Uncategorized

liceenii

Eu am un fratemititel, inca nu e la liceu. Se joaca pe computer de la 5 ani. Eu am avutprimul meu computer la 12 ani.

Face karate sitenis obligat de tata, dar ar sta toata ziua sa se joace pe computer si sa seuite la desene. Eu ma uitam pe bulgari ca vitelul la poarta noua si abia candam crescut am vazut si eu la 19:30 pe TVR 1 Testoasele Ninja si pe TVR 2Ratonii. Nu mai zic pana la ce varsta m-am uitat pe Cartoon Network…

Fratele meuciteste putin, aproape deloc. Chiar si Lemony Snicket, A Series of UnfortunateEvents este plictisitoare pentru el desi as fi bagat mana in foc ca o sa-iplaca. Stie insa pe de rost Harry Potter si e bun la matematica.

El nu iese afara,desi eu imi distrugeam incaltarile si pantalonii urcandu-ma in corcodusi saujucand Frunza. Lui ii place la cinema, la pizza si la computer.

Adultii ii maidau o sansa lui, e inca mic. Despre cei mai mari ca el insa, despre liceeni, auo parere foarte proasta.

Ii ascult pemulti cum ii critica pentru ca nu citesc destul, nu se joaca sotronul in fatablocului cum faceam noi, nu beau lapte si stau prea mult cu ochii in televizor.

Micutii suntnumiti trendwhores pentru ca sunt la curent cu tot ce misca la Hollywood sau lastudiorile MediaPro din Buftea, ca asculta tot timpul muzica si vorbesc preamult in engleza.

La scoala nu facmare lucru, perlele de la capacitate si liceu circula identice de la an la anin presa si de la televizor aflam ca fac sex oral si se inregistreaza cutelefoanele mobile, asta cand nu se injunghie , nu se drogheaza sau nu seprostitueaza.

Am auzit ca letrebuie uniforme, pedepse grele si lectura cu forta. Am auzit ca liceenii deazi sunt o generatie compromisa, dependenti de tehnologie si prea sedentari,inculti si tupeisti, victime ale marketingului si ale poluarii, prea inocentisa judece si prea marcati de cartier ca sa poata fi salvati

Ceea ce uitameste ca ei traiesc intr-o alta lume. O lume in care insasi cultura generalaeste inteleasa altfel: white knowledge.

E atatainformatie in jurul nostru incat e suficient pentru o persoana sa stie unde sacaute o informatie, sa stie unde a aparut sau de ce. Nu trebuie sa citesti totifilozofii sau sa stii destula genetica incat sa rezolvi un caz de ForensicDetectives singur-singurel ca sa nutreci drept idiot.

In secolul 21 un ManagingDirector nu stie de madlena luiProust (cititi comentariile)si poate trai si fara aceasta informatie, chiar foarte bine.

Asa ca iipermitem unui licean sa stie macar povestea madlenei lui Proust, chiar daca nua citit-o, fara sa-l aratam cu degetul pe strada, nu?

Da, suntinteresanti Dostoievski, Turgheniev, Kant si Steinbeck, dar daca ai citit doarselectiv si stii despre ce e scris fiecare si cum, nu esti de rasul lumii. Importante sa gasesti ceva ce-ti place tie. Am depasit era omului multilateraldezvoltat

Eu cred ca elaudabil ca tinerii sunt la curent cu tot ce misca in cinematografie, peinternet, ca stiu sa-si faca site-uri si vorbesc engleza fluent. E ca si cum pevremea lui Ceausescu ai fi facut schimb de carti si de caste video dublateprost. E lumea lor.Un profesor se plangea la facultatea mea ca pe vremea luistudentii faceau schimb de poezii interzise de regim copiate la indigo, dar cain ziua de astazi nu mai vede tinerii facand asta. I-am raspuns senina: “Nu maisunt interzise. Circula pe internet”

Scoala ii invataputine, dar poate ca ar trebui sa se adapteze scoala la societate si nu inverssi sa ii invete sa foloseasca resursele zilelor noastre – biblioteci multimedia-, sa-i puna sa faca proiecte multimedia, sa ii invete sa judece si sajustifice alegerile pe care le iau. Eu am invatat asta de la profesorii mei deengleza (romani, britnici si americani) din liceul bilingv George Cosbuc. Geniali profesori. Si din experientain ONG-uri. Cate am invatat lucrand pe gratis!

Daca nu se urcain copaci cum faceam eu, nu inseamna ca nu isi traiesc viata. Eu nu aveamcomputer si nu eram online cu alte persoane cu care sa fac schimb de muzica saujocuri. Daca as fi avut, cusiguranta as fi dat corcodusul pe laptop! Nu aveam MTV si cand ma uitam la televizor vedeamopera si programul de o ora pentru minoritatea maghiara. Asta nu m-a facut nicimai atletica si nici mai desteapta: nu am facut muschi, nu stiu la ce opera maiuitam si nici maghiara nu am invatat. Macar pustii de azi se uita la serialebune, inteleg si fara subtitrare si sunt sincronizati cu restul lumiicivilizate.

Ei isi formeazasistemul imunitar fumand in spatele liceului si band alcool, stand treji noptiintregi si alergand dupa autobuz. Nu se joaca in fan vara si nu merg cu vacilela pascut. Dar asta nu ii face idioti. Ii face europeni ai secolului 21.

Da, sunt agresatide marketing, traiesc doar in capitalism. Eu nu le doresc sa vada afise cu“avem oua” la alimentara si cozi interminabile la lapte. Mai bine societate deconsum decat linistea lipsei perene.

