Regret ca nu imi gasesc timp sa bat la tastatura gandurile despre cursurile de la Giedroyc College, desi ele sunt cea mai importanta parte a sederii mele in Varsovia. Fac acum un efort, amanand terminarea temei de la 20th Century History, si va povestesc una-alta.
Inainte sa ma infig in subiect, spun pe scurt ca, desi lenea mi-este sifonata de faptul ca sunt singura studenta sau una din cele doua, maximum trei de la cursuri, pentru ca ele sunt in engleza doar pentru studentii straini, adevarul este ca sunt sigura ca semestrul asta o sa fac mai multa carte decat in trei semestre de la mine de la scoala. Motivul e simplu: nu fac cursuri sau seminarii: fac meditatii! Sa va dau un exemplu. La cursul 20th Century History, sunt singura studenta. Profesorul a venit la prima intalnire si m-a intrebat senin ce perioada a istoriei as vrea mai precis sa studiez. Razboaiele Mondiale? Sau poate vreau o anumita perioada dintr-o zona geografica anume. Nu e demential? Mi-a placut la nebunie! Am recapitulat scurt pe doi istoria Romaniei in primul curs si, la cerere, desigur, a ramas ca vom studia istoria lumii incepand cu Primul Razboi Mondial – dar cu interes crescut pentru alte continente decat Europa, pentru ca Europa am studiat destul de mult in scoala generala si liceu (am dat si la Bac) si as vrea sa aflu mai multe despre Asia si Africa.
Sala de curs fiind atat de pustie, mi-au disparut apacaturile de neam prost de a ma uita la ceas din cand in cand sau a ma gandi la ultimul episod din South Park. Acest tip de concentrare mi-este familiar de la orele de engleza din liceu, cand subgrupa era foarte mica, sau de la meditatii – situatii in care trebuia sa dau feedback constant.
Practic, desi programul ne izoleaza de studentii polonezi (si asta e un lucru foarte uraaaaat), ne ofera foarte multa atentie si avem foarte mult de castigat. Ma gandesc deja ca George o sa ma urecheze – ca imi trebuie meditatii ca sa fiu atenta. Dar sper ca e clar ca si intr-o grupa de 20 de persoane sunt atenta, dar sa fiu singura studenta este cu totul diferit.
1. International Relations. Studente: eu si Ina. Profesorul a inceput cursul cu o trecere in revista a istoriei formarii popoarelor de astazi: migrarea triburilor din Asia, razboaie, formarea limbilor. Vom discuta mai ales despre situatia politica si economica de astazi. Genul de curs in care ai glume despre umorul lui Napoleon sau despre insomniile nu-stiu-carei personalitati din istorie.
2. 20th Century History. Studente: eu. Voi studia, cum am scris mai sus, istoria lumii de dupa Primul Razboi Mondial. Am deja de facut o tema (aproape am terminat!) despre cauzele pornirii Razboiului – acesta va fi punctul de pornire al discutiei. Discutiile sunt inflacarate si timpul trece foarte repede. Profesorul vrea sa vedem sub informatiile pure tot felul de conexiuni intre politica, economie, cultura si religie. Genial!
3. Anthropology of Modernity. Studente: eu si Ina. Profesorul a facut un doctorat in SUA, vorbeste foarte bine engleza. Cursul e foarte, foarte interesant – desi abia data viitoare voi primi silabusul, imi dau seama dupa prima discutie despre limbile vorbite in Europa. Cred ca imi va placea aproape la fel de mult ca istoria. Imbinam sociologia cu semiotica (parca mi-e dor deje de seminarul bestial de semiotica si de cursul de la FJSC…).
4. Basic Polish. Studente: eu, Ina, Minna si Virve (cele doua studente finlandeze – noi suntem toti erasmusii de la colegiu). E al naibii de greu! :)))) Atat am avut de zis.
5. Newspaper journalism and PR. Studente: eu, Minna si Virve. Profesoara este destul de tanara, dar are multa experienta in PR si in presa scrisa. Prima intalnire mi-a astamparat o sete grozava: discutie despre presa poloneza (despre care citisem pe Internet, dar nimeni nu imi povestise despre trusturi si nu imi tradusese suficient). Am aflat deci printr-o mica revista a presei ca Fakt este Libertatea de aici, ca Gazeta e broadsheet-ul cel mai important, pana la lansarea recenta a unui alt cotidian (tin trustul ce detine Fakt) ce a dus la scaderea pretului Gazetei de la 2,5 zloti la 1,5 zloti. Am aflat foarte multe si despre presa finlandeza – ca si noi spuneam cum e la noi. Cum stiam deja de la ISMM, in nordul Europei, sunt foarte la moda ziarele regionale si mai putin cele nationale, iar studentele finlandeze mi-au confirmat asta. Ca trivia, va spun ca pe prima pagina din Fakt era o colega de facultate de aici care este celebra pentru ca a aparut in Big Brother polonez si, nu-i asa, a facut sex in casa BB 😉 Ea vrea sa fie un fel de Paris Hilton a Poliniei. Si e colega cu mine! 🙂
Am mai vorbit despre agentii de presa sau despre presa din timpul regimului cumonist. Un moment interesant a fost sa discutam despre Legea Lustratiei si sa le explic eu finlandcezeleor diferenta dintre a fi membru de partid si a face politie politica. Nu am mai explicat asta niciodata! Nu ca ar fi complicat, dar e foarte neobisnsuit, din moment ce mie mi se pare evidenta diferenta! 🙂
Pe scurt insa, acest laborator (asa e gandit) va cam imbina elemente din Tehnicile de Redactare, Structura Limbajului Jurnalistic, Presa si Actualitate, Presa de Agentie, Introducere in PR si ISMM-ul de acasa.
