Unii cred ca Florin Piersic este regizor. Unul din trei adulti romani ar dormi mai mult si trei sferturi din ei nu au mers niciodata la teatru. De Opera nici nu mai zic!
“Centrul de Studii şi Cercetări în Domeniul Culturii a realizat în luna noiembrie 2005 un sondaj reprezentativ naţional pentru populaţia de peste 15 ani, pe un număr de 1636 de persoane, cu marja de eroare de +/- 2.9%.”
Mai precis, Ministerul Culturii si Cultelor a facut un Barometru de Consum Cultural la sfarsitul anului 2005. Cum datele nu fluctueaza de la un an la altul in mod semnificativ la nivel national si cum acest tip de cercetari nu se fac anual, ne multumim cu a ne minuna de rezultatele acestui barometru.
Esantionarea a fost facuta la nivel national, reprezentativa pentru populatia peste 15 ani. Interviurile au fost realizate fata in fata, la domiciliul subiectilor, folosindu-se un chestionar standardizat.
Cateva date care mi-au atras atentia:
Populatia Romaniei are 51,8% femei si 48,1% barbati. Structura populatiei pe varste: 9% peste 71 de ani; 10,9% intre 61 si 70 de ani; 15,7% intre 51 si 60 de ani.
Un sfert din respondenti au fost pensionari. Daca luam persoanele peste 15 ani, cam la sfert ajungem cu numarul pensionarilor. (Distributia pe grupa de ocupatie a subiectilor din esantion: pensionar 26,5%, muncitor calificat 12,8%, casnica 9,5%, patron cu 10 sau mai multi angajati 0,1%.)
Peste 60% din romani nu au mers niciodata la muzeu (61,3%). 74,27% nu au mers niciodata la cinematograf, 76,46% nu au mers niciodata la teatru si 87,97% nu au mers la opera sau opereta. Totusi (!) 50% din romanii peste 15 ani merg la biserica o data pe luna sau mai rar.
Profilul consumatorului de opera: femeie, 21-30 de ani, studii superioare, mediul urban. Pe regiuni: Bucuresti 31,3%, Transilvania 17,4%, Moldova 16,7%.
Aproximativ 30% din populatie declara ca au vizitat macar o data un muzeu sau o casa memoriala in ultimul an. Femeile viziteaza mai mult decat barbatii. Varsta: 21-30 de ani. Studii post-universitare. Mediul urban.
Cele mai vizitate muzee din Bucuresti:
- Muzeul de Stiinte Naturale “Grigore Antipa” 17,64%
- Muzeul Satului 15,96%
- Muzeul National de Arta 15,52%
- Muzeul Taranului Roman 11,59%
- Muzeul National de Istorie 8,89%
- Muzeul de Istorie si Arta a municipiului Bucuresti 8,16%
- Muzeul National de Arta Contemporana 5,25%
96,57% din respondenti au televizor acasa. 74,85% au si cablu tv. 29,08% au CD player.
Cate carti sunt in locuinta dvs.?
- 12% – nici una
- 16% au 1-20 carti
- 20% au 21-50 de carti
- 23% au 51-100 de carti
- 19% au 101-500 de carti
- 5% au peste 500 de carti.
Mihai Eminescu e cel mai cunoscut autor de literatura roman. Dar 8,5% din subiecti nu au putut numi nici un autor.
Dintre “ai lor”, Alexandre Dumas e cel mai cunoscut. 37% nu au putut numi nici un autor strain.
Nicolae Grigorescu este cel mai cunoscut pictor roman (37,9% din subiecti l-au nominalizat). 4 din 10 subiecti nu au putut numi nici un pictor roman.
Sergiu Nicolaescu este cel mai cunoscut regisor roman (50% din subiecti l-au nominalizat). Pe locul doi e Dan Pita, la distanta astronomica – 6,12%. Pe locul 9 insa este Florin Piersic, pentru ca desi nu e regizor a fost nominalizat de 0,22 din subiecti.
Peste 30% din subiecti au declarat ca daca ar avea mult timp liber ar vrea sa se odihneasca mai mult. Preferinta urmatoare ar fi sa se distreze cu prietenii. Cam 1% ar vrea sa vada mai multe spectacole.
Concluzii. Cea care mi se pare mie cea mai importanta:
In principiu, “consumam ceea ce ni se ofera” si “nu ni se ofera ceea ce am prefera sa consumam”.
24 Comments
kaliku
13/03/2007 at 1:34 AMFoarte interesante statisticle, si din pacate scota la iveala un adevar trist.
Stai sa creasca manelistii astia mici, astia alaptati cu Libertatea. Atunci sa te tii.