Cat desprescandalurile cu liceeni din ultimul timp, presa face din exceptii regula. Sistiu asta prea bine, pentru ca sunt studenta la jurnalism. Si pe vremeabunicilor mei unii faceau sex sau furau cand trebuiau sa se joace cu papusi,numai ca aia nu aveau telefoane mobile. Mare diferenta!

Eu vad in liceeniun potential nemaipomenit. Auenergie, timp si creier. Dacaau norocul sa intalneasca oportunitatile potrivite, persoane care sa iimotiveze sau sa ii inspire sa isi depaseasca lenea, daca au norocul sa nu lelipseasca cele necesare – devin geniali.

Dati-le uncomputer si vor shimba lumea!

Ps: stiu ca multibloggeri sunt liceeni. Bravo! Sa va vad castigatori la Internetics !

Pps: ceva haios

  • The Beholder
    05/02/2006 at 4:22 PM

    Interesanta parere. Si in acelasi timp idioata. Da, poate ai dreptate … sunt benefice toate acele lucruri pe care le descrii tu … cu toate acestea indivizii din societatea moderna nu stiu (si nu pot) sa invete un lucru simplu: sa fii om. Care poate e mai importnat decat multe altele… En fin, nu vreau sa intru in polemici despre generatia cretinoida, numita nu demult generatia pro… Nu sunt altceva decat o generatie de consum cu un grad de creativitate si originalitate cvasi-nul. Desigur, se prea poate sa ma insel… Dar e doar (contra)-opinia mea.

  • andressa
    05/02/2006 at 4:56 PM

    Pentru usurarea dialogului, la cei 22 de ani neimpliniti, imi voi permite sa ma pun in locul liceanului acuzat de superficialitate.

    Ne acuzi de lipsa de umanitate. Ne numesti cretionoizi. Suntem “o generatie de consum cu un grad de creativitate si originalitate cvasi-nul”. Dar nu vezi ca ne acuzi fara dovezi?

    Dincolo de mIRC si forumuri, sunt intalniri intre ircisti si forumisti. Si daca nu ma-nsel, media de varsta a computer freaks-ilor e mai mare de 16 ani. Ba chiar formata la greu din studenti si absolventi de facultate. Noi suntem vinovati pentru ca avem cablu TV si granite deschise? Guilty as charged.
    Citim si noi, dar multe de pe monitor. Obisnuiti cu cartea in mana, altora le e greu sa accepte asta, dar noi suntem obisnuiti cu lumina monitorului si mai putin cu textura volumelor…

    Nu stim sa fim oameni?
    dar stim sa ne distram: mergem la munte in gasca, iesim in oras si jucamsi noi, in felul nostru, “flori, fete sau baieti”. Ce ne scapa? Ratia la carne? Intr-adevar, pe asta nu am trait-o si nici nu ne dorim sa o traim.

    Nu suntem creativi? Priveste concursurile la care castigam premii. La Olimpiadele Comunicarii colegii mei de generatie au cules laurii.

    Avem, cum spune vorba, uscaturile noastre, dar nici generatia parintilor nu se poate lauda cu o armata de genii. Sau poate multimea de ingineri ce acum ne pot fi maprinti sunt straluciti cu totii? Au citit tot ce se poate si sunt profunzi ca Liiceanu?

    Sau poate chiar tu ma poti contrazici. Colegii tai de liceu mergeau toti la cercul de literatura iar acum acestia schimba lumea ? Sau si ei, ca noi, si cum vor face urmatoarele generatii, mai chiuleau, mergeau la petreceri si majoritatea dintre ei au slujbe medii?
    Fiecare generatie are varfurile ei. Lasati-ne sa aratam ce putem si abia apoi ne judecati. Desi, poate ca si noi, peste cativa ani, le vom spune altora: “Pe vremea mea, oamenii …

  • Kek
    05/02/2006 at 4:58 PM

    (contra-)Pararea mea este ca parerea ta este idioata. Esti exact ca mosii aia care se plang ca “tinerii in ziua de azi, nu mai au respect, cultura, bla bla -insert cheese and whine here-“. Pe tine nu te enervau batranii care gaseau tot timpul defecte generatiei mai tinere (adica generatiei tale)? Chiar vrei sa ajungi ca ei? Presupun ca te simti mult mai inteligent si cult daca generalizezi si faci o intreaga generatie “cretinoida”, nu? Fiecare generatie a avut idiotii ei, incultii ei si asa mai departe, cred ca proportia de genii-idioti se pastreaza de la generatie la generatie, nu exista una mai cu motz. Doar ca modul in care se manifesta geniile si idiotii difera de la o perioada la alta, influentat de avansul tehnologic. De ex. pe vremea lui Ceasca sunt sigur ca erau la fel de multi batausi, minori care faceau sex, etc. numai ca ei nu aveau mobile sa se inregistreze si sa afle juma’ de tara de isprava lor (cred ca asta vroia sa zica si andressa).
    Hai ca ma opresc aici, deja m-am intins si am de invatat la fizica 🙁

  • Kek
    05/02/2006 at 4:59 PM

    Postul de mai jos se adreseaza lui Beholder, a postat andressa inainte sa trimit mesajul.

  • tuvia
    05/02/2006 at 5:14 PM

    si tu ai term cosbucul, mai? ete k nu stiam.. 🙂 puate am fost colege..si frati-miu face parte din “generatzia asta”, dar o combinatzie norokoasa intre teh-addicted and bookaholic…a luat din fiecare cate putzin, din fericire..