6. Photography. Studente: eu, Ina, Minna, Virve si o grupa de studenti de anul 1. Despre asta voi scrie alta data, pentru ca la primul curs nu m-am simtit bine si am plecat sa zac acasa. Pot sa va spun doar ca profesorul vorbeste in poloneza si cred ca, la cat de varza sunt eu la fotografie, acest curs imi va manca ficatii 😛
Partea amuzanta este ca am ales si European Integration English, curs care nu exista in orar, dar exista English. Cred deci ca e acelasi curs. Daca e asa, nu numai ca am lipsit deja o saptamana (si sunt 3 intalniri pe saptamana!), dar renunt la el deoarece am oricum prea multe credite – 37. Ca daca e vorba de gramatica limbii engleze – prefer sa o exersez la biblioteca OSKA, un ONG care lupta pentru drepturile femeilor, v-am mai scris despre asta, unde merg sa ajut la clasificarea cartilor in engleza in baza de date.
Sa termin tema totusi 🙂 Noapte buna!
later edit: Am uitat cursul Contemporary Polish Culture. Studente: eu si Ina. Avem o profesoare nemaipomenita. Ne-a dus deja la muzeu. Mergem iar saptamana asta la Muzeul Evreilor. Apoi discutam despre ce am vazut. Doamna profesoara e atat de amabila si prietenoasa ca ne-a scos si la o prajitura si o cafea, dupa ce am vazut muzeul. Ne-a intrebat daca ne place sa gatim si cum ne petrecem timpul liber, ne-a povestit despre viata rudelor ei (au fost in lagare in timpul razboaielor). Imi place la nebunie!
Iar azi am avut 20th Century History si am discutat despre cauzele Primului Razboi Mondial: intai despre Europa, apoi despre Japonia si China. Data viitoare vorbim despre Australia si Noua Zeelanda, apoi despre SUA. Azi am invatat despre Shogunat – sistem politic in care Shogunul, seful samurailor, are un rol foarte important. Sunt atat de incantata! 😀 Sunt o tocialaraaaaa! 😛
Ah, da, si cursul European Integration a fost anulat pentru ca numai eu m-am inscris la el.
14 Comments
stingo
16/10/2006 at 12:40 AMCe tare! Super-interesant. Ţi-am zis eu că o să-ţi placă.
Florin Grozea
16/10/2006 at 2:04 AMNu vreau sa sune nu-stiu-cum, dar acest post este cel mai interesant post al tau de mult timp! L-am citit pe nerasuflate! Mai povesteste-ne…
PS: poate sunt eu ciudat, dar cursurile tale si diferentele culturale si de scoala dintre noi si ei mi se par mult mai interesante decat orasul, cladirea, vecinii, picanteriile zilnice.
george
16/10/2006 at 2:45 AMSuntem multumiti c-am aflat acum si cum e la tine la cursuri 😀
Alina Popescu
16/10/2006 at 9:55 AMPar foarte interesante cursurile tale! Nu vreau sa ma gandesc cum ar fi sa fiu singura studenta la un semniar! Pentru ca ar trebui sa ma intreb cat la suta dintre profi ar tine seminarul respectiv…Cat despre engleza, poate ai totusi noroc si vei face ce iti doreai.
blowfish
16/10/2006 at 4:47 PMtu timp liber cand mai ai ?
ago
16/10/2006 at 5:11 PMAnthropology of Modernity… salivez… îmi dai şi mie notiţele de cuuurs? ;;)
george
17/10/2006 at 12:07 AMAsteptam sa bati la tastura un nou subiect.
mariko
17/10/2006 at 12:23 AMSublim post. La mai multe de genul ăsta. Cred că trăieşti nişte cursuri la care majoritatea visăm aici.
george
17/10/2006 at 4:28 PMde ce esti asa disperata si cenzurezi atat? nu inteleg.
andressa
18/10/2006 at 12:59 AMgeorge,
roll over and die. and i’m telling you this in English, so you can hate me more. 🙂
george
18/10/2006 at 5:16 AMMai mult de atat nu se poate 😀
Andressa » Despre facultatea mea
24/10/2006 at 2:09 PM[…] Daca tot scrisesem despre cursurile mele si v-a placut atat de mult, va povestesc mai multe despre facultatea la care sunt studenta aici: Giedroyc College of Communication and Media. […]
Cum e să fii Erasmus :) « Andrei
29/11/2006 at 11:40 PM[…] http://www.andressa.ro/2006/10/despre-cursurile-mele.html […]
Andressa » Nota 10
01/02/2007 at 10:54 PM[…] Va povesteam acum ceva timp despre cursurile pe care le-am ales aici. Romanii sunt ospitalieri se spune? Jos palaria in fata polonezilor! […]