Hai, care pleaca cu mine?.. unde? oriunde.
blog de umor
13/03/2007 at 8:34 AMpoate se refereau la piersic jr. 😀
Alex
13/03/2007 at 9:50 AMvezi ca la Nicolaescu ai scris “regisor”
nu cred ca e o chestie noua ca oamenii sunt din ce in ce mai tampiti…uita-te la cei din generatia ta si apoi uita-te la cei cu 5 ani mai putin..apoi uita-te la cei cu inca 5 ani in minus…o sa vezi niste diferente foarte mari de cultura
la chestia cu teatru si opera, trebuie sa recunosc ca nu prea ma duc (la opera chiar deloc)…la teatru doar piesele foarte bune ma conving sa ma duc sa le vad (inima de caine a lui bulgakov, de exemplu)
irina ioana
13/03/2007 at 10:17 AMDUpa ce zici tu, nivelul culturii e .. deprimant.
pauldumitru
13/03/2007 at 10:59 AMîncep să am reţineri în ceea ce priveşte sistemul mass-media.
el joacă un rol foarte important în cazul de faţă, dar nu îşi asumă responabilităţile care-i revin conform deontologiei.
deontologia e cam de pomană şi nu numai pe la noi, ce-i drept.
mai importante decât faptul că peste 70% dintre respondenţi nu au fost niciodată la o piesă de teatru mi se par cele 12 procente dintre români care nu au nicio carte în casă şi cei 60% care nu au fost niciodată la muzeu.
probabil că majoritatea este din mediul rural.
şi totuşi…e grav
blomqvis
13/03/2007 at 11:56 AMCauzele sunt multe…
Inainte de a blama mass-media pentru toate porcariile cu care umplu mintea privitorilor, cititorilor, consumatorilor… eu unul cred ca asta e o problema de educatie.
In conditiile in care in scoala nu se mai gaseste calea de comunicare catre elevii din ziua de azi, cand ne bazam mai mult pe exceptii care “dovedesc inca o data superioritatea invatamantului romanesc” si in conditiile in care cei 7 ani de acasa sunt petrecuti alaturi de pensionari, deseori prea plictisiti sa mai le dea copiilor atentia necesara, nu e de mirare.
Sistemul nostru educational – cel de la firul ierbii – este grav afectat de mai multi factori – de la dezinteresul parintilor in a actiona si orientare mai mult inspre a reactiona, trece prin scoala, grup de prieteni, mass media si ajunge tot in familie la “the ultimate experience” in care parintii aproba sau chiar indeamna copiii la actiuni majoritar considerate reprobabil
A cauta ceea ce iti place e un lucru foarte greu, trebuie sa te rupi un pic de turma. Chiar cu riscul de a parea un/o salbatic(a)…
E o lipsa crasa de maturizare …sunt multe de spus…
Cosmin
13/03/2007 at 1:52 PMsituatia nu e deloc roza. si totusi, sibiu.
andressa
13/03/2007 at 5:41 PMEu cred ca statisticile arata urmatorul adevar trist: lipseste oferta, desi cerere este multa. In mediul rural s-au inchis zeci de biblioteci, sunt sute de localitati fara cinematograf, nu mai zic de muzee si case memoriale.
Procentele sunt mici, dar s-a facut media intre orase mari (cu muzee, teatre) si multe localitati care nu au nici macar un chiosc de ziare. Daca ati dat click pe linkul acela si nu v-ati multumit cu ce am selectat eu inseamna ca ati remarcat cat de greu se ajunge la o biblioteca din multe localitati. Veniturile sunt foarte mici mai ales in mediul rural si de aceea nici nu se cheltuieste pe “circ”, ci doar pe paine.
Se discuta in talk-showuri despre statistici care arata ca oamenii nu mai merg la biblioteci. Eu intreb: cate biblioteci exista acum in tara? Cate s-au inchis in ultimii ani? Cate s-au deschis? Pai de-aia nu merge lumea la biblioteca, nici daca ar vrea, nu ar avea unde sa mearga!
irina ioana
13/03/2007 at 8:15 PMAndressa, nu e vorba numai de lipsa ofertei ci si de lipsa de cultura, de fapt, mai ales.
Noi ne imprumutam carti intre noi cand eram la liceu, desi eram la oras (Iasi), ne recomandam intre noi si faceam intalniri la ceai sa discutam carti si filme de arta. Si ne doream asta foarte mult! Si mergeam si la biblioteca si la expozitii. (am facut de curand 24 ani.. ca sa stii la ce perioada de timp ma refer)
Dar pe unii nu ii intereseaza… Moment penibil cand o colega de-a mea care a terminat liceul cu medie mare, habar nu avea ce inseamna cuvinte ca “erudit”, “voiaj”… si terminaseram cu totii un liceu cica foarte bun in Iasi…
Sunt oameni care prefera subcultura… care citesc o carte pe an… si prefera Tvul. Si e foarte trist..
e vorba de modelele pe care le au in scoala generala, de parinti.. de ce fel de persoane au ca profesori (pt ca cei buni pleaca, nu?)