  • The Beholder
    05/02/2006 at 5:32 PM

    Kek, ai incercat vreodata sa porti o discutie cu un licean?
    Eu iti spun ca am facut asta (verisorul meu abia a intrat la liceu). O sa fii surprins ce lucruri “interesante” gasesc ei de facut. Desigur, respectul lor cel mai mare se duce catre cei care stiu sa fie “smecheri”(indivizi care prefera sa insele, sa fure, sa triseze, doar pentru a le fi lor bine – probabil ca altfel nu ar reusi). Ideea e ca in viziunea lor aia sunt oamenii de succes. Si ca atare incearca sa-i copieze. Normal de altfel, imitatia e la varsta lor o modalitate de a invata si a se defini ca indivizi. De cealalta parte scoala, sau alta modalitate de a invata ceva e privita doar superficial, vorba aia, se poate si fara, nu?
    Nu e vorba ca exista generatii mai bune sau mai rele. Nu stiu la ce facultate esti, dar la mine se mai aplica din cand in cand regula clopotului lui Gaus a disributiei de probabilitate. Asadar, ca nivel de inteligenta, in medie generatiile sunt la fel. Problema e ca din ce in ce mai mult, comportamentul unora (din pacate din ce in ce mai multi), lasa de dorit pe plan social. De la limbajul vulgar la cele mai crunte manifestatii de incultura.
    Nu e vorba de distractii… intr-adevar, timpurile se schimba, la fel si oamenii. Doar ca modelele dupa care se orienteaza noua generatie nu sunt cele mai reusite … imi vine in minte un exemplu simplu – oierul Becali. Iar din pacate toate optiunile multimedia (jocuri, filme si tot tacamul) nu ajuta in acest sens.

  • andressa
    05/02/2006 at 5:45 PM

    The Beholder: pai da, clopotul lui Gauss. Unii iau anumite modele, altii aleg altceva. Eu iti pot da o lista de liceeni care rad de Becali si admira actori, scriitori… Iar termibilismele se depasesc in cativa ani. Toti smecherii au o anumita aura in timpul liceului, si eu eram fascinata de fenomen acum cativa ani, dar eticheta de “golani in devenire” e incorecta.

    Sunt teribilisme, ia-le ca atare. Cum spuneam, lasa-i sa arate ce pot, mai lasa-i un timp, si apoi vom vedea daca au luat numai modelele negative. Pana atunci sa ne purtam noi ca niste modele, vorba lui Kant. Cerul instelat deasupra mea…

  • The Beholder
    05/02/2006 at 5:59 PM

    Da, cred ca ai dreptate. Pana la urma timpul va fi cel care va da verdictul. Totusi, si cu asta inchei mica divagatie pe tema liceenilor si a noii generatii, nu cred ca trebuie laudati pana atunci.

  • andressa
    05/02/2006 at 6:13 PM

    Nu trebuie laudati, trebuie incurajati!
    Give them some credit!

  • Cristy
    05/02/2006 at 7:23 PM

    In mare sunt de acord cu Andreea. Beholder : asta e o prejudecata, sa spui ca toti liceenii sunt cu capul in nori. De multe ori asa este, si asta din cauza modului in care au fost crescuti/din cauza anturajului, dar nu poti face aceasta afirmatie fara sa pari ignorant. Majoritatea colegilor mei discuta intre ei despre manele, persoane de sex opus si iara manele. Dar mai sunt altii care nu sunt chiar asa de superficiali, zilele trecute, prestand activitate junimistica la revista liceului, am discutat cu cativa colegi despre Kafka, Orwell, Eliade si pana si Austen, ca erau si fete pe acolo. Nu totul e in alb si negru/bine si rau. Din fiecare generatie ies exemple bune si exemple rele. Ca toata lumea vorbeste de rau de generatia de azi si nu da o sansa viitorului nostru, e pur si simplu crud si nejustificat!
    * trebuie doar sa avem speranta, ca doar asta moare ultima…

  • mezzanine
    05/02/2006 at 8:40 PM

    Nu sunt de acord cu Andreea! Am un singur titlu: “Fahrenheit 451”, Ray Bradbury – banuiesc ca l-ai citit, e una dintre cele mai cunoscute distopii, langa “1984”.

    Si eu incerc sa fiu optimist dar…

    Diversitatea nu face casa buna cu superficialitatea.
    Multimea de informatii si posibilitati careia trebuie sa-i faca fatza generatia noastra, tone de informatii ‘goale’, prezentate in cel mai comercial mod posibil, in lipsa unei ‘coloane vertebrale’, in lipsa unei culturi de baza bine pusa la punct, poate fi extrem de nociva.

    Vorbim engleza fluent pentru ca “We all live in America” (Rammstein)…e pur si simplu o consecinta a unei monoculturalizari in masa, caracteristica tarilor sarance si, din pacate, needucate (Romania, India, etc).

    Si pe mine ma deranjaza criticile vehemente venite din partea generatiilor parintilor si bunicilor nostri. E in mare parte si vina lor pentru ca au esuat in incercarea de a ne educa asa cum trebuie. Dar dupa 45 de ani de comunism…era de asteptat, ii iertam 🙂

    Evident, am vorbit la modul general! Exista liceeni care citesc, care au o baza solida, care vor invata sa ocoleasca formele fara fond pe masura ce se vor maturiza, vor invata sa se descurce prin jungla de informatii mincinoase, comerciale si vor ‘profita’ de diversitatea existenta…sper 🙂

  • jen
    05/02/2006 at 9:14 PM

    generelizarile nu sunt bune, dar banuiesc ca stim toti asta. fratele meu e in anul 1, sta tot timpul pe internet si se joaca, dar si citeste, si invata. eu sunt anul 4, si reusesc sa stau toata ziua in fata calculatorului, dar si sa citesc si sa invat si sa ma ocup de altele.

    nu cunosc pe nimeni din generatia noastra care sa fie ‘fan’ becali. cum e, ‘cine se aseamana se aduna’? conteaza anturajul. si liceeni de acum nu o sa mai aiba acelasi anturaj si peste 5, si peste 10 ani.

    in definitiv, nu putem sa citim toti kant si sa dormim in fata muzeului de arta, fiecare cu preocuparile lui.

