Uncategorized

Istorie

Cursul meu favorit de aici a ramas XXth Century History.

Dupa fiecare curs am senzatia ca mi-a crescul IQ-ul cu 10 puncte! Sigur, le pierd pe toate dupa ce ajung acasa si ma uit pe Youtube la un filmulet, dar tot e ceva! 🙂

Am trecut peste Primul Razboi Mondial fara prea mult entuziasm. Il mancasem pe paine la scoala, nu ma mai pasioneaza subiectul. Dar la al Doilea Razboi Mondial am zabovit mai mult decat ar fi vrut profesorul, pentru ca nu incetam sa pun intrebari. Vedeti voi, profesorul meu a trait in Varsovia pe timpul Razboiului si isi aduce aminte cum a plecat la tara, spre sud, cand devenise situatia insuportabila, si cum, la intoarcere, a aflat ca toti colegii lui de scoala murisera. Cum sa nu-l asculti ore intregi?

Cel mai mult mi-a placut sa aflu despre evenimentele din ultimii 50 de ani, exact ce nu am studiat la scoala. Razboiul Rece, razboiul din Vietnam, razboiul din Coreea, Revolutia din Cuba si criza din 1962, crearea statului Isreal, istoria Canalului Suez, istoria Canalului Panama. Daca ar trebui sa scriu o lucrare, saptamana viitoare voi afla daca trebuie sa ma documentez mai mult pe o tema, as alege fie capitularea japonezilor in 1945, fie razboiul din Coreea (este tema mea preferata).

Urmeaza sa “batatorim” decolonizarea Africii la urmatorul curs. Planuiesc sa pun intrebari si despre Razboiul din Golf.

Cred ca un asemenea curs nu ar trebui sa lipseasca nici de la FJSC, in primii ani de studiu, inainte de specializare. Orice jurnalist trebuie sa stie despre Mao, Tito, Fidel si ce a facut JFK, iar pana la Bac nu se studiaza (sau nu se studiau?) aceste teme.

Poate e diferit acum, dar generatia mea nu a discutat la cursurile de istorie din scoala generala sau din liceu evenimentele de dupa anii 1950. In manualele mele alternative si colorate, desi la multi ani de la Revolutie, detaliile dispar ca magarul in ceata cand Ceausescu devine presedinte in 1965. Celebrul manual de la Editura Sigma, in 1999, a avut o tentativa neispirata de a umple golurile cu detalii despre personajele vietii publice: Andreea Esca, CTP si altii. Imi amintesc ca am scris un material de opinie foooooaaaarte amplu despre asta pentru ziarul liceului, in clasa a noua. Manualele de istorie nu tratau insa subiectul Razboiului din Vietnam si cu atat mai putin Razboiul din Golf, desi colegele mele finlandeze mi-au spus ca lor li s-a amintit de cel din urma in liceu.

Poate acum s-a schimbat programa, poate s-a schimbat curand dupa ce am absolvit eu liceul, si sunt incluse si evenimente mai recente, evenimente care nu ar trebui sa lipseasca din cultura generala a unei persoane cu drept de vot intr-o tara din Uniunea Europeana.

17 Comments

  • Reply
    maddish
    16/01/2007 at 9:48 PM

    Exact aceeasi senzatie am avut si eu cind m-am intors din Belgia, unde aveam un curs de Current Affairs: Irak, Palestina si Israel, Coreea de Nord, problemele din Africa, Italia lui Berlusconi… tot ce ardea in lume la momentul respectiv.
    Si mie mi se pare esential sa studiezi asta la jurnalistica (eu am terminat in iasi) – dar in loc la noi se stuiaza… hmm… Geografia Romaniei… un-fel-de-economie-care-nu-i-chiar-economie si multe care nu isi locul

  • Reply
    andressa
    16/01/2007 at 10:18 PM

    Mada,
    esti insa de acord ca ar trebui invatata istoria “ca la carte” in liceu, si nu la facultate? Adica, pentru generatiile care au mancat comunism pe paine de la domnii tovarasi, facultatea ar putea umple niste goluri acum. Dar, pe termen lung, cred ca ar fi mai bine ca si cei care nu urmeaza facultatea sa stie ce si cum a fost in anii ’60, ’70.

    La urma urmei, oricine poate pune mana pe o carte sa afle tot ce vrea, dar unele lucruri trebuie date mura-n gura, ca sa nu ne umplem de vadimi si anti-americani care cred ca le stiu pe toate, desi nu cred ca stiu cand a murit Stalin.

  • Reply
    Red
    16/01/2007 at 11:17 PM

    Nu cumva e istoria secolului XX si nu XIX ?

  • Reply
    andressa
    16/01/2007 at 11:23 PM

    Ba da, mersi. Am corectat. E “20th” century history.