Ar trebui sa facem o campanie la copii 🙂 pe bune… asa cum la dirigentie veneau studente de la medicina sa ne faca educatie sexuala si prindeau foarte bine pentru ca aveau de aproximativ aceeasi varsta ca noi, asa am putea sa le vorbim despre vise si carti:)
andressa
13/03/2007 at 8:19 PMPR pentru vise? Suna a motto de succes! 🙂
Sunt de acord cu tine. Cred totusi ca procentele scazute reflecta mai ales lipsa de oferta. Cate teatre exista? Cate biblioteci? Cate muzee exista?
Mi-ar placea sa conving pustani sa fie mai curiosi. 🙂
blog de umor
13/03/2007 at 10:39 PM:)) “Mi-ar placea sa conving pustani sa fie mai curiosi” suna cam dubios 😀
irina ioana
13/03/2007 at 10:53 PMI think it is do-able.
Ca si profesor (sau ceva asemanator) ai o pozitie extra in educatie. Daca poti influenta pozitiv pana si niste studenti de 20 si ceva de ani (din proprie experienta vb) trebuie sa fie posibil si pentru cei mai mici.
Problema e cine sa faca asta? Sa le zici la elevi ca si prof: sapt viitoare vine …X (cartarescu, adamesteanu, …) in vizita… cititi o carte si fiti pregatiti cu intrebari.. Humanitasul? Polirom? Rao?(mai exista?)=> dublu castig.
si sa fii pregatit sa imprumuti cartea la cei care nu isi permit (exista si astfel de persoane)
sau
sa le vorbesti de optiuni de viata
sau sa le vorbesti despre o carte
si ce inseamna dpdv politic in tara respectiva, in perioada care a fost scris
nu ma refer la ore de literatura pe ton stiintific, ci ton de poveste, relaxat…
pe mine m-ar pasiona asa ceva 🙂
Cristi Roman
14/03/2007 at 12:51 AMPe tine te cheama Andressa?
S.
14/03/2007 at 11:45 AMnu pricep de ce se pune si cinematograful in balanta la capitolul cultura… cine a mai scos-o ca daca te duci la cinema in loc sa stai la tv esti mai culturalizat?
la potopul de junk-uri made in hollywood care ne-a inghitit pe toti, nu vrea vad cum se poate afirma asa ceva.
andressa
14/03/2007 at 5:33 PMS.,
cinematografia este arta. Cum si muzica este arta, chiar daca nu toti artistii ne plac, chiar daca unii sunt iubiti de elitele culturale, iar altii de mase. Muzica ramane arta. La fel si cinematografia.
S.
14/03/2007 at 10:29 PMA, ok.
depinde cum privesti. mie nu mi se pare deloc asa, de asta am adus subiectul in discutie. sau, poate e vb de arta spalarii pe creer a maselor 😛
dan
15/03/2007 at 9:57 PMinteresante statistici, dar nu cred ca si relevante… nici macar pentru starea natiunii, sa nu mai zic pentru starea individului
ma intreb de ce ar trebui sa fie trist? cu ce afecteaza individul daca stie aceste statistici? va citi el mai putin? va merge la teatru de mai putine ori? asta ca sa fie “la moda”? sau isi va continua sa-si satisfaca aceleasi placeri, aceleasi tabieturi (si nevoia de cultura este tot o placere)
se spune ca-i trist pentru viitor… de ce? tu ca parinte vei inceta sa-ti educi copilul? vei inceta sa-i induci din spiritul tau, sa-l lasi la cheremul societatii sa-l educe? sau vei corecta? deci si asta depinde tot de individ
sa incercam sa nu mai fim pesimisti tot timpul, mai ales la citirea unor cifre care se vor a fi munca de birou a catorva angajati… v-au schimbat aceste cifre stilul de viata in mai rau?
andressa
15/03/2007 at 10:05 PMdan,
pe mine ma intereseaza din doua puncte de vedere statisticile acestea:
1. ma intereseaza care e profilul conumatorului anumitor produse culturale pentru ca sunt studenta la jurnalism. Ma intereseaza cat cheltuiesc oamenii pentru petrecerea timpului liber si ce isi doresc sa primeasca in schimbul unui bilet la teatru/cinema pentru ca am lucrat si voi lucra in acest domeniu (media).
2. ma intereseaza ca pe orice alta persoana cu spirit civic cum stau lucrurile la nivelul tarii: ajunge presa in sate? cati oameni au radio? cine merge la teatru si de ce? sunt lucruri care ne ajuta sa intelegem mai bine mediul in care traim, indiferent de profesie.
nu judec acele procente ca bune sau rele, sunt insa informatii care descifreaza enigme sau confirma/infirma ipoteze.