  • A
    05/02/2006 at 9:47 PM

    Nici un fel de parinte nu are dreptul sa se plinga de copil, pentru ca in esenta “copiii sint oglinda parintilor”. Copilul se educa, si daca parintele lasa educatia doar strazii si scolii el fiind prea preocupat de partea cu hrana si adapostul, atunci n-are ce cirti.

  • uvoii
    05/02/2006 at 10:57 PM

    v-am zis-o si eu la mine pe blog:)

  • sin
    06/02/2006 at 12:10 AM

    parerea mea ca cel mai bine ar fi sa asteptam sa vedem ce-o sa iasa din generatia tanara. cum la fel si pe vremea mea (adica prin ~ 97-01) mi-a zis un prof c-o sa ajung cismar, ghinion, mi s-a rupt de previziunea lui si am iesit ce-am vrut eu si momentan fac cam ce vreau si ce-mi place in materie de job.
    atata timp cat generatia tanara se rezuma la teribilismul din liceu si dupa aia li se pune capu pe umeri, o sa fie ok, zic eu. daca nu se intampla asa… asta e… tre sa ai si uscaturi intr-o societate.

  • Petrvs
    06/02/2006 at 12:16 AM

    Sa o luam asa: de ce elevii din ziua de azi sa mai joace pac-pac in spatele blocului cu pistoale din electrozi furati de pe santier, cand , foarte bine, in acelasi loc pot face posta o sticla de Gambrinus sau cine stie ce alte crack-uri? De ce asta? Pentru ca vor sa ajunga si eu precum ‘golanii in devenire’ pe care ii vad in curtea scolii! Nu trebuie decat sa se elimine verigile slabe din lant! Dar nici cei ce devin computer addicted nu sunt vazuti cu ochi buni sau dependentii de televizor. Ii indeparteaza de viata sociala, devin retrasi … in cele din urma ajung sa faca ce vad prin filme sau prin jocuri lunad drept cobai proprii lor priteni sau rude. Lasand la o parte jocurile violente, sa luam in considerare pe cele ‘educative’ care dezvolta gandirea, etc. De aici se pot intampla multe. De ce ar mai citi liceeni din ziua de azi cand clubul e mai la moda si te face sa cresti in ochii prietenilor ca fiind cool? Aici se mai adauga si ultimul model de telefon mobil, ultima pereche de bascheti aparuta, etc … astea sunt victimele societatii de consum … cum s-a mai spus pe aici in jurul acestui nucleu se invarte totul. Si ca sa dau un exemplu [tot sub forma de intrebare], poate nu tocmai potrivit … de ce liceenii din prezent ar mai da 20 RON pe o carte sau mai putin sa vada un film bun, cand in banii astia au un pachet complet de programe TV unde pot rade copios pe seama lui Becali de 2-3 ori pe saptamana, pot servi actiune la stirile de la ora 5 sau mai stiu eu ce? Poate ca fac asta in ciuda interdictiilor, de care noi toti ne-am lovit, inderdicatii ce vine din partea parintilor, profesorilor, etc.! Alt motiv ar mai fi lipsa de comunicare ce apare datorita mentalitatilor diferite ale adolescentilor si ale adultilor!

  • jen
    06/02/2006 at 1:24 AM

    exista un echilibru intre stat cu ochii lipiti de caculator si viata sociala. weekendul trecut am iesit cu niste forumisti, miercurea trecuta cu niste bloggerite, revelionul l-am facut cu alti forumisti, si asa mai departe. uneori oamenii cu preocupari asemanatoare cu ale tale nu sunt asa usor de gasit in mediile in care te invarti in general. ca sa comparam, cu colegii de facultate cred c-am iesit de 2 ori la terasa in cei 4 ani.

    nu putem sa bagam toata lumea in aceeasi galeata, cunosc persoane care stau pe internet si citesc despre subiecte din cele mai diverse, si persoane care stau pe internet ca sa agate cate o fufa. e o diferente intre ei…

  • andu
    06/02/2006 at 11:22 AM

    Sora mea mai are nitel si intra la liceu. Nu a citit o carte pana la capat in viata ei, si orice tentativa de a citi ceva in afara de Bravo si CoolGirl esueaza lamentabil. Cu exceptia lui Harry Potter. Habar nu am daca e rau sau e bine. Tind spre varianta e rau, dar nu as baga mana in foc ca asa e. Oricum, nu cred ca asta ii ucide sansele pe viitor.
    Evident, afara iese rar. Prefera sa stea pe Yahoo Messenger si sa vorbeasca. Afara insa fetele de varsta ei din “incinta” vorbesc despre sex si fumeaza. Uneori baietii de vin pe la ele aduc si niscai alcool. Au 12 – 14 ani. Le aud / vad zilnic cand ajung acasa. Cred ca e mai bine ca sta in casa.
    Dar sa generalizezi nu e bine. Toti avem uscaturile noastre. In generatia mea, toti cei care erau “smecherii” scolii sunt acum vanzatori in piata sau muncesc pe un santier. Unii mai norocosi fura sau sunt salahori prin strainatate. Dar asta nu tine de cat au invatat in liceu, ci de felul lor de a fi. Sa fim seriosi, ideea ca daca nu inveti la liceu o sa ajungi un nimeni e o tampenie mare cat casa. Nu pot spune ca am ajuns cineva, insa lucrez inca din anul I de facultate (acum sunt 4 btw), am putut sa-mi aleg ce vroiam si sa renunt la slujbe foarte bine platite, m-am descurcat ok zic eu. Aportul liceului in toata treaba asta a fost cvasi nul. Iar toata cultura generala bagata cu lopata din manualele imbacsite de a trebuit sa le citesc a cam disparut dupa. La asta a trebuit sa lucrez eu singur si sa filtrez ce conteaza si ce nu. Sunt oare un nimeni daca nu imi mai aduc aminte diferentele dintre amiba si parameci? Nu cred.
    Singura chestie adevarata e ca pasiunea pentru internet in general si chaturi in particular poate duce la o alienare sociala. Poate asta ii face pe unii sa nu mai fie “oameni”. Nu stiu, ce inseamna exact sa fii “om”?
    Singurul lucru care ma deranjeaza la generatia actuala este ca se grabesc fara motiv. Eu la 14 ani ma jucam cu tevile cu cornete, ei fac filme porno. Ma opresc aici, …