  • Reply
    maddish
    16/01/2007 at 11:42 PM

    eu tin minte ca in clasa a 12-a am prins primul manual alternativ de istorie si-o avea undeva, pe la sfirsit, pe andreea esca.
    mi s-a parut ceva extraodrinar sa apara intr-un manual o persoana a zilelor noastre – cred ca a fost una din putinele lectii pe care le-am invatat
    mai tin minte ca manualul nu prea spunea nimic despre revolutie si mi-era cam ciuda ca trecusera 10 ani si astia nu erau in stare sa ne spuna despre asa ceva la scoala
    da, cred ca ar trebui invatata un pic si istoria recenta, ea ne deschide ochii in fata lumii in care traim…

  • Reply
    andressa
    16/01/2007 at 11:47 PM

    Mada,
    da, e interesant sa vezi la televizor pe cineva despre care citesti la istorie, dar, pe de alta parte, cam neispirat.

    Ne deschide ochii intr-adevar. Adica, sigur, cele Doua Razboaie Mondiale trebuie stiute, dar raporturile de putere din ziua de azi sunt descifrate in mare masura prin evenimentele din ultimele decenii.

    Eu am terminat liceul in 2003 si tot nu am facut lucrurile astea, iti poti imagina ce frustrata am fost si eu.

  • Reply
    maddish
    17/01/2007 at 12:54 AM

    mi-am adus aminte! in lectia in care aparea andreea esca aparea si ion iliescu si regele mihai! era o singura lectie despre “Romania dupa 1989″…

    in fine… voi cum studiati la Jurnalistica in Bucuresti istoria?

  • Reply
    andressa
    17/01/2007 at 12:59 AM

    Mada,
    istorie nu studiem. Avem un curs optional “Jurnalism si Terorism” in care se abordeaza tema conflictelor din zina Iran, Irak. Avem si o materie care explica diferentele dintre suniti si siiti si elemente din Coran. Si la politologie, inevitabil, facem putina istorie. Dar un curs doar de istorie nu facem, ea doar apare in diverse cursuri.

  • Reply
    stingo
    17/01/2007 at 1:03 AM

    Bine în schimb că ne-au învăţat despre răscoala de la Bobâlna.

  • Reply
    maddish
    17/01/2007 at 1:12 AM

    e mai fain asa… noi am avut istorie in fiecare semestru, si in fiecare semestru am studiat, de la inceput, istoria celui de-al doilea razboi mondial (culmea e, ca studiam de fiecare data cu acelasi prof care lua materia de la capat…)

  • Reply
    Andrei
    17/01/2007 at 8:38 PM

    go see Letters from Iwo Jima if you want to write about Japan’s capitulation.. it helps understanding how they used to think then.

  • Reply
    Christiansen
    18/01/2007 at 12:34 AM

    Ma bucur ca iti place istoria … in opinia mea o disciplina indispensabila pentru desavarsirea pregatirii oricarui individ …

  • Reply
    Dies Irae
    19/01/2007 at 6:33 PM

    Pe vremea noastra, inainte de Revolutie putin si imediat dupa, manualele de istorie erau super aglomerate…clisoase…
    Andressa, suntem prima oara pe blogul tau…suntem o trupa de metal cu blog:) Oare iti place genul asta de muzica?

  • Reply
    andressa
    19/01/2007 at 7:14 PM

    Dies,
    imi place, dar mai mult imi placea in generala si in liceu, cand toata gasca era de roackeri 🙂

  • Reply
    ela roseni
    20/01/2007 at 10:54 AM

    Când vei avea timp si dacă nu le-ai citit încearcă – poate iÅ£i vor plăcea – Alain Vuillemin – “Dictatorul sau Dumnezeul trucat” (despre dictatori) ÅŸi Tom Gallagher – “Furtul unei naÅ£iuni” (despre români).

  • Reply
    Dies irae
    20/01/2007 at 7:59 PM

    Imi pare bine ca iti place Andressa si mi se pare ca avem un blog singular pentru Romania. O sa scriem zilnic pe el, il avem acum doar de o luna, dar incerc sa-l fac cunoscut peste tot. Eram sigur ca esti o rockerita:)

  • Reply
    Watt
    26/01/2007 at 3:57 PM

    Daca tot te intereseaza WW2, ar fi bine sa arunci un ochi aici -> http://www.bbc.net.uk/history/worldwars/wwtwo/

    Si ce ar trebui sa vezi: filmul Der Unterang (The Downfall) – http://imdb.com/title/tt0363163/ http://en.wikipedia.org/wiki/Der_Untergang

    Eu sunt un pasionat de istorie, in special WW2, iar filmul este extrem de bine facut si foarte atent construit, conform realitatii.

    Din pacate ce se preda la noi nu e nici cat negrul sub unghie la ce a insemnat perioada anilor ’40 pentru Romania dar si pentru planeta. Ceea ce mi se pare o mare prostie. De celelalte conflicte si crize ulterioare, mentionate de tine, nici nu mai vorbesc.

  • Leave a Reply