Alexa
15/03/2007 at 11:04 PMhihi.. am facut un proiect pe tema “Ignoranta fata de cultura” .. si o parte s-a bazat pe Barometrul de Consum Cultural.
dan
15/03/2007 at 11:34 PMandressa, eu nu am zis ca nu-s interesante, ci ca nu demonstreaza ceea ce credem
sa o luam altfel:
poate cei fara carti merg la biblioteci fiindca nu au banii necesari sa le cumpere… poate cei cu 500 de carti pur si simplu au numai bani si vor sa etaleze o biblioteca impresionanta
sunt multe si marunte motive existente in spatele cifrelor, dar nici asta nu demonstreaza nimic;
imi cer scuze daca am judecat gresit, dar se pare ca am dedus pesimismul mai mult din comentariile la postul tau
sau poate si concluzia ta ii ambigua:
“consumam ceea ce ni se ofera” – adica am putea/vrea mai mult, dar ne multumim cu ce ni se da (considerand ca acest primit nu este tot timpul la un nivel de calitate cert)
“nu ni se ofera ceea ce am…” – adica cei responsabili cu asa ceva (poate fi facut cineva responsabil in acest caz?) nu au nivelul necesar pentru a face o selectie mai riguroasa
ps: cele scrise sunt o parere personala adaugata la postul tau, nu un punct de vedere “impenetrabil”… citesc regulat blogul tau, ai o scriere frumoasa, placuta
Pagina Cronicarului » Arhiva » Poporului meu trist…
06/04/2007 at 7:03 AM[…] c am uitat c suntem popor de trubaduri (arta cred c este o necunoscut total – vezi articolul acesta scris de Andressa). Sau mai ru – folosim creativitatea n cele mai proaste scopuri cu putin. […]
Zorna
17/04/2007 at 9:36 AMCeea ce spui tu este destul de adevarat, dar totusi… hai sa ne gandim la repezentativitatea esantionului “Centrul de Studii şi Cercetări în Domeniul Culturii a realizat în luna noiembrie 2005 un sondaj reprezentativ naţional pentru populaţia de peste 15 ani, pe un număr de 1636 de persoane, cu marja de eroare de +/- 2.9%.” Trebuie sa ne gandim : cati oameni sunt in Romania de e posibil ca 1636 de persoane sunt de ajuns sa ne reprezinte pe tori. Ganditi/va, sunt 41 de judete, fiecare judet are in medie cam … sa zicem 100 de comune, cu satele aferente fiecareia, de asemena mai sunt si orasele municipale … Nu trebuie decat sa faceti un mic calcul, cate persoane vin pe fiecare judet? Dupa aceea veti vedea cat de relevante sunt datele respective. Referitor la (in)cultura romanilor… nu cred putem spune ca suntem mai inculti decat in tercut sau mai inculti decat alte natii. Cultura exista si exista si oameni ce consuma acea cultura asa zisa legitima. Manelizarea? Este la urma urmei un fapt (din nefericire) firesc. Oamenii simpli au nevoie sa se cante despre necazurile lor, iubirile lor, dusmanii lor pe un limbaj pe care sa/l inteleaga. Cum vrei sa ii dai tu unuia care abia stie sa scrie si sa citeasca sa asculte Mozzart sau mai stiu ce… el nu o sa auda decat niste zgomote fara de nici un rost, fara relevanta. Eh… altfel deiscuti cand ii pui un Guta, care ii spune asa, pe intelesu’ lui cat de mult sufera el sau ce de invidiat este ca era cativa banisori acolo… Dar iun rest… mai sunt si acei oameni care stiu mai mult decat sa scrie si sa citeasca, mai sunt si cei care viziteaza cate un muzeu sau se duca la un cenaclu, sau pur si simplu cel care citeste o carte, altceva decat Sandra Brown.
andressa
17/04/2007 at 11:49 AMDraga Zorna,
ceea ce pui tu la indoiala cand vorbesti de nereprezentativitatea unui esantion mic sunt zecide ani de cercetari in tehnici de cercetare. Faptul ca sunt putini chestionati nu inseamna ca rezultatele nu sunt reprezentative. Sociologii pot sa te convinga de asta cu multe date.
Cat despre faptele pe care le revela studiul, ele sunt interesante de aflat, pentru a avea o imagine mai aproape de realitate despre gusturile consumatorilor si oferta pietii, dar nu inseamna ca eu ma mir si acuz ca uite, nene, de ce nu asculta toata lumea Mozart?! Sigur ca nu! Eu zic uite ce interesant! 🙂
moa
23/04/2007 at 11:12 PMAi uitat sa mentionezi gusturile la muzica: faptul ca muzica populara e pe primul loc in preferintele romanilor si manelele pe al doilea, foarte aproape. Rock-ul are un procent de 2%, ceea ce e total nesemnificativ. Insa ma doare mai mult ca manelele sunt pe locul al 2-lea.