  • andressa
    06/02/2006 at 12:13 PM

    hello!
    1. “Toti avem uscaturile noastre”? e o prafrazare nefericita, nu credeti? Sa ramanem la fiecare padure/generatie are uscaturile ei.
    2. Petrvs: “in cele din urma ajung sa faca ce vad prin filme sau prin jocuri”. Din ce am citit eu despre teoriile comunicarii in masa, studiile arata ca aceasta viziune se numeste “acul hipodermic” sau “one step flow”. E destul de mult de spus despre asta, insa concluzia studiilor arata ca e mult mai greu de influentat comportamentul unei persoane si nu poti sa il schimbi aratandu-i ceva. De exemplu, unui fumator poi sa-i arati documentare despre cancer la plamani, dar probabil nu se va lasa de fumat. La fel e si cu jocurile sau filmele. Ca altfel, ne-am omori intre noi pe strada! Cei cu o inclinatie spre violenta, gasesc in filme, pe strada, in carti, in orice pretexte sa rabufneasca.
    3. Cinematografele sunt pline, iar pe DC se pirateaza filme la greu. Televizorul nu mai e ce era pe vremea noastra! 🙂
    4. Diferente intre generatii au existat de la Adam si Eva incoace (Cain si Abel?) 🙂
    5. Fetele de 12-14 ani vorbesc despre sex? :)) No shit. Mi se pare FOARTE normal. Si eu faceam asta si pun pariu ca si maica-mea facea asta acum o suta de ani. De pubertate ai auzit, Petrvs? Sau nu, sunt tinerii compromisi ca vad sex la televizor. Come on! E varsta!!
    6. Jen – point well taken!
    7. Cum adica devin alienati, andu? E o comunitate pe net, sunt prieteni, se intalnesc, discuta. Daca asta e alienare…
    8. Ei nu fac filme porno. Unii fac filme porno. Se numeste corupere de minori in cele mai multe cazuri. Fete de 13-15 ani nu prea stiu in ce se baga, mai ales daca au educatia strazii si unii profita de ele. Frati-miu nu face filme porno. Al tau, Jen? Se grabeste ?:))

  • andressa
    06/02/2006 at 12:17 PM

    sa continuu…
    9. Andu, chiar nici o carte e grav. Dar are cultura generala? Se uita la documentare, a calatorit, a vazut filme bune? Cultura e de mai multe feluri, nu mai citeste toata lumea clasici rusi. Nu e nici o tragedie, gusturile nu se dicuta!! Atat timp cat compenseaza cu ceva, nu va conta pana acum ca nu a citit destul. Va recupera putin in liceu si, daca va gusta lectura, va citi si in facultate. Dar daca se face chimista? Sau geologa / fiziciana?
    10. Cum bine au zis multi, sa nu uitam influenta parintilor. Putini pusti de 13 ani cauta in biblioteca sau merg la antipa singurei. Un pic impulsionati s-ar putea sa-si gaseasca o pasiune. Daca nu, isi vor petrece timpul cum gasesc de cuviinta.
    11: andu, eu ma jucam cu cornete cand aveam vreo 8.. eram precoce! 🙂 dar nu e un sport indicat, nu stiica ne ziceau parintii ca ne vom scoate ochii? lasa, mai bine sa se joace pe computer – e mai putin periculos 🙂

    pupici… A

  • A
    06/02/2006 at 1:09 PM

    Prin influenta parintilor nu inteleg: du-te ma la biblioteca! Inteleg lucrul urmator: toti copiii de profesori universitari pe care i-am cunoscut au ajuns la rindul lor cadre universitare. De ce? Pentru ca parintii lor traiau prin si pentru studiu. Valorile se transmit / se mostenesc. Copilul imita enorm, fara sa constientizeze. Daca tatal are ca suprema valoare meciul la televizor si berea rece , tablele cu vecinul si stirile de la ora 5 atunci copilul trebuie sa fie fenomenal ca sa se apuce singur sa citeasca in nestire, si daca tot e fenomenal nu merita sa-si mai bata nimeni capul cu el (adica nici noi in discutia asta) 🙂 Daca tatal e sedentar si isi muta fundul din masina pe scaunul de sedinte si-napoi pe canapeaua din fata televizorului atunci copilul doar in mod cu totul si cu totul fenomenal se va apuca de tenis sau judo, si fiind o exceptie iara nu merita sa ne batem capul cu el. Daca in casa se poarta stilul invidios, cirtitor, banuitor, birfitor, atunci copilul de unde sa invete valori ca generozitatea, devotamentul, sinceritatea etc. Nu poti sa ceri fara sa dai. Stiu oameni care la 35 de ani au copii de 12 respectiv 15. Acesti oameni nu au nici o carte in casa si le-au cumparat mobil copiilor nu mai stiu acum citi ani. Au gipan si piscina, da, tatal copiiilor claxoneaza sa ii faca loc aia cu Dacii pe strada ca el are Jeep Cherokee. Copiii sint de tipul (hiper)domnu’ Goe, dar cum ar putea sa fie altfel?
    Da’, e adevarat, eu am citit foarte multe carti, dar tatal meu in ziua de salariu cumpara o sticla de vin, un buchet de flori pentru mama si un teanc de carti pentru noi toti.

