TRAIM

Unde se termina discutia si incepe consultanta

Eram la o petrecere de Craciun a unei firme (da, au avut loc deja multe, chiar si in noiembrie) si beam cocktailuri cu vechi prieteni. In ultimii 10 ani, mai toti de acolo abandonsera slujbe si incepusera sa munceasca pe cont propriu. Sunt foarte buni la ceea ce fac si pot sa lucreze pentru mai multe firme in acelasi timp. Sunt domenii unde merita sa platesti o minte stralucita sa-ti spuna doar daca ce ai de gand sa faci e bine sau nu. Sau sa iti spuna unde gresesti. Se numeste consultanta. 

Cum ciocneam noi paharele cu picior si mai povesteam prin ce vacante am mai fost, a venit vorba si de munca. La astfel de ocazii, nimeni nu tine insa prezentari cu suport vizual, cu bullet points si concluzii, ci de obicei se barfeste un pic. Astfel am aflat ca mai toata lumea are aceeasi problema. Oamenii, a se citi clientii, ii invita la o intalnire prietenoasa, eventual ofera o cafea si un fursec, si le pun intrebari. Conversatia merge cam asa:

  • Stiu ca te pricepi la asta. Eu as face asa, ce crezi, ar merge? (Te rog, mai ia un fursec.)
  • (Ce cercei frumosi ai!) Pe cine sa invit la evenimentul meu de lansare?
  • De unde se cumpara logistica pentru a putea participa la un anumit eveniment? (Mai vrei fursecuri?)
  • Cum sa ma promovez mai bine? (Ce buna e cafeaua aici.)
  • Cum sa imi fac site-ul?
  • Cine sa-mi prezinte evenimentul?
  • Cum sa imi dezvolt afacerea?
  • Nu cresc vanzarile in perioada asta. Ce crezi ca gresesc?
  • Ce sa fac de Black Friday?
  • Cum sa fac sa apar mai mult in presa?

Sunt multe intrebari si, dupa cum vedeti nu au legatura cu vremea sau cu meciul de aseara. Nu e o conversatie usoara, ca intre prieteni, ci una cu un scop precis. Unul din cei de la masa isi doreste sa castige mai multi bani si afla de la celalalt cum sa faca. Asta e definitia consultantei. Totusi, daca ii intrebi pe cei care pun intrebarile, probabil ca vor zice: “Cum sa te platesc pentru asta?! Am stat si noi la o cafea, facand conversatie!” si “Cum adica, imi ceri bani ca sa imi dai numele si numarul de telefon al firmei de unde sa imi cumpar tot ce imi trebuie ca sa particip la targ? Pai, platesc produsele alora, doar nu te platesc pe tine ca ma pui in legatura cu ei!” si “Hai, mai, mi-ai zis un feedback la o cafea, fii serios, pentru un contract e nevoie sa imi faci un powerpoint!”

Cei mai tari in business erau cei care povesteau amuzati de astfel de situatii si ziceau ca totul se termina sau continua cu un contract dupa replica: “Asta se numeste consultanta si se plateste.” Desigur erau si unii care ziceau ca nu stiu cum sa puna problema si ajung sa dea idei grozave la astfel de intalniri prietenoase, facand voluntariat adica. Sa le zicem fraieri. Adica ei insisi asa isi ziceau.

 

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Miruna
    12/12/2016 at 8:25 PM

    Înlocuiește consultanță cu consultație și-ți dă la fel. Doar că, na, ca medic, dacă pretinzi bani pentru părerile tale, se numește, păi ce, că doar am pus o întrebare! 🙂

    • Reply
      andressa
      12/12/2016 at 10:47 PM

      Cred ca e si mai grav la voi. Daca dai un sfat care nu s-a potrivit (poate si pentru ca nu ai destule informatii cand esti ntrebat la o cafenea ce sa faci cand iti apar bube pe fund, sa zicem), sa vezi atunci oameni suparati.
      Noi in domeniul marketing & PR nu suferim de astfel de clienti nesatisfacuti. M-ai intrebat la o bere, am zis ceva, nu mai stiu ce, treaba ta daca nu a mers. :))

  • Reply
    o femeie
    13/12/2016 at 10:40 AM

    ah, de cateva luni fac consultanta financiara la colegii de birou :))). Degeaba, tot din datorii nu face nimic sa iasa. Ar trebui sa zic replica: “De aici incolo e consultanta si se plateste” – poate daca ar plati, ar face si un pic de efort :))

  • Reply
    Catrinel
    14/12/2016 at 8:48 PM

    exact asa se intampla uneori. si la asta se adauga si situatia in care: nu inteleg de ce sa te platesc, e doar o idee, putea sa imi vina si mie. serios?!?
    si situatia de care spui si tu mai sus: cum, nu ne dai cele mai potrivite sfaturi, desi nu ti-am spus nimic despre noi??
    mda, cu consultanta e greu. nu oricine o poate face, dar nici pentru oricine nu se poate face.

  • Reply
    cismaru
    18/12/2016 at 10:17 PM

    am scris si eu de asta, ca am aceeasi problema :” hai frate, da-mi doar o idee, ce mare lucru”. da boss, da ideea aia vine cu niste ani de experienta, de greseli, de munca si alte alea, nu vine de la marele Krishna, ca sunt eu simpatic.

  • Leave a Reply