa
    29/03/2007 at 10:33 PM

    Cristian Greger,
    cum vrei tu! 🙂 Stii ce ziceam eu? Ca unii se poarta ca niste fotbalisti agresivi la petrecerea unor filatelisti: nu le place pasiunea altora si nu vor sa-i lase nici pe aia sa se distreze.

    Poate iti va placea, poate nu. Poate vrei sa participi la dezbatere, poate nu. Dar nu trebuie sa le strici jucaria altora, doar pentru ca nu e jucaria ta.

  • Reply
    Conferinta Blog vs. Jurnalism traditional « andressa
    30/03/2007 at 4:18 PM

    […] au mai aparut relatari si opinii despre eveniment: Ioana Avadani Metropotam Tolo Vodanet Blog Zoso Andressa (blogul meu personal) Jurnalism Online Cristian Manafu Tony Boncev. Posted by andressa Filed in […]

  • Reply
    oana_anca
    31/03/2007 at 12:03 AM

    Si uite cum aici iti dai aere de vedeta. Sunt de acord cu ceea ce spune Andrei Rosca si nimic nu e mai aberant decat: “A fi blogger inseamna sa si interactionezi cu altii, sa ai un nume sau macar un prenume cunoscut, sa te arati din cand in cand, sa participi la dezbaterile cu privire la problemele sau intiativele din domeniu.”

    Think twice and a bit deeper. And of course, try it outside of the box!

  • Reply
    andressa
    31/03/2007 at 8:43 AM

    oana_anca,
    ce vedeta? Nu are nici o legatura. Eu ziceam ca ma refer la acei bloggeri pe care ii intereseaza evolutia domeniului, nu la “toti” bloggerii, nu si la cei care isi pastreaza 100% anonimitatea. Pentru ca acestia nu vor aparea la evenimente: nu vor, nu ii intereseaza. De aceea am incapea intr-o sala.

    Ceilalti insa, cei pentru care blogul ocupa alt loc in viata (nu e ca un viciu secret) nu sunt atat de numerosi. Si atunci am facut o distinctie intre cei care blogeaza si asta e cumva si in stilul lor de viata (se intalnesc cu bloggeri, vorbesc despre bloguri) – bloggeri – si cei care pastreaza asta ca pe o chestiune intima si nu participa la dezbaterile si intalnirile cu alti bloggeri – persoane cu blog. Si atunci, ziceam eu, sa ne adunam toti la discutie nu este imposibil – nu vorbim de mii de oameni. Intelegi acum ce inseamna “a fi blgger” si “a avea blog”? A fost o alegere de cuvinte ad-hoc. Poate nu era cea mai potrivita, dar incercam sa explic cum am incapea toti intr-o sala.

  • Reply
    oana_anca
    31/03/2007 at 8:18 PM

    Cred ca gresesti. Si-am sa-ti argumentez:

    Blogger e in primul rand detinatorul unui blog. Cel ce are ceva de spus si nu se teme sa o faca in public, fie el cunoscut, fie total anonim. Ca si detinator de blog, inevitabil ajungi sa mai citesti si ce scriu altii, iar treptat ajungi sa-ti faci un cerc (mai restrans sau mai larg) de cititori, pe care la randu-ti ii citesti in masura in care au blog.
    Ca unii au nume mai sonore decat altii e partea a doua. Ca se creeaza si aici cluburi si bisericute, e oarecum normal. De unde stii tu ca bloggerii care nu merg la intalnirile voastre nu au propriile lor intalniri? Sau nu comunica intre ei? Si chiar daca n-o fac, sunt mai prejos decat cei ce se numesc Andressa, Manafu sau Zoso?
    Il numesti “cel mai cunoscut blogger roman” pe Catalin Tolontan. Sa-nteleg ca e prezent la toate-ntalnirile voastre de si-a castigat dreptul a fi numit astfel? Sau citeste tot ce misca-n blogosfera romaneasca de varf? (sa nu spun toata blogosfera romaneasca). Sau e blogger din oficiu, pt ca vorbim de Catalin Tolontan, redactor sef cu notorietate, spre deosebire de mine, “anonima” Anca H?

    Qed! (?)

  • Reply
    andressa
    31/03/2007 at 11:17 PM

    oana_anca,
    ma refeream la Catalin Tolontan astfel pentru ca are un trafic urias, confrom trafic.ro. El nu a venit, din cate stiu eu, la nici o intalnire cu bloggeri.

    Sunt sigura ca bloggerii au intalniri de tot felul, in multe orase din tara. Let’s not forget our point: pot incapea toti intr-o sala. De la asta pornisem. Cred ca cei care vor sa dezbata viitorul blogurilor intra intr-o sala. Cu siguranta sunt mii de bloggeri, dar nu ma gandesc la toti cand as organiza un eveneiment pentru ca stiu ca nu toti sunt interesati sa vina.

    Astfel, cand faceam distincita blogger – autor de blog, faceam distinctia intre cei care vor sa participe la dezbaterea publica si cei care nu vor asta, cei pentru care blogul e o chestiune intima si nu vor sa faca teoria chibritului. Eu cred ca cei care vor sa discute despre fenomen intra intr-o sala. Si nu insinuez ca cei care nu sunt interesati de discutii sunt mai putin bloggeri decat altii, ziceam doar ca ar trebui sa profitam de acest moment in evolutia blogurilor, cand incapem intr-o sala cei intersati de dezbatere si sa ne coalizam eforturile in loc sa ne paruim.

  • Reply
    Aiff
    01/04/2007 at 2:03 PM

    Eu am ajuns la concluzia ca e plictisitor. Devine la un moment dat plictisitor sa citesti comment-uri asa de lungi, devine plictisitor sa afli ce-a mancat la cina bogerul, ce are in cap, la ce scoala a fost sau despre amintirile cu bunicul etc.
    Sunt unii care au bloguri pe care le actualizeaza de cel putin 4 ori pe zi. Al naibii, chiar asa de repede se succed intamplarile in viata respectivului?
    Mda, blogul nu mai este de mult acel “jurnal personal”, pentru unii a devenit o marca comerciala din care pot scoate bani.

    Pana la urma, cuvantul “blog” a devenit cel mai putin placut auzului (sa nu zic altfel) cuvant pentru mine.
    A, dar cine sunt eu, nu?!
    Conteaza??

  • Leave a Reply