  • andu
    06/02/2006 at 1:13 PM

    1. Asta vroiam sa zic, m-am exprimat gresit.
    5. Si eu vorbeam despre sex la varsta asta, chiar cu maica-mea. Si sora-mea a vorbit. Si mie mi se pare normal, ca doar am trecut si eu prin pubertate. Problema mea este atunci cand duci lucrurile la urmatorul nivel, cam la asta ma refeream. Ca sa citez din South Park “there is a time for everything, and that time’s name is college”. Insa si mie mi se pare facultatea prea indepartata pentru unele lucruri. 🙂
    7. Alienati la modul ca nu toti sunt o comunitate pe net si nu toti se intalnesc. Stiu cum e cu comunitatile, noi pe un forum avem intalniri periodice in Bucuresti si, de vreo 3 ani, una anuala la munte. Si e fain, oamenii sunt ok. Insa cunosc o gramada de oameni de liceu / facultate care sunt ok pe net, insa scosi de langa calculator si pusi pe o banca / intr-un bar au mari probleme de comunicare si socializare. Chiar si cu cei cu care comunica bine pe net. Despre genul asta de alienare vorbesc. Ce zici tu acolo e benefic.
    8. Nici sora-mea nu face filme porno. Poate am exagerat, daca atunci cand eram de varsta lor ar fi fost asa usor sa inregistrezi / difuzezi un act sexual, probabil ar fi fost la fel.
    9. Nu, nu are. O mai vad cu ochii pe Discovery, dar nu prea mult. Calatorit nu prea, nu o pasioneaza, cat despre filme… Leana si Costel se pune? 🙂 Nu ma ambalez, inca mai are timp sa compenseze la un moment dat cu ceva, cum bine zici. Nu cu fizica sau chimie, de asta sunt sigur. Si nici cu matematica, ca-i cam fac eu problemele. 🙂 Inca mai are timp berechet.
    10. Ce te faci cand nu vrea si nu vrea? Am doua biblioteci pline cu carti, si eu si ai mei am incercat sa o convingem sa mai puna mana pe o carte din cand in cand. Nu vrea neam, si nici cu sila nu poti sa o faci sa citeasca. Stiu din proprie experienta, ani de zile am refuzat sa citesc Sadoveanu pentru ca bunica-mea tot incerca sa mi-l bage pe gat.

  • andu
    06/02/2006 at 1:20 PM

    11. Corect, eu am infipt un cornet cu ac in fruntea unuia. Putin mai jos si il nenoroceam. Hmm, daca stau sa ma gandesc bine uneori ne bateam si cu pietre destul de mari. 🙂 Ciudat cum nimeni din gasca de atunci nu s-a ales cu un cap spart.
    Dar exista v-atascunselea (nu-mi mai aduc aminte cum se scrie) sau prinselea. 😀 Jocuri foarte fun si neviolente.
    Cu calculatorul sunt de acord, insa trebuie gasit un balans intre iesitul pe afara si statul cu ochii in monitor.
    Si acum o mica poveste, ca sa exemplific ce am spus mai sus si in postul meu anterior cu alienarea: varul meu are 13 ani. De la vreo 6 ani se joaca pe calculator. Atat de pasionat a devenit incat pana acum vreun an nu vroia sa iasa afara din casa. Se rugau ai lui de el sa iasa si incepea sa faca mici isterii. La un moment dat pedeapsa pentru diverse magarii nu era, ca la alti copii, sa nu mai iasa din casa. Ci din contra, era pedepsit sa se duca afara sa se joace. Concediile erau un chin: scos in oras sau pe plaja, era incapabil sa faca ceva. Spiritul ludic in el era mort daca nu era un pc langa el. Si inevitabil, in concediu, zilnic urla ca vrea la hotel sa se joace pe laptop. La scoala si printre prieteni avea mari probleme, care rabufneau in iesiri violente asupra altor copii. Inca nu a scapat de mania asta, dar o ia pe drumul cel bun. A fost in vizita vreo doua zile la mine acum cateva luni: doua zile a stat tacut, cu ochii in pamant si cu castile de la mp3 player in urechi. Cu sora-mea de-abia a schimbat doua vorbe. Stii cat de bine se inteleg pe net si cat de mult vorbesc pe ym? Insa pus fata in fata cu ea, capul in pamant si ciocul mic…

  • A
    06/02/2006 at 1:26 PM

    Brrrr : “Stii cat de bine se inteleg pe net si cat de mult vorbesc pe ym? Insa pus fata in fata cu ea, capul in pamant si ciocul mic…” – e de-a dreptul patologic !!!

  • andressa
    06/02/2006 at 2:10 PM

    credeam ca vorbim de liceeni,. ii trimitem sa joace v-ati ascunselea? sa se duca “la joaca”?
    fiecare cu copilaria lui – depinde de parinti, de mediu, nu e o alegere personala.
    cat despre varul tau, pare un caz pentru un psiholog, dupa parerea mea. este ca nu se putea exterioriza. Dar nu sunt asa toti liceenii!
    Sau poate ma insel. e vreun licean care sa ne lamureasca? ca noi suntem batrani si poate batem campii…

  • Petrvs
    06/02/2006 at 7:20 PM

    “5. Fetele de 12-14 ani vorbesc despre sex? :)) No shit. Mi se pare FOARTE normal. Si eu faceam asta si pun pariu ca si maica-mea facea asta acum o suta de ani. De pubertate ai auzit, Petrvs? Sau nu, sunt tinerii compromisi ca vad sex la televizor. Come on! E varsta!!” … da, am auzit [am avut si eu cosuri 🙂 si mustacioara pana corbului], dar nu vad ce legatura are cu ce am spus eu, cand nici macar nu am vorbit despre asta! Aici nu am nimic impotriva, doar ca sunt atat parinti, cat si copii care evita subiectul … la momentul potrivit or sa accepte discutiile libere! In plus, sunt pentru introducerea orelor de educatie sexuala in licee, poate asa nu o sa mai vedem liceene care abandoneaza cursurile din cauza faptului ca au un copil!

  • andressa
    06/02/2006 at 7:33 PM

    scuze, Petrvs. era vorba de andu. 🙂

  • jen
    07/02/2006 at 12:05 AM

    – nu cred ca frati-miu face filme porno… cel putin eu nu le-am vazut pana acum.

    – la 12-14 ani nu vorbeam despre sex, sunt defecta?

    – mie mi se intampla fenomenul opus, cunosc oameni interesanti si cand vorbesc cu ei pe net ma calca pe nervi ingrozitor…

    – frati-miu e ceva intre descrierile voastre: isi ia laptopul cu el cand pleaca de acasa, sta in fata calculatorului, iese cu prietenii la un ‘cs mic’, dar are si zile in care joaca fotbal toata ziua si nu-l mai bagi in casa sub nici o forma. probabil e chestie de anturaj… anul trecut aproape n-am iesit deloc din casa, anul asta recuperez – doar pt ca atunci nu aveam cu cine si acum am. nu-s antisociala… decat uneori.

  • Fluture
    08/02/2006 at 11:16 AM

    Nu cred ca e relevant faptul ca un MANAGING DIRECTOR stie sau nu despre madlenele lui Proust. Sau nu cred ca cineva ar trebui aratat cu degetul pe strada fiindca nu stie acest “lucru elementar”. Aaaa, daca un profesor de literatura nu stie, atunci e altceva. Cred ca la faza cu madlenele ai exagerat 🙂

    Parca ziceai ca ai pe undeva pe la 20 si ceva de ani… chiar nu-ti vin bine “analizele” de acest gen. In loc sa-ti dea un aer mai matur, de fapt, ele te imbatranesc. Parerea mea, de cititor de blog.

  • andressa
    09/02/2006 at 1:13 AM

    apreciez parere ta, Fluture!
    poate am parut rautacioasa, am vrut doar sa demonstrez ca unele persoane pe care pe aperciem nu respecta stadardele demodate de cultura sau stilde viata. Practic, era un exemplu pozitiv, pentru ca Radu, ca si mine de altfel, cred ca e un reprezentant al white knowledge-ului, O cultura bazata pe experienta personala, invatare prin descoperire, calatorii, intercatiune cu tot felul de oameni. Si de aceea am dat acel exemplu. Sper ca am fost mai clara.

    INu vreau sa par mai batrana decat sunt. Analiza mea, era doar o pledoarie in favoarea pustilor neincurajati sa fie creativi si curiosi. O sa incerc sa par mai pustoaica, ce sa spun, o sa imi dau silinta! 🙂

  • Fluture
    09/02/2006 at 12:03 PM

    Acum eu sunt cel care nu prea a fost inteles:-) Nu era peiorativ ce spuneam despre “batranetea” ta, doar ca lumea care ne inconjoara nu este pregatita sa accepte asa ceva.
    E ca atunci cand un medic gerontolog e prea tanar. Sau pare tanar. Cum naiba sa aiba tanti Saveta (90 ani) incredere in el, care a trait numai in puf? Ce stie el despre boli, in afara de ce a invatat pentru examene? Idem cu un consilier familial care nu e casatorit (si/sau prea tanar). Desi ai dreptate, nu ai credibilitate. Din pacate – in societate – trebuie sa avem par alb in cap ca sa fim luati in seama… Iar unii cred ca daca au 60 ani, cu siguranta si OBLIGATORIU au mai multa experienta si stiu mai multe decat noi, astia de 20-30.

    PS. Nu toti batranii din autobuz merita sa le cedati locul!

  • andressa
    09/02/2006 at 1:04 PM

    Te contrazic!
    Toti merita, nu trebuie sa fii un erou sa meriti sa stai jos la batranete. Pentru atata lucru, parul alb e sufucient.

    Si credibilitate imi aduc argumentele mele. Pentru unii cititori, uiti ca am “par alb” 🙂 Desi am doar 21 de ani…

  • Fluture
    09/02/2006 at 2:57 PM

    Ba eu te contrazic!:-)

    Nu cred ca merita locul pe scaun o femeie de 55-60 ani, care i-a aplaudat pe mineri in 1990… care mineri l-au ciomagit pe un tanar de 30 ani care lucreaza in schimbul 3 ca strungar. Care strungar trebuie acum sa se ridice pentru ca tanti de 60 ani e obosita dupa ce a privit AcasaTV pana tarziu in noapte. La asta ma refeream cand spuneam de batrani. Sunt si din astia. Multi… altfel nu-l aveam pe Iliescu atatia ani. Sunt convins ca peste ani ma vei intelege. Momentan nu ai varsta (:p) si presupun ca nici interesul pentru politica (si e foarte bine, momentan).

    Iar respectul nu e o datorie, respectul se castiga… sunt multi batrani care nu merita nimic, nu au lasat nimic in viata asta. Si sunt tineri care se lupta sa supravietuiasca, sa dea o educatie buna copilului care a venit prea devreme (dintr-o prostie sau din alte motive) etc.

  • andressa
    09/02/2006 at 3:36 PM

    Te contrazic din nou!

    Un batran merita sa stea jos in autobuz pentru ca e batran. Nimic din ce a facut in viata nu are legatura cu acest merit. Nu in autobuz se judeca ce spui acolo, chiar daca ai dreptare, chiar daca nu.

    Un semn de respect fata de varsta cuiva nu inseamna aprobarea comportamentului acelei persoane. In plus respectul fata de cei din jur e o dovada de respect fata de tine. Intotdeauna voi ceda locul unei persoane mai in varsta, chiar daca are zvastica pe manseta. O sa-i cedez locul si o sa-i spun ca nu sunt de acord nu el. Dar sa-l tin in picioare (si extrapolnad se poate intelege orice alt tip de comportament sfidator) nu mi se pare atitudinea potrivita sau constructiva.

    Iar politica ma intereseaza intr-o anumita masura, am drept de vot de aproape patru ani si particip la luarea deciziilor de aproape 9 ani (de cand fac voluntariat intr-un proiect civic).

  • Red Chicken
    10/02/2006 at 1:42 PM

    din intamplare am dat peste postul asta. inevitabil, am ales sa ma explic. destinat adultilor care impartasesc parerea lui The Beholder.

    lucrul pe care nu il pot intelege oamenii trecuti de douazeci si ceva de ani, e ca NOI suntem mai degraba o generatie neinteleasa, decat ‘inumana’. navigarea pe internet sau chatul pe forumuri ori programe de instant messaging reprezinta optiunea unui singur segment de liceeni, segment ce alimenteaza viziunile intunecate pe care le aveti asupra tuturor tinerilor. opiniile voastre sunt datorate grupurilor decadente care in loc sa citeasca sau sa asculte muzica de calitate, se limiteaza la a vorbi pe messenger si a admira noile beat-uri ale lui gutza. credeti sau nu, exista tineri de liceu, care avand computer personal incearca sa invete din facilitatile internetului si sa realizeze proiecte constructive. stim sa apreciem si muzica de calitate, noua sau veche. lectura noastra nu se opreste la harry potter sau la cartile cerute la scoala. cat despre graba unora, trebuie inteles ca si ei sunt exceptii, si ca prioritatile lor sunt date de mediul social, de ceea ce vad si aud zi de zi.
    daca unii dintre VOI ar fi in stare sa adopte macar pentru cateva secunde viziunea ‘generatiei cretinoide’ si li s-ar parea deplasata, ati avea tot dreptul sa ne criticati si sa ne considerati incapabili de ‘a fi oameni’. pana atunci, ati putea incerca cel putin sa nu puneti totul in aceeasi oala.
    analizand, se va observa ca nu suntem singurii care isi contacteaza prietenii pe messenger. inclusv VOI faceti asta
    zilnic.

  • andressa
    10/02/2006 at 2:54 PM

    eu sunt de acord cu tine.
    ma bucur insa ca si un “acuzat” isi spune parerea 🙂

    colegii mei de generatie uita uneori cum era acum cativa ani… sau uita ca nu suntem atat de diferiti de voi…. oameni si oameni !

  • Cris
    11/02/2006 at 10:37 AM

    heh…si eu am tot virsta andressei, si ii impartasesc parerea, cu mentiunea ca eu nu ma urcam in copaci si nici nu citeam cind eram mica…eram exact ca cei acuzati acum de prostie si superficialitate…ma preocupau numai baietii, muzica, smecheria (cind aveam eu 14 ani nu erau manelisti, in schimb erau “baetzashii de cartier” la fel de violenti si semianalfabeti)…asta ca o paranteza pt Andu, worry not about your sister…sint foarte mari sansele ca atunci cind creste sa se schimbe…nici eu nu citisem pina prin cls a 12-a (!!), dar in anul ala m-am schimbat enorm. A inceput sa-mi placa f. mult cititul. Si am dat la Litere 🙂 Acum nu mai inteleg cum puteam sa urasc cartile sau teatrul, dar asa era, nu ma putea convinge nimeni si nimic opusul. Trebuie doar sa ai norocul unui anturaj benefic…sincer, nu cred ca m-as fi schimbat daca nu s-ar fi maturizat odata cu mine si prietenii mei…In fine, mi se pare ca sustinind sus si tare ca “eu cind eram de virsta lor eram cuminte si invatam bine”, nu facem decit sa uitam cum am fost de fapt…multi dintre noi am fost asemeni lor, numai ca ne lipseau laptopul, messengerul, mobilul, obiecte care in sinea lor sint benefice, si le folosim si noi la fel de mult. Vreti sa-mi spuneti ca daca in adolescenta ati fi avut WoW in retea si Y!M, nu ati fi stat toate ziua calare pe ele? Anyway, pentru a va face o idee despre cit de diversi sint pina la urma adolescentii, click pe numele meu, va va duce la forumul liceului Nicolae Tonitza, liceul cu cea mai mare libertate in rindul elevilor, dar si cu o faima foarte proasta (faima alimentata de presa si televiziune). Veti vedea ca, pe linga poamele de rigoare, exista si elevi grozavi, destepti si sensibili. Ca in toate liceele.